Metropolian tekstiilisuunnittelun alumni Eeva Räsänen palkittiin Aarikan suunnittelukilpailussa

28.8.2024 - 08:30

Metropoliasta tekstiilisuunnittelun pääaineesta keväällä 2024 valmistunut muotoilija Eeva Räsänen palkittiin Aarikan suunnittelukilpailussa vaate-, laukku- ja asustesarjan ykkössijalla. Räsänen sai voitostaan 2 000 euron stipendin. Voittoisalla POP-laukulla on myös mahdollisuus päästä teolliseen tuotantoon tulevaisuudessa.

Nuorille suunnittelijoille tarkoitettuun kilpailuun osallistui 376 tasokasta kilpailutyötä. Aarikka x Young Finnish Design “Leikki ei lopu” -tuomaristossa vaikuttivat alansa kärkinimet: sisustusarkkitehti Vertti Kivi, sisustusarkkitehti ja suunnittelija Joanna Laajisto, suunnittelija Magnus Löfgren, yhteiskunnallinen vaikuttaja, yrittäjä, stailisti Meri Milash, päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma, suunnittelija Mert Otsamo, Aarikan toimitusjohtaja Riia Sandström sekä työelämäprofessori, ekonomi ja muotiasiantuntija Sami Sykkö.

Haastattelimme Eevaa hänen voitonjälkeisistä tunnelmistaan.

Mistä sait idean voittoisaan työhösi?

Suunnittelemani POP-laukku on materiaaliltaan nahkaa. Ideointi lähti siitä, että halusin saada valmiiseen tuotteeseen mukaan leikkisyyttä. Muistin kouluajoilta projektikurssin, jossa työstettiin nahkaa eri tavoin. Eri kokeilujen jälkeen laukun lopulliseksi valmistustavaksi valikoitui märkämuokkaus, jonka ansiosta sain rakennettua Aarikalle ominaisia pyöreitä muotoja.

Leikkisyyden ohella otin suunnittelussa huomioon myös vastuullisuuden. Lähdin miettimään käyttäjää ja kuinka laukkua voisi modulaarisesti muokata. Laukkumalli on käyttöiältään pitkäikäinen, sopii moniin erilaisiin tilanteisiin ja sille on erilaisia vaihdettavia hihnoja. POP-laukun kanssa leikki ei koskaan lopu!

Miltä kilpailun voitto tuntui?

Vaate-, laukku- ja asustesarjan lisäksi osallistuin myös korusarjaan. Näissä molemmissa pääsin jatkoon 10 parhaan joukkoon, ja olin jo tästä sijoituksesta innoissani.

Kun sitten laukkuideani eteni kolmen parhaan joukkoon, niin johan alkoi jännittää. Pääsin tapamaan muotoilun, sisustuksen, vaatesuunnittelun ja muodin kärkinimistä koostuvan tuomariston ja kertomaan POP-laukusta ja sen valmistumisprosessista. Tuomaritapaaminen tuntui menevän todella hyvin ja siinä kohtaa tuli tunne, että ehkä voisin jopa voittaakin. Kilpailun voitto oli joka tapauksessa aivan mahtava yllätys, vieläkin on häkeltynyt olo.

Eeva Räsänen kuvassa toinen oikealta.

Haluatko lähettää jollekin metropolialaiselle erityiskiitokset?

Erityiskiitokset haluan antaa opettajalleni Tiina Paavilaiselle. Hän opetti meille Kansainvälinen projekti -kurssin, jonka aikana tutustuimme nahkaan materiaalina. Ilman tätä kurssia en olisi varmaan uskaltanut lähteä niin rohkeasti valitsemaan nahkaa suunnittelemani laukun materiaaliksi.

Miten Metropolian opintosi ovat valmentaneet sinua urallesi tekstiilisuunnittelun ammattilaisena?

Opiskelu oli todella käytännönläheistä ja sopi hienosti tällaiselle ”kangas- ja lankahörhölle”. Sain hyvät opit tekstiili- ja kuosisuunnitteluun sekä kudottuihin ja neulottuihin kankaisiin. Kaksi jälkimmäistä tekniikkaa on vahvuuteni jo aiemman harrastuneisuudenkin vuoksi. Se, että valmistuvilla valmiudet useampaan tekniikkaan, antaa mahdollisuudet monenlaiselle suunnittelutyölle ja tulevaisuuden työmahdollisuuksille. Metropoliasta sain myös eväät yrittäjyyden polulle.

Tekstiilisuunnittelun opinnot Metropoliassa

Metropolian tekstiilisuunnittelun koulutus antaa laajat valmiudet toimia tekstiiliin painottuneilla muotoilun ammattialoilla. Tekstiilisuunnittelija voi ammatissaan merkittävästi lisätä yleistä viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Hän ymmärtää tekstiilin historiallisen arvon, mutta toisaalta voi työssään syventyä alan viimeisimpiin teknisiin innovaatioihin.

Tuote- ja tekstiilisuunnittelun ohella tekstiilisuunnittelijan työtehtäviin voi kuulua erilaisten pintamateriaalien suunnittelua sekä niiden tuotteistamista ja tuotantoon saattamista. Työtehtävät voivat koostua myös myynti-, markkinointi- ja koordinointitehtävistä sekä alan viestintätyöstä. Myös ura yrittäjänä on mahdollinen.

Opetus toteutetaan päiväopintoina Metropolian Arabian luovalla kampuksella. AMK-tutkinon laajuus on 240 op ja tavoitteellinen suoritusaika neljä vuotta. Tutkintonimike on Muotoilija (AMK).

Lue lisää tekstiilisuunnittelun AMK-opinnoista