Tervetuloa opiskelemaan Metropolian avoimeen ammattikorkeakouluun!

avoin

Avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa mahdollisuuden:

 • hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen amk:n polkuopintojen perusteella
 • etsiä omaa uravalintaa
 • vahvistaa ammatillista osaamista työelämässä
 • opiskella mitä tahansa uutta ja inspiroivaa

Ajankohtaista

Mistä löydän avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjonnan?

ILMOITTAUDU OPINTOIHIN

Millaisia opintoja avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa?

Avoimessa ammattikorkeakoulussa tarjotaan tutkintojen opetussuunnitelmien (amk/yamk) osia. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ei voi suorittaa kokonaista tutkintoa eikä opinnäytetyötä. Joissain tutkinto-ohjelmissa on mahdollista suorittaa työharjoittelu, jolloin se sisältyy tutkinto-ohjelman polkuopintoihin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tarjotaan:

Opintojaksoja

Opintojaksot ovat nimensä mukaisesti yksittäisiä opintojaksoja. Opintojakson yleisin laajuus on 5 opintopistettä.

Polkuopintoja

Avoimen ammattikorkeakoulun polku on opintokokonaisuus, joka sisältää pääsääntöisesti tutkinnon 1. lukuvuoden tai lukukauden opinnot. AMK-tutkinnoissa polkujen laajuus on yleensä 30-60 opintopistettä ja YAMK-tutkinnoissa 15-30 opintopistettä.

Polkujen tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoinen väylä tutkintoon. Polkuopinnot suoritettuaan voi hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen amk:n opintojen perusteella. Huom! Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen suorittaminen ei johda suoraan hyväksyntään tutkinto-opiskelijaksi.

Moduuliopintoja

Avoimen ammattikorkeakoulun moduuli on mikä tahansa opintokokonaisuus (muu kuin polku), joka sisältää useampia opintojaksoja. Moduuli on täydentävää koulutusta, jonka tarkoitus on usein vahvistaa osaamista työelämässä.

Tärkeää ennen ilmoittautumista

Ennen ilmoittautumista avoimen amk:n opintoihin, tutustuthan huolellisesti:

Kielitaito, opiskeluvalmiudet ja esitietovaatimukset

Avoin ammattikorkeakouluopetus on kaikille avointa opetusta pohjakoulutuksesta, työkokemuksesta ja iästä riippumatta. Opiskelu edellyttää kuitenkin riittäviä opiskeluvalmiuksia ja kielitaitoa. Joillain opintojaksoilla saattaa olla esitietovaatimuksia.

YAMK-polkuopinnoissa edellytetään soveltuvaa AMK-tutkintoa. AMK-tutkinnon jälkeistä työkokemusta ei polkuopinnoissa vaadita. Jos haet myöhemmin avoimen amk:n opintojen perusteella tutkinto-opiskelijaksi, hakukelpoisuuteen vaaditaan kahden vuoden työkokemus AMK-tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Tutustu opinnoissa tarvittavaan kielitaitoon, opiskeluvalmiuksiin ja esitietovaatimuksiin

Maksu- ja peruutusehdot

Ilmoittautuminen avoimiin ammattikorkeakouluopintoihin on aina sitova. Asiakas sitoutuu maksu- ja peruutusehtoihin ilmoittautuessaan.

Opiskelijalle myönnetään ajallisesti ja sisällöllisesti rajattu opinto-oikeus. Opinto-oikeutta ei voi siirtää toiseen opintokokonaisuuteen tai -jaksoon tai seuraavalle lukuvuodelle.

Metropolia Ammattikorkeakoulu pidättää itsellään oikeuden opetusohjelmassa ilmoitettujen tietojen muutoksiin.

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tiedot tallennetaan Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijatietojärjestelmään, ks. rekisteriseloste.

Tutustu maksu- ja peruutusehtoihin

Lukkarikone ja ohjeistus lukkarikoneen käyttöön

Näet opintojakson tiedoista tarkan lukujärjestyksen. Jos haluat tutkia usean opintojakson lukujärjestystä samanaikaisesti (esim. päällekkäisyydet), käytä Lukkarikonetta. Tietojärjestelmästä poimitaan opintojakson tiedoista oikea toteutuskoodi.

