Opiskelu
Kehitä osaamistasi hankintojen ammattilaisena
Julkiset hankinnat -yamk-ohjelmassa syvennät hankintojen johtamisessa tarvittavaa ammattitaitoasi ja opit analysoimaan ja kehittämään organisaatiosi hankintatoimea niin, että se palvelee organisaation tavoitteita huomioiden myös toimintaympäristön vaatimukset. Opintojesi jälkeen sinulla on kokemusta vaativien muutosprojektien läpiviemisestä työelämäkontekstissa.
Tutkinnon osaamistavoitteet on määritelty yhdessä julkisten hankintojen asiantuntijoiden kanssa, mm. osaamiskeskus KEINO sekä Hankinta-Suomi- toimenpideohjelman valmisteluryhmässä.
Lue Keinon sivuilta 9.3.2020 julkaistu artikkeli Julkisten hankintojen ylemmästä AMK-tutkinnosta.
Julkiset hankinnat -koulutus monimuoto-opiskeluna
Opetus toteutetaan monimuotoisena. Opinnot sisältävät sekä verkko-opetusta että lähiopetuspäiviä Myyrmäen kampuksella. Joitain opintojaksoja toteutetaan myös kokonaan verkossa. Osa lähipäivistä toteutetaan hybridinä. Lähiopetusta järjestetään 1. vuoden opintojen aikana perjantaisin n. 1-2 kertaa/kk sekä syys- että kevätlukukaudella (klo 9 -16) ja joitain opintojaksoja perjantain sijaan lauantaisin verkossa. Opetusta on myös valinnaisten opintojen osalta arki-iltaisin. Koulutuksessa hyödynnetään virtuaalisia oppimisympäristöjä ja digitaalisia aineistoja.
Valinnaisuus yhdistettynä intensiiviseen opinnäytetyöskentelyyn mahdollistaa myös kokoaikaisen opiskelun. Vaihto-opiskelumahdollisuuksia on lisäksi tarjolla. Monialainen opiskelijaryhmä koostuu liiketalouden ja tekniikan Julkiset hankinnat -ohjelman opiskelijoista ja liiketalouden opiskelijoilla osin vaihtoehtoisissa ja valinnaisissa opinnoissa myös englanninkielisen Procurement MBA-ohjelman sekä Business Informatics MBA- ja Muutosjohtaminen -ohjelmien opiskelijoista. AMK-tutkinnon tuottama kielitaito riittää mainiosti suorittamaan myös englanninkielisiä valinnaisia opintojaksoja!
Liiketalouden ja tekniikan asiantuntijat opiskelevat samassa ryhmässä
Monialainen opiskelijaryhmä koostuu liiketalouden ja tekniikan alan asiantuntijoista. Liiketalouden alan opiskelijoilla ylempi ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 90 opintopistettä ja tekniikan alan opiskelijoilla 60 opintopistettä. Ero opintopisteiden määrässä johtuu edeltävän AMK-tutkinnon laajuudesta, joka on 240 opintopistettä insinööreillä ja 210 liiketalouden alalla.
Koulutuksen läpileikkaavia teemoja ovat julkisten hankintojen strategisuus, vaikuttavuus, kestävyys, innovatiivisuus ja vuorovaikutus.
Syventävien julkisten hankintojen opintojaksojen teemat ovat:
- julkisten hankintojen toimintaympäristö
- hankintojen johtaminen
- hankintaprosessi ja
- hankintojen kehittäminen.
Syventävää liiketoimintaosaamista karttuu valinnaisesti johtamisesta, liiketoiminnan analytiikasta, projektinhallinnasta, kestävästä kehityksestä ja palvelumuotoilusta. Oppimistehtävät linkitetään mahdollisuuksien mukaan opiskelijan työorganisaation kehittämiseen.
Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 90 opintopistettä. Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 2 vuodessa työn ohessa.
Em. syventävien teemojen lisäksi voi opiskella myös julkisten hankintojen lainsäädäntöä.
