Elokuvan ja television opiskelijoille kilpailumenestystä

23.3.2021 - 15:30

Marlena Martikainen, Metropolian elokuvan ja television -tutkinto-ohjelman  3. vuoden medianomiopiskelija, on voittanut Tampereen elokuvajuhlilla opiskelijapalkinnon dokumentillaan Halpoja Tahroja (Easy Panties). 1500 euron suuruisen opiskelijapalkinnon myönsi Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK.

Tampereen elokuvajuhlilla elokuvataiteen ystävät ja alan ammattilaiset kohtaavat vuosittain maaliskuussa. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 51. kerran, ensimmäistä kertaa verkkofestivaalina. Festivaali kuuluu Euroopassa kolmen suurimman lyhytelokuvafestivaalin joukkoon ja on näin ollen elokuvataiteen näyteikkuna maailmalle. Tänä vuonna festivaaliin pyrki yli 6000 elokuvaa.

Halpoja Tahroja -dokumentissa päähenkilö Marlena lomautetaan koronakeväällä 2020 ja hän eristäytyy kotiinsa. Etsiessään motivaatiota työnhakuun, Marlena päättää kokeilla jotain ihan muuta: myydä käytettyjä pikkuhousujaan internetissä. Avoimuuden aikakaudella pikkuhousujen myynti verkossa näyttäytyy nopeana tapana ansaita rahaa ja pitää samalla hieman hauskaa. Tarvitaan vain lasillinen viiniä ja pari kuvaa internettiin. Mutta jääkö lopulta voimaantunut olotila ja hymy huulille?

”Halpoja Tahroja oli opettavainen kokemus elokuvan tekemisestä, ohjaamisesta ja samalla yksin pärjäämisestä.  Henkilökohtainen ja ammatillinen puoli tuli möyhittyä perusteellisesti. Piti tehdä elokuvaa ja samalla pärjätä jotenkin omassa elämässä. Otin ison riskin esiintymällä itse, mutta Tampereen palkinto tarkoitti minulle sitä, että se kannatti. Uskon että minut palkittiin siksi, että uskalsin mennä epävarmuutta kohti. Se tuntuu tosi hyvältä!”, iloitsee Martikainen.

Halpoja Tahroja
Ohjaaja: Marlena Martikainen
Suomi 2020
Dokumentti
Tekstitetty englanniksi

Still-kuva Halpoja Tahroja -dokumentista

Dokumentti 48 tunnissa

Elokuvan ja TV:n toisen vuosikurssin opiskelijat Pinja Ylioja, Jasper Pajunen, Sampo Saikkonen ja Senni Lätti palkittiin puolestaan tammikuussa Uneton48 Docs 2021-kilpailussa, jossa tehdään lyhyitä dokumenttielokuvia 48 tunnissa. Opiskelijoiden elokuva ”Ei kaikki ovet aukee” palkittiin tuomariston suosikkina 700 euron palkinnolla.

Teos on videoruno, joka käsittelee yhteiskunnan ja yksilöiden rakentamia rajoja ja suljettuja tiloja. Ohjaajana toimi Pinja Ylioja. Käsikirjoitus oli työryhmän yhteinen.

”Miksi Muumitaloa ei lukita yöksi? Ovatko he silti turvassa?
Minä haluan lukita itseni, eristää ja suojella.
Mutta kuinka suljen oven niin, etteivät muut saa sitä tiirikoitua?”

”Unettoman aikataulu kannusti meitä kokeilemaan erilaisia tekotapoja. Kirjoitimme elokuvan selostuksen yhdessä exquisite corpse -tyyliin, joka toi elokuvaan hieman vinksahtanutta runollisuutta; jokainen kirjoitti paperille yhden rivin kerrallaan, taitteli edellisen piiloon ja antoi seuraavalle. Näin saatiin aikaan mielenkiintoisia juttuja, joista napattiin mukaan parhaat. Kuvasimme myös valtavan määrän materiaalia, joka soi meille mukavasti valinnanvaraa. Kaiken lisäksi meillä oli hauskaa!”, kuvailee opiskelijaryhmä.

Ei kaikki ovet aukee
Ohjaaja: Pinja Ylioja
Suomi 2020
Dokumentti

Ei Kaikki Ovet Aukee Vimeo-videopalvelussa

Ei kaikki ovet aukee -dokumentin pysäytyskuva