Röntgenhoitaja (AMK)

Tutkintonimike
Röntgenhoitaja (AMK)
Laajuus
210 opintopistettä
Kesto
3,5 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Röntgenhoitajan työ on monipuolista ja vastuullista

Radiografia- ja sädehoitotyössä kohtaat erilaisia ja eri-ikäisiä potilaita, joiden tutkimisessa ja hoidossa käytät huipputeknologiaa.

Radiografiatyössä potilassuhteet ovat suhteellisen lyhyitä, mikä edellyttää potilaan luottamuksen saavuttamista lyhyessä ajassa. Sädehoitotyössä potilassuhteet ovat kestoltaan pidempiä, mikä taas edellyttää kykyä ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään pitkässä hoitosuhteessa. Röntgenhoitajan työ on tiimityötä.

Röntgenhoitajana jatko-opiskelu- ja työllistymismahdollisuutesi ovat hyvät. Voit työskennellä sairaalassa tai pienemmässä kuvantamisyksiköissä. Lisäksi voit toimia lääketieteellisissä tutkimusryhmissä ja alan kaupallisissa yrityksissä myynti- ja tuotekehitystehtävissä. Työ on joko päivä- tai vuorotyötä.

Mitä röntgenhoitajalta edellytetään?

  • lääketieteellisten kuvantamis- ja sädehoitomenetelmien osaamista ja käyttöä
  • kliinisten hoitotoimenpiteiden toteuttamista
  • matematiikan, fysiikan ja lääketieteellisen teknologiatiedon soveltamista
  • päätöksentekokykyä
  • vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja
  • englannin kielen osaamista
  • jatkuvaa ammattitaidon kehittämistä sekä kykyä elää muutoksessa

Opintojen toteutus

Röntgenhoitajan opinnot muodostuvat kuvantamis- ja sädehoitotyön opinnoista, ohjatusta harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä.

Opetuksen pääpaino on radiografiatyön osaamisessa, joka sisältää potilaiden tutkimisen tai hoitamisen eri kuvantamismenetelmien avulla. Sädehoitotyön osaaminen on syöpäpotilaan kokonaisvaltaista hoitamista ja läheisten tukemista. Siinä korostuvat mm. säteilyfysiikkaa, säteilyturvallisuus, hoitotyö, anatomia ja laitetekniikka. Röntgenhoitajaopiskelijana opiskelet myös lääketieteellisiä aineita, ruotsia, englantia sekä harjoittelet ensihoitoa ja lääkehoitoa.

Opintoihisi kuuluu lähi- ja verkko-opetusta, työpajaopiskelua ryhmässä, itsenäistä opiskelua sekä ohjattua harjoittelua.

Laadit opintojesi alussa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) ryhmätutorin ohjauksessa. Jos sinulla on aiempia opintoja tai muuta osaamista terveydenhuoltoalalta, voit hakea osaamisesi tunnistamista ja tunnustamista AHOT). Tutustu ja katso, voisitko hakea aiemmalle osaamisellesi hyväksilukupäätöstä osaksi tutkintoasi ja näin lyhentää opiskeluaikaasi.

Ohjattu harjoittelu ja opinnäytetyö

Röntgenhoitajan tutkinnosta 75 opintopistettä on ohjattua harjoittelua, joka toteutuu kuvantamisyksiköissä ja sädehoidossa. Jokaiseen lukukauteen kuuluu harjoittelujaksoja.

Tutkintoon sisältyy opinnäytetyö (15 op), jonka voit toteuttaa esim. Metropolia Ammattikorkeakoulun työelämälähtöisissä hankkeissa.


Kansainvälisyys röntgenhoitajaopinnoissa

Opintojesi aikana voit lähteä kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Voit suorittaa osan käytännön harjoittelusta sekä teoreettisista opinnoista ulkomailla. Voit myös osallistua Metropolian kansainväliseen toimintaan tai toimia kansainvälisten opiskelijoiden tutorina.

Uutena: Tutkintoon kuuluu myös kaikille yhteinen virtuaalivaihto!

Lue lisää kansainvälistymismahdollisuuksista.

Opintojen rakenne ja sisältö

Röntgenhoitajan opinnot muodostuvat

  • perusopinnoista
  • ammattiopinnoista
  • vapaasti valittavista opinnoista
  • opinnäytetyöstä sekä
  • ohjatusta harjoittelusta.

