Opiskelu
Tervetuloa muutosmatkalle tulevaisuuden kehittäjä!
Haluatko nostaa projektin tai tiimin vetämisen taitosi uudelle tasolle? Etsitkö keinoja kehittää johtajuusosaamistasi ja laajentaa verkostojasi? Liity yli sadan kulttuurituotannon asiantuntijan verkostoon ja vie urasi eteenpäin! Innovatiivisten opetusmenetelmien avulla saat käytännön työkaluja, oivalluksia ja inspiraatiota ammatilliseen kasvuusi. Odotamme innolla tapaamistamme luovan alan kehittämishaasteiden äärellä!
Tutkinto tarjoaa elämysalojen tehtävissä toimiville mahdollisuuden kehittää ja syventää asiantuntemustaan kulttuurituotannon muuttuvassa toimintaympäristöissä. Tule pohtimaan, kuinka kestävä kehitys, yhteisöllisyyden vahvistamien, uudet teknologiat sekä luovien ryhmien luotsaaminen vaikuttavat elämystalouteen. Tutkinnon myötä vahvistuu kykysi ennakoida yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia sekä suunnitella, ohjata ja johtaa uudistavaa ja tutkimuksellista kehittävää toimintaa.
Koulutuksessa painotetaan luovien prosessien johtamista ja tulevaisuusorientoitunutta uuden kehittämistä. Koulutuksen ytimessä on opiskelijan, ehkä juuri sinun, oman asiantuntijuuden kehittäminen.
Tutustu opetussuunnitelmaan ja tutkinnon rakenteeseen opinto-oppaassa
Monimuotokoulutus
Koulutus järjestetään Helsingissä Arabianrannassa monimuoto-opetuksena. Opetuspäiviä on 2–3 kuukaudessa. Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä ja sen suoritusaika on 1–1,5 vuotta.
Opetusmenetelmänä käytetään monimuoto-opetusta, joka koostuu lähi- ja verkko-opetuksesta ja erilaisista tiedonhaku-, analysointi- sekä työelämässä toteutettavista kehittämistehtävistä. Opinnot suoritetaan projektimaisesti kehittämis- ja oppimistehtävinä, jotka kytkeytyvät työelämän kehittämishaasteisiin. Tutkintoon sisältyy laaja kehityksellinen lopputyö, jonka opiskelija tekee valitsemastaan aiheesta, valitsemalleen organisaatiolle tai valitsemassaan toimintaympäristössä.
Usein hakuvaiheessa kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin
Ei tarvitse! Tässä tutkinnossa johtaminen tarkoittaa tiimien ja projektien hallintaa sekä johtajuutta yleisesti – ei siis pelkästään johtajan roolissa toimimista. Opit käytännönläheisesti, miten kulttuurialan hankkeita ja työryhmiä viedään eteenpäin.
Kyllä voit! Esimerkiksi tradenomin tutkinto antaa hakukelpoisuuden. Tärkeintä on, että sinulla on tutkinnon jälkeen kertynyttä työkokemusta kulttuurialalta. Ala tarvitsee monenlaisia osaajia, ja eri taustoista tulevat opiskelijat rikastuttavat keskusteluja ja näkökulmia.
Kyllä! Suurin osa opiskelijoista opiskelee työn ohella. Opinnot tukevat käytännön työtäsi, sillä monet oppimistehtävät ja opinnäytetyö voidaan integroida suoraan omaan työympäristöösi.
Ei täysin, mutta paljon joustavuutta on tarjolla! Yksi tutkinnon arvoista on aito, monipuolinen työelämäverkosto, jota rakennetaan lähipäivissä. Osa opinnoista voi kuitenkin suorittaa etänä tai hybridinä.
Ei huolta! Meillä opinnäytetyö on käytännönläheinen, tietopohjainen konsulttiselvitys, jossa keskiössä on ratkaisukeskeisyys ja työelämälähtöisyys. Tarvitset ennen kaikkea uteliaisuutta, kykyä hahmottaa kokonaisuuksia ja halua kehittää kulttuurialaa.
Kokemuksia kulttuurituotannon YAMK-ohjelmassa opiskelusta
Tunnelmia opinnoista ensimmäisen syksyn jälkeen
Uudella otteella!
Miten opinnot muuttivat arkea
Valmistuneiden opiskelijoiden ajatuksia
Miksi kannattaa hakea?