Ohjeet Lukkarikoneen käyttöön

 1. Kopioi opintojakson tiedoista toteutuksen koodi, esim. SX00BN69-3001.
 2. Mene Lukkarikoneeseen.
 3. Syötä opintojakson koodi "Hakusana"-kenttään (EI ryhmä -kenttään) ja paina ”Hae”.
 4. Opintojakso ilmestyy tuloksiin. Paina opintojakson nimen edessä olevaa + -merkkiä. Huom! Opintojakson tiedoissa näkyvä ajoitusväli ei välttämättä pidä paikkaansa tarkalleen. Katso aina tarkka lukujärjestys.
 5. Opintojakso siirtyy opintokoriin vasemmassa alareunassa.
 6. Paina opintokorin alta kohtaa "lukujärjestykseen"
 7. Jos haluat hakea useamman opintojakson lukkarit, toista kohdat 1-5 kaikkien opintojaksojen osalta.
 8. Saat näkyviin kalenterinäkymän alkaen meneillään olevasta viikosta. Selaamalla viikkoja näet opetusajat viikottain. Jos haluat nähdä kaikki opetusajat kerralla, valitse lista -näkymä. Kalenterinäkymästä näet helpoiten opintojaksojen mahdolliset päällekkäisyydet.

Mikäli et jo ole avoimen amk:n opiskelija, et voi tallentaa hakemaasi lukujärjestystä Lukkarikoneeseen, mutta voit ottaa siitä itsellesi joko sähköisen tai paperisen tulosteen.

Huomioitavaa

 • Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia ennen opintojakson alkua. Tarkista lukujärjestys lähempänä opinnon alkua. Ilmoittautuminen opintojaksolle ennen lukujärjestyksen valmistumista tapahtuu omalla vastuulla. Opintomaksua ei palauteta mikäli ajoitus osoittautuu myöhemmin opiskelijalle sopimattomaksi.
 • Lukkarikoneen listanäkymä näyttää vain tulevaisuudessa olevat tunnit. Ei jo menneitä.
 • Huolehdi etteivät opinnot ajoitu päällekkäin!
 • Opintopolkujen ja -moduulien tiedot julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan yleensä ennen kuin lukujärjestykset ovat valmiit. Opiskelija ei kuitenkaan tarvitse lukujärjestyksiä etukäteen.

Lisätietoja opiskelusta avoimessa AMK:ssa

Ilmoittautumisen jälkeen tutustu huolellisesti avoimen ammattikorkeakoulun opiskeluohjeisiin.

Ilmoittautuminen

Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjontaan voit tutustua ja ilmoittautua ilmoittautumisjärjestelmässä. Ohjeet ilmoittautumisjärjestelmän käyttöön voit lukea alla olevasta valikosta.

ILMOITTAUDU OPINTOIHIN

Avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin valitaan opiskelijat yleensä ilmoittautumisjärjestyksessä. Joissain poluissa voi olla lisäksi karsiva valintamenettely. Jos jäät polussa tai moduulissa varasijalle, voit saada paikan vielä 7 vuorokautta ennen polun tai moduulin alkua, jos joku paikan saanut peruu ilmoittautumisensa.

Avoimen amk:n polkuopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät ole aikaisemmin opiskelleet polkuopintoja Metropoliassa. Tarvittaessa polkuopintoihin valinnassa voidaan poiketa ilmoittautumisjärjestyksestä tällä perusteella.

Metropolian läsnä olevat tutkinto-opiskelijat eivät voi opiskella Metropolian avoimen amk:n opinnoissa.

Ohjeita ilmoittautumisjärjestelmän käyttöön

Tarjonnan haku

 • Koko avoimen amk:n tarjonta on näkyvillä sekä englanninkielisellä että suomenkielisellä puolella. Siksi on erittäin tärkeää tarkistaa opetuskieli opintojen tiedoista, ei opinnon nimestä.
 • Opintoja haetaan vasemmasta laidasta löytyvillä hakurajauksilla. Tuloksia voi rajata useammalla kriteerillä. Ylhäällä on myös vapaasanahaku, jota voi yhdistellä muihin hakurajauksiin.
 • Toteutusaika -rajauksella voit suodattaa opintoja ajoituksen perusteella. Rajauksien "kuluva lukukausi", "seuraava lukukausi" ja "seuraava lukuvuosi" osalta tuloksiin tulevat vain ne opinnot, joiden ilmoittautuminen on joko käynnissä tai ei ole vielä alkanut. Mikäli haluaa nähdä koko halutun ajanjakson opintotarjonnan, saa sen näkyviin käyttämällä vapaavalintaisen aikavälin suodatusta.
 • Haku tuottaa sivulle näkyviin 10 ensimmäistä hakutulosta. Sivuja vaihtamalla pääset näkemään enemmän tuloksia.
 • Valitut rajaukset näkyvät sivun ylälaidasta, josta voit niitä poistaa.

