Toimintamallien kehittäminen ja muutos ovat osa työelämän arkea kaikissa tehtävissä – Kuntoutuksen YAMK-opinnoista saa valmiuksia, työvälineitä sekä käytännön kokemusta yhteiskehittämiseen
Kuka: Paula Heinonen
Koulutus: Toimintaterapeutti YAMK, Metropolia Ammattikorkeakoulu 2020, Kuntoutuksen (ylempi AMK) tutkinto-ohjelma.
Paula Heinonen työskentelee lähijohtajana lasten ja nuorten kuntoutuspalveluissa Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.
Kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaaminen on tullut hyötykäyttöön Paulan toimiessa eri tehtävissä ja rooleissa jo opintojen aikana ja niiden jälkeen. Opinnot toivat laaja-alaista ymmärrystä kuntoutuksesta sekä käytäntöjen kehittämisosaamista hänen aiempaa toimintaterapeutin ja palveluvastaavan työtään hyödyttäen.
Toimintamallien kehittäminen ja muutos ovat osa työelämän arkea kaikissa tehtävissä, ja siksi kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaamisen vahvistaminen kannattaa. Omassa työyhteisössä toteutettu tutkimuksellinen kehittämistyö mahdollisti oman työn ja työyhteisön toimintatapojen monialaisen kehittämisen.
Alumnitarinassaan Paula kertoo opinnoistaan sekä kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaamisen hyödyistä työelämän poluilla.
Kertoisitko, missä työskentelet tällä hetkellä ja mitä työtehtäviisi kuuluu?
Työskentelen tällä hetkellä lähijohtajana Kanta-Hämeen hyvinvointialueella lasten ja nuorten kuntoutuspalveluissa.
Lähijohtajan työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Päivittäisen johtamisen ja henkilöstöhallinnon lisäksi työ pitää sisällään erilaisten pienempien ja isompien kokonaisuuksien koordinointia, hallintaa sekä toiminnan kehittämistä. Hyvinvointialueiden toiminnan aloittamiseen on liittynyt paljon toimintamallien yhdenmukaistamista ja kehittämistä.
Mitä Kuntoutuksen YAMK-tutkinnon suorittaminen on mahdollistanut omalla urapolullasi? Mitä hyötyä siitä oli sinulle?
Kuntoutuksen YAMK-opinnot ovat osaltaan mahdollistaneet minulle toimimisen erilaisissa kehittämistehtävissä opintojen aikana sekä opintojen jälkeen. Tutkinnon suorittaminen on varmastikin osaltaan avannut minulle ovia uusiin tehtäviin, kuten projektisuunnittelijan ja sen jälkeen lähijohtajan tehtävään.
Miten olet hyödyntänyt työtehtävissäsi Kuntoutuksen YAMK-tutkinnossa rakentunutta osaamista?
Minulla oli mahdollisuus hyödyntää jo opintojen aikana opintoihin liittyviä kehittämistehtäviä luontevasti silloisessa työssäni toimintaterapeuttina sekä kuntoutuksen palveluvastaavana.
Kuntoutuksen viitekehityksen vahvistuminen toi laaja-alaista ymmärrystä, joka tuki niin asiakastyötä kuin antoi eväitä kuntoutuksen palveluvastaavan tehtävään. Palveluvastaavan tehtävään liittyi toimintamallien ja -tapojen monialaista kehittämistä mm. silloin rakentuneessa perhekeskuksessa.
Ennen lähijohtajan työtäni työskentelin vuoden projektisuunnittelijana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa. Työssäni projektisuunnittelijana pääsin laajasti hyödyntämään opinnoista rakentunutta osaamista kehittämisen suunnittelusta, koordinoinnista, johtamisesta sekä yhteiskehittelystä. Nykyisessä työssäni lähijohtajana olen näiden lisäksi hyödyntänyt laaja-alaisemmin johtamisen opinnoista kertynyttä osaamista.
Miksi Kuntoutuksen YAMK-tutkinto kannattaa opiskella?
Näen, että kuntoutuksen YAMK-opinnot antavat eväitä niin asiakastyöhön, kehittämistyöhön, tutkimuksen tekemiseen kuin johtamiseen. Asiakkaan toimintakyvyn edistämiseksi tarvitaan yhteistä ymmärrystä toimintakyvystä, kuntoutuksesta ja kuntoutumisesta, jotka ovat opintojen keskiössä.
Toimintamallien kehittäminen ja muutos ovat osa työelämän arkea kaikissa tehtävissä. Opinnoista saa valmiuksia, työvälineitä sekä käytännön kokemusta yhteiskehittämiseen ja kehittämistoimintaan, oli kehittämisessä mukana missä roolissa tahansa.
Opinnoissa rikkautena on, että opiskelijat ovat laajasti eri puolilta kuntoutuksen kenttää. Ymmärrys kuntoutumisesta ja kuntoutuksesta laajenee ja syvenee yhteisissä keskusteluissa, tehtävissä ja pohdinnoissa.
Miten sinulta sujui työn ja YAMK-opintojen yhdistäminen?
Onnistuin yhdistämään työn ja opiskelun hyvin. Tämä vaati sitä, että löysin itselleni toimivat rutiinit, miten yhdistin perhe-elämän, työn ja opinnot. Ryhmässämme oli kannustava ilmapiiri, mikä tuki opintoihin tarttumista silloinkin, kun se tuntui itselle haastavalta. Olin myös lyhyen jakson opintovapaalla tutkimuksellista kehittämistyötä tehdessäni.
Mikä oli parasta opinnoissasi Metropoliassa?
Oppimisen kokonaisuus oli antoisa sekä tieto ja menetelmät ajantasaisia. Kiinnostus opiskelijoiden oppimisesta ja kuntoutuksesta muuttuvassa maailmassa asiakkaan ollessa keskiössä välittyi ja innostus tarttui.
Opinnot on nivottu kiinteästi työelämään, jolloin teoria yhdistyy käytäntöön. Tästä käytännön esimerkkeinä ja anteina nostaisin esille yhteiskehittelytilaisuudet opiskelijoiden työyhteisöissä, jotka liittyivät eri opintokokonaisuuksiin, sekä tutkimukselliseen kehittämistyön. Minulla oli mahdollisuus toteuttaa monialainen tutkimuksellinen kehittämistyö työyhteisössäni ja kehittää näin oman työn ja työyhteisön toimintatapoja monialaisesti.
Opintojen aikana meille muodostui kannustava ja tiivis opiskeluryhmä. Opiskelukavereiden kanssa olemme yhteydessä aina ajoittain edelleenkin.
Miten moniammatillinen ryhmä ja yhteiskehittely hyödyttivät oppimistasi?
Moniammatillinen ryhmä on yksi opintojen rikkaus. Yhteiset keskustelut ja yhteiskehittäminen laajentavat omaa näkökulmaa ja syventävät osaamista. Opintojen aikaiset kokemukset yhteiskehittämisestä niin osallistujana toisen ohjaamaan kehittämistilanteeseen kuin itse tai ryhmässä vastuussa olevana mahdollistivat osaltaan oman oppimisen käsiteltävästä aiheesta ja itse yhteiskehittämisestä.
Kenelle suosittelisit Kuntoutuksen YAMK-opintoja?
Kuntoutuksesta ja kuntoutumisesta kiinnostuneille, jotka haluavat syventää kehittämis- ja johtamisosaamistaan. Heille, jotka haluavat näkökulmia ja välineitä omaan työhön kuntoutuksen eri tehtävissä.