Opiskelu
Koulutuksen tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on tukea työllistymismahdollisuuksia ja urasuunnitelmia sekä mahdollistaa kesken jääneen tietotekniikan alaan liittyvän korkeakoulututkinnon suorittaminen valmiiksi tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK) -tutkinnoksi. Koulutus toteutetaan verkko-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun myös työn ohella.
Kenelle koulutus soveltuu
Tieto- ja viestintätekniikan verkkototeutukseen valitaan hakijoita, joilla on suoritettuna vähintään 120 opintopistettä (op) suomalaisissa korkeakouluissa tehtyjä, tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK) -tutkintoon hyväksiluettavia opintosuorituksia (ammattikorkeakoulu, yliopisto, avoin ammattikorkeakoulu, avoin yliopisto). Haun valintakriteerit täyttävien korkeakouluopintojen tulee olla pääosin tietotekniikkaan liittyviä opintoja (esimerkiksi ohjelmointiopintoja). Hakuväylään ei sisälly valintakoetta: valintapäätökset tehdään suomalaisissa korkeakouluissa suoritettujen opintojen perusteella. Koulutuksen toteutustapa mahdollistaa tutkinto-opintojen suorittamisen myös työn ohessa. Tutkintoon edellyttävät verkko-opinnot voi tehdä itsenäisesti omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta. Koulutusmuodossa on suomenkielisen insinööri (AMK) -tutkinnon kielitaitovaatimukset.
- Koulutukseen otetaan opiskelijoita jatkuvasti koko kalenterivuoden ajan.
- Kalenterivuosi on jaettu kahteen hakuaikaan: 1.5. - 31.10. ja 1.11. - 30.4.
- Tämän ohjesivuston Hakeminen-osasta löydät hakemiseen liittyvät ohjeet.
- Tämän ohjesivuston Opintojen aloitus -osasta löydät opintojen aloittamiseen liittyviä tietoja.
HUOM! Jos taustalla on jo tietotekniikan alaan liittyvä valmis tai lähiaikoina valmistuva korkeakoulututkinto (amk, yliopisto), koulutuksesta kiinnostuneen on tärkeää ottaa yhteyttä tutkinto-ohjelmaan ennen koulutukseen hakemista saadakseen lisäohjeita: Janne Salonen, janne.salonen [at] metropolia.fi (janne[dot]salonen[at]metropolia[dot]fi)
Koulutuksen toteutustapa
Tutkinto-opiskelupaikan saaneet opiskelijat voivat tehdä Metropolian tarjoamia maksuttomia verkko-opintoja koko kalenterivuoden ajan, myös kesäisin. Verkko-opintoja voi tehdä joustavasti omaan tahtiin itselle parhaiten sopivina ajankohtina. Koulutuksessa ei ole opettajajohtoista lähiopetusta. Opintojen tekeminen edellyttää, että käytössä on oma tietokone. Opiskelu verkkototeutuksessa edellyttää itseohjautuvuutta, tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta sekä erinomaisia ajankäytön hallinnan taitoja.
Koulutuksen sisältö
Koulutukseen sisältyvien verkko-opintojen tarjonta painottuu ohjelmistokehityksen, IoT:n ja tietoverkkojen sisältöalueille. Tarjonta kasvaa jatkuvasti. Oheisessa linkissä on kuvattuna Metropolian Tieto- ja viestintätekniikan avoimen amk:n maksullista verkko-opintotarjontaa: verkkototeutuksesta tutkinto-opiskelupaikan saaneet saavat tehdä vastaavia opintoja maksuttomasti.
Tutkinnon rakenne ja sisältö
Insinööri (AMK) -tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä (op).
Perusopinnot 40 op: Moduuli sisältää tekniikan ja tietotekniikan, insinöörimatematiikan ja insinöörifysiikan perusopintoja. Suoritettavat opinnot määrittyvät hyväksiluettujen opintojen/osaamisen ja tutkinnon osaamistavoitteiden pohjalta sen mukaisesti, minkälaisia perustason opintoja opiskelija on suorittanut aiemmin. Suoritettuja opintoja/osaamista tarkastellaan hyväksiluvuissa kokonaisuutena tutkinnon osaamistavoitteiden pohjalta. Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta.
