Opiskelu
Bioanalytiikka sopii sinulle
Jos olet kiinnostunut
- luonnontieteistä
- teknologiasta
- asiakastyöstä
- terveydestä ja ihmisten auttamisesta
- uuden oppimisesta
- tarkasta laboratoriotyöstä
Mitä bioanalyytikko tekee?
Bioanalyytikko ottaa erilaisia näytteitä, ohjaa potilaita ja terveydenhuollon työntekijöitä ja tekee potilastutkimuksia sekä analysoi erilaisia laboratorionäytteitä.
Asiakaspalvelu ja laboratoriotutkimusprosessin syvällinen ymmärtäminen ja laadunhallinta ovat bioanalyytikon ydinosaamista. Bioanalyytikko huolehtii tutkimusvälineiden ja -laitteiden käyttökunnosta. Hän vastaa potilaan hyvinvoinnista ja turvallisuudesta tutkimuksen aikana. Bioanalyytikko työskentelee yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Bioanalytiikka on tulevaisuuden ala, joka kehittyy jatkuvasti. Uudet teknologiat, kuten tekoäly ja genomitiede, avaavat uusia mahdollisuuksia sairauksien diagnosointiin ja hoitoon.
Millaista bioanalyytikon työ on?
Sovinko minä bioanalyytikoksi?
Bioanalyytikkona tarvitset
- hyviä ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja
- kiinnostusta luonnontieteisiin ja tekniikkaan sekä
- hienomotorisia kädentaitoja.
Tärkeitä taitoja ovat myös
- hyvä näkökyky
- värien ja erilaisten rakenteiden erottaminen sekä
- hahmottaminen
Lisäksi bioanalyytikon työ edellyttää
- vastuullisuutta
- kykyä itsenäiseen työskentelyyn
- huolellisuutta ja tarkkuutta sekä
- jatkuvaa itsensä kehittämistä.
Koulutuksen sisältö
Bioanalytiikkaa opiskelemalla voit:
- Hankkia laadukkaan ja monipuolisen koulutuksen
- Työskennellä modernilla ja teknologisella alalla
- Olla mukana kehittämässä terveydenhuoltoa
- Tehdä merkityksellistä työtä ihmisten auttamiseksi
Bioanalytiikan opetus tapahtuu Myllypuron kampuksen moderneissa opetustiloissa, joissa ovat kaikkien laboratoriotyön erikoisalojen hyvin varustellut laboratoriotilat.
Koulutuksen pääpaino on kliinisen laboratoriotyön osaamisessa, joka sisältää opetussuunnitelman mukaiset erikoisalueiden sisällöt. Koulutuksen aikana opiskelija saa valmiudet bioanalyytikon ammattiin ja kehittyvään asiantuntijuuteen.
Koulutuksen keskeisiä sisältöjä ovat
- Näytteenottotoiminta
- Vieritutkimukset
- Kliininen histologia ja sytologia
- Kliininen kemia ja hematologia
- Kliininen mikrobiologia
- Molekyyligenetiikka
- Kliininen fysiologia, neurofysiologia ja isotooppitutkimukset
Katso bioanalyytikon päiväopintojen opetussuunnitelma Opinto-oppaasta.
Katso bioanalyytikon monimuoto-opintojen opetussuunnitelma Opinto-oppaasta.
Opintojen rakenne
Opetussuunnitelma tarjoaa opiskelijalle oppijan polun, jonka avulla hän laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman.
Opintojakson vähimmäislaajuus on yksi (1) opintopiste. Opetussuunnitelma rakentuu tutkinto- ja alakohtaisista opinnoista, työelämäosaamisen profiloitumisopinnoista (TOP), vapaasti valittavista opinnoista, yhteisistä monialaisista innovaatio-opinnoista (MINNO) ja opinnäytetyöstä.
Opetussuunnitelmaan sisältyy eurooppalaisten korkeakoulujen U!REKA SHIFT -yhteistyönä tuotettua opintosisältöä.
Oppimisen lähtökohtana käytetään ammatillisesta käytännöstä nousevia tilanteita ja ongelmia, joihin etsitään näyttöön perustuvia ratkaisuja. Opetus toteutuu soveltuvin osin projektityöskentelynä, johon kuuluvat oman alan työelämää kehittävät hankkeet ja projektit.
Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma rakentuu vuositeemoista:
- Bioanalyytikko kliinisen laboratoriotyön osaamisen tunnistajana
- Bioanalyytikko kliinisen laboratoriotyön toimijana
- Bioanalyytikko kliinisen laboratoriotyön osaajana
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön laajuus on 15 op ja sen voi toteuttaa joko yksin tai 2-3 hengen ryhmässä. Opinnäytetyö tehdään yhteistyössä työelämän kanssa tai osana suurempaa hanketta. Sen aikana syvennetään osaamista valitulla kliinisen laboratoriotyön osa-alueella.
Kokemuksia bioanalytiikan opiskelusta
Jatko-opintomahdollisuudet
Koulutuksen ja kahden vuoden työkokemuksen jälkeen on mahdollisuus hakeutua suorittamaan ylempi ammattikorkeakoulututkinto, esimerkiksi
- Hyvinvointijohtaminen kehittyvissä sotepalveluissa
- Kliininen asiantuntijuus, digitaalisten palvelujen asiantuntija
Tiedekorkeakouluopinnot esim. terveystieteissä tai bioteknologiassa tarjoavat myös vaihtoehtoisten reitin jatko-opinnoille.
Bioanalyytikoksi voi opiskella päivä- tai monimuoto-opinnoissa
Koulutus järjestetään Helsingissä Myllypuron kampuksella. Bioanalyytikkokoulutuksen tilat ja välineet on rakennettu parasta oppimistasi ajatellen.
Opintosi sisältävät lähiopetusta ja -ohjausta, itsenäistä työskentelyä ja harjoittelua. Osan opinnoistasi suoritat verkko-opintoina ja erilaisissa työelämän kanssa toteutettavissa projekteissa.
Opintoihisi kuuluvan työelämäharjoittelun voit suorittaa terveys- ja lääkäriasemien laboratorioissa, sairaaloiden laboratorioissa sekä tutkimusryhmissä. Voit suorittaa osan työelämäharjoittelustasi myös kansainvälisessä opiskelijavaihdossa.
Kun aloitat opiskelut, laadit henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS). Sen lähtökohtina ovat opetussuunnitelma, osaamisen tunnustaminen, joka perustuu aikaisemmin hankittuun osaamiseen (AHOT) sekä henkilökohtaiset kehittymistarpeesi.
Tutustu opetussuunnitelmaan ja katso, voisitko hakea aiemmalle osaamisellesi hyväksilukupäätöstä osaksi tutkintoasi ja näin lyhentää opiskeluaikaasi.
Monimuotokoulutus koostuu verkko- ja lähiopinnoista sekä työelämäharjoittelusta.
Teoriaopetus toteutetaan osittain verkkoympäristössä, jossa on ohjattua opetusta (luennot, ryhmätyöt ja ohjaustapaamiset) sekä itsenäistä työskentelyä digitaalisissa oppimisympäristöissä.
Opintoihin sisältyvä laboraatio-opiskelu edellyttää kokopäiväistä läsnäoloa Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Myös työelämäharjoittelujaksot ovat kokopäivätoimista opiskelua.
Opiskelijan viikoittainen työmäärä on 40 h/viikko sisältäen sekä ohjatun että itsenäisen työskentelyn. Yksi opintopiste on 27 tuntia opiskelijan työtä.
Verkko-opiskelua varten tarvitset tietokoneen, headset-laitteen ja kameran, mikäli niitä ei ole laitteissasi jo vakiovarusteina.
Laboraatio-opetus toteutetaan intensiiviviikkoina Metropolian opetuslaboratorioissa Helsingissä. Intensiiviviikkoja on lukukaudessa 2-3 kertaa.
Lisäksi tenttitilaisuuksia voi olla intensiivijaksojen ulkopuolella. Metropolia ei järjestä Helsingissä asumismahdollisuutta laboraatio-opetuksen ajaksi.
Työelämäharjoittelujaksot ovat kestoltaan 4-10 viikkoa ja niiden aikana työskentely on kokopäiväistä. Työelämäharjoittelu toteutetaan pääkaupunkiseudulla ja mahdollisuuksien mukaan myös muualla Suomessa tai ulkomailla, mikäli harjoittelupaikan laboratoriotoiminta vastaa harjoittelupaikalta edellytettäviä vaatimuksia.
Tarkempi opetusaikataulu ilmoitetaan opintojen alkaessa.
Aikaisimmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT) voi hakea silloin, kun osaaminen on koulutuksen opintojakson tavoitteiden mukaista. Koulutuksen aikana saat tarkempia tietoja AHOT-menettelystä.
Opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman opintojen alussa ja tarkentaa sitä lukukausittain.
Bioanalyytikon työkenttä ja uramahdollisuudet
Bioanalyytikon ammatti tarjoaa hyvät työmahdollisuudet. Alan ammattilaiset ovat kysyttyjä ja heillä on mahdollisuus työskennellä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
Bioanalyytikkona työskentelet pääasiassa terveysasemien ja sairaaloiden laboratorioissa sekä yksityislaboratorioissa. Lisäksi voit toimia lääke- ja biotieteellisissä tutkimusryhmissä ja alan kaupallisissa yrityksissä myynti- ja tuotekehitystehtävissä.
Lisä- ja jatko-opinnoilla hankkimansa osaamisen perusteella bioanalyytikko voi toimia osastonhoitajan, ylihoitajan, opettajan, suunnittelijan jne. tehtävissä.
Pätevyys
Bioanalyytikon ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Opiskelija hakee tutkinnon suoritettuaan oikeutta ammatinharjoittamiseen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta.
Bioanalyytikko laillistetaan terveydenhuollon ammattihenkilöksi laboratoriohoitajana. Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaista viitekehystä.
Bioanalyytikon tutkinto on ammatillisesti suuntautunut bachelor-tason korkeakoulututkinto. Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta.
Kysy tutkintovastaavalta bioanalyytikon tutkinnosta
Kysy opinto-ohjaajalta bioanalyytikko-opinnoista
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Monimuoto-opiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
More about application fee in Studyinfo.fi .
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 26.5.–28.5.2025 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025
- Monimuoto-opiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Syksyn 2024 yhteishaussa 28.8.2024 klo 8:00 - 11.9.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) korkeakoulututkintoon, tammikuussa alkaviin opintoihin.. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella.Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 28.10.-30.10.2024 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään syksyn AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Bioanalytiikan opintojen aloitusohjeet
Onnittelut opiskelupaikastasi!
Opintojen aloitus
Tervetuloa aloittamaan opinnot Metropoliassa bioanalytiikan tutkinto-ohjelmassa Myllypuron kampuksella osoitteessa Myllypurontie 1, 00920 Helsinki. Kampus sijaitsee Myllypuron metroaseman vieressä. Suosittelemme saapumista julkisilla liikennevälineillä. Kampuksen ympäristössä on rajoitetusti pysäköintipaikkoja.
Opiskelijatutorit ovat vastaanottamassa sinua oppilaitoksemme aulassa ja opastavat sinut oikeaan luokkatilaan!
Ota mukaasi kortti (esim. kirjastokortti, huom. ei pankkikorttia), jonka voit aktivoida päivän aikana kulkukortiksi ja näin pääset kulkemaan kampuksella.
Aloituspäivä ja kellonaika 13.1.2025 klo 9.00
Aloituspaikka (tila) Oppimistila MPA4015
Digistartti 8.1.2025 klo 9-10.30, linkki etäopetukseen: https://metropolia.zoom.us/j/65060248871.
Ryhmätunnus SXJ25K2
Tutoropettajat: Kirsi-Marja Karstastenpää-Wihlman kirsi-marja.kartastenpaa-wihlman [at] metropolia.fi (kirsi-marja[dot]kartastenpaa-wihlman[at]metropolia[dot]fi) ja Kaisa Rajakylä kaisa.rajakyla [at] metropolia.fi (kaisa[dot]rajakyla[at]metropolia[dot]fi)
Muut yhteyshenkilöt tutkintovastaava Riitta Lumme riitta.lumme [at] metropolia.fi (riitta[dot]lumme[at]metropolia[dot]fi)
Lukujärjestys
Kevätlukukauden lukujärjestys on luettavissa osoitteessa: https://lukkarit.metropolia.fi
Oman ryhmäsi lukujärjestyksen löydät tunnuksella SXJ25K2.
Rokotukset
Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen, saat rokotukset opiskelijaterveydenhuollosta opintojen alkaessa. Tarkistathan oman rokotussuojasi omasta perusterveydenhuoltosi organisaatiosta tms. seuraavien rokotusten osalta ennen opintojen alkua: B-hepatiitti-, MPR- (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko), vesirokko-, hinkuyskä- (alle 5v vanha) ja kausi-influenssa: Rokotukset tulee olla otettu ennen opintojen alussa olevia tutustumispäiviä ja ennen ensimmäiselle harjoittelujaksolle menoa.
