Elokuvan ja tv:n koulutusohjelmasta valmistunut Aapo Rainio: ” Metropoliasta sain tutkinnon lisäksi työkaverit yritykseeni”
Kuvauspuolen koulutus ja ura on ollut Aapo Rainion haaveissa jo nuoruusvuosista lähtien, yläastekin taittui ilmaisutaitopainotteisella luokalla. Luovuudesta kiinnostunut Aapo kertoo, että kuvaaminen on hänelle elinehto: hän elää ja hengittää asioita kameran linssin lävitse.
”Ensimmäisen kerran hain kuvausalan opintoihin heti lukion jälkeen, mutta paikka ei tuolloin auennut. Tein kuitenkin muun työn ohella toiminimellä kuvaushommia, ja tämä kannusti muutaman vuoden kuluttua kokeilemaan uudestaan. Ovet Metropolian elokuva ja tv:n koulutukseen aukesivat vuonna 2019”, muistelee Aapo.
Aapo harjoittelussa Arktisen retkikunnan kuvauksissa Grönlannissa.
Projektioppimista ja käytännön harjoituksia
Kesällä 2023 valmistunut Aapo kertoo, että samaan aikaan hänen kanssaan aloitti noin 40 opiskelijaa. Suuntautumisopinnot alkoivat toisena vuonna, jolloin jakaannuttiin pienempiin ryhmiin. Aapo valitsema suuntautumislinja oli kuvaus, leikkaus ja ääni.
Suurin osa oppimisesta tapahtui Aapon mukaan projekteissa ja ryhmätöissä. Metropolian oppimisympäristö Valovirran kautta opiskelijat pääsevät tekemään myös tilaustöitä yrityksille jo opintojen aikana. Aapo arvosti kovasti, että opiskelijat saivat sopivassa suhteessa vastuuta ja oppivat tekemisen myötä virheidenkin kautta. Osa oppimista oli myös se, että seurattiin ja arvioitiin muiden tekemisiä ja projekteja. Sen sijaan varsinaista luento-opetusta, teoriasulkeisia tai tenttejä ei koulutusohjelmassa juurikaan ollut.
”Monet projektit ovat painuneet mieleeni, erityisen hyvin monta elokuvan lajityyppiä sisällään pitänyt genreharjoitus. Tehtävänä oli kuvata lyhytelokuvan kohtaus tiettyyn genreen mukaillen kyseisen lajin erikoistyyppejä. Esimerkiksi länkkärikohtausta varten kävimme läheisellä Annalan tallilla, jossa pääsimme kuvaamaan oikean hevosen kanssa”, muistelee Aapo.
Opettajiaan Aapo pitää todella kannustavina ja positiivisina. Vahvimpana mieleen on jäänyt kuvauslinjan vastuuopettaja Jouko Seppälä, joka vastasi suuntautumisopinnoista ja oli myös ohjaajana opinnäytetyössä. Aapo arvostaa myös sitä, että kursseilla oli erikoisalojen vierailevia luennoitsijoita niin käsikirjoituksen kuin ohjauksenkin saralta. Heiltä sai arvokkaita kontakteja ja ajantasaista kuvaa työelämän vaatimuksista. Lisäksi alan yrityksiin tehtiin muutamia yritysvierailuja: opiskelijat kävivät muun muassa Ylen studiolla ja kalustovuokraamoissa.
Aapo kertoo, että monet opiskelukavereista tekivät jo elokuva-alan töitä freelancerina. Opintojensa aikana myös Aapo työskenteli oman media-alan yrityksensä kautta. Välillä saattoi olla tiukkojakin hetkiä, mutta toisaalta opiskelu ja työ tukivat toinen toisiaan. Lisäksi Aapo hyväksiluki opintoihinsa toisen harjoittelun sekä yrittäjyysopinnot.
Opinnoissa pääsee myös syventymään mielenkiinnonkohteisiinsa. Aapo halusi tutkia tarkemmin luontokuvausta, ja päätti jatkaa aiheen käsittelyä omassa opinnäytetyössään. Työssään hän pohti ja selvitti, millaista tekniikkaa luontokuvauksessa tarvitaan ja miten tuotanto eroaa perinteisestä fiktioelokuvasta. Lopputuloksena syntyi uutta tietoa työelämään: tekniikkaan painottuva läpileikkaus luontoelokuvan tuotantoprosessista.
