Kuntoutuksen kehittäminen, ylempi AMK

Tutkintonimike
Apuvälineteknikko / Fysioterapeutti / Geronomi / Jalkaterapeutti / Osteopaatti / Optometristi / Sairaanhoitaja / Kätilö / Sosionomi / Terveydenhoitaja / Toimintaterapeutti (ylempi AMK)
Laajuus
90 opintopistettä
Kesto
2 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Tähtäätkö kuntoutuksen kehittämisen huippuasiantuntijaksi?

Kuntoutuksen kehittämisen ylemmässä AMK tutkinto-ohjelmassa vahvistat kuntoutuksen kehittämisosaamista, jossa keskeistä on tulevaisuuden ennakointi, ratkaisukeskeinen ja innovatiivinen yhteiskehittäminen sekä systeeminen vaikuttavuus.

Tutkinnosta valmistuttuasi osaat rakentaa kuntoutuksen moninaisiin kehittämistarpeisiin perustuvaa, uudistavaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa yhdessä eri toimijoiden ja monialaisten verkostojen kanssa. Sinulla on vahva asiantuntemus ja osaaminen toimia erilaisissa vaativissa kuntoutuksen johtamis-, kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä, jotka edellyttävät kykyä ennakoida, arvioida ja kartuttaa kuntoutusalan tietoa ja uudistaa käytäntöjä tutkimuksellisella otteella rohkeasti ja innovatiivisesti.

Tervetuloa hakuinfoon 11.3.2025

Tervetuloa tutkinnon järjestämään hakuinfoon tiistaina 11.3.2025 klo 17-18. Hakuinfossa kuulet ja voit kysyä tutkinnosta ja opinnoista sekä tapaat tutkinnon opettajia.

Osallistu Zoom-etäyhteydellä (linkki Zoomiin)

Valintakurssin kautta Kuntoutuksen kehittämisen YAMK-opintoihin

Syksyllä 2025 käynnistyvään tutkintoon haetaan kevään yhteishaussa 11.3.25.3.2025 Opintopolussa. Opiskelijavalinta toteutuu Kuntoutuksen kehittämisen johtaminen – merkityksellisen kuntoutuksen rakentuminen -valintakurssin kautta, joka toimii innostavana kurkistuksena opintoihin. Kahden opintopisteen laajuinen valintakurssi suoritetaan verkossa 2.4.12.5.2025.

Lue lisää Hakeminen-osiosta ja kurkkaa valintakurssin tiedot ja ohjeet Metropolian avoimen AMK:n sivuilta.

Kenelle Kuntoutuksen kehittäminen ylempi AMK -tutkinto on suunnattu?

Kuntoutuksen kehittämisen ylempi AMK tutkinto-ohjelma on tarkoitettu niille hakukelpoisen pohjakoulutuksen omaaville ammattilaisille, jotka haluavat syventää ja laajentaa tulevaisuusvaikuttavaa kuntoutuksen kehittämisosaamista ja sen visionääristä johtamisosaamista moniammatillisessa ryhmässä. Koulutus sopii työn ohessa suoritettavaksi.

Koulutus sopii laajasti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille: sairaanhoitaja (AMK), terveydenhoitaja (AMK), sosionomi (AMK), fysioterapeutti (AMK), geronomi (AMK), apuvälineteknikko (AMK), toimintaterapeutti (AMK), jalkaterapeutti (AMK), osteopaatti (AMK), optometristi (AMK) tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Myös Suomessa suoritettu edellä mainittuja tutkintoja vastaava opistoasteen tutkinto antaa hakukelpoisuuden. Voit varmistaa oman pohjakoulutuksesi sopivuuden Metropolian hakijapalveluista.

Hakijoilta edellytetään lisäksi korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen kertynyt kahden vuoden työkokemus. Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset esitellään Opintopolun hakuohjeissa.

Koulutuksen tavoitteena kuntoutuksen visionäärinen kehittäminen ja kestävien ratkaisujen rakentaminen

Koulutuksessa syvennät asiantuntijuuttasi kuntoutuksen tutkimuksellisesta kehittämisestä ja sen visionäärisestä johtamisesta. Koulutuksen ytimessä on kuntoutumisprosessien edistäminen kuntoutujien ja ammattilaisten yhteistoiminnassa, uutta luovien verkostojen rakentaminen sekä kuntoutuksen tulevaisuuteen vaikuttaminen kestävien ratkaisujen avulla.

Tutkinnon suoritettuasi osaat rakentaa ja johtaa kuntoutuksen tutkimuksellista kehittämistä moninaisissa verkostoissa ja ekosysteemeissä. Osaat ennakoida, innovoida ja arvioida kuntoutumisen ja kuntoutuksen kestäviä ratkaisuja tutkimus- ja kehittämiskumppanuudessa. Toiminnallasi edistät tulevaisuusvaikuttavaa kuntoutusta, joka perustuu systeemiajatteluun ja tutkittuun tietoon.