Ammattiopinnot 115 op: Moduuli sisältää tietotekniikan eri alueiden syventäviä opintoja. Suoritettuja opintoja/osaamista tarkastellaan hyväksiluvuissa kokonaisuutena tutkinnon osaamistavoitteiden pohjalta. Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta. Opiskelijan omia uratavoitteita ja kiinnostuskohteita voidaan ottaa huomioon henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa.
Kieli- ja viestintäopinnot 15 op: Koulutusmuodossa on suomenkielisen insinööri (AMK) -tutkinnon kielitaitovaatimukset. Tutkintoon edellytetään myös opiskelijan koulusivistyskielen mukaiset kieliopinnot (Ammatillinen ruotsi tai Suomi toisena kielenä: työelämän suomi). Tutkintoon edellytetään tämän lisäksi myös korkeakoulutasoisia suomen kielen ja viestinnän sekä englannin kielen ja viestinnän suorituksia. Suoritettavat opinnot määrittyvät aiemmin suoritettujen tutkintoon hyväksiluettavien kieliopintojen pohjalta. Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta.
Työssäoppimisprojektit 10 op: Työssäoppimisprojekteja on mahdollista hyväksyttää ennen tutkinto-opintojen alkamista tai tutkinto-opintojen aikana saadulla työssä hankitulla osaamisella (alaan liittyvä työ). Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta.
Vapaasti valittavat opinnot 15 op: Moduuliin hyväksytään aiemmin suoritettuja korkeakouluopintoja. Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta.
Harjoittelu 30 op: Harjoittelusuoritukset on mahdollista hyväksyttää ennen tutkinto-opintojen alkamista tai tutkinto-opintojen aikana saadulla työssä hankitulla osaamisella (alaan liittyvä työ). Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta.
Opinnäytetyö 15 op: Kaikkiin insinööri (AMK) -tutkintoihin sisältyy tutkinnon loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö.
Tutustu Tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Tutkinto-ohjelman ohjaushenkilöstö laatii opintojen alkaessa yhdessä opiskelijan kanssa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS), kun kokonaistilanne on kartoitettu ja hyväksilukukirjaukset tehty.
Tutkintoon edellytettävien opintojen opintosisällöt määrittyvät hyväksiluettujen opintojen, työssä hankitun osaamisen, opiskelijan uratavoitteiden ja kiinnostuskohteiden, tutkinnon osaamistavoitteiden ja opintotarjonnan pohjalta. Tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksyttävistä opinnoista/osaamisesta.
Henkilökohtaisen opintosuunnitelman sisältökokonaisuudesta päättää koulutuksen tutkintovastaava Janne Salonen. Opiskelija voi itse vaikuttaa jonkin verran siihen, minkälaisia ammatillisia opintoja opintosuunnitelmaan sisältyy. Opiskelijalla voi olla esim. tarve hankkia osaamista, joka tukee nykyisiä työtehtäviä tai uratavoitteita. Opiskelijan omia toiveita otetaan huomioon kurssitarjonnan ja tutkinnon osaamistavoitteiden näkökulmasta.
Insinööri (AMK) -tutkinto sisältää opintosisältöjä, joita edellytetään kaikilta tutkintoa suorittavilta: esimerkiksi matemaattis-luonnontieteelliset opinnot ja kieliopinnot. Jos näitä ei ole tutkintoon hyväksiluettavissa opinnoissa, niitä määritellään opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Myös nämä opinnot tehdään verkko-opintoina.
Työssä hankittua osaamista ei voi käyttää verkkototeutushaussa, mutta sitä voidaan ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun tutkinto-opiskelupaikka on saatu. Tutkinnon harjoitteluosaan (30 op) ja työssäoppimisprojekteihin (10 op) hyväksytään alaan liittyvää työssä hankittua osaamista. Työssä hankittua osaamista voi olla mahdollista hyväksyä jonkin verran myös tutkinnon ammattiopintoihin. Hyväksilukuhakemuksen yhteydessä kannattaa ottaa esille myös esim. suoritetut alaan liittyvät sertifikaatit.
Kaikilta Insinööri (AMK) -tutkinnon suorittavilta edellytetään tietotekniikan alaan liittyvän opinnäytetyön (15 op) tekemistä tutkinto-opintojen loppuvaiheessa.
Kysyttävää tieto- ja viestintätekniikan tutkinnosta ja opinnoista?
Kysyttävää tieto- ja viestintätekniikan tutkinnosta ja opinnoista?