Useat harjoittelupaikat edellyttävät myös kahden koronarokotteen ottamista. Tuberkuloosin osalta tehdään selvitys ennen harjoittelujen alkamista.
Ohje näkökyvyn testauksesta
Sosiaali- ja terveysalan valintaperusteiden mukaan opiskelijalla tulee olla sellainen terveys, mikä ei ole esteenä alan opiskelulle. Bioanalytiikan tutkinto-ohjelmaan valituksi tulleelta opiskelijalta edellytetään bioanalyytikon ammatissa tarvittava mikroskoopilla työskentelyyn riittävä näkökyky ja normaali värinäkö.
Tutkinto-ohjelmaan valittujen tulee hankkia optikon, optometristin tai silmälääkärin todistus, joka näytetään tutoropettajalle viimeistään 24.1.2025 joko paperitulosteena tai s-postin liitteenä. Tulostettava lomake
Näkötarkastuksessa tulee tarkastaa seuraavat asiat ja antaa lausunto (merkinnät näkötodistukseen) tarkastuksen perusteella:
- näön tarkkuus laseitta ja/tai laseilla,
- näkökyky lähelle, tekstimalli,
- konvergenssin lähipistekoe, kolme toistoa,
- väriaisti Ishihara-taulustolla tai Panel D-15 testi sekä
- stereonäkö TNO-, Randot- tai Titmus-testillä.
Mikäli näkökyvyssä ilmenee sellaisia seikkoja, jotka voisivat estää tai rajoittaa opintojen suorittamista tai toimimista bioanalyytikon tehtävässä, on asiasta hyvä keskustella testaajan kanssa.
Näöntutkimus Myllypuron kampuksella
Tarjoamme sinulle myös mahdollisuutta tulla ammattia varten tarkoitettuun näöntutkimukseen Myllypuron kampukselle. Optometrian opiskelijoiden tekevät näöntutkimuksen ja sinulta testataan näkö monipuolisesti.
Mikäli olet silmälasien käyttäjä, ota aikaisempien silmälasien vahvuustiedot mukaan. Voimakkuudet voidaan mitata myös silmälaseista, jos et löydä reseptiä tai silmälasikorttia.
Näön eri osa-alueista mitataan automaatilla taittovirheet, testataan näöntarkkuus kauas ja lähelle, stereonäkö sekä värinäkö. Värinäkö testataan testillä, joka erittelee puna-viher- ja sini-keltaheikkoudet ja mahdollisen heikkouden asteen.
Jos jollain näkötestillä havaitaan heikkoutta, suosittelemme tarkempaa näöntutkimusta. Se voidaan suorittaa myös optometrian opiskelijan toimesta toisena päivänä. Silloin tutkimuksesta peritään lisämaksu.
Tutkimukset tehdään Myllypuron kampuksella, Myllypurontie 1. Rakennus on aivan metroaseman vieressä. Voit ilmoittautua B-rakennuksen HyMy-kylän vastaanottoon, mikä sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa. Saavuthan vastaanotolle 15 minuuttia ennen näöntutkimusaikaa. Sinut viedään 2.kerroksen näöntutkimustiloihin. Tutkimuksen hinta opiskelijalle on 5 €.
Bionalyytikko-opiskelijoiden ammattinäkötutkimusten ajanvaraukset on avattu HyMy-kylän sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Tutkimusajankohta on tiistaina 14.1.2025 aikavälillä klo 8.00-11.00. Tutkimuksen hinta on 5€ ja se kestää noin 30 min. Ammattinäkötutkimuksessa tutkitaan näöntarkkuus kauas- ja lähelle sekä stereo- ja värinäkö. Otathan mukaan kuvallisen henkilötodistuksen ja tiedot käytössä olevista silmälaseista. Alla ohje ajan varaamista varten.
https://hymykyla.mbooking.fi/ajanvaraus
-> Varaa aika
-> Optikkopalvelut
-> Opetusklinikka
-> Ammattinäkötutkimus
-> Näytä vapaat ajat
Jos on kysyttävää, vastaan mielelläni mira.jarvinen2 [at] metropolia.fi (mira[dot]jarvinen2[at]metropolia[dot]fi)"