Opintojen aikana kuntoutuksen kehittämisen ydinosaaminen rakentuu seuraavien teemojen kautta:

  • Kuntoutuminen tavoitteellisena muutosprosessina ja kuntoutus yhteistoimintana yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan tasoilla
  • Kuntoutuksen teoreettinen ja menetelmällinen ennakointi ja arviointi kestävien ratkaisujen rakentamisessa ja johtamisessa
  • Kuntoutuksen systeeminen, innovatiivinen ja tulevaisuusvaikuttava tutkimus- ja kehittämistoiminta kumppanuuteen perustuen.

Opintojen sisältö

Kuntoutuksen kehittämisen tutkinto-ohjelman laajuus on 90 opintopistettä. Tutkinto koostuu kuntoutuksen kehittämisen ydinosaamisesta (30 op), täydentävästä osaamisesta (30 op) ja opinnäytetyöstä (30 op).

Kuntoutuksen kehittämisen ydinosaaminen (30 op) koostuu seuraavista opintojaksoista:

  • Kuntoutumisprosessin edistäminen yhteistoiminnassa 5 op
  • Uudistavat verkostot ja ekosysteemit kuntoutuksessa 5 op
  • Tulevaisuusvaikuttava kuntoutus 5 op
  • Kestäviä ratkaisuja tutkimus- ja kehittämiskumppanuudessa 5 op
  • Tutkimus- ja kehittämismenetelmät kuntoutuksessa 5 op
  • Kuntoutuksen asiantuntijuutta kehittävä johtaminen 5 op

Opintojen aikana valitaan 30 opintopisteen täydentävän osaamisen kokonaisuus Metropolian yhteisestä ylemmän ammattikorkeakoulun tarjonnasta tai muusta korkeakoulujen avoimesta tarjonnasta (YAMK-/maisteritaso) henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelman mukaisesti. Opiskelijan aiempi osaaminen (YAMK-/maisteritaso) voidaan huomioida hyväksilukumenettelyn mukaisesti.

Opintojen toteutus

Koulutus järjestetään verkkototeutuksena. Koulutuksen alussa ja lopussa on kaksi lähioppimispäivää Metropoliassa Myllypuron kampuksella. Muilta osin koulutus toteutetaan etäoppimisena, josta osa on samanaikaista yhdessä oppimista verkossa etäyhteydellä ja osa itsenäistä oppimista verkossa olevaa oppimisalustaa hyödyntäen yksilöllisen aikataulun mukaan. Opetuspäivien ajankohdat ilmoitetaan hyvissä ajoin ennen lukukauden alkua.

Oppimista edistää osallistuminen verkko-opetuspäiviin ja ryhmässä toteutuvaan työskentelyyn. Opinnot sisältävät verkko-opetuspäiviä keskimäärin 1–3 päivää kuukaudessa. Verkko-opetuspäivät ovat arkisin ja ajoittuvat yleensä klo 9–16.15 välille.

Tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohessa. Henkilökohtaisella opintojen suunnittelulla opiskelija voi itse vaikuttaa tutkinnon suorittamisaikaan ja se on mahdollista suorittaa 1,5 vuodessa.

Yhteiskehittely edistää kuntoutuksen kehittämisen asiantuntijuuden vahvistumista

Oppiminen tapahtuu moniammatillisessa asiantuntijayhteisössä, jossa työskentelyote perustuu dialogisuuteen ja yhteiskehittelyyn edistäen kuntoutuksen kehittämisen asiantuntijuuden vahvistumista. Kuulut oppivaan asiantuntijayhteisöön, joka kehittää näyttöön perustuvaa ja hyvää kuntoutusta tutkimus- ja kehittämiskumppanuudessa. Koulutuksen tarkoituksena on innostaa jatkuvaan oppimiseen ja näkymien avartamiseen tulevaisuuden kehittäjinä ja ratkaisijoina.

Työelämäyhteistyö sekä ura- ja jatko-opintomahdollisuudet

Koulutuksen aikana yhdessä tuotettu tieto, käytännöt ja osaaminen ovat hyödynnettävissä urapoluilla, työyhteisöissä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Koulutuksesta valmistuneet toimivat kuntoutuksen kehittämisen kärkiosaajina, erityisesti projektipäällikköinä ja asiantuntijoina tutkimuksellisissa kehittämishankkeissa ja -toiminnassa. Valmistuneet toimivat kuntoutuksen kehittämisen johtajina moninaisissa ja muuttuvissa ympäristöissä, erityisesti tiiminvetäjinä ja esihenkilöinä.

