Kuntoutuksen YAMK-tutkinto mahdollisti etenemisen esihenkilö- ja kehittämistehtäviin

Julkaistu
""

Kuka: Sanna Paavola
Koulutus: Fysioterapeutti YAMK, Metropolia Ammattikorkeakoulu 2019, Kuntoutuksen (ylempi AMK) tutkinto-ohjelma.

Sanna Paavola työskentelee kuntoutuksen esihenkilötehtävissä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSissa. Kuntoutuksen ylemmän AMK-tutkinnon opinnot mahdollistivat hänelle siirtymisen kuntoutuksen asiakastyöstä esihenkilö- ja kehittämistehtäviin, joissa opinnoista karttunut osaaminen ja tieto hyödyntyvät osana päivittäistä työtä. Sanna sai opinnoista kokemusta ja rohkeutta yhdessä kehittämiseen ja vaikuttavien verkostojen rakentamiseen sen lisäksi, että opinnot vahvistivat työelämässä tarvittavaa kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaamista.

Kertoisitko, missä työskentelet tällä hetkellä ja mitä työtehtäviisi kuuluu?

"Työskentelen osastonhoitajana HUSissa, Lohjan sairaalan fysioterapiassa ja toimintaterapiassa sekä Raaseporin sairaalan fysioterapiassa. Työtehtäviini kuuluu yksikköjen päivittäinen johtaminen, henkilöstöhallinto, toiminnan kehittäminen yksiköissä ja HUS kuntoutuksen linjalla sekä sidosryhmäyhteistyötä sisäisten ja ulkoisten asiakkaiden kanssa.

Työtehtävinä voi olla myös erilaisissa työryhmissä työskentelyä HUS-tasoisesti. Esimerkiksi tällä hetkellä olen ollut mukana kehittämässä työtehtävissä aloittaville hoito- tai terapiatyön ammattilaisille suunnattua HUSin Taitava ASTU (ASTU ammattiuralla siirtymisen tuki) -ohjelmaa."

Miten olet hyödyntänyt Kuntoutuksen YAMK-tutkinnossa rakentunutta osaamista nykyisessä työssäsi?

"Pystyn hyödyntämään tutkinnosta saamaani osaamista lähes päivittäin. Opintojen kautta saatu osaaminen kehittämisestä ja erilaisista osallistamisen muodoista on kulkenut osana päivittäistä työtäni opintojen alusta siihen asti, kun siirryin esihenkilötehtäviin. Lisäksi opinnoista sai ihan konkreettista osaamista johtamiseen ja oman johtamisen kehittämiseen.

Itselleni tärkeintä osaamista on käytännönläheisesti työelämän kanssa yhteistyössä tehtyjen projektien kautta saatu rohkeus ja taito kokeilla ketterästi uusia menetelmiä ja tapoja tehdä yhdessä."

Mitä Kuntoutuksen YAMK-tutkinnon suorittaminen on mahdollistanut omalla urapolullasi? Mitä hyötyä siitä on ollut?

"Tutkinnon suorittaminen mahdollisti siirtymisen kliinisestä työstä esihenkilö- ja kehittämistehtäviin. Se antoi tarvittavan pätevyyden esimerkiksi nykyiseen työhöni. Tutkinnon myötä olen edennyt urallani kuntoutuksen esihenkilötehtäviin ja päässyt sitä kautta vaikuttamaan kuntoutuksen asemaan ja tunnettuuteen organisaatiossa ja yhteiskunnallisestikin.

Tutkinnosta on tämän konkreettisen hyödyn lisäksi ollut käytännön hyötyä monissa tehtävissä ja verkostoissa opinnoista saadun osaamisen muodossa. Opintojen kautta sain paljon verkostoja ja kontakteja, joista on ollut hyötyä työelämässä."

Miksi kuntoutuksen YAMK-tutkinto kannattaa opiskella?

"Kuntoutuksen YAMK-tutkinto kannattaa opiskella, jos haluaa saada käytännönläheistä työelämän kehittämis- ja johtamisosaamista, laajaa ymmärrystä kuntoutuksesta sekä osaamista tutkimukseen kuntoutusalalla. Tutkinnon suorittaminen antaa monipuolista osaamista kehittämistoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen omalla työpaikalla jo opintojen aikana ja tarjoaa sitä kautta käytännön hyötyjä myös työpaikalle.

Työpaikassa, jossa työskentelin opintojeni aikana, on edelleen käytössä opintojen aikaisissa kehittämistehtävissä ideoituja toimintatapoja. Tutkinto laajentaa omaa ymmärrystä ja osaamista monialaisesti ja moninäkökulmaisesti. Sen avulla saa tietoa kuntoutuksen kehittymisestä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä ennen ja nyt."