Ilmoittautuminen ja opintotarjonta

 • Näet opinnon tiedoista tarkan ilmoittautumisajan.
 • Opinnon perässä oikeassa reunassa oleva "Lisää koriin" painike on epäaktiivinen kun ilmoittautuminen ei ole vielä alkanut tai on jo päättynyt. Painike on aktiivinen kun ilmoittautuminen on käynnissä.
 • Ei ole mahdollista ilmoittautua samalla istunnolla useaan polkuun. Samalla istunnolla pystyy kuitenkin ilmoittautumaan yhteen polkuun sekä useaan moduuliin ja/tai opintojaksoon.
 • Ei ole mahdollista ilmoittautua samalla istunnolla eri valintamenettelytavan sisältämiin opintoihin. Valintamenettelytapoja ovat a) valinta suoraan ilmoittautumisjärjestyksessä ja b) karsiva valintamenettely. Karsivaa valintamenettelyä käytetään vain joissain poluissa.
 • Kahteen polkuun ei ole mahdollista saada paikkaa. Mikäli henkilöllä on jo paikka polussa, ei järjestelmä anna ilmoittautua uuteen polkuun tai vastaanottaa tarjottua paikkaa (valintamenettelyn tai varasijamenettelyn kautta). Mikäli henkilöllä on varasijoja poluissa, joutuu hän perumaan ne voidakseen saada paikan toiseen polkuun. Varasijat eivät kuitenkaan estä uusia ilmoittautumisia polkuihin niin kauan kun paikkaa mihinkään polkuun ei ole.
 • Palvelussa tunnistaudutaan lähtökohtaisesti vahvasti pankkitunnuksilla. Myös heikko tunnistautuminen on mahdollinen, mutta älä käytä sitä, jos pystyt tunnistautumaan vahvasti. Heikosti tunnistautunut henkilö, joutuu käymään tunnistautumassa opiskelijapalveluissa ennen opintojen alkamista. Ilman vahvaa tunnistautumista ei saa Metropolian käyttäjätunnuksia. Muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunta voivat tunnistautua HAKA-tunnuksilla.
 • Kirjatessa henkilötietojasi, kirjoita nimesi muodossa Maija Mehiläinen. Ei muodossa maija mehiläinen tai MAIJA MEHILÄINEN.
 • Tuplatarkista, että täytät ilmoittautumisen yhteydessä oikean sähköpostiosoitteen. Jos sähköposti on virheellinen, et saa mitään viestejä, mm. ilmoittautumisen vahvistusta.
 • Tällä hetkellä järjestelmässä ei ole mahdollista antaa erillistä laskutusosoitetta. Lasku lähetetään niiden tietojen mukaisesti, jotka on annettu ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli haluat ohjata laskun toiselle taholle, esim. työnantaja, ole yhteydessä avoinamk [at] metropolia.fi.
 • Mikäli maksat opinnon ilmoittautumisen yhteydessä, palaa prosessin lopussa aina palveluntarjoajan nettisivuille. ÄLÄ KOSKAAN jätä palaamatta tai sulje selainta tai ilmoittautuminen epäonnistuu.
 • Jos perut opintosi, tee se AINA saamasi automaattiviestin peruutuslinkistä! Paikka vapautuu tällöin mahdolliselle varasijalaiselle. Mikäli haet hyvitystä, ilmoita siitä avoinamk [at] metropolia.fi. Oikeuden hyvityksiin voit katsoa maksu- ja peruutusehdoista.

Opintojen ajoitus

 • Näet opinnon tiedoista toteutuksen kohdalta tarkan lukujärjestyksen (poislukien 100 % virtuaaliset opinnot). Jos haluat tutkia usean opintojakson lukujärjestystä samanaikaisesti (esim. päällekkäisyydet), käytä Lukkarikonetta. Katso tarkempi ohjeistus Lukkarikoneen käyttöön. Järjestelmästä ei pääse suoraan Lukkarikoneeseen.
 • Mikäli opintojakson lukujärjestys on tyhjä järjestelmässä, ei sitä ole vielä julkaistu tai kyseessä on 100 % virtuaalinen opinto. Jälkimmäisestä on maininta opinnon tiedoissa. Ilmoittautuminen opintojaksolle ennen lukujärjestyksen valmistumista tapahtuu omalla vastuulla. Opintomaksua ei palauteta mikäli ajoitus osoittautuu myöhemmin opiskelijalle sopimattomaksi.
 • Opinnon tiedoissa oleva "ajoitus" kenttä (pvm väli) ei välttämättä edusta todellista ajoitusta. Ajoitus tulee aina katsoa lukujärjestyksestä. Ajoitus on esitetty muodossa "03.02.2020 08.30 - 03.02.2020 16.30".

