Opiskelu
Millaista on opiskella kätilöksi?
Kätilönä
- hoidat raskaana olevia, synnyttäviä ja synnyttäneitä naisia sekä heidän perheitään
- vastaat itsenäisesti normaaliin raskauden ja synnytyksen etenemisestä sekä syntymän jälkeisen ajan ja terveen vastasyntyneen hoidosta
- osaat tukea synnyttäjää ja hänen kumppaniaan kohtaamaan uuden elämäntilanteen
- osaat hoitaa ja ohjata eri-ikäisiä naisia heidän terveyteensä liittyvissä tarpeissa
- osaat ohjata naista ja hänen perhettään heidän omaa hoitoaan koskevassa päätöksenteossa
- ymmärrät terveyden ja seksuaaliterveyden merkityksen ihmisen hyvinvoinnille, ja osaat ottaa seksuaalisuuteen liittyvät asiat luontevasti puheeksi
- olet kätilötyön asiantuntija työelämän eri tilanteissa, tiimeissä, työryhmissä ja verkostoissa.
Minustako kätilö?
Olet kiinnostunut ihmisistä ja haluat toimia heidän parhaakseen. Sinulla on rohkeutta vastata sekä äidin että syntyvän lapsen voinnista sekä toimia naisten tukena ja tasa-arvon edistäjänä. Olet kiinnostunut seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisestä ihmisen eri elämänvaiheissa.
Kätilönä sinulta edellytetään kykyä ennakointiin, itsenäiseen päätöksentekoon sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Osaat arvioida, milloin tarvitset muiden ammattilaisten apua. Teoreettisen osaamisen lisäksi sinulla on vahvat kliiniset taidot. Osaat arvioida ja kehittää omaa työtäsi, ammattitaitoasi ja työyhteisösi toimintaa.
Kätilön työ on usein vuorotyötä. Olet valmis työskentelemään päivävuorojen lisäksi myös iltaisin ja öisin.
Kätilön opinnot sisältävät teoriaa ja käytäntöä
Opiskelu on kokopäiväistä ja päätoimista. Opiskelu edellyttää sinulta aktiivista osallistumista ja vaatii läsnäoloa. Opetus toteutuu pääasiassa päivisin, mutta myös ilta- ja lauantaiopetus on mahdollista.
Suoritat osan opinnoistasi erilaisissa hankkeissa ja projekteissa. Osa taas toteutuu itsenäisinä opintoina yksin tai ryhmissä sekä verkko-opintoina. Kätilökoulutuksen tilat ja välineet on rakennettu parasta oppimistasi ajatellen. Osa opinnoistasi toteutuu laboraatio- ja simulaatio-opintoina.
Myllypuron kampuksella opiskelet kansainvälisesti ainutlaatuisissa oppimisympäristöissä, joihin kuuluu mm. ambulanssi, päivystys- ja vastaanottotilat, synnytyshuone, leikkaussali ja tehohoitoyksikkö. Simulaatiotiloissa pääset harjoittelemaan myös mm. lastenhoitotyötä ja lääkehoitoa.
Katso tilojemme 360-esittelyt.
Ohjatut harjoittelujaksot toteutuvat esim. sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, mm. sisätautien-, naistentautien- ja lastenosastoilla ja -poliklinikoilla, äitiysneuvolassa, lapsivuodeosastoilla ja synnytyssalissa.
Harjoittelupaikat sijaitsevat pääkaupunkiseudun lisäksi eri puolilla Suomea. Harjoittelun ajalta ei makseta palkkaa ja asumiskustannukset myös harjoittelupaikkakunnalla opiskelija hoitaa itse.
Kaikille kätilöopiskelijoille laaditaan opintojen alkuvaiheessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jossa huomioidaan aiempi työkokemuksesi ja sen hetkinen elämäntilanteesi.