Nooran kokemuksia opinnoista
Mietitkö kehittämisaihetta, ideoita voi saada valmiista töistä. Tutustu alumniemme blogeihin täällä! Tässä pikalinkkinä 10 tuoreinta:
- Mari Jalkanen: Perheet etsivät taidemuseosta virkistystä arkeen
- Kim Kronman: Nykyaikaista oppilaitosviestintää: viestinnän sähköiset työkalut taiteen perusopetuksessa
- Kirsi Kaunismäki-Suhonen: Tunteiden johtaminen muutoksessa – Kuorolaulun non-parlamentaarinen vaikuttaminen
- Johanna Lohiluoma: Tee yhteisöstäsi kilpailuetu – Yhteisömanageroinnin strategiset hyödyt
- Anna Rouhu: Miksi tulevaisuusajattelu on tärkeää kulttuurialalla?
- Carita Elko: Kokouksien ja juhlien tulevaisuuden palveluvalikoimaa värittää laadukas palvelukokemus
- Elina Leppälä: Rakkaudesta lajiin – yksilön tapahtumaelämyksen vahvistaminen virtuaalitapahtumissa
- Marjo Rinne: Lasten paloturvallisuusosaamista voidaan kasvattaa tapahtumilla
- Tapio Säkkinen: Kulttuurilaitos matkalla hiilineutraaliuteen
- Janne Raudaskoski: Kulttuurituottajat tekevät brändityötä
Lisää opiskelijoiden kokemuksia löydät some-tileiltämme
Katso lisää videoita Kulttuurituotannon YAMKin YouTube-kanavalta
Kysyttävää kulttuurituotannon YAMK-opinnoista?
Metropolian ylemmät AMK-tutkinnot - Tilaa uutiskirje
Saat muutaman kerran vuodessa tietoa ylemmistä AMK-tutkinnoistamme, hakuaikatauluista ja Metropoliassa opiskelusta.
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Kulttuuri
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
More about application fee in Studyinfo.fi .
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Ennakkotehtävään sisältyy kaksi pakollista tehtävää, joista voit saada yhteensä 0-70 pistettä.
Ennakkotehtävä 1: Motivaatiokirje + CV liite (30 pistettä)Kirjoita tiivis kuvaus, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:
1. Mitä ja missä olet opiskellut, kuinka osaamisesi soveltuu kulttuurituotannon alan koulutukseen?
2. Millaista työkokemusta sinulla on (uusimmasta vanhimpaan esitellen) ja millaisia vahvuuksia kokemuksesi on sinulle antanut kulttuurituottajana?
3. Miten toivot kulttuurituotannon ylemmän tutkinnon koulutuksen lisäävän ammattitaitoasi kulttuurituotannon alalla ja edistävän ammatillista profiiliasi?
Laita kirjeesi liitteeksi A4-paperin mittainen CV (muodon voit valita itse).
Otsikoi haluamallasi tavalla. Tekstikokonaisuuden (eli motivaatiokirje ja CV) kokonaispituus maksimissaan neljä sivua.
Ennakkotehtävä 2: Kulttuurin ajankohtainen ilmiö (40 pistettä)
Kulttuurituotannon ala on melkoisessa murroksessa. Organisaatioiden kehittämisessä vilisee tarpeita muun muassa asiakaslähtöiseen kehittämiseen, työyhteisön hyvinvoinnin, ansaintamallien, digitalisaation, kestävän kehityksen, markkinointiviestinnän sekä uudenlaisen työkulttuurin kehittämiseen, muutamia mainitaksemme. Kirjoita teksti, jossa pohdit yhtä omasta näkökulmastasi kiinnostavaa kulttuurikentän ajankohtaista ilmiötä ja siihen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita, johon voisit kulttuurituottaja (YAMK) kehittämistyön puitteissa pureutua tarkemmin.
- Kuvaile missä ajankohtaisissa lehdissä, ammattilaistapahtumissa tai muussa kirjoittelussa sinua kiinnostava teema on ollut esillä (ei ole välttämätöntä käyttää lähdeviittauksia, mutta nimeä media(t) joissa keskustelua on käyty)
- Millaisissa työympäristösi kollegakeskusteluissa ilmiö on noussut esille? Miksi se herättää keskustelua?
