Opiskelu
Esitys- ja teatteritekniikan opintojen tavoite
Esitys- ja teatteritekniikan medianomit toimivat laaja-alaisesti ammatillisen esitystoiminnan teknisissä suunnittelu- ja esihenkilötehtävissä tapahtumatekniikassa, esitystiloissa ja erilaisissa tuotanto-organisaatioissa tai taiteellisissa työryhmissä. He hallitsevat monipuolisesti valo-, ääni- ja videotekniikan sekä näyttämömekaniikan järjestelmät, tuotantojen teknisen suunnittelun ja toteutuksen työkalut sekä käytännöt.
Monimuoto-opiskelu eli aikuisopiskelu tarjoaa valmiuksia jatkuvaan oppimiseen ja laaja-alaiseen ymmärrykseen alan nopeasti kehittyvässä ympäristössä. Monimuoto-opintojen tavoitteena on jo olemassa olevan osaamisen täydentäminen, joten opinnoissa on etua työkokemuksesta ja alan osaamisesta. Opiskelija täydentää osaamistaan korkeakoulututkinnolla sekä kehittää osaamistaan työelämän tarpeiden mukaan nyt ja tulevaisuudessa. Opinnot antavat uusia valmiuksia oman työn ja työpaikan toiminnan kehittämiseen.
Esitys- ja teatteritekniikan medianomi on jatkuvasti valmis omaksumaan uusia teknologisia sovelluksia ja ottamaan vastaan uusien tuotantotapojen ja esitysmuotojen, kuten striimaus- ja virtuaalitapahtumien asettamia haasteita. Nopeasti muuttuvassa työssä korostuvat oppimisen taidot, jatkuvasti kehittyvä teknologiaosaaminen sekä työyhteisössä vastuullisesti toimimisen taidot.
Eettisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävien ratkaisujen tekeminen on esitys- ja teatteriteknisessä työssä yhä tärkeämpää.
Esitys- ja teatteritekniikan opintojen sisältö
Opinnoissa perehdytään laaja-alaisesti esitys- ja teatteriteatteritekniikan osa-alueisiin, esittäviin taiteisiin sekä ammattialan toimintaan ja käytänteisiin. Tämä osaaminen muodostaa perusopinnot, jotka on mahdollista suorittaa monimuoto-opinnoissa kahdessa vuodessa. Tämän jälkeen voi keskittyä ammattialan kehittämistyöhön, erikoistyöpajoihin ja opinnäytteeseen.
Opintojen keskiössä ovat:
- ammattialan kehittäminen ja tutkiminen yhdessä toisten ammattilaisten kanssa
- esihenkilötyö ja projektinhallinta
- laaja-alainen valo-, ääni- ja videotekniikan sekä näyttämömekaniikan osaaminen
- esitystoiminnan turvallisuus
- tekninen suunnittelu ja tuotanto sekä tekninen dokumentointi
Erikoistyöpajoissa on mahdollista perehtyä esimerkiksi kaiutinjärjestelmien suunnitteluun, striimaukseen, erikoistehosteisiin, valo-operointiin tai järjestelmäsuunnitteluun.
Metropolia esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelma toimii aktiivisesti myös alan toiminnan kehittämisessä. Viime vuosien aikana alan osaamista ja työturvallisuutta on kehitetty esimerkiksi Stage Right -hankkeessa ja Safe on Stage -hankkeessa. Parhaillaan käynnissä olevassa Skills for Live Tech (S4LT) -hankkeessa kehitetään edelleen alan täydennyskoulutusta. Hankkeiden tuloksia hyödynnetään koulutuksen sisällöissä ja opiskelijoiden on mahdollista osallistua ajankohtaiseen kehitystyöhön.
Tutustu esitys- ja teatteritekniikan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Esitys- ja teatteritekniikan monimuoto-opiskelua työn ohessa
Opinnot toteutetaan joustavana monimuoto-opiskeluna, jossa yhdistetään eri opiskelumuotoja. Opintojaksoilla on usein sekä lähiopetusta että verkko-opiskelua. Lähiopetusta on muutamia päiviä kuukaudessa. Monimuoto-opiskelu mahdollistaa verkostoitumisen ja työn kehittämisen yhdessä muiden alan ammattilaisten kanssa.
Opinnoissa huomioidaan opiskelijoiden tarpeet ja aikaisempi osaaminen. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen ja yksilöllinen opintosuunnitelma (HOPS) yhdessä tutkinto-ohjelman henkilökunnan kanssa. HOPS pohjautuu opiskelijan aikaisemmin hankittuun osaamiseen (AHOT). Lue lisää aikaisemmin hankitun osaamisen periaatteista.