Opiskeluympäristö
Opiskelussa painottuu muun ammattikorkeakouluopiskelun tapaan luokka- tai ryhmäopiskelu eli opiskelijan velvollisuus on osallistua tunneille.
Pääkaupunkiseutu ja Metropolian tiivis yhteistyö työelämän kanssa tuo mahdollisuuksia kehittyä alan vakuuttavaksi asiantuntijaksi. Opiskelijalla on hyvät mahdollisuudet osallistua pääkaupunkiseutua kehittäviin hankkeisiin ja luoda siten yhteistyössä alueen hyvinvointia parantavia innovaatioita sekä samalla verkostoitua työelämän kanssa.
Kansainvälinen kätilötyö
Opintojesi aikana sinulla on mahdollisuus hakea kansainväliseen opiskelijavaihtoon tai osallistua kansainväliseen toimintaan eri tavoin. Voit osallistua esim. intensiivikursseille, projekteihin tai toimia tutoropiskelijana Suomeen tuleville vaihto-opiskelijoille. Kätilöopiskelijoita on lähtenyt vaihtoon esim. Malawiin, Sambiaan, Vietnamiin, Viroon, Itävaltaan sekä Belgiaan.
Lue lisää kansainvälistymismahdollisuuksista.
Kätilökoulutuksen kaksoistutkinto antaa EU-direktiivien mukaisen pätevyyden, joten työllistymismahdollisuutesi sekä Suomessa että EU:n alueella ovat hyvät. Koulutus on vertailukelpoinen vastaavien eurooppalaisten ja kansainvälisten tutkintojen kanssa, joten sinulla on mahdollisuus hakea ammatinharjoittamislupaa EU-maiden lisäksi myös muista maista.
Missä kätilöt työskentelevät?
Kätilöksi valmistuessasi saat kaksi tutkintoa: kätilön (AMK) tutkinnon lisäksi saavutat koulutuksen aikana myös sairaanhoitajan (AMK) pätevyyden. Valmistumisen jälkeen voit sijoittua hoito- ja kätilötyön tehtäviin perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon, julkiselle ja yksityiselle sektorille sekä järjestöihin.
Lisääntymisterveyden asiantuntijana kätilö työskentelee mm. äitiysneuvoloissa ja -poliklinikoilla, raskaana olevien osastoilla, synnytys- ja lapsivuodeosastoilla sekä naistentautien poliklinikoilla ja -osastoilla.
Seksuaaliterveyden asiantuntijana kätilö työskentelee kaikilla kätilötyön alueilla eri-ikäisten ihmisten kanssa. Työskentelymahdollisuuksia tarjoavat myös erilaiset järjestöt. Kätilöitä työskentelee myös itsenäisinä ammatinharjoittajina.
Voit työskennellä myös erilaisissa sairaanhoitajan osaamista vaativissa tehtävissä, sillä koulutuksessa saat myös sairaanhoitajan (AMK) pätevyyden ja ammattiosaamisen.
Etenemismahdollisuudet
Valmistuttuaan kätilö (AMK) voi hakeutua
- yliopisto-opintoihin tai
- ylempään ammattikorkeakoulututkintoon, johon lisävaatimuksena voi olla myös työkokemus, esim.
Osaamisen syventämiseksi tarjolla on myös muita mm. seksuaalineuvojan ja imetysohjaajakouluttajan opintoja.
FAQ - usein kysytyt kysymykset
Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma. Opiskelijalla on mahdollisuus hakea aikaisemmin hankitun osaamisen perusteella hyväksilukuja opinnoista, joiden tavoitteiden mukainen osaamine hänellä on.
Kaikilla amk-tutkinnoilla on paljon yhteisiä tavoitteita, joten aikaisempi tutkinto nopeuttaa opintoja kätilötyössä, vaikka ne olisi suoritettu toisen alan tutkinnossa. Opintojen kesto riippuu siis siitä, millaista osaamista opiskelijalla on aikaisemmin.
