Opiskelu
Millaista on opiskella mediaa ja elokuvaa?
Median ja elokuvan opintojen sisältö
Median ja elokuvan medianomit hallitsevat monipuolisesti media-alan teknistä, sisällöllistä ja tuotannollista ammattitaitoa. Medianomit toimivat laaja-alaisesti media-alan teknisissä, tuotannollisissa ja sisällöllisissä tehtävissä osana työryhmiä ja tuotanto-organisaatioita.
Median ja elokuvan tutkinto-ohjelman opinnoissa on mahdollisuus painottaa kahta eri opintosuuntaa: Tekniikka ja ilmaisu tai Tuotanto ja sisältö.
Medianomilla on perusammattitaito audiovisuaalisen alan eri alueilla ja edellytykset kasvaa itsenäiseksi, yhteistyökykyiseksi, tutkivaan työotteeseen sekä vastuulliseen toimintaan kykeneväksi ammattilaiseksi.
Medianomit toimivat innovatiivisesti ja luovasti media-alan nopeasti kehittyvässä ympäristössä ja osaavat kehittää alan toimintaympäristöjä. Tavoitteena on antaa myös alan jatko-opintokelpoisuus ja valmiudet oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen erilaisissa työ- ja oppimisympäristöissä.
Tutustu median ja elokuvan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Opetusmuodot ja opintojen eteneminen
Ensimmäinen vuosi opiskellaan kiinteissä ryhmissä lukujärjestyksen mukaan.
Opintoihin sisältyy alan tuotannollisia, teknisiä, sisällön ja kerronnan perusteita, toimintaympäristön tuntemusta ja yleissivistäviä aineita, kuten viestintä- ja ilmaisutaidot, havainnointi- ja analysointitaidot, ryhmätyötaidot, prosessinhallinta sekä ammatillinen kehittyminen.
Opetus toteutetaan osin käytännön audiovisuaalisina projekteina. Toisena ja kolmantena vuonna opintojen valinnaisuus lisääntyy. Opiskelija voi syventää osaamistaan joko
- tekniikkaan ja ilmaisuun (kuvan, äänen ja niiden jälkituotannon tekniseen ja ilmaisulliseen osaamiseen)
- tuotantoon ja sisältöön (tuotannon, käsikirjoittamisen ja konseptoinnin osaamiseen)
Opetus toteutetaan monialaisissa projekteissa yhteistyössä työelämän kanssa. Neljäntenä vuonna opintoihin kuuluu työharjoittelu ja opinnäytetyö, sekä oman urapolun suunnittelu.
Kontaktiopetus järjestetään ensisijaisesti päivisin. Käytännössä opiskelijan on hyvä varata aikaa myös iltaisin itsenäiseen opiskeluun ja harjoitustöiden suorittamiseen.
Opinnäytetyö
Opintojen loppuvaiheessa opiskelija tekee työelämälähtöisen opinnäytetyön. Opinnäytetyö voidaan toteuttaa toiminnallisena työnä, jolloin yhtenä osana on käytännöllinen projekti, teos tai dokumentaatio. Opinnäytetyö sisältää aina myös kirjallisen tutkielman. Työ voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai pienryhmässä.
Opiskelijoiden kokemuksia tutkinto-ohjelmasta
Opiskele mediaa ja elokuvaa Avoimessa AMK:ssa
Median ja elokuvan tutkinto tarjoaa Avoimessa AMK:ssa opintoja vuosittain. Tarjonta löytyy Avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmästä. Tarjonnan löydät parhaiten valitsemalla Tutkinto-ohjelmasta "Median ja elokuvan tutkinto-ohjelma" ja/tai "Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma" ja toteutusajaksi "kuluva lukukausi" tai "seuraava lukukausi". Tarjonta on nähtävissä viimeistään kesä- ja joulukuussa seuraavalle kaudelle.