Opintojaksoille ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen opintojaksoille vaihtelee tutkinto-ohjelmittain ja joskus opintojaksoittain. Näet tietojärjestelmästä opintojakson tiedoista tarkan ilmoittautumisajan sekä myös lukujärjestyksen. Jos haluat tutkia usean opintojakson lukujärjestystä samanaikaisesti (esim. päällekkäisyydet), käytä Lukkarikonetta

Huom! Opintojaksojen tarjonta saatetaan julkaista ennen kuin lukujärjestykset ovat valmistuneet. Mikäli opintojakson lukujärjestys on tyhjä järjestelmässä, ei sitä ole vielä julkaistu tai kyseessä on 100 % virtuaalinen opinto. Jälkimmäisestä on maininta opinnon tiedoissa. Ilmoittautuminen opintojaksolle ennen lukujärjestyksen valmistumista tapahtuu omalla vastuulla. Opintomaksua ei palauteta mikäli ajoitus osoittautuu myöhemmin opiskelijalle sopimattomaksi.

Tutustu avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjontaan ja ilmoittaudu opintoihin ilmoittautumisjärjestelmässä

Polku- ja moduuliopintojen tarjonta ja ilmoittautuminen, syksy 2021

Syksyllä 2021 alkavien polkujen ja moduulien tarjonta on julkaistu ilmoittautumisjärjestelmässä. Ilmoittautuminen polkuihin on avoinna 3.8.2021 klo 12.00 - 5.8.2021 klo 23.59. Ilmoittautuminen tapahtuu klikkaamalla "Lisää koriin". 

Osa polusta sisältää valintamenettelyn. Kutsut valintamenettelyn sisältäviin polkuihin lähetetään sähköpostitse 6.-10.8.2021 välisenä aikana. Tieto valinnasta/hylkäämisestä lähetetään sähköpostitse valintamenettelyyn osallistuneille viimeistään 19.8.2021.

Polkujen maksaminen tapahtuu joko ilmoittautumisen yhteydessä tai laskulla kahdessa erässä. Mikäli polku tai moduuli sisältää erillisen valintamenettelyn, asiakas on maksuvelvollinen ja maksu veloitetaan vasta, kun valinta on vahvistettu ja asiakas on vastaanottanut paikan. Mikäli asiakas jää varasijalle, hän on maksuvelvollinen ja maksu veloitetaan vasta, kun hän vastaanottaa vapautuneen opintopaikan.

Joidenkin yksittäisten opintokokonaisuuksien ilmoittautumisaika saattaa jatkua pidempään. Ajantasainen tieto löytyy aina ilmoittautumisjärjestelmästä.

Syksyllä 2021 alkavat polut, sosiaali- ja terveysala

Syksyllä 2021 alkavat polut, tekniikan ala

Syksyllä 2021 alkavat polut, liiketalouden ala

Syksyllä 2021 alkavat polut, kulttuurin ala

Syksyllä 2021 alkavat moduulit

Lisätietoa polkujen valintamenettelyistä

Joissain avoimen amk:n poluissa on valintamenettely, joka täytyy läpäistä. Tieto valintamenettelystä lukee polun tiedoissa. Kaikki ilmoittautuneet, myös varasijalle jääneet, kutsutaan valintamenettelyyn, jos polun lisätiedoissa ei ole muuta ilmoitettu.

Valintamenettely on kuitenkin ainoastaan karsiva eli opiskelijat valitaan polkuun ilmoittautumisjärjestyksessä. Opiskelijoita valitaan polun tiedoissa kerrotun paikkamäärän verran.

Varasijalle jäänyt valintamenettelyn läpäissyt voi saada paikan polkuun mikäli paikkaan oikeutettu ei läpäise menettelyä, menettelyn läpäissyt ei vastaanota opiskelupaikkaa tai peruu sen vastaanottamisen jälkeen.

Kaikki paikan saaneet saavat viestin josta vastaanotetaan paikka. Paikka tulee vastaanottaa 24 h sisällä tai se vapautuu seuraavalle.

Tieto- ja viestintätekniikan non-stop virtuaaliopinnot

Tutustu ja ilmoittaudu Tieto- ja viestintätekniikan non-stop virtuaaliopintoihin.

Avoimesta tutkinto-opiskelijaksi

Mikäli tulee valituksi tutkinto-opiskelijaksi Metropoliaan tai johonkin muuhun ammattikorkeakouluun, voi avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetuille opinnoille hakea hyväksilukua.

Hyväksiluku on aina vastaanottavan ammattikorkeakoulun päätettävissä oleva asia. Hyväksilukua avoimen opinnoista haetaan avoimen opintosuoritusotteella.

Yhteystiedot

avoinamk [at] metropolia.fi
p. 040 712 5100 (ma-to klo 10-13)

Opintojaksojen suorittamiseen liittyvät kysymykset tulee esittää opintojakson opettajalle. Polun tai moduulin sisältöihin liittyvät kysymykset esitetään polun/moduulin tiedoissa kerrotulle yhteyshenkilölle.

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Kysy tai anna palautetta sivujen sisällöstä tai palveluista tämän palautekyselyn kautta.

myllypuro

yhteystiedot

arabia