Vaikuttavuuskatsaus 4/2024
Neljä kertaa vuodessa ilmestyvissä vaikuttavuuskatsauksissa tuodaan näkyväksi Metropolian toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja ratkaisuja suuriin haasteisiin sekä esitellään talouden keskeisimmät tunnusluvut.
Neljä kertaa vuodessa ilmestyvissä vaikuttavuuskatsauksissa tuodaan näkyväksi Metropolian toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja ratkaisuja suuriin haasteisiin sekä esitellään talouden keskeisimmät tunnusluvut.
Vuosi 2024 oli uudistumisen ja tulevaisuuden suunnittelun vuosi. Päivitimme strategiaamme sekä sovimme opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tulevan nelivuotiskauden tavoitteista ja seurantamittareista. Suunnittelemme tulevaisuutta aina arvioiden toimintamme yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Osana tätä tulevaisuustyötä olemme uudistaneet organisaatiota sekä asettaneet kasvutavoitteita tukemaan parhaimmalla mahdollisella tavalla strategian toimeenpanoa. Uskomme, että korkeakouluna voimme vaikuttaa koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta niin yksilön, yhteiskunnan kuin koko Suomen menestykseen sekä luoda inhimillistä ja toiveikasta tulevaisuutta.
Yhteiskunnallisesti merkittävä ja ajankohtainen yhteistyö Metropolian ja Maanpuolustuskorkeakoulun välillä on synnyttänyt ensimmäisiä konkreettisia tuloksia. Tässä vaikuttavuuskatsauksessa kerromme lisää kehitystyöstä etäohjattavan sotilasajoneuvon parissa.
Tekoälyn hyödyntäminen on Metropolian yksi tärkeimmistä sisäisistä kehittämistoimenpiteistä vuosina 2024-2025. Tavoitteena on tuoda tekoälypohjaisia työkaluja osaksi arkipäivän työtä ja lisätä ymmärrystä tekoälyn tuomasta murroksesta esimerkiksi eri koulutusaloilla. Metropoliassa kehitetään myös tekoälypohjaisia työkaluja, joista hyötyy koko korkeakouluyhteisö. Olemme muun muassa parantaneet opinto-ohjausta tekoälyä ja dataa hyödyntävien työkalujen avulla. Lue lisää näistä ja muista vuoden 2024 viimeisten kuukausien kohokohdista tästä vaikuttavuuskatsauksesta.
Vuoden muista vaikuttavuuskatsauksista poiketen tässä vaikuttavuuskatsauksessa ei ole yhteenvetoa neljännen vuosikvartaalin talousluvuista, vaan ne julkistetaan vuoden 2024 tilinpäätöksen yhteydessä.
Metropolian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle on asetettu kunnianhimoiset kasvutavoitteet. Tavoitteiden myötä Metropolia pyrkii kasvattamaan saatua TKI-rahoituksen määrää ja olemaan sen suhteen vuoteen 2030 mennessä viiden parhaan suomalaisen ammattikorkeakoulun joukossa. Tavoitteet määritellään Metropolian hallituksen lokakuussa 2024 hyväksymässä TKI-toiminnan kasvustrategiassa. Ne saavutetaan panostamalla ilmiölähtöisiin innovaatiokeskittymiin, yhteistyöalustoihin, nouseviin teknologioihin, opiskelijayrittäjyyteen ja TKI-toimintaa tukeviin palveluihin. Lisäksi Metropolian innovaatiokeskittymiin perustetaan tutkimus- ja kehittämisohjelmia, jotka rakennetaan Metropolian TKI-toiminnan strategisten painopisteiden ympärille.