Opinnot suoritetaan omassa tahdissa etäopintoina, ellei alla ole toisin mainittu.
KUJA FM - Metropolian opiskelijaradio
Syksyllä 2024 nettiradiotaajuuksilla soi Arabian kampusradio - yhteisön oma ääni! Median ja elokuvan tarjoamalla opintojaksolla Arabian kampuksen opiskelijat tutkinto-ohjelmasta riippumatta suunnittelevat, tuottavat ja toteuttavat omia radiolähetyksiä ajalle 23.9.-9.10.2024.
KUJA FM:n lähetystä pääset kuuntelemaan osoitteessa taajuusmedia.fi/kujafm
Opiskelijoiden ja alumnien menestystä
Kysyttävää median ja elokuvan opinnoista?
Tilaa hakijan uutiskirje
Saat muutaman kerran vuodessa tietoa tutkintokoulutuksista, hakuaikatauluista ja Metropoliassa opiskelusta.
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
Lisätietoa hakemusmaksusta Studyinfo.fi:ssa (in English) ja Opintopolku.fi:ssa
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Valintakoe on kaksiosainen. Valintakokeen ennakkotehtävänä toimii avoimen ammattikorkeakoulun valintakurssi. Valintakurssina on kahden opintopisteen (2 op) laajuinen Näkökulmia mediaan ja elokuvaan -opintojakso, joka on kaikille avoin ja maksuton. Opintojakso suoritetaan etänä itsenäisesti. Valintakokeen ensimmäisenä osana toimivan opintojakson voi suorittaa aikavälillä 24.2. - 1.4.2025. Ilmoittautuminen opintojaksolle alkaa 15.2.2025 klo 8 ja päättyy 25.3.2025 klo 15.
Ilmoittaudu opintojaksolle täällä >> https://hakija.oma.metropolia.fi/#6387.
Opintojaksolle ilmoittautuminen tapahtuu Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisjärjestelmän kautta https://hakija.oma.metropolia.fi/#6387 (tai valitse “Median ja elokuvan tutkinto-ohjelma” ja opintojakso “Näkökulmia mediaan ja elokuvaan, 2 op”.) Seuraa järjestelmän antamia ohjeita ilmoittautumisen suhteen.
Huom! Useilla Metropolian tutkinnoilla on samaan aikaan käynnissä valintakursseja. Varmista, että ilmoittaudut oikealle kurssille. Aiempina vuosina suoritetut tai muiden tutkintojen valintakurssit eivät käy suoritukseksi tämän vuoden Median ja elokuvan opiskelijavalinnassa.
Ilmoittautumisen jälkeen sinulle luodaan avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijarooli. Aktivoi käyttäjätunnuksesi saamasi ohjeen mukaisesti. Käyttäjätunnuksen yhteydessä sinulle muodostuu myös Metropolian sähköposti. Huomioi, että käyttäjätunnuksen aktivoiminen ja ohjeiden saaminen voi kestää jonkin aikaa.
Saat tunnukset Metropolian Oma-intranetiin, https://oma.metropolia.fi/. Mene tähän osoitteeseen ja kirjaudu tunnuksillasi Omaan. Omasta löydät opintojakson työtilan. Avaa työtila. Etusivulta löydät tarkemmat ohjeet päästäksesi opintojakson varsinaiselle verkkototeutukselle Moodle-oppimisalustalle.
Moodlen työtilaan voi rekisteröityä 24.2.2025 klo 10.00 alkaen. Rekisteröitymisen jälkeen voit alkaa suorittaa opintojakson tehtäviä. Mahdollisiin opintojaksoa koskeviin kysymyksiin vastataan vasta 24.2. alkaen.
Huomioi, että kaikki opintojakson osat tulee olla suoritettuina hyväksytysti opintojakson toteutusaikana, että koko suoritus voidaan hyväksyä. Yksikin suorittamaton tai hylätty tehtävä johtaa opintojakson hylkäämiseen. Huomioi myös, että opintojakson arvioitu opiskelijan keskimääräinen työmäärä on n. 54 tuntia. Aloita tehtävien tekeminen siis ajoissa. Opintojakso päättyy 1.4.2025 klo 23.59.