Kätilökoulutus alkaa päivätoteutuksena kaksi kertaa vuodessa. Hakukelpoisuuteen vaaditaan toisen asteen tutkinto (lukio tai ammatillinen tutkinto). Opinnot sairaanhoitajatutkinnon suorittaneille kestävät 1,5 - 2 vuotta.
Kätilötutkinnon opetus on lähes kokonaan päiväopetusta ja käytännön harjoittelua on paljon, joten kokopäiväisen työn ohella tutkinnon suorittaminen ei onnistu. Teoriaopinnot on suunniteltu siten, että ne edellyttävät opiskelijan työtä 40 h/vko, tästä noin puolet on lähiopetusta ja loput opiskelua itsenäisesti tai ryhmissä. Harjoittelut tapahtuvat usein yksiköissä, joissa tehdään 3-vuorotyötä ja harjoittelujaksoilla viikkotuntimäärä 40 h/vko.
Harjoittelupaikat haetaan jobiili-järjestelmän kautta ja harjoittelupaikkoja voi hakea muualtakin kuin pääkaupunkiseudulta melkein kaikissa harjoitteluissa. Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat ensisijaisia hakijoita pääkaupunkiseudulla ja kaikkien AMK:jen yhteisissä harjoittelupaikoissa, muiden AMK:jen opiskelijoille pääkaupunkiseudun paikat avautuvat myöhemmin. Vastaavasti Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsevän myöhemmin varaamaan muiden AMK:jen ensisijaisia paikkoja. Jos paikkoja silloin on vielä vapaana, niitä voi varata.
Pääkaupunkiseudun paikat esim. synnytyssaliharjoitteluissa eivät riitä koko ryhmän opiskelijoille, joten opiskelijan on varauduttava tekemään harjoitteluita myös muualla Suomessa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, se voi siirtää harjoittelun suorittamista ja viivästyttää opiskelijan valmistumista. Opiskelija vastaa itse vieraspaikkakunnalla harjoittelusta koituvista kustannuksista.
Kysy tutkintovastaavalta kätilöopinnoista
Kysy opinto-ohjaajalta kätilöopintoihin hakemisesta
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitusSyksy 2024
- Päiväopiskelu
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloitusSyksy 2024
- Päiväopiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025
- Päiväopiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Syksyn 2024 yhteishaussa 28.8.2024 klo 8:00 - 11.9.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) korkeakoulututkintoon, tammikuussa alkaviin opintoihin.. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella.Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 28.10.-30.10.2024 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään syksyn AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
- Hakuaika-Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Päiväopiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 30.4.2025 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 26.5.–28.5.2025 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Tervetuloa opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakouluun,
onnittelumme opiskelupaikastasi kätilötyön tutkinto-ohjelmassa, päivätoteutus!
Haluamme tarjota sinulle mahdollisimman sujuvan opintojen aloituksen sekä mahdollisuuden henkilökohtaiseen opintojen suunnitteluun heti opintojen alusta. Luethan sen vuoksi huolellisesti tämän materiaalin.
Kätilötyön tutkinto-ohjelman opintojen aloitus tammikuussa 2025
Tammikuussa 2025 aloittavien uusien opiskelijoiden aloitusohjeet:
- ENNEN OPINTOJEN ALKUA
- YHTEISHAUSSA HYVÄKSYTYT
- AVOIMEN AMK OPINTOJEN JA SUOMALAISTEN KORKEAKOULUOPINTOJEN ERUSTEELLA HYVÄKSYTYT OPISKELIJAT
- YLEISIÄ OHJEITA OPINTOJEN ALOITUKSEEN LIITTYEN
Poissaoleviksi ilmoittautuneet tutkinto-opiskelijat
- Jos ilmoittaudut poissaolevaksi kevätlukukaudelle 2025: Katso syksyn 2025 opintojen aloituksen ohjeet tältä samalta sivulta toukokuussa 2025.