Elokuva-alaa opiskellaan samanhenkisessä porukassa ja maailmanluokan ympäristössä
Elokuva-alalla tärkeitä ominaisuuksia ovat joustavuus ja avoimuus, ammatti-identiteetti rakentuu opintojen aikana. Aapo kuitenkin näkee, että kulttuurialalla on tilaa monenlaisille tekijöille. Opintoihin voi tulla suoraan lukiostakin, mutta on suositeltavaa olla kiinnostusta tai harrastuneisuutta alaan vaikkapa valokuvauksen, piirtämisen tai kirjoittamisen parista.
Opintojen aikana tutustuminen samanhenkisiin opiskelukavereihin on helppoa, ja kavereita löytyy. Porukka on Aapon sanoin rentoa, ja jokainen voi tulla opintoihin juuri sellaisena uniikkina yksilönä, kuin aidosti on. Aapon mukaan koulutus antaa monipuolisen kuvan koko elokuva-alasta sekä tarjoaa käsityksen siitä, millaisia työrooleja alalla voi tehdä ja mitä taitoja niissä tarvitaan. Opiskelukavereista saa myös kattavat verkostot tulevaisuutta ajatellen.
Aapo pitää Metropoliaa yhtenä Suomen parhaista paikoista opiskella kulttuurialaa. ”Vaikka kampus ei ole valtavan suuri, meiltä löytyy kuitenkin kaikki maailmanluokan lähtökohdat monipuoliselle oppimiselle. Meillä on esimerkiksi monikamerastudio, oma elokuvateatteri, erilaisia äänitysstudioita, useampia leikkaustiloja ja radiostudiota. Oppimisympäristö on inspiroiva, sillä, kulttuurialojen samanhenkistä porukkaa on koottu saman katon alle, ja eri tutkintojen välillä tehdään myös yhteistyötä”, sanoo Aapo.
Media-alan ammattilaisena kehittyminen jatkuu omaa yritystä kasvattaen
Aapo kertoo, että Metropolian medianomin tutkinto on kilpailuvaltti työelämää varten. Hän pohtii, että elokuva-alan töihin voi päästä ilman tutkintoakin, mutta tutkinto mahdollistaa laajemmat uramahdollisuudet ja duunarihommia vaativammat tehtävät. Aapo vinkkaa, että erityisesti medianomin opintoihin pakollisena kuuluvissa työharjoittelussa suhteita on syytä luoda aktiivisesti.
Tätä nykyä Aapo työskentelee unelmiensa tehtävissä ja pääsee laajalla skaalalla hyödyntämään elokuva-alan oppeja oman yrityksensä Explore Visualsin kautta. Yrittäjäksi päätyneen Aapon tulevaisuuden suunnitelmissa on laajentaa Explore Visualsin jalansijaa urheilun livestriimeistä myös yritysten markkinointivideoiden tuottamiseen. Hän on palkannut tiimiinsä neljä ammattilaista, jotka ovat Aapon tapaan Metropolian kasvatteja. ”Tutustuin heihin opintojen aikana ja on hienoa jatkaa toimivaa yhteistyötä koulun jälkeenkin”, kertoo Aapo hymyillen.
Elokuvan ja television opinnot Arabian kampuksella
Elokuvan ja television koulutuksesta valmistuvat AMK-medianomit toimivat laaja-alaisesti media-alan teknisissä, tuotannollisissa ja taiteellisissa tehtävissä osana taiteellisia työryhmiä ja tuotanto-organisaatioita.
Elokuvan ja television tutkinto-ohjelmassa opiskelija voi suuntautua kuvan ja leikkauksen, äänen, tuotannon, käsikirjoituksen tai median sisällöntuotannon opintoihin. Ohjelmasta valmistuneilla on perusammattitaito sisällöntuotannon eri alueilla ja edellytykset kasvaa itsenäiseksi, yhteistyökykyiseksi, tutkivaan työotteeseen sekä vastuulliseen toimintaan kykeneväksi ammattilaiseksi.
Kontaktiopetus järjestetään ensisijaisesti päivisin Metropolian Arabian kulttuurikampuksella. Käytännössä opiskelijan on hyvä varata aikaa myös iltaisin itsenäiseen opiskeluun ja harjoitustöiden suorittamiseen. Opintojen arvioitu kesto on neljä vuotta.
Lue verkkosivuiltamme lisää opinnoista ja seuraavista hakuajoista.