Opintojen sisältö
- Tutkimus- ja kehittämisvalmiudet 15 op
- Tutkimusmenetelmät ja - valmiudet 5 op
- Ammatillinen kehittyminen 5 op
- Organisaation kehittäminen 5 op
- Julkisten hankintojen syventävät opinnot 20 op
- Julkisten hankintojen toimintaympäristö 5 op
- Julkisten hankintojen johtaminen 5 op
- Julkinen hankintaprosessi 5 op
- Julkisten hankintojen kehittäminen 5 op
- Liiketalouden vaihtoehtoiset syventävät opinnot 15 op (valitaan 3)
- Julkisten hankintojen lainsäädäntö 5 op
- Digital Service Design 5 op
- Esihenkilönä kehittyminen 5 op
- Liiketoiminnan analytiikka 5 op
- Sustainability 5 op
- Project Management 5 op
- Quality Management 5 op
- Vapaasti valittavat opinnot 10 op
- YAMK- tason opintojaksoja (EQF7)
- Opinnäytetyö 30 op
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 1,5 vuodessa työn ohessa.
Opintojen sisältö
- Tutkimus- ja kehittämisvalmiudet 5 op
- Tutkimusmenetelmät ja - valmiudet 5 op
- Julkisten hankintojen syventävät opinnot 20 op
- Julkisten hankintojen toimintaympäristö 5 op
- Julkisten hankintojen johtaminen 5 op
- Julkinen hankintaprosessi 5 op
- Julkisten hankintojen kehittäminen 5 op
- Vapaasti valittavat opinnot 5 op
- YAMK- tason opintojaksoja (EQF7)
- Opinnäytetyö 30 op
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö on luonteeltaan tutkimuksellinen kehittämishanke aidossa yritys- tai työympäristössä, jolla vastataan todelliseen kehittämistarpeeseen. Se toteutetaan kehittämis-/toimintatutkimuksena, johon kuuluu oleellisesti kehittämissuunnitelman toimeenpano kohdeorganisaatiossa. Lopuksi arvioidaan sitä, miten saavutettu hyöty näkyy käytännössä.
Työmahdollisuudet
Syntyvät tiedot, taidot ja kompetenssit antavat sinulle valmiudet julkisten hankintojen johtamiseen, toimittajarajapinnan aktiiviseen hoitamiseen sekä materiaalien, komponenttien, koneiden, palveluiden, urakointitöiden ja osaamisten hankintaan liittyviin työtehtäviin monilla eri toimialoilla. Lisäksi vahvistat opinnoissa muuta johtamis- ja liiketoimintaosaamistasi.
Julkiset hankinnat - ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneena voit toimia muun muassa
- hankintatoimen suunnittelu- ja johtotehtävissä
- vaativissa hankintatoimen kehittämisprojekteissa
- materiaalien, komponenttien, koneiden ja laitteiden, tarvikkeiden ja palveluiden, oikeuksien ja osaamisten hankinnan asiantuntijana.
Opiskelijoiden kokemuksia julkisten hankintojen opinnoista
Mediassa hankintojen YAMK-opinnoista
- LOGY palkitsi vuoden 2022 YAMK- ja AMK-opinnäytetyöt hankinnan ja logistiikan alalta: voittajat löytyivät Metropoliasta
- Raide-Jokeri on valmistumassa etuajassa, myös budjetti on alittumassa – mitä siinä tehtiin oikein? (Mira Saarentauksen YAMK-opinnäytetyö) / Helsingin Sanomat 22.1.2023
- Allianssissa tilaajalta vaaditaan intensiivistä läsnäoloa ja muutosjoustavuutta (Mira Saarentauksen YAMK-opinnäytetyö) / Blogikirjoitus Raide-Jokeri-sivuilla 17.3.2021
- Professionalising the public procurement workforcE / Hankinta-Suomi ohjelma ja Suomen hankintaosaamisen ja -koulutuksen kehittäminen, myös Metropolian Procurement MBA huomioitu tässä OECD raportissa
- Asiantuntijat: Julkisten hankintojen uudistaminen voisi tuoda puolen miljardin euron säästöt / Helsingin Sanomat 23.2.2023
Kysyttävää julkisten hankintojen opintojen sisällöistä tutkintovastaavalta?
Kysyttävää opintosuunnitelmasta tai YAMK-opinnoista?