- Jos ilmoittaudut poissaolevaksi kevätlukukaudelle 2025 ja syyslukukaudelle 2025: Katso kevään 2026 opintojen aloituksen ohjeet tältä samalta sivulta marraskuussa 2025.
Ilmoittaudu lukuvuodelle 2025-2026 Metropolian opiskelijapalveluiden sähköpostitse lähettämän ohjeen mukaan: opiskelijapalvelut lähettää ohjeen huhtikuussa 2025. Ilmoittautuminen pitää tehdä 1.5. - 31.5.2025 Metropolian OMA-järjestelmässä. Jos et tee lukuvuosi-ilmoittautumisesta, sinut merkitään eronneeksi 1.8.2025 alkaen.
1. ENNEN OPINTOJEN ALKUA
- Vastaa Opinto- ja uraohjauskyselyyn viimeistään 18.12.2024. Jos olet ilmoittautunut poissaolevaksi opiskelijaksi kevääksi 2025, vastaa kyselyyn vasta sitten, kun aloitat opinnot läsnäolevana opiskelijana.
- Tutustu tutkintosi opetussuunnitelmaan.
- Aiempia opintoja ensihoitaja-, kätilö-, sairaanhoitaja- tai terveydenhoitajakoulutuksessa suorittaneille opiskelijoille järjestetään opintojen ohjausta ennen lukukauden alkua seuraavasti:
Tiistaina 7.1.2025 klo 9.00-14.00, Myllypuron kampuksella, MPD1002. Ota oma kannettava mukaan. Yhteyshenkilöt Anna-Maria Tiainen, anna-maria.tiainen [at] metropolia.fi (anna-maria[dot]tiainen[at]metropolia[dot]fi) ja Heli Kondelin, heli.kondelin [at] metropolia.fi (heli[dot]kondelin[at]metropolia[dot]fi)
ja
Henkilökohtainen HOPS-suunnittelu erikseen sovittuna ajankohtana ke 8.1.2025 klo 10.15-16 välillä.
Mikäli sinulla on aiemmin suoritettuja tutkinnon opintoja, opintojen aloittaminen on sujuvaa, jos perehdyt etukäteen opetussuunnitelmaan ja vertaat jo suorittamiasi opintoja Metropolian opetussuunnitelmaan. Ota ohjaustapaamiseen mukaan myös opintosuoritusote aiemmista opinnoistasi. Pyydä aiemmasta korkeakoulusta opintosuoritusote, jossa näkyy myös opintojaksojen osasuoritukset. Tämä helpottaa suoritettujen opintojen vertaamista Metropolian opetussuunnitelmaan.
Muita korkeakouluopintoja ja lähihoitajatutkinnon suorittaneille on erilliset infot aiempien opintojen hyödyntämisestä osana opintopolkua opintojen alussa.
2. YHTEISHAUSSA HYVÄKSYTYT
Opintojen aloitus:
Opinnot alkavat maanantaina 13.1.2025, klo 9.30 osoitteessa Myllypurontie 1, Helsinki.
Huolehdithan, että pääset osallistumaan opintojen aloitukseen. Erillisiä ohjauksia opintojen aloituksessa käsitellyistä asioista ei järjestetä, joten osallistuminen opintoihin heti ensimmäisestä päivästä on erittäin tärkeää.
Mikäli sinulla on aiempia tutkinnon opintoja suoritettuna, alkavat opintosi jo viikolla 2.
Kevään 2025 lukujärjestykset:
Kevätlukukauden lukujärjestykset ovat luettavissa viikolla 52 osoitteessa https://lukkarit.metropolia.fi.
Kätilökoulutuksen lukujärjestys löytyy tunnuksella SXL25K1. Lukujärjestykseen voi tulla vielä muutoksia. Ota oma kannettava mukaan jo ensimmäisenä päivänä.