Kaikki opintojakson tarkempi ohjeistus, tehtävänannot, niihin tarvittavat materiaalit sekä arviointikriteerit löytyvät vain Moodle-työtilasta.
Opintojakso suoritetaan kokonaisuudessaan etänä ja itsenäisesti Metropolian Moodle-alustalla. Kurssin hyväksytysti suorittaneet saavat siitä Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun 2 op laajuisen suoritusmerkinnän. Median ja elokuvan tutkintoon opiskelijoiksi valittaville kurssisuoritus sisällytetään osaksi opintoja.
Muista hakea myös yhteishaussa Opintopolun kautta. Yhteishaku tulee olla tehtynä 25.3.2025 klo 15.00 mennessä. Ilman virallista hakemusta ei voi tulla kutsutuksi valintakokeeseen. HUOM: Näkökulmia mediaan ja elokuvaan -opintojakson suoritus yksinään ei oikeuta pääsyyn valintakokeeseen ilman virallista yhteishakua.
Valintakokeen ensimmäisen osan perusteella kutsutaan noin 100 eniten pisteitä saanutta hakukelpoista hakijaa kokeen toiseen osaan. Kokeen toinen osa tehdään lähtökohtaisesti Metropolian Arabian kampuksella. Tarkemmat tiedot valintakoekutsussa.
Valintakokeen toinen osa
Valintakokeen toinen osa järjestetään ti 20.5. ja ke 21.5.2025 siten, että valintakokeen toiseen osaan kutsuttu hakija osallistuu kokeeseen jompana kumpana päivänä. Valintakoepäivät ovat aikavälillä 8:00-17:00. Hakijalle ilmoitettua päivää ei voi muuttaa. Valintakokeeseen osallistumisen tarkemmat tiedot ilmoitetaan valintakoekutsussa.
Mikäli tarvitset lisätietoja tai kohtaat ongelmia hakuprosessin vaiheessa:
Hakuasiat: Metropolian opiskelija- ja hakijapalvelut: (puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12) hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi) p. 040 712 5100
Avoin AMK: (mm. opintojaksolle ilmoittautuminen, tunnusten aktivointi): avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi) p. 040 712 5100 (ma-ke klo 10-12)
Moodle-opintojakso (esim. ongelmia tehtävien palautuksissa): Antti Pönni, 040 184 9204, antti.ponni [at] metropolia.fi (antti[dot]ponni[at]metropolia[dot]fi), ei vastauksia ennen 24.2.2025
Käytössä on karsiva valintakurssi. Osa valintakurssin hyväksytysti suorittaneista hakukelpoisista hakijoista kutsutaan valintakokeeseen pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin Opintopolussa. Ohjeet valintakurssille ilmoittaumiseen julkaistaan 14.2.2025 mennessä.
Ei palautettavia ennakkotehtäviä, ainoastaan valintakurssi.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee suorittaa tutkinto-ohjelman oma valintakoe hyväksytysti Opintopolussa kuvatulla tavalla. Valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin ja lisätietoihin valintakokeesta Opintopolussa.
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:
- siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
TAI - siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.
Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta kerätään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
Lisätietoa hakemusmaksusta Studyinfo.fi:ssa (in English) ja Opintopolku.fi:ssa
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Tehtävä 1: HOPS
Laadi itsellesi henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS), jonka laajuus on enintään kaksi A4-sivua. Käytä mallina Median ja elokuvan opetussuunnitelman rakennetta ja ajoitusta.
Perehdy opetussuunnitelmaan (OPS, liite 1) ja pohdi aiempia opintojasi. Mieti, mikä nykyisessä tutkinnossa suorittamasi opinto korvaisi minkäkin Median ja elokuvan tutkinnon opetussuunnitelman opintojakson.
