Kierrätysvaatemallisto innosti tekstiilisuunnittelun opiskelijoita
Saimi Parikka ja Kaisa Kervinen valmistuivat vuonna 2022 tekstiilisuunnittelijoiksi tutkintonimikkeellä muotoilija (AMK).
Sekä Saimi että Kaisa olivat ennen Metropoliaan hakemista opiskelleet vaatealan artesaanin tutkinnon ammatillisessa koulutuksessa ja Saimi oli sen lisäksi valmistunut modistiksi. Kiinnostus alaa kohtaan on herännyt jo nuorena harrastusten kautta. Molemmat ovat kokeneet tekstiilin aina luontevana inspiraation ja luovuuden kanavana.
Saimilla on vahva historia käsillä tekemisessä ja hän onkin nuoresta saakka toteuttanut luovuuttaan käsitöiden kautta. Kaisalla taas innostus alalle lähti tanssi- ja musiikkiharrastusten kautta; ensin esiintymisasuista ja puvustuksesta, lopulta vaatteisiin ja tekstiileihin.
– Olemme molemmat hyvin materiaalilähtöisiä suunnittelijoita ja töidemme ydin on usein tekstuurit ja värit. Tekstiilisuunnittelun opinnoissa onkin mahtavaa kun pääsee syvälle materiaaleihin, niiden tutkimiseen sekä värien kanssa työskentelyyn. Metropolian tekstiilisuunnitteluopinnoissa viehätti myös mahdollisuus tekstiilin työstämiseen taiteen kautta, Saimi ja Kaisa kiittelevät.
Saimin mielestä tekstiilisuunnittelun opinnoissa mukavin yllätys oli, miten paljon pääsi työskentelemään käsin, koneella tehtävän suunnittelutyön lisäksi. Kaisa on ollut mielissään siitä, että opintojaksoilla omia töitä on päässyt toteuttamaan myös teollisesti, esimerkiksi yhteistyössä Kutomo Holopaisen ja Tate-team oy:n kanssa.
– On myös antoisaa, että vuosikursseilla on opiskelijoita niin eri taustoista ja ikäryhmistä. Opiskelu Metropoliassa on ollut joustavaa ja antanut mahdollisuuden seurata omia intressejä ja ohjaavat opettajat ovatkin rohkaisseet syventymään omiin kiinnostuksen kohteisiin. Koulu tarjoaa hyvän alustan työskentelyyn, ja siitä voi saada paljon irti oma-aloitteisuudella ja aktiivisuudella, Saimi ja Kaisa kertovat.
Tekstiilisuunittelun opiskelijoita rohkaistaan ottamaan osaa erilaisiin suunnittelukilpailuihin. Kaisan suunnittelema kuosi menestyi kansainvälisessä I-dott kuosisuunnittelukilpailussa vuonna 2019 ja päätyi toiselle sijalle omassa kategoriassaan.
Kansainvälisyys ja opiskelujaksot ulkomailla oli molemmilla mielessä jo opintojen alussa. Opintojaksohin sisältyi mahdollisuus osallistua alan kansainvälisille messuille. Juuri ennen koronapandemian alkua Saimi ja Kaisa ehtivät osallistua Tukholman valaisin- ja huonekalumessuille, jossa molempien työt olivat esillä: Saimin Pickle -valaisin, jossa hän yhdisteli erilaisia tekstiilitekniikoita ja materiaaleja sekä Kaisan Haze-kangas, joka toimi verhoiluna muotoilija Onni-Vilhelm Ojasen Tynnyri-penkissä.
Vaihtojakso ulkomailla oli myös molempien tavoitteena. Saimin oli tarkoitus mennä Tokioon Joshibiin, mutta koronan takia vaihtomahdollisuus peruuntui. Kaisa pystyi pandemiasta huolimatta suorittamaan vaihdon Tallinnassa Viron Taideakatemiassa. Vaikka korona vei harmillisesti siivun opinnoista, etenkin lähiopetuksesta, on varsinkin viimeinen opintovuosi ollut molemmille erittäin antoisa, erityisesti työharjoittelun ansiosta.
Työharjoittelujaksot opintojen parasta antia
Työharjoittelut Saimi ja Kaisa ovat kokeneet hedelmällisimmiksi hetkiksi opintojensa aikana. Kaisa suoritti ensimmäisen harjoittelujakson Minna Parikalla ja Saimi valmisti neulemalliston freelancer-harjoitteluna.
Toisen harjoittelun Saimi ja Kaisa suorittivat yhdessä neulemerkki Arelalla. Harjoittelun aikana syntyi idea kierrätysmallistosta, jonka toteutimme ammattialan projektikurssilla työharjoittelun jälkeen. Arela Reborn -mallisto julkaistiin marraskuussa 2021 ja se sai paljon positiivista huomiota.
– Malliston suunnittelu ja toteuttaminen oli todella innostava projekti, ja kierrätysmallistot ja kiertotalous niin kiehtovia aiheita, että päätimme jatkaa asiaan paneutumista yhteisen opinnäytetyön merkeissä. Meillä molemmilla on mielessä myös opintojen jatkaminen ja hakeminen maisteritutkintoon, Saimi ja Kaisa kertovat.
Reborn, Arela, kuvaaja: Kristiina Männikkö
Kenelle tekstiilisuunnittelun opiskelu soveltuu?
Saimi ja Kaisa suosittelevat tekstiilisuunnittelun opintoja luoville, itseohjautuville esteetikoille, jotka rakastavat tekstiilejä ja viihtyvät niiden parissa.
– Kun kyseessä on muotoilun tutkinto-ohjelma, on hyötyä myös kolmiulotteisesta hahmotuskyvystä ja tarkasta värisilmästä, Saimi ja Kaisa lisäävät.
Monia alalle hakeutuvia mietityttää valintakokeet ja niihin valmistautuminen.
– Tekstiilisuunnittelun pääsykokeisiin voi valmistua aktivoimalla aistejaan ja mieltään kaikella, mikä inspiroi omaa luovuutta. Oli se sitten galleriakierros, musiikkiin ja neonvaloihin uppoutuminen tai luonnossa samoilu. Koetilanteessa suosittelemme keskittymään juuri siihen, mikä sinua inspiroi ja mistä saat eniten irti. Silloin se innostus ja luovuus välittyy muillekin, Saimi ja Kaisa vinkkaavat.
Lisätietoja
Tekstiilisuunnittelun opiskelu
Saimin ja Kaisan kuva: Tuukka Kaski