Lähetä kysymyksesi opintoneuvoja Carita Liukkoselle, mbsmasters [at] metropolia.fi (mbsmasters[at]metropolia[dot]fi)
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitusSyksy 2024
- Liiketalous
- Tekniikka
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloitusSyksy 2024
- Liiketalous
- Tekniikka
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Ennakkotehtävä
Ennakkotehtävässä on kolme osaa. Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Vastaa kaikkiin tehtäväosioihin.
Taustaa tutkinto-ohjelmasta ja opiskelusta
Liiketalouden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavan tutkinto-ohjelman laajuus on 90 opintopistettä. Se vastaa 2400 h opiskelijan työtä. Opinnot järjestetään niin, että tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohessa 2 vuodessa. Tutustu liiketalouden opetussuunnitelmaan.
Tekniikan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavan tutkinto-ohjelman laajuus on 60 opintopistettä, joka vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opinnot järjestetään niin, että tutkinto on mahdollista suorittaa n. 1,5 vuodessa työn ohessa. Tutustu tekniikan opetussuunnitelmaan.
Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon kuuluva opinnäytetyö laaditaan tyypillisesti tutkimuksellisena työelämän kehittämistehtävänä ja se on osa ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Opinnäytetyön laajuus on 30 opintopistettä, joka vastaa 800 työtuntia. Opinnäytetyöprosessissa suunnitellaan ja toteutetaan kumppaniorganisaation julkista hankintatoimea parantava interventio. YAMK-opiskelija toimii muutosagenttina eli aktiivisena muutoksen edistäjänä ja toteuttajana. Kumppaniorganisaatio, pääsääntöisesti YAMK-opiskelijan oma työpaikka, toimii oppimisen sovelluskohteena, kehittämisalustana ja keskeisenä oppimisympäristönä koko opintojen ajan.
Oppimisprosessi koostuu luento-, keskustelu- ja seminaarityyppisestä lähiopetuksesta sekä itsenäisestä verkko- ja muusta opiskelusta ja tiimityöstä muuna aikana. Lähiopetus järjestetään perjantaisin ja arki-iltaisin sekä ajoittain myös lauantaisin (n. 2 krt/kk klo 9 - 17 tai 17-20). Kansainväliset tapaamiset ja muut vierailut voivat edellyttää osallistumista muihinkin aikoihin, joten varaudu myös näihin tilanteisiin. Huomaa myös, että vapaasti valittaviksi soveltuvia opintojaksoja järjestetään arki-iltaisin ja kokonaan verkko-opintoina.
OSA 1: Alustava henkilökohtainen opiskelusuunnitelma
Vastaa seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haluat suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja erityisesti julkisten hankintojen ylemmän tutkinnon? Mitä liiketoimintaosaamista haluat kehittää ja miten aiot käyttää ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa opinnoissa hankkimaasi hankintaosaamista työtehtävissäsi?
- Laadi Julkiset hankinnat -tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmasta (OPS) löytyvien tietojen avulla oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelmasi (HOPS), jonka mukaisesti suoritat tutkintoon vaadittavat opinnot. Aikataulusta tulee näkyä, mille lukukaudelle kukin kurssi omissa opinnoissasi ajoittuu - näin osaat arvioida opiskelusi kuormittavuuden realistisesti varsinkin, jos ajattelet poiketa suositellusta etenemistahdista. Perustele myös, miksi haluat suorittaa juuri kyseiset valinnaiset tai tietyt vapaasti valittavat opintojaksot. (Valinnat eivät ole sitovia, mutta antavat tarpeellista taustatietoa tutkinto-ohjelman opetuksen suunnittelua varten.)
- Pohdi vielä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi realistisuutta, kun otat huomioon koko elämäntilanteesi (työ, perhe, harrastukset, muut seikat). Mitkä asiat joustavat ja/tai mistä olet valmis luopumaan maisteritasoisen tutkinnon vaatiman ajan löytämiseksi? Millaiseen tärkeysjärjestykseen elämäsi eri osa-alueet asettuvat? Mieti myös, millaista tukea sinun on mahdollista saada opintojesi aikana.
OSA 2: Kansallinen julkisten hankintojen strategia 2020
Vastaa seuraaviin kysymyksiin:
- Mitkä ovat Hankinta-Suomi -toimenpideohjelman tärkeimmät julkisiin hankintoihin liittyvät kehittämistavoitteet?
- Poimi kaksi oman työsi kannalta mielenkiintoisinta ja hyödyllisintä toimenpidettä ja kerro niiden sisällöstä, vastuutahoista sekä mihin teemaryhmään tai -ryhmiin ne liittyvät.
- Perustele miksi valitsit juuri nämä kaksi toimenpidettä ja miten ne liittyvät tai voisivat liittyä oman työsi sekä organisaatiosi kehitystavoitteisiin.
OSA 3. Työelämän kehittäminen ja toimintatutkimus
3.1. Potentiaalinen kehittämiskohde
Toimintatutkimus (action research) on organisaatiokeskeinen tutkimusmenetelmä, jossa tutkija on aktiivisesti itse mukana kehittämistyössä nk. ”muutosagenttina”. Tavoitteena on saada aikaan yhteistyössä pysyvä muutos.
Esittele jokin julkisiin hankintoihin liittyvä ongelma ja/tai kehittämiskohde, jota voitaisiin ratkoa ja kehittää toimintatutkimuksellisen (action research) kehittämishankkeen avulla joko omassa tai jossain muussa kumppaniorganisaatiossa. Kuvaile lyhyesti mahdollista kumppaniorganisaatiota.
Perustele 5 - 10 relevantin ja luotettavan kirjallisuuslähteen sekä kohdeorganisaatiosta saamasi tiedon avulla (käytä tekstissä asianmukaisia lähdeviitteitä), miksi juuri tämä ongelma ja/tai kehittämiskohde olisi tärkeä ratkaista
a. kansallisesta julkisten hankintojen kehittämisen näkökulmasta
b. kohdeorganisaation kannalta
c. oman työsi ja kehittymisesi kannalta
d. YAMK-tutkinnon toimintatutkimuksellisten tavoitteiden kannalta
- Mitä hyötyä ja oppeja toimintatutkimuksesta voisi olla sinulle itsellesi sekä kumppaniorganisaatiolle?
- Mitä haasteita toimintatutkimuksen toteuttamiseen saattaisi liittyä?
3.2. Alustavaa pohdintaa kehittämissuunnitelmasta
Pohdi kehittämissuunnitelman muodossa yllä kuvaamasi ongelman ratkaisemista kumppaniorganisaatiossa toimintatutkimuksen keinoin. Kuvaa, miten toteuttaisit tällaisen kehittämishankkeen käytännössä. Hyödynnä lähdekirjallisuutta ja käytä tekstissä asianmukaisia lähdeviitteitä.
- Millaista tausta- ja lisätietoa tarvitset, jotta pystyt täsmentämään lähtötilanteen ja tunnistamaan ja täsmentämään kehittämistarpeen? Millaisin tutkimusmenetelmin hankkisit tuon tiedon?
- Mitä sellaisia organisaation tai prosessien kehittämismenetelmiä hallitset jo, jotka sopisivat hankkeesi edistämiseen? Mitä et vielä osaa, mutta kenties tarvitset?
- Millaisia konkreettisia keinoja ja taitoja tarvitsisit muutoksen läpiviemiseksi ja vakiinnuttamiseksi?
- Millaisia taloudellisia, ajallisia ja henkilöresursseja hankkeesi voisi vaatia?
- Kenen tukea tarvitsisit tällaisen kehittämistyön käynnistämiseen ja läpiviemiseen?
- Miten mittaisit tutkimuksellisen kehittämishankkeesi onnistumista?
Huomaathan, että tämä kehittämissuunnitelma ei sido sinua toteuttamaan sitä käytännössä, jos tulet valituksi tutkinto-ohjelman opiskelijaksi.
Palautusohjeet
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee täyttää hakulomake osoitteessa opintopolku.fi. Ennakkotehtävä palautetaan hakemuksen liitetiedostona ja tulee liittää hakemukselle hakemuksen lähettämishetkellä.
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Liiketalous
- Tekniikka
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 30.4.2025 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Liiketalous
- Tekniikka
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee tehdä ennakkotehtävät. Ennakkotehtävä toimitetaan hakuaikana 11.3.- 25.3.2025 sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostona 25.3.2025 klo 15:00 mennessä. Tiedostoformaatit tehtävänannon mukaisesti.
