Muotoilijaksi valmistunut Kaisa Piiparinen: Tekstiilitaide taipuu moneksi

Julkaistu

Muotoilija Kaisa Piiparinen kuvattuna itse kutomiensa ryijyjen edessä.Kaisa Piiparinen on ensimmäiseltä koulutukseltaan Helsinki Design Schoolista valmistunut graafinen suunnittelija. Vuonna 2026 päättyneen koulutuksen tarjoama polku ei sittenkään tuntunut omalta jutulta, mutta Kaisa halusi silti pysyä luovalla alalla ja jatkaa opintoja Helsingissä. Sattumalla oli sormensa pelissä, sillä ammattikorkeakoulujen tarjontaa selatessa eteen osui Metropolian tekstiilisuunnittelun linja. Kaisa pääsi ensimmäisellä yrittämällä sisään ja rakastui heti tekstiilisuunnitteluun. Muotoilun AMK-opinnot tekstiilisuunnittelun linjalta hän sai valmiiksi vuonna 2021.

Digitaalisuutta hyödynnetään myös tekstiilisuunnittelussa

Tekstiilisuunnittelijan opinnoissa painotetaan suunnitteluosaamista, mutta koulutus antaa hyvät taidot myös tekstiilirakenne- ja materiaaliosaamiseen CAD-käyttöön. Toisaalta myös asiakaslähtöisen tekemisen ja kaupallisuuden ymmärtäminen ovat keskeinen osa tuotesuunnitteluprosessia.

Metropolian tekstiilisuunnittelun linja on hyvin verkostoitunut yritysmaailman kanssa: opiskelijat pääsevät tekemään merkityksellisiä töitä ja harjoittelemaan erilaisille asiakasryhmille suunnattuja tekstiilejä jo opintojen alkumetreiltä. Kaisan hedelmällisiin opiskeluprojekteihin lukeutui esimerkiksi Kutomo Holopaisen kanssa yhteistyössä toteutettu oma huivi, joka neulottiin kutomon aidoissa puitteissa. Toinen mieleen jäänyt projekti oli viltti, joka kudottiin villapohjaisista tekstiileistään tunnetun Kultavillan teollisella kutomakoneella.

”Ehkä opettavin projekti oli kuitenkin julkitilatekstiilien kurssilla, jossa toimeksiantaja oli Helsingin saattohoitoyhdistys. Lopputuloksena kudoin työharjoittelukseni vainajapeittoja, arvokasta viimeistä matkaa varten”, muistelee Kaisa.

Henkilökohtaista tukea opiskelijan omiin projekteihin

Tekstiilisuunnittelun opinnot toteutetaan pitkälti lähiopetuksena Arabian kampuksella. Opiskelu rytmittyy siten, että yhtenä päivänä opiskellaan tavallisesti vain yhtä oppiainetta. Aamupäivä voi olla opettajavetoista tekemistä, kun taas loppupäivän opiskelijat keskittyvät itsenäisesti harjoittelemaan opittua.

Kaisa kehuu intensiivisillä opintojaksoilla tutuiksi tulleita opettajia sydämellisiksi. He olivat aidosti kiinnostuneita myös opiskelijoiden urakehityksen kannalta tärkeistä vapaa-ajan projekteista. Kaisa esimerkiksi sai yksilöllistä ohjausta kudontaan, josta oli erityisen kiinnostunut. Kaisa onkin ideoinut muun muassa piensarjatuotantona kudottuja seinätekstiilituotteita, ja perusti toiminimen heti valmistuttuaan opinnoistaan.

”Kudon tietokoneavusteisella jacquard-kutomakoneella piensarjoja. Metropolian TC2-laitetta sai maksutta käyttää opintojen aikana, minulle jäi vain materiaalimaksut. Sain Metropoliassa hyvät mahdollisuudet tehdä omia projekteja kustannustehokkaasti”, sanoo Kaisa kiitollisena.

Pientä 17 opiskelijasta koostuvaa luokkaa Kaisa piti optimaalisen kokoisena, sillä opettajilla riitti aikaa antaa henkilökohtaista ohjausta. Kaisalle on erityisen hyvin jäänyt mieleen lehtorit Tiina Karhu ja Tuiti Paju Metropoliasta sekä vieraileva kudonnan opettaja Ulla Karsikas.

Koulutuksesta kattavat valmiudet tekstiilisuunnittelijan uralle

Kaisa kokee saaneensa Metropoliasta hyvät eväät tekstiilisuunnittelijan uralle. Erityisesti kudotut tekstiilit ja kankaan rakentaminen ovat lähellä Kaisan sydäntä. ”Olen löytänyt uranäkökulmasta kiinnostuksen kohteeni, ja ilman opiskelua Metropoliassa tämä ei olisi ollut mahdollista”, Kaisa toteaa kiitollisena.

Kaisa saattaa vielä tulevaisuudessa syventää tekstiilialan osaamistaan, sillä haaveissa siintää tekstiili-insinöörin AMK-opinnot.

Tekstiilisuunnittelijaksi voi opiskella nelivuotisessa muotoilun AMK-tutkinto-ohjelmassa. Opetus järjestetään Metropolian kulttuurikampuksella Helsingin Arabiassa.

Tekstiilisuunnittelun koulutus antaa perustiedot pintojen ja tekstiilituotteiden suunnittelusta, eri tekstiilimateriaaleista, luovasta ilmaisusta, tuotesuunnittelusta, tuotannonsuunnittelusta ja markkinoinnista sekä alan innovaatiotoiminnasta.Tutkintoon voi hakea seuraavan kerran kevään 2023 toisessa yhteishaussa­­ 15.–30.3.2023

Tekstiilisuunnittelu, muotoilun tutkinto-ohjelma AMK, päiväopiskelu