Miten työn ja YAMK-opintojen yhdistäminen sujui?

"Itselläni se sujui todella helposti ja siitä suurin kiitos kuului silloiselle työnantajalle Oulunkylän kuntoutuskeskukselle, jossa myönteinen suhtautuminen kehittämiseen mahdollisti opintojen aikana monenlaisten hankkeiden ja myös opinnäytetyön tekemisen. En käyttänyt opintojen aikana opintovapaata, ainoastaan kesälomasta ison osan käytin tehdessäni opinnäytetyöhöni liittyvää aineiston analyysia.

Opintojen joustavuus tarjoaa varmasti jokaiselle sopivan tavan työn ja opintojen yhdistämiseen. Opinnot vaativat aikaa ja sitoutumista, mutta opettajat ja opiskelukaverit tarjoavat loistavan tukiverkoston. Toisten sparraaminen auttoi monesti eteenpäin pulmallisissa tilanteissa opinnoissa."

Mikä oli parasta opinnoissasi Metropoliassa?

"Tietysti uuden oppiminen, oman ymmärryksen laajentuminen ja loppujen lopuksi tutkinto, joka avasi ovet työelämässä etenemiselle. Opiskelukavereiden kautta saatu moniammatillinen verkosto, jonka kanssa edelleen olemme yhteydessä ja hyödynnämme toistemme osaamista.

Opintojen käytäntö- ja työelämälähtöisyys ja se, että opintojen rakenne ja oppimistehtävät tukivat heti opintojen alusta lähtien opinnäytetyön etenemistä. Sain omaan opinnäytetyöhöni hyödynnettyä materiaaleja jo ensimmäiseltä kuukaudelta. Erilaiset työelämän hankkeet ja kehittämistehtävät olivat itselle todella mielekkäitä."

Miten moniammatillinen ryhmä ja yhteiskehittely hyödyttivät oppimistasi?

"Moniammatillinen ryhmä toi laajemman ulottuvuuden kuntoutuksen maailmaan ja auttoi näkemään kuntoutusalaa eri näkökulmista eri ammattilaisten kautta. Kokemukset ja osaaminen erilaisista työpaikoista rikastuttivat omaa oppimiskokemusta huomattavasti.

Myös työelämässä olen huomannut, että monialainen ja moniammatillinen yhteiskehittely tuottaa upeita tuloksia. Ymmärrys toisten ammattiryhmien tekemästä työstä kasvoi opintojen aikana, ja siitä on ollut itselleni konkreettista hyötyä, kun olen toiminut eri ammattiryhmien esihenkilönä."

Kenelle suosittelisit kuntoutuksen YAMK-opintoja?

"Ihan jokaiselle kuntoutuksen kehittämisestä ja johtamisesta kiinnostuneelle sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle tietysti! Jos haluat syvällisempää ymmärrystä kuntoutuksen alan kehittämisestä, johtamisesta ja tutkimuksesta ja haluat päästä oppimaan monenlaisilla tavoilla sekä oppia monenlaisia tapoja kehittää ja tuottaa innovaatioita, sopivat kuntoutuksen YAMK-opinnot todennäköisesti juuri sinulle."

Kuntoutuksen kehittäminen YAMK-tutkinto Metropoliassa

Kuntoutuksen kehittäminen ylempi AMK-tutkinto on laajuudeltaan 90 opintopistettä, ja se koostuu kuntoutuksen kehittämisen ydinosaamisesta (30 op), täydentävästä osaamisesta (30 op) ja opinnäytetyöstä (30 op). Kuntoutuksen kehittämisen ydinopintojen lisäksi opiskelija vahvistaa osaamistaan omien osaamistarpeittensa mukaan valitsemalla kehittämis-, johtamis-, tutkimus- tai muuta täydentävää osaamista vahvistavia opintoja.

Verkko-opinnoissa oppiminen tapahtuu moniammatillisessa asiantuntijayhteisössä, jossa työskentelyote perustuu dialogisuuteen ja yhteiskehittelyyn edistäen kuntoutuksen kehittämisen asiantuntijuuden vahvistumista. Opintojen aikana yhdessä tuotettu tieto, käytännöt ja osaaminen ovat hyödynnettävissä urapoluilla, työyhteisöissä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

Koulutuksesta valmistuneet toimivat kuntoutuksen kehittämisen johtajina moninaisissa ja muuttuvissa ympäristöissä, erityisesti tiiminvetäjinä ja esihenkilöinä sekä projektipäällikköinä ja asiantuntijoina tutkimuksellisissa kehittämishankkeissa ja -toiminnassa.

Lue lisää Kuntoutuksen kehittäminen YAMK-tutkinnosta