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Verkko-opiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 30.4.2025 klo 15:00
Hakuohjeet: Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakuohjeet, hakuajat ja valintaperusteet
Metropolian Tieto- ja viestintätekniikan verkkototeutukseen valitaan hakijoita, joilla on hakuvaiheessa suoritettuna ja kirjattuna vähintään 120 opintopistettä (op) suomalaisissa korkeakouluissa tehtyjä, Tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK) -tutkintoon hyväksiluettavia opintoja (ammattikorkeakoulu, yliopisto, avoin ammattikorkeakoulu, avoin yliopisto). Haun valintakriteerit täyttävien korkeakouluopintojen tulee olla pääosin tietotekniikkaan liittyviä opintoja (esimerkiksi ohjelmointiopintoja). Hakuun ei sisälly valintakoetta. Valintapäätökset tehdään suomalaisissa korkeakouluissa suoritettujen opintojen perusteella. Koulutusmuodossa on suomenkielisen insinööri (AMK) -tutkinnon kielitaitovaatimukset. Tutkintoon edellytetään myös koulusivistyskielen mukaiset kieliopinnot (Ammatillinen ruotsi tai Suomi toisena kielenä: työelämän suomi).
- Koulutukseen otetaan opiskelijoita jatkuvasti koko kalenterivuoden ajan.
- Kalenterivuosi on jaettu kahteen hakuaikaan: 1.5. - 31.10. ja 1.11. - 30.4.
- Hae opintopolku.fi:n hakulomakkeella: Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, verkkototeutus
Kaikkien haussa käytettävien opintosuoritusten tulee olla hyväksytysti tehtyinä ja kirjattuina hakuvaiheessa.
On tärkeää, että hakija tallentaa hakemukseensa hakujärjestelmässä olevien ohjeiden mukaisesti opintosuoritustiedot kaikista taustalla olevista korkeakoulutasoisista opinnoista, jotta suoritettuja opintoja voidaan tarkastella kokonaisuutena valintapäätöstä tehtäessä. Kaikista suorituksista tulee saada nähtäville nämä tiedot: suoritetun opinnon nimi, laajuus opintopisteinä, arviointi, suorituspaikka, suorituspäivämäärä.
Hakija voi halutessaan liittää hakemukseensa myös CV:n, mutta tämä ei ole pakollista.
Työssä hankittua osaamista ei oteta huomioon hakuvaiheessa, mutta sitä voidaan hyväksyä tutkintoon eri tavoin siinä vaiheessa, kun tutkinto-opiskelupaikka on myönnetty.
Suoritettujen korkeakouluopintojen sisältö vaikuttaa valintaperusteiden täyttymiseen: tehdyissä opintosuorituksissa on oltava riittävästi Tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK) -tutkintoon hyväksyttäviä suomalaisissa korkeakouluissa tehtyjä opintoja. Suorituksia on mahdollista täydentää ennen koulutukseen hakeutumista esimerkiksi Metropolian avoimen amk:n NonStop-verkko-opintotarjonnan kautta (maksulliset opinnot). Tarjolla on muun muassa 120 op:n laajuinen verkko-opintopaketti, joka täyttää verkkototeutushaun valintakriteerit.
Tutustu maksulliseen verkko-opintotarjontaan.
Tätä dokumenttia ei edellytetä haussa: Hakijan vapaamuotoinen selvitys siitä, mitä hakukohteena olevan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman opintojaksoja opiskelija esittää hyväksiluettavaksi milläkin haun perusteena käytetyllä opintojaksolla.
Ohjaus hakuun liittyvissä opintosuorituksissa
- Osaamisaluejohtaja Janne Salonen
- Opinto-ohjaaja Marja Koskua
- Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi)
Opiskeluoikeusajan alkaminen
Hakuaika 1.5. - 31.10.
- Opiskeluoikeusaika alkaa 1.8. niillä tutkinto-opiskelupaikan saaneilla, jotka ovat saaneet tiedon valintapäätöksestä ja ottaneet opiskelupaikan vastaan 31.7. mennessä.
- Tämän jälkeen tutkinto-opiskelupaikan saaneilla opiskeluoikeusaika alkaa siinä vaiheessa, kun tutkinto-opiskelupaikka on otettu vastaan ja opiskelija on kirjattu Metropolian opiskelijarekisteriin.
Hakuaika 1.11. - 30.4.