- Entä kuinka se konkreettisesti näkyy omassa arjessasi ja miksi sen mukanaan tuomat haasteet olisi tärkeää ratkaista?
- Mikäli mielessäsi on työelämän taho, joka voisi toimia kehittämisajatuksessasi tilaajana, mainitse kyseinen toimija.
- Mikä muuttuisi, jos nimeämiisi haasteisiin löytyisi, ainakin osittain, ratkaisuja? Millainen uusi työelämä olisi?
Kirjallisen tehtävän pituus noin maksimissaan neljä sivua. Tässä tehtävä hahmotelma antaa viitteitä siitä, millaista opinnäytetyötä tekisit opintojesi osana. Teksti ei ole kuitenkaan sitova, eli aihetta voi vaihtaa opintojen alkaessa. Pohdintasi tukena voit käyttää Metropolian Kulttuurituottaja (YAMK) opinnäytetöitä, joita löytyy Theseus.fi tietokannasta.
Kirjoitusohjeet
Palauta molemmat ennakkotehtävät haun yhteydessä yhtenä liitedokumenttina. Kirjoita kaikki tehtävät tekstinkäsittelyohjelmalla.
Ohjelma: Word
Fonttikoko: 12
Riviväli: 1,5Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee tehdä ennakkotehtävät. Ennakkotehtävä toimitetaan hakuaikana 11.3.- 25.3.2025 sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostona 25.3.2025 klo 15:00 mennessä. Tiedostoformaatit tehtävänannon mukaisesti.
Ennakkotehtävät julkaistaan 14.2.2025.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee suorittaa tutkinto-ohjelman oma valintakoe hyväksytysti Opintopolussa kuvatulla tavalla. Valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin ja lisätietoihin valintakokeesta Opintopolussa.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Kulttuurituottajan ylemmän AMK-tutkinnon opintojen aloitus
Tervetuloa opiskelemaan Luovan alan osallistavaa johtamista ja rakentamaan uutta ammatillista verkostoa!
Opintojen aloitus
Kulttuurituotannon YAMK-opinnot alkavat opintojen etänä pidettävällä aloitustilaisuudella tiistaina 19.8.2025. Tilaisuudessa kerrotaan opiskelukäytänteistä ja tutustutaan sähköisiin järjestelmiin. Ajatuksena on, että pääsemme sujuvasti tutustumaan järjestelmien sijasta toisiimme kun tapaamme syyskuussa ensimmäistä kertaa nokikkain.
Uusien opiskelijoiden perehdytystapaaminen pidetään etänä tiistaina 19.8.25 kello 8.30-10.
Opintojen järjestäminen
Tutkinnon kaikki opetuspäivät on ilmoitettu jo haun yhteydessä, mutta muutokset ovat mahdollisia. Nämä ajankohdat on kuitenkin hyvä varata kalenterista lähiopiskelua varten. Osa opetuksesta on hybridiä tai kokonaan etää - riippuen ryhmän toiveista, opetussisällöistä ja etenkin pedagogisista ratkaisuista.
- Syksy 2025: alkuinfo 19.8. (aamulla, etä) //1-3.9. // 29-30.9. // 10-11.11. // 1-3.12.
- Kevät 2026: 19-20.1. // 9-10.2. // 16-18.3. // 13-14.4. // 18-20.5.
- Opiskelijolle, jotka tekevä tutkintoa 1,5 vuodessa lisäksi Syksy 2026: 15.9. // 11.11..
Ryhmäopetuskertojen välille opiskelijoille annetaan etätehtäviä, joiden tekemiseen on myös hyvä varata itselle aikaa. Lisäksi alusta asti on tärkeää lähteä rakentamaan opinnäytetyötä, johon kaikki muu opinnot pyritään nivomaan.
Jokainen opiskelija saa käyttäjätunnukset Metropolian järjestelmiin. Tunnukset aktivoidaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Opiskelijoille lähetetään erillinen viesti, kun aktivointi on mahdollista. Ohjeet tunnusten aktivointiin.
Yhteystiedot
Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä minuun, jos mieltä vaivaa jokin tutkintoon liittyvä
Katri Halonen
Kulttuurituottaja (YAMK) tutkintovastaava
taru.j.korkalainen [at] metropolia.fi (katri[dot]halonen[at]metropolia[dot]fi)