Koulutuksen pääpaino on radiografiatyön osaamisessa, joka sisältää potilaiden tutkimisen tai hoitamisen eri kuvantamismenetelmien avulla. Sädehoitotyön osaaminen on syöpäpotilaan kokonaisvaltaista hoitamista ja läheisten tukemista. Siinä korostuvat mm. säteilyfysiikkaa, säteilyturvallisuus, hoitotyö, anatomia ja laitetekniikka.

Röntgenhoitajaopiskelijana opiskelet myös lääketieteellisiä aineita, ruotsia, englantia sekä harjoittelet ensihoitoa ja lääkehoitoa.

Tutustu röntgenhoitajan päiväopintojen opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Tutustu röntgenhoitajan monimuoto-opintojen opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Röntgenhoitajaksi voi opiskella päivä- tai monimuoto-opinnoissa

Röntgenhoitajan koulutus järjestetään Helsingissä Myllypuron kampuksella.

Röntgenhoitajan työkenttä

Röntgenhoitajana jatko-opiskelu- ja työllistymismahdollisuutesi ovat hyvät. Voit työskennellä esim. perus- ja erikoissairaanhoidon kuvantamisyksiköissä ja yksityisissä kuvantamisyksiköissä. Lisäksi voit toimia lääketieteellisissä tutkimusryhmissä ja alan kaupallisissa yrityksissä myynti- ja tuotekehitystehtävissä.

Kysy tutkintovastaavalta röntgenhoitajan tutkinnosta

Kysy opinto-ohjaajalta röntgenhoitajaopintoihin hakemisesta

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Monimuoto-opiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    kevät 2025
    • Monimuoto-opiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Syksyn 2024 yhteishaussa 28.8.2024 klo 8:00 - 11.9.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) korkeakoulututkintoon, tammikuussa alkaviin opintoihin.. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Röntgenhoitajan opintojen aloitus

Lämpimät onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa opiskelemaan röntgenhoitajaksi! Röntgenhoitajan työ on mielenkiintoinen yhdistelmä potilaiden ja asiakkaiden kohtaamista, monialaista tiimityöskentelyä ja teknologiaa.

Aloituspäivä ja kellonaika sekä tila

Opinnot alkavat 14.1.2025 klo 9.00

Aloituspaikka (tila) Oppimistila MPB6023, Myllypuron kampus.

Ennen ensimmäistä tapaamiskertaa järjestetään opiskelijoille pakollinen digistartti etäopetuksena 8.1.2025 klo 09.00 - 10.30. Linkki etäopetukseen: https://metropolia.zoom.us/j/65060248871

Ryhmätunnus ja yhteyshenkilöt

  • Ryhmätunnus SXM25K2
  • Tutoropettajat Heli Patanen ja Ulla Nikupaavo
  • Muut yhteyshenkilöt opo Paula Lindqvist

Lukujärjestys

Lukujärjestyksiin pääset tutustumaan 29.11. alkaen https://lukkarit.metropolia.fi/.

Käytä ryhmätunnusta SXM25K2.

Muuta oleellista

Monimuoto-opinnoissa opiskellaan sekä verkossa että paikan päällä kampuksella. Lisäksi opintoihin kuuluu harjoittelua.

Opetuspäivät etäviikkoina ovat keskiviikko, torstai ja perjantai.

Opetukseen kuuluu myös intensiiviviikkoja, jolloin opetusta on Myllypuron kampuksella. Huomioithan, että näiden viikkojen aikana opetuspäivät ajoittuvat maanantaista perjantaihin. Huomioithan, että intensiiviviikkona ei opetusta välttämättä ole joka päivä, vaan 2–4 päivänä viikossa.

Ensimmäisen lukukauden aikana pakollista läsnäoloa on intensiiviviikoilla 3, 7, 15, 16 ja 19. Viikolla 8 jokaisella opiskelijalla on yksi intensiivipäivä.

Ensimmäinen harjoittelu ajoittuu keväälle viikolle 9. Tämä harjoittelu on kaksipäiväinen ja tarkemmat ajankohdat sovitaan, kun opinnot alkavat. Harjoitteluissa työaika on 8 tuntia päivässä.

Tartuntatautilaki 48 § velvoittaa sinua. Sote-alan opiskelijana sinulla tulee olla rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi sinulla tulee olla influenssarokotus.

Lisätietoja löydät YTHS ohje sote-rokotuksista ja THL ohjeet sote-opiskelijalle.