Koulutus vertautuu vastaaviin eurooppalaisiin tutkintoihin (Master in Rehabilitation). Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Tutkinnon suorittaneella on mahdollisuus hakeutua jatko-opintoihin yliopistoon lisensiaatin tai tohtorin tutkintoon. Tutkinto antaa myös kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.

Opinnäytetyö Kuntoutuksen kehittämisen ylempi AMK tutkinto-ohjelmassa

Opinnäytetyön kautta tehdään tutkimuksellista kehittämistä alueellisella ja valtakunnallisella tasolla hyvien ja tuloksellisten kuntoutuskäytäntöjen aikaansaamiseksi. Opinnäytetyön aiheen valinnassa opiskelija voi huomioida oman asiantuntijuuden ja yhteistyökumppanin kehittämistarpeet, ja aiheet kattavat elämänkulun eri vaiheita, kuten lapset ja nuoret, työikäiset ja ikäihmiset.

Opinnäytetyö voi olla osa laajempaa hanketta tai tutkimusohjelmaa tai kytkeytyä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Tutkinto-ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia tehdä opinnäytetyö ja kytkeä oppimistehtäviä meneillään oleviin hankkeisiin.

Tutustu palkittuihin opiskelijoiden tutkimuksellisiin kehittämistöihin

Nurmi, Ulla-Maija 2024. Vertaistukeen perustuva ryhmämuotoinen kuntoutus vanhempien hyvinvoinnin vahvistamiseksi (Theseus)

Laine, Siiri 2023. Ikääntyneen omatoimisuutta vahvistavat kuntoutuskäytännöt päivystysosastolla varhaisen kotiutumisen edistäjänä (Theseus)

Hillo, Marika 2022. Digitaaliset työkalut edistämässä kuntoutujan toimijuutta kuntoutusprosessissa (Theseus)

Tutkinnon tutkimuksellisiin kehittämistöihin perustuvat julkaisut

Paalasmaa, Pekka & Sipari, Salla & Lönnqvist, Mira & Roivas, Marianne (toim.) 2021. Kuntoutuminen – Yhteiskehittelyä arjessa (Theseus)

Sipari, Salla & Mäkinen, Elisa & Paalasmaa, Pekka (toim.) 2014. Kuntoutettavasta kehittäjäkumppaniksi (Theseus)

Mäkinen, Elisa & Sipari, Salla 2012. Yhdessä rakentuva kuntoutusosaaminen (Theseus)

Tutustu myös Rehablogiin

Rehablogi on kuntoutuksen hyviin käytänteisiin keskittyvä toimitettu blogi, jota ylläpitää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Rehablogi tuo esille kuntoutumisen tutkimus- ja kehitystyön pohjalta nousevaa tietoa sekä nostaa keskusteluun kuntoutuksen alaan liittyviä keskeisiä kysymyksiä. Rehablogissa kirjoittajina ovat muun muassa Kuntoutuksen YAMK-opiskelijat.

Kysy Kuntoutuksen kehittämisen opinnoista tutkintovastaavalta

Tutustu osaaviin ja innostuneisiin tutkinto-ohjelman opettajiin

Kaisa Hartikainen
Tutkintovastaava
Lehtori
p. 050 572 3468
kaisa.hartikainen2 [at] metropolia.fi (kaisa[dot]hartikainen2[at]metropolia[dot]fi)

Salla Sipari
Yliopettaja
p. 040 334 2027
salla.sipari [at] metropolia.fi (salla[dot]sipari[at]metropolia[dot]fi)

Anna Kaipainen
Tuntiopettaja, projektipäällikkö
p. 050 470 7161
anna.kaipainen [at] metropolia.fi (anna[dot]kaipainen[at]metropolia[dot]fi)

Nea Vänskä
Lehtori
p. 040 673 8664
nea.vanska [at] metropolia.fi (nea[dot]vanska[at]metropolia[dot]fi)

Krista Lehtonen
Lehtori
p. 040 187 1817
krista.lehtonen [at] metropolia.fi (krista[dot]lehtonen[at]metropolia[dot]fi)

Sari Helenius
Lehtori
p. 050 518 7333
sari.helenius [at] metropolia.fi (sari[dot]helenius[at]metropolia[dot]fi)

Tervetuloa jatko-opintoihin Kuntoutuksen kehittäminen, ylempi AMK -tutkinto-ohjelmaan!

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Sosiaali- ja terveysala

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Kuntoutuksen kehittämisen ylemmän AMK-tutkinnon opintojen aloitus

Ohjeet päivitetään lähempänä uuden ryhmän aloitusta.