Syksyllä 2021 aloittaville opiskelijoille
Valintojen tulokset ilmoitetaan kevään toisessa yhteishaussa hakijoille todistusvalintojen osalta viimeistään 31.5.2021 ja muiden kuin todistusvalintojen osalta viimeistään 9.7.2021. Hyväksyttyjen tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta 16.7.2021 klo 15:00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä).
Näillä sivuilla kerromme kaikkia tutkintoon johtavan opiskelun aloittavia opiskelijoita koskevia ohjeita, alakohtaisia ohjeita ja tutkinto-ohjelmakohtaisia ohjeita. Kunkin sivun lopussa olevista linkeistä pääset eteenpäin. Erikoistumiskoulutuksiin valitut saavat ohjeet opintojensa aloittamisesta sähköpostitse.
Luethan ohjeet tarkasti. Toimi ohjeiden mukaan, niin opiskelun aloitus sujuu ongelmitta.
Opintojen aloitusajankohta ja -paikka kerrotaan tutkinto-ohjelmakohtaisissa ohjeissa. Tutustu Metropolian koronaohjeisiin.
Opiskelutodistuksen, liikennevälineiden opiskelija-alennuslomakkeita, Kelan ruokakortteja yms. voi saada vasta opintojen alkamispäivästä lähtien. Jos haet Hoasilta opiskelija-asuntoa, riittää, että toimitat hakemuksen yhteydessä hyväksymisilmoituksen/tuloskirjeen, mikäli läsnäolotodistus ei ole vielä saatavilla.
Mikäli haet työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten huomaa, että uuden opiskelijan tulee ensin ottaa opiskelupaikka sitovasti vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi. TEM621-lomake täytetään opiskelija- ja hakijapalveluissa ja lähetetään opiskelijalle sähköpostitse.
Opiskelupaikan vastaanottaminen
Onnea opiskelupaikan johdosta!
Vahvistaaksesi opiskelupaikkasi sinun pitää ottaa se vastaan viimeistään 16.7.2021 klo 15:00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä).
Opiskelupaikan vastaanotto ja ilmoittautuminen tapahtuvat sähköisesti Opintopolku.fi-palvelun Oma Opintopolku -palvelussa. Pääset kirjautumaan OmaOpintopolku-palveluun ko. sivun yläreunan linkistä.
Sähköinen opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä ja vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttämällä. Opintopolku.fi-palvelussa on ohjeet opiskelupaikan sähköiseen vastaanottoon.
Jos et ilmoita vastaanottamisesta määräaikaan mennessä, menetät opiskelupaikkasi.
Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2021–2022
Jos otat opiskelupaikan vastaan, sinun tulee ilmoittautua korkeakouluun läsnä- tai poissaolevaksi opiskelijaksi lukuvuodelle 2021-2022 (syyslukukausi 2021 ja kevätlukukausi 2022).
Ilmoittautuminen tehdään opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä) OmaOpintopolku-palvelussa.
Poissaolo ensimmäisenä vuonna
Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan seuraavista syistä:
- suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
- on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
- on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.
Katso toimitettavat dokumentit
Toimita kopio todistuksesta, jonka ilmoitit hakemuksellasi
Todistuskopiot tulee toimittaa sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostoina .
Liitä 16.7.2021 15:00, tai opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jollet ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset.
Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.
Huomioitavaa todistusten toimittamisessa!
Valinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut jäljennökset todistuksistasi. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan.
Katso oman koulutuksesi perusteella mitä todistuksia sinun tulee toimittaa
Ammatillinen koulutus
Ammatillinen koulutus
Osa koulutustiedoista saadaan suoraan kansallisesta tietovarannosta (Koski), joten todistukset tarvitaan vain alla mainituista tutkinnoista. Todistuksia, joiden tiedot näkyvät valtakunnallisessa Koski-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa.
Todistuskopiot tuli liittää hakulomakkeelle 16.7.2021 klo 15:00 mennessä:
- ennen vuotta 2017 suoritetut suomalaiset ammatilliset perustutkinnot
- ennen vuotta 2018 suoritetut suomalaiset ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
- suomalaiset opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnot
Ylioppilas ja lukion oppimäärä
Ylioppilas ja lukion oppimäärä
Sinun ei tarvitse toimittaa kopioita ylioppilastutkinnosta tai lukion päättötodistuksesta, koska tietosi tulevat rekisteriin suoraan ylioppilaslautakunnasta.
Ennen vuotta 1990 valmistuneiden ylioppilaiden tutkintotodistusten kopiot tuli liittää hakulomakkeelle hakuaikana.