Opiskelijat, joilla on suoritettuna valmis sairaanhoitajatutkinto, liittyvät ryhmään SXL22K1. Kätilökoulutuksen kickoff-tilaisuus valmiille sairaanhoitajille järjestetään viikolla 3. Löydät ajankohdan lukujärjestyksestä.
Opiskelijatutorit opintojen aloituksen tukena:
Opiskelijatutorit ovat luoneet Whatsapp-ryhmän, jonka linkki jaetaan myöhemmin sähköpostitse.
3. AVOIMEN AMK OPINTOJEN JA SUOMALAISTEN KORKEAKOULUOPINTOJEN PERUSTEELLA VALITUT
Osallistu seuraaviin ohjaustapaamisiin:
Tiistaina 7.1.2025 klo 9.00-14.00, Myllypuron kampuksella, MPD1002. Ota oma kannettava mukaan. Yhteyshenkilöt Anna-Maria Tiainen, anna-maria.tiainen [at] metropolia.fi (anna-maria[dot]tiainen[at]metropolia[dot]fi) Heli Kondelin, heli.kondelin [at] metropolia.fi (heli[dot]kondelin[at]metropolia[dot]fi)
ja
Henkilökohtainen HOPS-suunnittelu erikseen sovittuna ajankohtana keskiviikkona 8.1.2025 klo 10.15-16 välillä.
Opinnot alkavat viikolla 3, joten on välttämätöntä, että osallistut ohjaustapaamisiin. Muuten opintojen aloitus voi viivästyä.
4. YLEISIÄ OHJEITA OPINTOJEN ALOITUKSEEN LIITTYEN
Metropolian käyttäjätunnuksen aktivointi ja Microsoft Pro Plus 365 -ohjelmistopaketti
Tutustu yleisiin aloitusohjeisiin ylempänä tällä sivulla. Aktivoi ohjeiden mukaisesti Metropolian käyttäjätunnus ennen opintojen alkua. Käyttäjätunnuksen aktivointi on mahdollista 1.1.2025 alkaen. Jos olet saanut opiskelupaikan aikaisemmin ja olet ollut poissaolevana: voit aktivoida tunnukset jo ennen 1.1.2025.
Tutustu Metropolian sähköisiin palveluihin sekä lataa ja asenna Microsoft Pro Plus 362 -ohjelmistopaketti ilmaiseksi ennen opintojen alkua. Voit ladata ja asentaa ohjelmistopaketin käyttäjätunnuksen aktivoinnin jälkeen. Ohjeet: Opiskelijan selviytymisopas -sähköiset palvelut Metropoliassa
Julkisen liikenteen alennukset (HSL, VR, Matkahuolto) ja Kelan ateriatuki
- Saat edut käyttöösi, kun opiskeluoikeutesi alkaa 1.1.2025
- Saat edut käyttöösi ilmaisen puhelimeen ladattavalla Tuudo-sovelluksella, jossa on digitaalinen opiskelijakortti
Opiskelutodistus
- Voit pyytää todistuksen Metropolian opiskelija-ja hakijapalveluista sen jälkeen, kun opiskeluoikeutesi on alkanut eli 1.1.2025 lähtien.
- Jos haet HOAS:lta opiskelija-asuntoa, riittää että ilmoitat toimittavasi opiskelutodistuksen opintojen alkaessa.
TE-toimiston lomake (TEM621-lomake)
Mikäli haet työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten, sinun tulee ensin ottaa opiskelupaikka sitovasti vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi. Opiskelija- ja hakijapalvelut täyttää TEM621-lomakkeen ja lähettää lomakkeen opiskelijalle sähköpostitse. Lähetä pyyntö sähköpostitse tähän osoitteeseen: opiskelijapalvelut [at] metropolia.fi (opiskelijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
HOPS- ja opinto-ohjaajien yhteystiedot:
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi)
Kätilötyö, päivätoteutus SXL25K1, HOPS- ja uraohjaaja Heli Kondelin
Opinto-ohjaaja Hanna-Maaria Saarinen