Koulutus voi toteutua osittain itsenäisenä etäopiskeluna sekä projekteina työelämässä. Tämä vaatii sekä opiskelijalta että työnantajalta joustoa onnistuakseen. Työelämäyhteistyö on olennainen osa opintoja. Voit myös opinnollistaa ja sisällyttää tutkintoon aiemmin työssä hankittua osaamistasi.
Uramahdollisuudet
Valmistuvat medianomit toimivat laaja-alaisesti ammatillisen esitys- ja tapahtumatoiminnan eri kentillä teknisen tuotannon, suunnittelun ja toteutuksen tehtävissä:
- tapahtumatekniikassa
- teatteri- ja oopperataloissa
- kulttuuri- ja monitoimitaloissa
- konsertti- ja festivaalitoiminnassa
- kansainvälisessä esitystoiminnassa sekä
- suunnittelutoimistoissa ja
- myyntiorganisaatioissa.
Ammattinimikkeitä voivat olla mm.
- tekninen tuottaja
- käyttöpäällikkö
- näyttämöpäällikkö
- tekninen suunnittelija
- järjestelmäsuunnittelija
- järjestelmäteknikko
- näyttämöoperaattori
- video-operaattori
- valo-operaattori
- äänimestari
- valomestari
- valaistusmestari
- näyttämömestari
- videomestari
- näyttämöteknikko
- esitysteknikko
- teatteriteknikko
- valoteknikko
- ääniteknikko
- av-teknikko
Kokemuksia esitys- ja teatteritekniikan monimuoto-opinnoista
Kysyttävää esitys- ja teatteritekniikan opiskelusta?
Voit kysyä myös yhteissähköpostissa
Lähetä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen esitystekniikka [at] metropolia.fi (esitystekniikka[at]metropolia[dot]fi).
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Monimuoto-opiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 30.4.2025 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Monimuoto-opiskelu
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 30.4.2025 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Esitys- ja teatteritekniikan monimuoto-opintojen aloitusohjeet
Lämpimät onnittelut uudesta opiskelupaikastasi ja tervetuloa opiskelemaan esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelmaan!
Opintojen aloitus
Opinnot alkavat maanantaina 2.9.2024 klo 9:30, Arabian kampuksella osoitteessa Hämeentie 135 D.
Syksyn opetuksen aikataulut löytyvät lukkarista ryhmätunnuksella KXH24S2. Voit käydä jo katsomassa, miten syksyn opinnot ajoittuvat. Päivät kannattaa laittaa kalenteriin heti! Pienet muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisäksi syksyllä on tarjolla esitystekniikan syventäviä ammattiopintoja eli erikoiskursseja. Ne löytyvät lukkarista ryhmätunnuksella KXHSYV elokuussa.
Syyskuun ensimmäisessä tapaamisessa tutustutaan opiskelun käytäntöihin ja aloitetaan myös ensimmäiset opintojaksot. Syyskuun aikana jokaiselle uudelle opiskelijalle sovitaan tunnin tapaamisaika ryhmän hops-ohjaajan kanssa opintojen tarkempaan ja henkilökohtaiseen suunnitteluun.
Opiskelu esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelmassa
Opiskelu tutkinto-ohjelmassa jakautuu kahteen lukukauteen. Opetusta on pääsääntöisesti muutaman kerran kuukaudessa maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9:30 - 16:30 välillä. Iso osa opetuksesta järjestetään etänä, kampuksella työskennellään keskimäärin kerran kuussa. Lisäksi on valittavissa esitys- ja teatteritekniikan syventäviä ammattiopintoja eli erikoiskursseja.
Voit tutustua tarkemmin opintojesi sisältöön opetussuunnitelmasta Opinto-opas-sivustolla.
Paikan vastaanotto
Muistathan ottaa opiskelupaikkasi vastaan 11.7.2024 klo 15:00 mennessä tai 7 päivän sisällä opiskelijavalintapäätöksen julkaisusta klo 15:00 mennessä, jotta pääset aloittamaan opintosi! Katso tarkemmat tiedot opiskelupaikan vastaanottamisesta täällä.
Yhteystiedot
Mikko Pirinen, tutkintovastaava
puh. 040 047 0564
mikko.pirinen [at] metropolia.fi (mikko[dot]pirinen[at]metropolia[dot]fi)
(paikalla alkaen 12.8.2024)
Leena Niiranen, koulutussuunnittelija
puh. 050 572 9755
leena.niiranen [at] metropolia.fi (leena[dot]niiranen[at]metropolia[dot]fi)
(paikalla alkaen 12.8.2024)
Metropolian hakijapalvelut vastaa hakuprosessiin ja opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyviin kysymyksiin myös kesän aikana:
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
puh. 040 712 5100
Aurinkoista loppukesää ja tervetuloa opiskelemaan! Syyskuussa nähdään!