Tässä kiintiössä on kyse yhteishaun aloituspaikkojen varaamisesta korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneille/suorittaville. Korkeakouluopintoihin valmentavalla koulutuksella tarkoitetaan tässä yhteydessä koulutusta:
- jonka laajuus on 30 op (ECTS)
- josta on voinut valmistua 1.4.2019 jälkeen
- joka on suunnnattu maahanmuuttajille
- jota tarjotaan suomalaisssa ammattikorkeakouluissa
Muita valmentavia koulutuksia ei huomioida. Kiintiössä 5 % valintatapajonon aloituspaikoista varataan kysesen valmentavan koulutuksen suorittaneille/suorittaville. Kiintiötä ei käytetä todistusvalintajonoissa (todistusvalinnat on kuvattu osoitteessa ammattikorkeakouluun.fi).
Hakija tulee huomioiduksi kyseissä kiintiössä, jos hän:
- hakee yhteishaussa kiintiötä käyttävään Metropolian tutkinto-ohjelmaan
- ilmoittaa yhteishaun hakulomakkeella, että on suorittanut tai suorittaa parhaillaan kyseistä valmentavaa koulutusta
- ilmoittaa yhteishaun hakulomakkeella, että valmentavan koulutuksen opetuskieli on sama kuin yhteishaun hakukohteena olevan tutkinto-ohjelman opetuskieli (esim. suomenkieliseen tutkinto-ohjelmaan haettaessa valmentavan koulutuksen on oltava suoritettu suomeksi) *
- lataa hakemuksen liitteeksi viimeistään 7 vuorokautta hakuajan päättymisestä klo 15:00 mennessä:
- joko todistuksen edellä mainittujen opintojen suorittamisesta, jos opinnot on suoritettu ennen hakuaikaa,
- tai opiskelutodistuksen ja opintorekisteriotteen keskeneräisistä opinnoista, jos opintojen suorittaminen on hakuaikana vielä kesken
*) tämä kriteeri astuu voimaan vasta haettaessa syksyllä 2025 ja sen jälkeen alkaviin tutkinto-ohjelmiin
Jos kyseisen valmentavan koulutuksen suorittaminen on yhteishaun hakulomakkeen lähettämishetkellä kesken, kiintiön kautta tapahtunut opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes:
- opiskelijaksi valittu on toimittanut todistuksen opintojen loppuun saattamisesta tutkintoon johtavan koulutksen opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä ja
- Metropolia on varmistanut, että kyseiset opinnot on suoritettu kokonaisuudessaan (30 op) edellä mainittuun määräaikaan mennessä.
Pelkkä valmentavan koulutuksen suorittaminen ei riitä vaan yhteishaussa valituksi tuleminen edellyttää lisäksi, että hakija suorittaa hyväksytysti opiskelijavalinnan perusteena käytettävän valintakokeen, valintakurssin tai muun vastaavan. Tarkemmat tiedot opiskelijavalintakriteereistä löytyvät Opintopolusta (valintaperusteet).
Miten minun tulee toimia, että tulen huomioiduksi kiintiössä?
- Hae yhteishaussa täyttämällä hakulomake Opintopolussa. Hakulomakkeella on valmentavan koulutuksen opiskelijoille oma kysymys pohjakoulutuksesta, jonka yhteydessä sinun pitää liittää hakemukselle todistus valmentavan koulutuksen suorittamisesta.
- Toimita ennakkotehtävä, jos joku yhteishaun hakulomakkeella ilmoittamistasi Metropolian tutkinto-ohjelmista sitä valintaperusteidensa mukaan vaatii.
- Osallistu valintakokeeseen, valintakurssille tai muuhun opiskelijavalinnan perusteena käytettävään suoritteeseen. Pelkän valmentavan koulutuksen perusteella ei voida tulla valituksi, valituksi tuleminen edellyttää lisäksi, että hakija suorittaa hyväksytysti opiskelijavalinnan perusteena käytettävän valintakokeen, valintakurssin tai muun vastaavan.
Kiintiössä huomioitavat hakijat asetetaan opiskelijavalintapisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Kiintiöön kuuluville on oma valintajono, jossa he kilpailevat kyseiselle valintajonolle varatuista opiskelupaikasta keskenään. Eniten pisteitä saaneille hakijoille tarjotaan opiskelupaikkaa kiintiölle varattujen aloituspaikkojen mukaisesti (katso kiintiötä käyttävät tutkinto-ohjelmat alla).
Kiintiötä käyttävät tutkinto-ohjelmat
Korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen kiintiö on käytössä yhteishaussa kaikissa Metropolia Ammattikorkeakoulun tutkinto-ohjelmissa pois lukien seuraavat:
- ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat koulutukset
- vieraskieliset koulutukset (kiintiö tulee käyttöön vieraskielisissä koulutuksissa syksyllä 2025 alkavien koulutuksien opiskelijavalinnoista lähtien)
- koulutukset, johon hakevien kelpoisuus on määritelty erikseen (esim. täydentävät koulutukset)
- koulutukset, johon valitaan niin pieni määrä opiskelijoita, että paikkojen varaaminen asettaisi hakijat kohtuuttomasti eriarvoiseen asemaan (= ≤ 5 aloituspaikkaa)