- Opiskeluoikeusaika alkaa 1.1. niillä tutkinto-opiskelupaikan saaneilla, jotka ovat saaneet tiedon valintapäätöksestä ja ottaneet opiskelupaikan vastaan 31.12. mennessä.
- Tämän jälkeen tutkinto-opiskelupaikan saaneilla opiskeluoikeusaika alkaa siinä vaiheessa, kun tutkinto-opiskelupaikka on otettu vastaan ja opiskelija on kirjattu Metropolian opiskelijarekisteriin.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Opintojen aloitus Tieto- ja viestintätekniikan verkkototeutuksessa
Valintapäätös, opiskelupaikan vastaanottaminen ja läsnäolevaksi ilmoittautuminen
Metropolian Hakijapalvelut lähettää hakijalle sähköpostitse tiedon valintapäätöksestä.
Jos tutkinto-opiskelupaikka myönnetään, Metropolian Hakijapalvelut lähettää valintapäätöstiedon yhteydessä tiedon opiskelupaikan saamisesta sekä ohjeet paikan vastaanottamiseen ja läsnäolevaksi ilmoittautumiseen: hakijan pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuna määräaikana (muutoin opiskelupaikka peruuntuu).
Paikan saanut hakija ottaa halutessaan opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautuu läsnäolevaksi saamiensa ohjeiden ja aikataulun mukaisesti.
Metropolian Opiskelijapalvelut vie tutkinto-opiskeluroolin viralliset tiedot Metropolian opiskelijarekisteriin (OMA).
Opintojen/osaamisen hyväksilukumenettely ja henkilökohtainen opintosuunnitelma
Kun tutkinto-opiskelupaikan saaneen tiedot on viety opiskelijarekisteriin, opiskelija voi aktivoida Metropolian käyttäjätunnuksensa saamiensa ohjeiden mukaisesti.
Opinto-ohjaaja Marja Koskua ottaa yhteyttä opiskelijaan ja ohjeistaa opintojen aloittamiseen ja hyväksilukuhakemuksen tekemiseen.
Hyväksilukukirjaukset tehdään tutkinto-ohjelmassa: koulutusmuodon tutkintovastaava päättää tutkintoon hyväksiluettavien opintosuoritusten/osaamisen määrästä ja sisällöstä.
Opiskelija saa opinto-ohjaajalta tiedon tehtyjen hyväksilukujen määrästä ja perusteista sekä tutkinnosta puuttuvista opintoalueista. Opiskelijalta pyydetään henkilökohtaista opintosuunnitelmaa varten tietoja itseä kiinnostavista verkkokursseista.
Henkilökohtainen opintosuunnitelma laaditaan koko tutkinnon osalta heti opintojen alkaessa. Tutkintovastaava Janne Salonen linjaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman hyväksiluettujen opintojen, tutkinnon osaamistavoitteiden, tutkintokokonaisuuden ja opiskelijan omien kiinnostuskohteiden pohjalta.
Opinto-ohjaaja päivittää henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaiset opinnot opiskelijan HOPSiin (OMA). Opiskelija saa opinto-ohjaajalta sähköpostitse tiedon tutkintovastaavan linjauksista ja ohjeet verkko-opintojen aloittamiseen. Opiskelija saa tietoa myös opinnäytetyö- ja valmistumisprosessista.
Tutkintoon sisältyvien verkko-opintojen tekeminen edellyttää, että opiskelijalla on käytössään oma tietokone.
Tutkintoon edellytettävien opintojen tekeminen
Opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaiset opinnot saamiensa ohjeiden mukaisesti. Verkko-opintoja voi tehdä itsenäisesti omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta, ja niihin voi ilmoittautua jatkuvasti läpi koko kalenterivuoden.
Jos tutkinnosta puuttuu harjoittelua, sitä on mahdollista tehdä muiden opintojen ohella siinä vaiheessa, kun harjoitteluksi soveltuva tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvä työpaikka löytyy. Opiskelijat hakevat harjoittelupaikat itse: normaali työnhakuprosessi, jonka päätteeksi opiskelija ja työnantaja tekevät työsopimuksen. Harjoittelu on yleensä palkallista työtä.
Opiskelija saa ohjeita opinnäytetyöaiheen valintaan ja hyväksyttämiseen, opinnäytetyöprosessin eri vaiheisiin ja työn tekemiseen, sekä tietoa valmistumiseen liittyvistä menettelytavoista.
Verkko-opintojen tekemisessä edellytetään, että opiskelijalla on käytössään oma tietokone.