Lukion oppimäärä, ilman ylioppilastutkintoa
Lukion oppimäärä, ilman ylioppilastutkintoa
Toimita kopio lukion päättötodistuksesta 16.7.2021 klo 15:00 mennessä.
European Baccalaureate, International Baccalaureate, Reifeprüfung Diplomat ja Deutsches Internationales Abitur (DIA)
European Baccalaureate, International Baccalaureate, Reifeprüfung Diplomat ja Deutsches Internationales Abitur (DIA)
Toimita kopio todistuksestasi, ellet ole toimittanut jo hakuaikana.
Aikaisemmat korkeakoulututkinnot
Aikaisemmat korkeakoulututkinnot
- Ylempiin AMK-tutkintoihin valitut: mikäli tietoja ei saada suoraan rekisteristä, liitä kopio todistuksestasi hakulomakkeellesi 16.7.2021 klo 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa ilmoitettuun opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.
Työtodistukset
Työtodistukset
- Ylempiin AMK-tutkintoihin valitut: liitä ilmoittamastasi työkokemuksesta työtodistukset yhteishakulomakkeellesi 16.7.2021 klo 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa ilmoitettuun opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.
Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Alkuperäiskielisen työtodistuskopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemä käännöskopio työtodistuksesta, jos työtodistuksen kieli ei ole mikään näistä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.
Huomaa, että esim. ansioluettelo, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta.
Kannettavan tietokoneen hankinta
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (miel. 6/7/8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
Tuudo
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu
Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 31.1. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. Lue lisää YTHS:n palveluista.
Käyttäjätunnusten aktivointi
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset aktivoidaan viimeistään perehdytyspäivillä. Niiden aktivointi onnistuu muutamia päiviä ennen opintojen aloitusta. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Tutkinto-ohjelmakohtaiset ohjeet tammikuussa opintonsa aloittaville
Tammikuussa 2021 aloittavien uusien opiskelijoiden materiaalit on julkaistu.
AMK-tutkinnot päivätoteutuksena
Sosiaali- ja terveysala
Tekniikan ala
AMK-tutkinnot monimuotototeutuksena
Liiketalous, monimuotototeutus
Sosiaali- ja terveysala
Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot
Tekniikka
Tutkinto-ohjelmakohtaiset ohjeet syksyllä opintonsa aloittaville
Syksyllä 2021 aloittavien opiskelijoiden ohjeet julkaistaan kesällä 2021
AMK-tutkinnot päivätoteutuksena
Kulttuuriala
- Elokuva ja televisio
- Konservointi
- Kulttuurituotanto
- Muotoilu:
- Musiikki (musiikkipedagogi)
- Musiikki (muusikko)
- Vaatetusala
Liiketalouden ala
Sosiaali- ja terveysala
- Apuvälinetekniikka
- Bioanalytiikka
- Ensihoito
- Fysioterapia
- Jalkaterapia
- Kätilötyö
- Optometria
- Osteopatia
- Radiografia ja sädehoito
- Sairaanhoitotyö
- Sosiaaliala
- Suun terveydenhuolto
- Terveydenhoitotyö
Tekniikan ala
- Ajoneuvotekniikka
- Bio- ja kemiantekniikka
- Energia- ja ympäristötekniikka
- Konetekniikka
- Laboratorioanalytiikka
- Maanmittaustekniikka
- Rakennusalan työnjohto, LVI-tekniikka
- Rakennusalan työnjohto, rakennustekniikka
- Rakennusarkkitehtuuri
- Rakennustekniikka
- Sähkö- ja automaatiotekniikka
- Talotekniikka
- Tieto- ja viestintätekniikka
- Tuotantotalous
AMK-tutkinnot monimuotototeutuksena
Kulttuuriala
Liiketalous, monimuotototeutus
Sosiaali- ja terveysala
Tekniikan ala
Ylemmät AMK-tutkinnot
Kulttuuriala, YAMK
- Digitaaliset mediapalvelut
- Kulttuurituotanto
- Muotoilu
- Musiikki (musiikkipedagogi)
- Musiikki (muusikko)
- Vaatetusala
Liiketalous, YAMK
- Julkiset hankinnat
- Liiketoiminnan kehittäminen
- Sosiaali- ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtaminen
Sosiaali- ja terveysala, YAMK
- Akuuttihoitotyön kehittäminen ja johtaminen
- Ensihoidon kehittäminen ja johtaminen
- Kliininen asiantuntijuus sosiaali- ja terveysalalla (Digitaalisten palvelujen asiantuntija)
- Kliininen asiantuntijuus sosiaali- ja terveysalalla (Palliatiivisen hoidon asiantuntija)
- Kuntoutus
- Sosiaali- ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtaminen
- Sosiaaliala
- Terveyden edistäminen
- Vanhustyö