- Kerro HOPSissa lyhyesti, millä suorittamallasi opintojaksolla olet jakson osaamistavoitteita vastaavan osaamisesi hankkinut. Huomioi, ettet käytä opintopisteitä useampaan kertaan. Opintojen tulee olla hakukriteerit täyttäviä perus- tai ammattiopintoja (ei harjoittelut, aiemmin hyväksiluetut opinnot tai opinnäytetyö).
Tee ajoitussuunnitelma jäljellä oleville opinnoille ja valmistumisellesi. Tee suunnitelma niiden opintojaksojen kohdalle, joita et voi Median ja elokuvan tutkinnon opetussuunnitelmassa suoraan korvata aiemmilla korkeakouluopinnoillasi. Merkitse mahdolliset opintojaksot aiemmista opinnoistasi, jotka voisit sisällyttää (vapaasti valittavat ja harjoittelu) sekä opintojaksot, joiden sisällön voisit ahotoida aiemmalla osaamisellasi (AHOT, liite 2). Jos suunnittelet osaamisella ahotointia, kerro seuraavat asiat
- mikäli olet hankkinut osaamisesi töissä, niin mainitse työnantaja ja työtehtävä
- mikäli olet hankkinut sen toisen asteen oppilaitoksessa, niin mainitse oppilaitoksen nimi, suorittamasi tutkinto, opintojen linja/jakso/kurssi tai muu vastaava tieto
- mikäli olet hankkinut osaamisesi itseohjautuvasti ja epävirallisesti, esimerkiksi harrastuksena, niin kerro lyhyesti, miten ja missä yhteydessä
Liitteet tehtävään 1:
- OPS 2025: https://opinto-opas.metropolia.fi/88094/fi/29/390224
- Metropolian tutkintosääntö (4 OPINTOJEN SUORITTAMINEN, 22 § Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT): https://www.metropolia.fi/fi/opiskelu-metropoliassa/yleista-tietoa-opiskelusta/saannot
Tehtävä 2: Saatekirje
Kirjoita saatekirje, jonka pituus on enintään yksi A4-sivu.
Saatekirjettä varten perehdy huolellisesti Median ja elokuvan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan vuodelta 2023 (liite 1).
Valitse joko a) sisällön ja tuotannon opinnot tai b) tekniikan ja ilmaisun opinnot. Saatekirjeeseen:
- perustele valintasi
- tärkeimmät syyt, miksi koet tarvitsevasi medianomi AMK -tutkinnon?
- minkälaista työuraa suunnittelet valmistumisen jälkeen?
Liitteet tehtävään 2:
Tehtävä 3: CV
Laadi CV, ansioluettelo, jonka laajuus on enintään yksi A4-sivu.
Ennakkotehtävien palautus:
Tallenna kaikki ennakkotehtävät (HOPS, saatekirje ja CV) yhtenä PDF-tiedostona, joka on nimetty “MEO_SIIRTO_sukunimi_etunimi.pdf”. (Tehtävän yhteispituus maksimi neljä (4) A4-sivua ja pdf-tiedoston maksimikoko 4,0 Mb.) Liitä pdf-tiedosto hakemuksesi liitteeksi.
Ennakkotehtävät toimitetaan sähköisen hakulomakkeen liitetiedostoina hakuajan päättymiseen 15.5.2025 klo 15:00 mennessä. Tehtävät palautetaan ohjeistuksen mukaisesti, vain tehtävänannossa mainitut tiedostoformaatit. Voidaksesi tulla otetuksi huomioon siirtohaun valinnassa, sinun tulee täyttää hakulomake osoitteessa opintopolku.fi.
Ennakkotehtävät julkaistaan hakuajan alkuun mennessä.
