Tekstiilisuunnittelu, muotoilija (AMK)

Tutkintonimike
Muotoilija (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Millaista on opiskella tekstiilisuunnittelua?

Tekstiilisuunnittelun opiskelija Veera Heinonen kertoo opinnoistaan videolla.

Tekstiilisuunnittelun koulutus antaa laajat valmiudet toimia tekstiiliin painottuneilla muotoilun ammattialoilla. Tekstiilisuunnittelija voi ammatissaan merkittävästi lisätä yleistä viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Hän ymmärtää tekstiilin historiallisen arvon, mutta toisaalta voi työssään syventyä alan viimeisimpiin teknisiin innovaatioihin.

Tuote- ja tekstiilisuunnittelun ohella tekstiilisuunnittelijan työtehtäviin kuuluu erilaisten pintamateriaalien suunnittelua sekä niiden tuotteistamista ja tuotantoon saattamista. Työtehtävät voivat koostua myös myynti-, markkinointi- ja koordinointitehtävistä sekä alan viestintätyöstä.

Opintojen tavoitteet

Tekstiilisuunnittelun opintojen tavoitteena on luoda pohja aktiiviselle ja kansainväliselle tekstiilialan osaamiselle. Tekstiilisuunnittelija hallitsee ammatin edellyttämiä suunnittelutaitoja sekä ymmärtää asiakaslähtöisyyden ja kaupallisuuden osana tuotesuunnitteluprosessia.

Visuaalisen suunnittelun ohella hän hallitsee tekstiilialan kokonaiskonseptointia, tuotannonsuunnittelua, materiaali- ja valmistusteknologiaa sekä markkinointia. Hän ymmärtää suunnittelijana eettisen vastuunsa sekä ympäristömyötäisyyden vaatimukset ammatillisessa toiminnassa.

Opintojen sisältö ja toteutustapa

Koulutus antaa perustiedot pintojen ja tekstiilituotteiden suunnittelusta, eri tekstiilimateriaaleista, luovasta ilmaisusta, tuotesuunnittelusta, tuotannonsuunnittelusta ja markkinoinnista sekä alan innovaatiotoiminnasta.

Opinnoissa painottuvat tekstiilirakenne- ja materiaaliosaaminen, CAD-osaaminen, asiakaslähtöinen ja ratkaisukeskeinen tuotesuunnittelu sekä ammatillinen kommunikointitaito. Materiaali- ja valmistusteknologia pitää sisällään mm. kudonnan, neuleen ja painokankaan opintoja. Tiimityössä korostuvat sosiaaliset valmiudet.

Opintojen edistyessä opiskelijat osallistuvat erilaisiin projekteihin yritysten ja yhteisöjen kanssa. Työharjoittelussa alan yrityksissä opiskelijat syventävät ammatillisia osaamisalueitaan. Alan kehitystä seurataan kansainvälisillä messuosallistumisilla. Osa opinnoista on mahdollista suorittaa kansainvälisenä vaihtona. Opinnäytetyö on työelämälähtöinen ja se tehdään ulkopuolisen tilaajan toimeksiannosta.

Muotoilun tutkinto-ohjelma tekee monenlaista yhteistyötä niin työelämän, kolmannen sektorin, yksittäisten toimeksiantajien kuin Metropolian muiden alojen toimijoiden kanssa. Tutustu yhteistyön muotoihin Luovan Dimension sivuilla.

Tutustu tekstiilisuunnittelun opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Tekstiilisuunnittelun opiskelijatöitä

Tekstiilisuunnittelijan työkenttä

Tekstiilisuunnittelun suuntautumisvaihtoehdosta valmistuneet sijoittuvat projekti-, ohjaus- ja suunnittelutehtäviin toimien liike-elämän palveluksessa tai alan yrittäjinä. Mahdollisia ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi suunnittelija, tuote- ja tekstiilimateriaalikehittäjä, tuotepäällikkö, visuaalinen suunnittelija, sisäänostaja, mallistokoordinaattori, projektimyyjä ja sisustustoimittaja.

Opiskelijoiden kokemuksia tekstiilisuunnittelun opinnoista

Camilla Kulmala ja Kaisa Kervinen kertovat opinnoistaan.

Kysyttävää tekstiilisuunnittelun opinnoista?

Voit kysyä myös yhteissähköpostissa

Lähetä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen muotoilu [at] metropolia.fi (muotoilu[at]metropolia[dot]fi).

Design Metropolia Instagram

Muotoilun sivut

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Päiväopiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Tekstiilisuunnittelun opintojen aloitus

Onneksi olkoon! Sinut on valittu Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijaksi valintakokeessa saamiesi pisteiden perusteella.

Orientaatiojakso

Opinnot alkavat maanantaina 19.8.2024 klo 09.00 orientaatiojaksolla Arabian kampuksella osoitteessa Hämeentie 135 D

Muistathan ottaa ensimmäisenä päivänä mukaan henkilöllisyystodistuksesi. Aloittavien opiskelijoiden henkilöllisyys tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Orientaatio (19.8.-21.8.) ja sitä seuraavat opetuspäivät kestävät pääsääntöisesti klo 9.00–16.00, mutta varaudu siihen, että aikoihin saattaa tulla pieniä muutoksia. Orientaatiojaksolla läsnäolo on pakollista.

Orientaatiojaksolla käsiteltäviä asioita ovat mm:

  • Opetussuunnitelma, lukujärjestys ja ilmoittautumiset
  • Toimipisteen ja tutkinto-ohjelman käytännöt
  • AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen)
  • HOPS (henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatiminen)
  • Metropolian tietotekniset järjestelmät
  • Opiskelijahyvinvointipalveluiden, kirjaston ja opiskelijajärjestöjen esittelyt
  • Mahdollisuudet kansainvälistymiseen opintojen aikana

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamiseen tai sisältöihin liittyen, voit olla yhteydessä
Laura Kivistöön 1.8.2024 alkaen:
laura.kivisto [at] metropolia.fi (laura[dot]kivisto[at]metropolia[dot]fi)

Metropolian hakijapalvelut vastaa hakuprosessiin ja opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyviin kysymyksiin myös kesän aikana:

hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma-to klo 10.00–13.00

Hyvää kesää ja tapaamisiin elokuussa!

Tutorien terveiset uusille opiskelijoille