Ennakkotehtävät julkaistaan 14.2.2024.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee suorittaa tutkinto-ohjelman oma valintakoe hyväksytysti Opintopolussa kuvatulla tavalla. Valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin ja lisätietoihin valintakokeesta Opintopolussa.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Julkisten hankintojen ylemmän AMK-tutkinnon opintojen aloitus 23.8.2024
Onnittelumme ja tervetuloa aloittamaan opinnot!
Opinnot alkavat orientaatiopäivällä perjantaina 23.8.2024 klo 8.30 alkaen. Alustavan aikataulun mukaan orientaatio kestää klo 16.00 asti. Osallistuminen orientaatiotilaisuuteen on keskeistä opiskelujen aloittamiseksi. Tilaisuus toteutetaan Myyrmäen kampuksella ja tarkempi ohjelma lähetetään sähköpostitse lähempänä orientaatiopäivää.
Opiskelu lukuvuonna 2024-2025
Opetus alkaa orientaatiopäivän yhteydessä Myyrmäen kampuksella. Syyslukukauden opetus toteutetaan monimuotoisesti lähi- ja etäopetuksen yhdistelmänä. Lähiopetuspäivät toteutetaan Myyrmäen kampuksella. Muutokset ovat mahdollisia.
Lukuvuonna 2024-2025 opetusta on seuraavasti:
Syyslukukausi 2024
- Orientaatio ja opintojen suunnittelu: 23.8. klo 8.30-13.30 & 22.10. klo 17.00-20.00
- Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet: 25.10., 29.11. klo 13.00-16.00
- Ammatillinen kehittyminen: 14.9., 21.9., 5.10. klo 9.00-15.00 (vain tradenomi YAMK -opiskelijoille)
- Julkisten hankintojen toimintaympäristö: 23.8. klo 13.30-16.00, 13.9., 27.9. klo 9.00- 15.00
- Julkisten hankintojen johtaminen: 25.10., 8.11., 15.11., 29.11. klo 9.00-12.00
Syksyn lukujärjestykseen voit tutustua tarkemmin Lukkarikoneessa (Tradenomi, ylempi AMK: ryhmäkoodi L1224S6, insinööri, ylempi AMK: ryhmäkoodi: T2324S6).
Kevätlukukausi 2025
- Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet: 17.1., 7.2. klo 13.00-16.00 ja seminaari 20.3. klo 17.00-20.00
- Julkinen hankintaprosessi: 17.1., 7.2., 28.2., 7.3. klo 9.00-12.00
- Julkisten hankintojen kehittäminen: 21.3., 11.4., 25.4., 9.5. klo 9.00-12.00
Valinnaiset opintojaksot ilmoitetaan erikseen.
Opintojen suunnittelu
Henkilökohtainen opintosuunnitelma laaditaan syksyn 2024 aikana. Toinen orientaatiotilaisuus pidetään tiistaina 22.10.2024 klo 17.00-20.00. Tuolloin keskustellaan opintojen suunnittelusta ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) laatimisesta ja opinnäytetyöprosessista.
Jos haluat keskustella tulevien opintojen aikatauluista ja suunnittelusta jo etukäteen, esimerkiksi haluaisit opiskella tiiviimmissä tahdissa, voit olla yhteydessä opintoneuvoja Carita Liukkoseen. Caritan tavoitat 5.8. alkaen osoitteesta mbsmasters [at] metropolia.fi (mbsmasters[at]metropolia[dot]fi).
Pysäköinti Myyrmäen kampuksella
Myyrmäen kampuksella ei ole omaa pysäköintialuetta. Opiskelijat voivat toistaiseksi hyödyntää väliaikaiseen pysäköintiin Energia-areenan (Rajatorpantie 23, 01600 Vantaa) ympäristössä olevia pysäköintipaikkoja. Rajallisten pysäköintimahdollisuuksien vuoksi suosittelemme saapumaan kampukselle julkista liikennettä käyttäen.
Yhteystiedot
Kaija Haapasalo
Tutkintovastaava
kaija.haapasalo [at] metropolia.fi (kaija[dot]haapasalo[at]metropolia[dot]fi)
p. 050 5240074
Carita Liukkonen
Koulutussuunnittelija, opintoneuvoja
mbsmasters [at] metropolia.fi (mbsmasters[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 683 7148
Metropolia Master’s - maisteritason tutkinto ammattilaisen urakehitykseen