HOPS-muutokset opintopolun aikana
Opintojen alkaessa laadittuun henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan voi olla mahdollista tehdä jonkin verran muutoksia tutkinto-opintojen aikana, jos opiskelijalla on tarve saada esimerkiksi työtään tai opinnäytetyötään tukevaa erityisosaamista, jota löytyy Metropolian verkko-opintotarjonnasta. Henkilökohtaisen opintosuunnitelman muutokset pitää aina hyväksyttää tutkinto-ohjelmassa, ja niistä päättää tutkintovastaava Janne Salonen.
Tutkinto-opiskelupaikan saaneen uuden verkkototeutusopiskelijan ohjaus
Metropolian Hakijapalvelut ilmoittaa valintapäätöksestä ja ohjeistaa opiskelupaikan vastaanottamisessa ja läsnäolevaksi ilmoittautumisessa. Opiskelupaikka on otettava vastaan Metropolian Hakijapalveluiden ilmoittamaan määräaikaan mennessä.
Opiskeluoikeusaika alkaa hakemuksen lähettämisajankohdasta riippuen joko syyslukukaudella (1.8. - 31.12.) tai kevätlukukaudella (1.1. - 31.7.). Opiskeluoikeuden alkamispäivä on aina lukukauden ensimmäinen päivä (1.8. tai 1.1.) lukuun ottamatta tilannetta, jossa opiskelija ottaa opiskelupaikan vastaan vasta tämän jälkeen: silloin opiskeluoikeuden alkamispäivä on se päivä, jona opiskelija on ottanut kyseisen opiskelupaikan vastaan.
Ohjaus opintojen aloittamiseen käynnistetään, kun opiskeluoikeusaika on alkanut ja Metropolian opiskelija- ja hakijapalvelut on kirjannut opiskelijan tiedot virallisesti Metropolian opiskelijarekisteriin (OMA).
Opinto-ohjaaja lähettää opiskelijalle sähköpostiviestin, jossa on ohjeet Metropolian käyttäjätunnuksen aktivoimiseen (aktivointi tehdään vahvalla tunnistautumisella), ohjeet hyväksilukuhakemuksen tekemiseen (edellyttää aktivoitua Metropolian käyttäjätunnusta) sekä linkki Uuden opiskelijan oppaaseen (edellyttää aktivoitua Metropolian käyttäjätunnusta).
Tutkinto-opiskelupaikka on myönnetty 1.5. alkaneessa haussa
Opinto-ohjaaja ohjeistaa opintojen aloittamiseen 1.8. alkaen niitä opiskelijoita, joiden tiedot on kirjattu Metropolian opiskelijarekisteriin 1.8. mennessä. Jos opiskelupaikka on otettu vastaan 1.8. jälkeen, opinto-ohjaaja ohjeistaa opintojen aloittamiseen siinä vaiheessa, kun opiskelijan tiedot on kirjattu Metropolian opiskelijarekisteriin.
Tutkinto-opiskelupaikka on myönnetty 1.11. alkaneessa haussa
Opinto-ohjaaja ohjeistaa opintojen aloittamiseen 1.1. alkaen niitä opiskelijoita, joiden tiedot on kirjattu Metropolian opiskelijarekisteriin 31.12. mennessä. Jos opiskelupaikka on otettu vastaan 1.1. jälkeen, opinto-ohjaaja ohjeistaa opintojen aloittamiseen siinä vaiheessa, kun opiskelijan tiedot on kirjattu Metropolian opiskelijarekisteriin.
Otathan huomioon tämän
Jokaisella on henkilökohtainen hyväksiluku- ja opintotilanne, mikä edellyttää henkilökohtaista ohjausta. Tutkinto-opiskelupaikan saaneita uusia opiskelijoita on paljon, joten jokaiseen paikan saaneeseen ei ole mahdollista ottaa yhteyttä välittömästi opiskeluoikeuden alkaessa.
Jos tarvitset todistuksen tutkinto-opiskelupaikan saamisesta tai koulutuksen tuottajan lausunnon (esim. oma-ehtoinen opiskelu työttömyysetuudella), ota yhteyttä tähän osoitteeseen: opiskelijapalvelut [at] metropolia.fi (opiskelijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Tutkinto-ohjelman ohjaushenkilöstö
Osaamisaluepäällikkö Janne Salonen
Opinto-ohjaaja Marja Koskua
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi)