Teollinen muotoilu, muotoilija (AMK)

Tutkintonimike
Muotoilija (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Millaista on opiskella teollista muotoilua?

Dylan kertoo videolla teollisen muotoilun opinnoistaan.

Teollisen muotoilijan ammatinkuva on luova ja monipuolinen. Teollisen muotoilijan toimenkuvaan kuuluu suunnitella ja kehittää teollisesti valmistettavia tuotteita sekä erilaisia palveluita, jotka ovat sekä toiminnallisesti että visuaalisesti houkuttelevia. Muotoilijan tavoitteena on suunnitella tuotteita ja palveluita, joissa yhdistyvät käyttäjälähtöiset, kestävät, tuotannolliset ja taloudelliset arvot.

Teollinen muotoilu vaatii usein monialaista osaamista ja yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa, kuten insinöörien, tuotannon ja markkinoinnin asiantuntijoiden kanssa. Teollinen muotoilu edellyttää taitoa käyttää erilaisia suunnitteluohjelmistoja ja -työkaluja, kuten 3D mallinnusohjelmistoja.

Opintojen tavoite

Opiskelijat oppivat tunnistamaan esinemaailmassa ja rakennetussa ympäristössä esiintyviä aitoja ongelmia. He osaavat hankkia niistä taustatietoa tiedonhankinta- ja analyysimenetelmien avulla sekä kartoittaa ihmisten tarpeita keräämällä käyttäjätietoa.

Valmistuneet muotoilijat suunnittelevat käyttäjien elämää parantavia, toimivia, kestäviä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Opintojen avulla he oppivat hallitsemaan ongelmalähtöisiä suunnittelu- ja tuotekehitysprosesseja ja kehittyvät tekemään itsenäisiä, perusteltuja valintoja prosessien eri vaiheissa.

Opintojen sisältö ja toteutustapa

Teollisen muotoilun opinnoissa keskitytään ammatin kannalta olennaisiin tieto- ja taitosisältöihin, kuten analyyttiseen ympäristön havainnointiin, muotoilun kommunikaatiotaitoihin, käyttäjälähtöiseen ongelmanratkaisuun, konseptisuunnitteluun, palvelumuotoiluun, materiaali- ja valmistusteknologiaan ja kolmiulotteiseen muodonantoon. Opiskelu teollisen muotoilun pääaineissa muistuttaa suunnitteluprosessin etenemistä.

Erilaisten ideointi- ja ongelmanratkaisumenetelmien avulla kehitetään omaa luovuutta ja innovatiivisuutta. Omaa ajattelua käsitteellistetään ja todennetaan käsin ja tietokoneavusteisesti tuotetulla visuaalisella materiaalilla. Eri viestintämenetelmien ja kommunikaatiovälineiden avulla toimitaan vuorovaikutuksessa työryhmien muiden osapuolten kanssa ja opitaan esittelemään oman suunnitteluprosessin tuloksia. Materiaalituntemus ja välineiden hallinta lisääntyy kun osaamista sovelletaan tuotettaessa hallittua kolmiulotteista muotomaailmaa.

Projekti- ja liiketoimintaosaaminen sekä osallistuminen todellisiin tuotekehitysprojekteihin valmentavat opiskelijoita vastaamaan elinkeinoelämän asettamiin haasteisiin ja työelämään, jossa monialaiset asiantuntijat kohtaavat. Muotoilu on ajattelua, innovatiivista osaamista.

Muotoilun tutkinto-ohjelmassa tehdään monenlaista yhteistyötä niin työelämän, kolmannen sektorin, yksittäisten toimeksiantajien kuin Metropolian muiden alojen toimijoiden kanssa. Tutustu yhteistyön muotoihin Luovan Dimension sivuilla.

Tutustu teollisen muotoilun opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Teollisen muotoilun opiskelijatöitä

Teollisen muotoilijan työkenttä

Teollinen muotoilu on ala, joka vaatii jatkuvaa kehittymistä ja oppimista uusista teknologioista ja trendeistä. Teolliset muotoilijat suunnittelevat tuotteita ja palveluita eri toimialoille ja asiakkaille. Teolliset muotoilijat työskentelevät tyypillisesti suunnittelutoimistoissa, yritysten tai julkisen sektorin monialaisissa tuotekehitysryhmissä tai itsenäisinä yrittäjinä.

Teollisen muotoilijan työ sisältää usein seuraavia tehtäviä:

  • Asiakastarpeiden tunnistaminen ja tutkiminen tuotteen suunnittelua varten
  • Konseptisuunnittelu ja 3D-mallinnus
  • Tuotekehityksen ohjaaminen ja yhteistyö tuotannon ja teknisten asiantuntijoiden kanssa
  • Prototyyppien valmistaminen ja testaaminen
  • Tuotteen teknisen dokumentaation tuottaminen
  • Brändin ja tuotteen markkinointimateriaalien suunnittelu
  • Kilpailijoiden seuraaminen ja markkinatrendien analysointi
  • Tuotteen jatkokehitys ja muutokset asiakaspalautteen perusteella

Opiskelijoiden kokemuksia

Tero Ohranen kertoo teollisen muotoilun opinnoistaan.

Kysyttävää teollisen muotoilun opinnoista?

Voit kysyä myös yhteissähköpostissa

Lähetä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen muotoilu [at] metropolia.fi (muotoilu[at]metropolia[dot]fi).

Design Metropolia Instagram

Muotoilun sivut

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat muutaman kerran vuodessa tietoa tutkintokoulutuksista, hakuaikatauluista ja Metropoliassa opiskelusta.

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Päiväopiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Teollisen muotoilun opintojen aloitus

Onneksi olkoon! Sinut on valittu Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijaksi valintakokeessa saamiesi pisteiden perusteella.

Orientaatiojakso

Opinnot alkavat maanantaina 19.8.2024 klo 09.00 orientaatiojaksolla Arabian kampuksella osoitteessa Hämeentie 135 D

Muistathan ottaa ensimmäisenä päivänä mukaan henkilöllisyystodistuksesi. Aloittavien opiskelijoiden henkilöllisyys tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Orientaatio (19.-21.8.) ja sitä seuraavat opetuspäivät kestävät pääsääntöisesti klo 9.00–16.00, mutta varaudu siihen, että aikoihin saattaa tulla pieniä muutoksia. Orientaatiojaksolla läsnäolo on pakollista.

Orientaatiojaksolla käsiteltäviä asioita ovat mm:

  • Opetussuunnitelma, lukujärjestys ja ilmoittautumiset
  • Toimipisteen ja tutkinto-ohjelman käytännöt
  • AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen)
  • HOPS (henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatiminen)
  • Metropolian tietotekniset järjestelmät
  • Opiskelijahyvinvointipalveluiden, kirjaston ja opiskelijajärjestöjen esittelyt
  • Mahdollisuudet kansainvälistymiseen opintojen aikana

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamiseen tai sisältöihin liittyen, voit olla yhteydessä
Laura Kivistöön 1.8.2024 alkaen:
laura.kivisto [at] metropolia.fi (laura[dot]kivisto[at]metropolia[dot]fi)

Metropolian hakijapalvelut vastaa hakuprosessiin ja opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyviin kysymyksiin myös kesän aikana:

hakijapalvelut metropolia fi
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma-to klo 10.00–13.00

Hyvää kesää ja tapaamisiin elokuussa!

Tutorien terveiset uusille opiskelijoille