Opiskelu
Talotekniikan osaajille on kysyntää!
Talotekniikka on yhteisnimitys kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen teknisten palveluiden, järjestelmien ja laitteiden kokonaisuudelle. Talotekniikka on toimivan ja terveellisen asuin- ja työympäristön suunnittelua ja rakentamista uuden, ympäristölle ystävällisen teknologian avulla.
Työllistymisnäkymät talotekniikan alalla ovat hyvät nyt ja tulevaisuudessa. Työllistyminen on usein mahdollista jo opiskelun aikana.
Opiskelu talotekniikassa
Talotekniikan koulutuksessa voit valita opetustarjonnastamme oman mielenkiinnon ja tavoitteiden mukaisesti opintoja tutkintoosi. Voit halutessasi valita opintopolkusi niin, että se täyttää suunnittelu- ja työnjohtopätevyyksien koulutukselle asetetut vaatimukset.
Opiskelu on päätoimista: opetus voidaan järjestetään arkisin klo 8-21 välillä. Tavoite on, että opetus päättyy klo 17.
LVI-tekniikan opintopolut
Talotekniikan LVI-suunnittelun opintopolku
Suorittamalla talotekniikan LVI-suunnittelun opintopolun opit ymmärtämään ja soveltamaan LVI-tekniikan eri osa-alueita LVI-suunnittelussa sekä projektinhallinnassa.
Tämän opintopolun käytyäsi saat koulutuksellisen pätevyyden toimia LVI-suunnittelutehtävissä valmistumisesi jälkeen.
Talotekniikan LVI-urakoinnin opintopolku
Talotekniikan LVI-urakoinnin opintopolussa opit hallitsemaan LVI-urakoinnin, -huollon ja -ylläpidon käytänteitä ja lainalaisuuksia sekä ymmärtämään rakentamisprosessin kokonaisuutta. Saat myös perusvalmiudet suunnittelutehtäviin.
LVI-insinöörin opinnot sisältävät paljon käytännönläheisiä projektiopintoja ja työssäoppimista. Valmistuttuasi voit toimia esimerkiksi LVI-suunnittelijana, LVI-urakoinnin projektipäällikkönä, projektinhoitajana, valvojana, työnjohtajana, tarjouslaskijana, myynti-insinöörinä, huoltopäällikkönä tai energia-asiantuntijana.
Kysy tutkintovastaavalta talotekniikan tutkinnosta ja opinnoista
Kysy opinto-ohjaajalta talotekniikan opintoihin hakemisesta ja opiskelusta
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitusSyksy 2024
- Päiväopiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025
- Päiväopiskelu
Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:
- siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
TAI - siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 30.4.2025 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Päiväopiskelu
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 9.12.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 26.5.–28.5.2025 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Talotekniikan opintojen aloitus
Syksyllä 2024 aloittavan ryhmän aloitusohjeet julkaistaan toukokuussa.
Talotekniikan opintojen aloitus
Tervetuloa aloittamaan Talotekniikan päiväopinnot elokuussa 2024.
Onnea ja menestystä opinnoissasi!
Talotekniikan päiväopinnot aloittaa syksyllä 2024 kaksi ryhmää: yhteishaun kautta valittu ryhmä ja joustavien ja erillishakujen kautta valittu ryhmä. Valitse alta oma ryhmäsi ja lue sen ohjeet huolellisesti ja toimi ohjeiden mukaan.
Perehdytysjakso 21.8. - 23.8.2024
Jokainen läsnäolevana opiskelupaikan vastaanottava opiskelija osallistuu perehdytysjaksolle Myllypuron kampuksella. Paikalla tulee olla heti tilaisuuden alkaessa.
Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Perehdytysjakso on myös osa pakollista Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun -opintojaksoa.
Aloitustilaisuuden alustava aikataulu:
- keskiviikko 21.8. klo 9.00-15.00
- torstai 22.8. klo 9.00- 14.30 ja
- perjantai 23.8. klo 11.00 alkaen ohjelmassa on tutoropiskelijoiden järjestämää ohjelmaa ja uusien opiskelijoiden ensimmäinen yhteinen opiskelijatapahtuma.
Tarkempi ohjelma ja ohjeet tilaisuuteen lähetetään opiskelijalle muutama päivä ennen tilaisuuden alkua sähköpostilla siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka opiskelija on ilmoittanut Opintopolussa. Huom! omassa sähköpostissa kannattaa tarkistaa myös roskaposti.
Perehdytysjaksolla kerrotaan opintojen aloittamiseen liittyvistä käytännön asioista, ohjataan opiskelijoita opintojen suunnittelussa ja opastetaan opiskelussa tarvittavien sähköisten järjestelmien käytössä.
Lukujärjestyksen mukainen opetus
Opetus alkaa lukujärjestysten mukaisesti maanantaina 26.8.2024.
Lukujärjestykset ja lähiopetukseen osallistuminen
Syyslukukauden lukujärjestykset ovat luettavissa Lukkarikoneesta
Löydät oman ryhmäsi lukujärjestyksen ryhmätunnuksella TXF24S1A (ryhmä A) tai TXF24S1B (ryhmä B). Opetuksen ryhmäjako kerrotaan opiskelijalle aloituspäivänä.
Lukujärjestykset ovat viikkokohtaisia, eli ne eivät ole välttämättä samanlaisia joka viikko. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan opiskelijoita aina erikseen. Muutokset lukkarissa ovat mahdollisia.
Lukujärjestys on rakennettu opiskelijalähtöisesti siten, että lähiopetuspäivät ovat kokonaisia työpäiviä ja opetusviikoilla on myös itseopiskelupäiviä.
Metropolian tutkintosäännön mukaan opiskelijalla on oikeus ja velvollisuus osallistua opintojen eri opiskelumuotoihin siten, että opintojaksojen tavoitteet saavutetaan. Talotekniikan tutkinnossa opiskelija osallistuu lukujärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen, eli lähiopetus- ja ohjaustunneille. Syksyn opintojaksot ovat esitietovaatimuksena kevään opinnoille ja 1. vuoden opinnot 2. vuoden opinnoille.
Opiskelijan tarvitsemat työvälineet
Ammattikorkeakoulussa opiskelu on muuten maksutonta, mutta opiskelija vastaa itse opiskeluun liittyvistä muista kustannuksistaan ja kuluistaan, kuten ruokailu, kulkeminen kampukselle, tietokoneen ja laskimen hankinta, mahdolliset itselle hankittavat oppimateriaalit. Yleisesti ottaen opetuksessa käytetään opettajan määrittelemiä tai laatimia materiaaleja ja esim. kirjaston kautta hankittavia materiaaleja, mutta osa materiaaleista voi olla suositeltavaa hankkia omaksi.
Tutkinto-ohjelmalla ei ole etukäteen listattuna tutkinnossa tarvittavia oppikirjoja, säädöskokoelmia tai muita kirjallisia materiaaleja niiden hankintaa tai niihin tutustumista varten. Opettajat kertovat opintojaksokohtaisesti, mitä materiaaleja opintojaksoilla käytetään.
Opetus järjestetään pääsääntöisesti lähiopetuksena. Mahdollisen etäopetuksen, ohjauskeskusteluiden tai ryhmätöiden keskustelujen tapaamisia voidaan kuitenkin järjestää tarvittaessa hyödyntäen etätyövälineitä. Tätä varten kannettavan tietokoneen lisävarusteiksi suositellaan lisäksi headset- tai muita vastaavia kuulokkeita, hyvää mikrofonia sekä web-kameraa. Lisäksi opiskelijalla tulee olla hyvä nettiyhteys.
Talotekniikan sovellusohjelmat toimivat Windows-käyttöjärjestelmällä. Mac ei sovellu talotekniikkasuunnitteluun. Lisäksi suunnittelussa on eduksi näyttö, joka on vähintään 15”, mieluummin 17”
Talotekniikan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma
Talotekniikan tutkinto-ohjelman päivätoteutuksessa, opetussuunnitelman ja saapumisryhmäsi tunnuksena on TXF24S1. Insinööritutkinnon laajuus on 240 op. Tutkintoon sisältyy perusopintoja, ammattiopintoja, valinnaisia (15 op), vapaasti valittavia (15 op) opintoja sekä työharjoittelua (30 op) ja opinnäytetyö (15 op).
Voit tutustua talotekniikan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan tällä sivulla, Opiskelu talotekniikassa -otsikon kohdalla.
- Opetussuunnitelma-sivulta löytyy Opetussuunnitelman ajoitus ja rakenne, jonka jälkeen näet alhaalla opetussuunnitelma-taulukon.
- Taulukosta voit valita opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain ja/tai periodeittain.
- Pääset tutustumaan opintojaksojen tavoite- ja sisältökuvauksiin näpäyttämällä opintojaksojen nimiä.
Hyväksiluvut ja henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Opiskelijalla on mahdollisuus hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT), eli hyväksilukua tutkinto-opintoihin, mikäli hänellä on Metropolian opetussuunnitelman tavoitteita ja tasoa vastaavaa osaamista. Opiskelija on voinut hankkia osaamisensa korkeakouluopinnoissa, muussa koulutuksessa, työelämässä, vapaa-aikana tai harrastuksissa. Korkeakoulu arvioi opiskelijan esittämän osaamisen suhteessa osaamistavoitteisiin. Opiskelijalle tehdään tarvittaessa HOPS (=henkilökohtainen opintosuunnitelma), jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen.
Seuraavassa on kerrottu tarkemmin erilaisista hyväksiluvuista:
- Korvaaminen: Opiskelija voi hakea opintojen korvaamista, mikäli hänellä on korkeakoulutasoisia opintosuorituksia, jotka mahdollisesti korvaavat opetussuunnitelmaan kuuluvia pakollisia opintoja.
- Sisällyttäminen valinnaisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin: Opiskelija voi hakea sisällyttämistä valinnaisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin, mikäli hänellä on korkeakoulutasoisia opintosuorituksia, jotka eivät korvaa opetussuunnitelmaan kuuluvia pakollisia opintoja. Tutkintoon sisältyy 15 op vapaasti valittavia opintoja.
- Osittainen hyväksiluku (pedagoginen ratkaisu): Pedagogisessa ratkaisussa lopullinen arviointi ja opinnon suorituskirjaus tehdään opintorekisteriin, kun opinto on täydennetty tutkinto-ohjelman määrittelemällä tavalla. Osaamisen näyttönä käytetään tutkinto-ohjelman määrittelemiä menettelytapoja, joista sovitaan erikseen ohjauskeskustelussa tai opintojaksojen opettajien kanssa.
Tutustu opetussuunnitelman sisältökuvauksiin ensin itsenäisesti ja vertaa osaamistasi näihin kuvauksiin. Mikäli sinulla on paljon aiemmin hankittua osaamista, esimerkiksi silloin, jos olet suorittanut jo aiemmin korkeakoulutasoisen tutkinnon, varaa aika HOPS-keskusteluun, jossa laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.
Yhden tai muutaman yksittäisen aiemmin suoritetun opintojakson tai osaamisen perusteella sinun ei välttämättä tarvitse varata aikaa HOPS-keskusteluun vaan toimit silloin opintojen alussa annettavien ohjeiden mukaan.
Hyväksilukuja haetaan ja HOPS laaditaan kuitenkin vasta opiskeluoikeuden alettua ja aikaisintaan voit varata ajan HOPS-keskusteluun viikosta 33 lähtien.
Hyväksilukukäytännöt ja -ohjeistukset kerrataan opintojen alussa. Huomaa, että hyväksiluvut eivät kartuta opintotukeen laskettavia opintopisteitä.
Yhteystiedot
Uusien opiskelijoiden perehdytysjaksolla saat tarvittavan tiedon opintojen aloittamiseen liittyvistä asioista. Mikäli opintojesi aloittamiseen liittyy jotain muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöihin. Opinto-ohjaaja ja tutkintovastaava ovat tavoitettavissa sähköpostitse.
Opinto-ohjaaja
Tuulaliina Asumalahti
tuulaliina.asumalahti [at] metropolia.fi (tuulaliina[dot]asumalahti[at]metropolia[dot]fi)
Tutkintovastaava
Aki Valkeapää
aki.valkeapaa [at] metropolia.fi (aki[dot]valkeapaa[at]metropolia[dot]fi)
Voit aloittaa opintosi tutkinto-opiskelijana pääsääntöisesti lukukausien alkaessa.
Orientaatio opintoihin
Lukuvuoden 2024 - 2025 opinnot käynnistyvät syksyllä lukujärjestyksen mukaisesti, viikolla 35.
Saat tarkempaa infoa ja ohjeet opintojen aloittamiseen sähköpostilla (hakuvaiheessa antamaasi sähköpostiin tai olemassa olevaan Metropolian sähköpostiisi) ennen opetuksen alkamista.
Tutustu myös Metropolian yhteisiin opintojen aloitusohjeisiin.
Henkilökohtainen opintosuunnitelma
Tutkinto-opinnot alkavat aiempien opintosuoritusten hyväksilukumenettelyllä, jonka pohjalta laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). Jos opiskelijalla ei ole muuta hyväksiluettavaa kuin esim. aiemmat avoimen amk:n opinnot, varsinaista HOPSia ei tarvitse erikseen laatia.
Tutkinto-ohjelman ohjaushenkilöstö ohjaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja hyväksilukuhakemuksen laatimisessa. Tutkinnon sisältö ja opintojaksokuvaukset näkyvät edellä mainitussa opetussuunnitelmassa, josta löytyy myös tutkinnon kuvaus.
Valitse aluksi vasemmasta reunasta AMK-tutkinto: Päivätoteutus. Sitten Tekniikan ja liikenteen ala ja Talotekniikan tutkinto. Voit valita tarkasteluun lukuvuosi-, lukukausi- tai periodikohtaisen näkymän.
Yhteystiedot
HOPS-ohjaus (HOPSin laatiminen):
LVI-suunnittelu
Pasi Partonen, Tutoropettaja
pasi.partonen [at] metropolia.fi (pasi[dot]partonen[at]metropolia[dot]fi)
LVI-urakointi
Timo Värinen, Tutoropettaja
timo.varinen [at] metropolia.fi (timo[dot]varinen[at]metropolia[dot]fi)
Opinto-ohjaus
Tuulaliina Asumalahti, opinto-ohjaaja
tuulaliina.asumalahti [at] metropolia.fi (tuulaliina[dot]asumalahti[at]metropolia[dot]fi)