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2025 klo 8:00- 15.5.2025 klo 15:00
Joustavassa valinnassa aloituspaikat täytetään hakemusten saapumisjärjestyksessä siten, että kaikki opiskelijavalintakriteerit täyttävät hakijat hyväksytään hakemusten saapumisjärjestyksessä kunnes haku päättyy tai aloituspaikat ovat täyttyneet.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta kerätään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
Lisätietoa hakemusmaksusta Studyinfo.fi:ssa (in English) ja Opintopolku.fi:ssa
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Tehtävä 1: HOPS
Laadi itsellesi henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS), jonka laajuus on enintään kaksi (2) A4-sivua. Käytä mallina Median ja elokuvan opetussuunnitelman rakennetta ja ajoitusta.
Perehdy opetussuunnitelmaan (OPS, liite 1) ja pohdi aiempia opintojasi ja omaa osaamistasi. Mieti, mikä aiemmissa opinnoissasi suorittamasi opinto korvaisi minkäkin Median ja elokuvan opintojakson.
Hakukelpoisuuden edellytys on, että sinulla tulee olla suoritettuna hakemuksen lähettämishetkellä vähintään 120 opintopistettä Median ja elokuvan tutkinnon mukaisia, hakukriteerit täyttäviä opintoja.
Kerro HOPSissa lyhyesti, millä suorittamallasi opintojaksolla olet jakson osaamistavoitteita vastaavan osaamisesi hankkinut. Huomioi, ettet käytä suorittamiasi opintopisteitä useampaan kertaan. Opintojen tulee olla perus- tai ammattiopintoja (ei harjoittelut, vapaasti valittavat opinnot tai opinnäytetyö).
Tee ajoitussuunnitelma jäljellä oleville opinnoille ja valmistumisellesi.
- Merkitse ja ajoita ne opintojaksot, joita et voi Median ja elokuvan tutkinnon opetussuunnitelmassa suoraan korvata aiemmilla korkeakouluopinnoillasi.
- Merkitse mahdolliset opintojaksot aiemmista opinnoistasi, jotka voisit sisällyttää (esim. vapaasti valittavat ja harjoittelu) sekä opintojaksot, joiden sisällön voisit ahotoida aiemmalla osaamisellasi (AHOT, liite 2).
- Jos suunnittelet osaamisella ahotointia, kerro seuraavat asiat
- mikäli olet hankkinut osaamisesi töissä, niin mainitse työnantaja ja työtehtävä
- mikäli olet hankkinut sen toisen asteen oppilaitoksessa, niin mainitse oppilaitoksen nimi, suorittamasi tutkinto, opintojen linja/jakso/kurssi tai muu vastaava tieto
- mikäli olet hankkinut osaamisesi itseohjautuvasti ja epävirallisesti, esimerkiksi harrastuksena, niin kerro lyhyesti, miten ja missä yhteydessä
Liitteet tehtävään 1:
- OPS 2025: https://opinto-opas.metropolia.fi/88094/fi/29/390224
- Metropolian tutkintosääntö (4 OPINTOJEN SUORITTAMINEN, 22 § Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT): https://www.metropolia.fi/fi/opiskelu-metropoliassa/yleista-tietoa-opiskelusta/saannot
Tehtävä 2: Saatekirje
Kirjoita saatekirje, jonka pituus on enintään yksi A4-sivu.
Saatekirjettä varten perehdy huolellisesti Median ja elokuvan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan (OPS, liite 1).
Valitse joko a) sisällön ja tuotannon opinnot tai b) tekniikan ja ilmaisun opinnot. Saatekirjeeseen:
- perustele valintasi
- tärkeimmät syyt, miksi koet tarvitsevasi medianomi AMK -tutkinnon?
- minkälaista työuraa suunnittelet valmistumisen jälkeen?
