Vaihdossa Lissabonissa: kansainvälinen kokemus syventää oman alan tuntemusta

3.10.2024 - 11:03

Metropoliassa elokuva- ja televisioalaa opiskeleva Ronja Arvilommi sai Lissabonin vaihdosta unelmiensa sivuaineen ja valmiuksia ja varmuutta työskennellä kansainvälisessä työympäristössä.

Ronja Arvilommi opiskelee Metropoliassa neljättä vuotta elokuva- ja televisioalaa (nykyisin Median ja elokuvan tutkinto-ohjelma). Hän vietti kevätlukukauden 2024 vaihdossa Lissabonin ammattikorkeakoulussa (Instituto Politécnico de Lisboa), Portugalissa. Tapasimme Ronjan Arabian kampuksella ja kysyimme häneltä, millaisia kokemuksia ja taitoja vaihto on hänelle tarjonnut, mitä ajatuksia eurooppalaisuus ja kansainvälisyys hänessä herättää ja minne hän aikoo suunnata valmistuttuaan medianomiksi.

Tutkinto täydentyi moniammatillisilla opinnoilla

Kuva Ronjasta Lissabonissa
Ronja Lissabonin pääpuistossa. Kuva: Ronja Arvilommi

Ronja ajatteli jo heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, että hän haluaisi osaksi tutkintoon kansainvälisiä kokemuksia ja vaihto-opiskelu voisi olla tähän erinomainen vaihtoehto. Sopiva ajankohta osui kolmannen vuoden kevääseen ja Ronja sai vaihtopaikan Lissabonin ammattikorkeakoulusta, joka on yksi U!REKA eurooppalaisen yliopistoallianssin pääkumppaneista. Vaihtokohteen valinnassa Ronja painotti kiinnostusta maahan, sen kieleen ja kulttuuriin. Hänelle oli myös tärkeää, että hän saisi vaihdosta sivuainekokonaisuuden, joka täydentää hänen tutkintoaan.

Ronja erikoistuu opinnoissaan kuvaan ja ääneen ja on erityisen kiinnostunut dokumenttielokuvista. Vaihdossa hän teki muun muassa journalistiikan kursseja, jotka tukevat hänen tulevaisuuden haaveitaan dokumentaaristen projektien parissa.

Vaihdon kursseilla oli opiskelijoita eri aloilta ja taustoista. Oli mielenkiintoista keskustella yhdessä yhteiskunnallisista, ajankohtaisista aiheista kuten EU-vaaleista ja peilata aiheiden käsittelyä oman alan opiskeluun ja työelämään”, Ronja kertoo.

Metropoliassa Ronjan opinnot koostuvat pääosin erilaisista ryhmäprojekteista, kuten lyhytelokuvien teosta, ja käytännönläheinen opetus on sopinut erinomaisesti Ronjan tapaan oppia uutta. Vaihdossa opinnot olivat enemmän luentopainotteisia ja ohjattuja, ja se toi Ronjan mukaan mukavaa vaihtelua hänen opiskeluarkeensa ja haastoi sopivalla tavalla. Vaihto onkin hyvä mahdollisuus oppia uutta paitsi omalta tai sitä täydentävältä alalta myös erilaisista opetusmetodeista ja tavoista tehdä yhteistyötä moniammatillisesti erilaisten ihmisten kanssa.

Opiskelija-arkea Lissabonissa

Ronja opiskeli Lissabonissa Benfican kampuksella, jossa tarjotaan journalistiikan kurssien lisäksi muun muassa viestintään, audiovisuaaliseen tuotantoon ja markkinointiin liittyviä opintoja. Kampuksella on neljä isompaa rakennusta, paljon erilaisia opiskelu- ja ryhmätyötiloja, pari lounaspaikkaa ja useampi kahvila. Kampuselämä tuntui Ronjan mukaan samankaltaiselta kuin Metropolian Arabian kampuksella - yhteisöllisyyttä oli paljon Lissabonissakin.

Monet kurssit oli järjestetty portugalin kielellä ja englanninkielinen tarjonta oli suppeampi. Vaikka esimerkiksi elokuva- ja televisioalan opintoja oli tarjolla lähinnä portugaliksi, Ronja pääsi kuitenkin tutustumaan alan opiskelutiloihin ja -studioihin. Ronja kertoo, että opiskelijatoiminta on kampuksella aktiivista ja sitä mainostettiin vaihto-opiskelijoille orientaatiossa. Kerhotoimintaa on muun muassa elokuva-alan parissa.

Asuntonsa Ronja löysi ilokseen reilun viidentoista minuutin junamatkan päästä kampukselta.

Suurkaupungeissa kuten Lissabonissa asuntotilanne on usein haastava. Onneksi Lissabonin ammattikorkeakoulun kv-toimisto antoi kuitenkin meille vaihto-opiskelijoille vinkkejä asunnon etsimiseen. Oman asuntoni löysin Facebook-ryhmän kautta”, Ronja kertoo.

Vapaa-ajallaan Ronja tutustui Lissabonin kaupunkiin ja retkeili muualla Portugalissa. Hän kuvailee lissabonilaista elämäntyyliä leppoisaksi ja portugalilaisia ystävällisiksi ja rennoiksi. Suurin osa muista vaihto-opiskelijoista tuli toisista eurooppalaisista korkeakouluista, ja Ronja huomasi, että vaikka kulttuurieroja onkin, opiskelijoita yhdisti jaettu, uusi kokemus.

Kansainväliset kokemukset valttikorttina työelämään

Uuteen kulttuuriin ja ympäristöön tutustumiseen kuuluu sekä innostusta että haasteita. Ronja koki, että esimerkiksi paikalliseen kulttuuriin integroituminen ja paikallisiin tutustuminen vaati enemmän aikaa ja työtä; toisaalta hän oli odottanut vaihtoa innolla ja ehti kokea lukukauden aikana paljon uutta, oppia paremmin portugalin kieltä, ja vaihto vahvisti hänen ajatuksiaan tulevaisuuden näkymistä.

Ronja haluaa työskennellä tulevaisuudessa monikulttuurisesti ja haastaa itseään omalla alallaan sekä Suomessa että ulkomailla. Hän uskoo, että kansainväliset kokemukset ruokkivat itseään ja kynnys uusille kokemuksille madaltuu. Näin on käynyt myös Ronjan itsensä kohdalla: Lissabonin vaihto ei ollut Ronjan ensimmäinen kokemus ulkomailta, vaan hän on ollut jo aikaisemmin lukiovaihdossa Itävallassa ja asunut sen jälkeen kaksi vuotta Tanskassa.

Metropolian medianomin tutkinto ja siihen sisällytetty kansainvälinen vaihtokokemus antavat Ronjan mielestä erinomaisen pohjan työelämään — ja jatko-opintoihin, joita hän on myös selvitellyt ja harkinnut viimeisen opiskeluvuotensa aikana.

On mahtavaa verkostoitua kansainvälisesti eritaustaisten opettajien ja opiskelijoiden kanssa ja juuri moniammatillista yhteistyötä tarvitaan työelämässä jatkuvasti. Euroopan sisällä on helppo liikkua ja tehdä yhteistyötä ja odotan innolla, että pääsen hyödyntämään osaamistani yhä laajemmin tulevaisuudessa”, Ronja tiivistää.

Lissabonin kaupunkimaisema.
Ronja ihastui Lissabonin vanhaan kaupunkiin ja merenrantoihin. Kuva: Ronja Arvilommi