Liitteet tehtävään 2:
Tehtävä 3: CV ja PORTFOLIO
a) Laadi CV, ansioluettelo, jonka laajuus on enintään yksi A4-sivu, johon sisältyy portfolion linkki
b) Laadi portfolio, jossa esittelet valitsemasi suuntautumisen mukaisia audiovisuaalisen ja luovan alan taitojasi. Portfoliossa kuvaat erilaisia osaamisiasi, kuten opinnoissa, harrastuksissa tai työssä hankittua osaamistasi, aiempia projektejasi ja työnäytteitäsi. Toteuta portfolio sähköisesti (verkkosivu, powerpoint-tiedosto pilvipalvelussa tms.) ja liitä palautukseen linkki CVn loppuun. Tarkista, että portfolion jakoasetukset ovat sellaiset, että se on saatavilla ilman erillistä käyttöoikeuspyyntöä.
Ennakkotehtävien palautus:
Tallenna kaikki ennakkotehtävät (HOPS, saatekirje, cv ja portfolion linkki) yhtenä PDF-tiedostona, joka on nimetty “MEO_SKK_sukunimi_etunimi.pdf”. (Tehtävän yhteispituus maksimi neljä (4) A4-sivua ja pdf-tiedoston maksimikoko 4,0 Mb.) Liitä pdf-tiedosto hakemuksesi liitteeksi.
Ennakkotehtävä palautetaan hakemuksen liitetiedostona ja tulee liittää hakemukselle hakemusta lähetettäessä.
Ennakkotehtävät julkaistaan hakuajan alkuun mennessä.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Opiskeluun liittyvät uusimmat julkaisut - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Median ja elokuvan opintojen aloitus
Syksyllä 2025 aloittavan ryhmän aloitusohjeet päivitetään toukokuussa. Sitä ennen voit tutustua viime syksyn aloitusohjeisiin.
Orientaatiojakso
Onneksi olkoon ja tervetuloa Metropoliaan Median ja elokuvan tutkinto-opiskelijaksi!
Opinnot alkavat maanantaina 19.8.2024 klo 9.00 orientaatiojaksolla Arabian kampuksella osoitteessa Hämeentie 135 D.
Orientaatiojakson (19.-23.8.) aikana opetuspäivät kestävät pääsääntöisesti klo 9.00–16.00, mutta varaudu siihen, että aikoihin saattaa tulla pieniä muutoksia. Orientaatiojaksolla läsnäolo on pakollinen!
Orientaatiojaksolla käsiteltäviä asioita ovat mm:
- Opetussuunnitelma
- Lukujärjestys
- Tutkinto-ohjelman omat säännöt ja käytännöt
- Tutkinto-ohjelman henkilökunta, toimipisteet ja organisaatio
- AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen)
- HOPS (henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatiminen)
- Metropolian tietotekniset järjestelmät
- Opiskelijapalvelujen, terveydenhoitajan ja opiskelijajärjestöjen esittelyt
- Kirjastoinfo
Muistathan ottaa ensimmäisenä opiskelupäivänä mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja verkkopankkitunnukset (tai käytössäsi olevan mobiilivarmenteen). Aloittavien opiskelijoiden henkilöllisyys tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä, ja verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta tarvitaan Metropolian tietojärjestelmien käyttäjätunnusten aktivoimiseen.
Tässä vaiheessa toivotamme hyvää ja lämmintä kesää. Tapaamisiin elokuussa!
Yhteystiedot
Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamiseen tai sisältöihin liittyen, voit olla yhteydessä 12.8.2024 lähtien:
koulutussuunnittelija Satu Attila
satu.attila [at] metropolia.fi (satu[dot]attila[at]metropolia[dot]fi)
tutkintovastaava Aura Kaarivuo
aura.kaarivuo [at] metropolia.fi (aura[dot]kaarivuo[at]metropolia[dot]fi), puh. 040 179 7459
Metropolian hakijapalvelut vastaa hakuprosessiin ja opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyviin kysymyksiin myös kesän aikana:
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
puh. 040 712 5100
Tapaamisiin elokuussa!