Metropolian TKI-toiminnan vahvuuksia ovat moniammatillinen ja ekosysteemeihin perustuva yhteistyö erilaisten kumppaneiden kanssa. Myös Metropolian opiskelijoita on usein mukana TKI-hankkeissa. Erinomainen esimerkki yhteistyöstä on Metropolian ja Maanpuolustuskorkeakoulun tuorein projekti, jossa tutkitaan kuinka nykyteknologiaan perustuvat autonomiset järjestelmät ovat hyödynnettävissä maasto-olosuhteissa. Projektin ensimmäisessä vaiheessa käytöstä poistetusta Sisu NA-140BT -telakuorma-autosta ohjelmoitiin etäohjattava. Korkeakoulut järjestivät yhteistyössä ajonäytöksen Santahaminassa 13.12. Jatkossa tavoitteena on kehittää täysin autonominen, maastossa liikkuva ajoneuvo.
Arabian kampuksella järjestettiin Immersive Sustainability Labin avajaiset 18.11. Immersive Sustainability Lab on kestävään kaupunkikehitykseen ja nouseviin teknologioihin keskittynyt yhteistyöalusta, kohtaamispaikka ja näyttelytila. Immersive Sustainability Labin tavoitteena on edistää kestävää kehitystä erityisesti kaupunkiympäristöissä sekä tarjota kehittäjille, asukkaille ja päättäjille mahdollisuuden kokea erilaisia tulevaisuuden skenaarioita laajennetun todellisuuden avulla. Avajaisiin osallistui Washingtonin yliopiston professori ja laajennetun todellisuuden teknologioita kehittävä pioneeri Dr. Tom Furness, joka on myös Virtual World Society -järjestön puheenjohtaja. Metropolia ja Virtual World Society solmivat yhteistyösopimuksen kesällä 2024.
Metropoliassa on parannettu opiskelijoiden ohjausta ottamalla käyttöön uusia dataa ja tekoälyä hyödyntäviä työkaluja. Annie-tukibotin apu keskittyy sellaisiin opiskeluajan kohtiin, joissa on tunnistettu opiskelijoiden tarvitsevan eniten tukea. Annie lähettää henkilökohtaisen tekstiviestin, jos opiskelijalla on haasteita esimerkiksi opinnäytetyön kanssa tai kun opiskeluaika on päättymässä. Tuen tarpeen tunnistamisessa hyödynnetään Metropolian sähköisistä järjestelmistä saatua dataa. Parhaimmassa tapauksessa tukibotti puuttuu ongelmiin ajoissa, auttaa opiskelijaa edistymään opinnoissaan haasteellisen jakson jälkeen ja valmistumaan ajallaan. Opiskelijoilta saatu palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Erityisesti palautteen antajat arvostavat sitä, että tuen saaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.
Tekoälyä hyödynnetään myös Metropolian kehittämässä työkalussa, jonka avulla pyritään tunnistamaan kohonneessa keskeyttämisriskissä olevat opiskelijat. Työkalu pohjautuu koneoppimismalliin, joka on koulutettu ennustamaan opiskelijan opintojen keskeyttämisen todennäköisyyttä seuraavan lukukauden aikana. Työkalun avulla opiskelijoille on mahdollista ohjata tukea oikea-aikaisesti ja vähentää opiskeluiden keskeytymistä. Ennusteen perusteella opiskelijoihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti ja tarjotaan heille sopivaa apua. Työkalun tulokset ovat olleet loistavia, ja siksi se otetaankin käyttöön kiinteäksi osaksi opiskelijapalveluita.
Tutkinto-opiskelijoiden valmistuminen helpottuu vuoden 2025 alusta alkaen, kun Metropolia ottaa käyttöön digi- ja väestötietoviraston uuden leimapalvelun, joka mahdollistaa tutkintotodistusten sähköisen allekirjoittamisen ja varmentamisen organisaation nimissä. Leimapalvelun käyttöönoton myötä valmistuminen on mahdollista päivittäin, ja todistukset ovat heti saatavilla digitaalisessa muodossa. Aikaisemmin Metropoliassa on ollut vain ennalta määrättyjä valmistumispäiviä. Uudistus tehostaa todistusprosesseja, vähentää ympäristövaikutuksia ja parantaa opiskelijakokemusta.
Vuoden 2024 viimeisen vuosineljänneksen aikana Metropolian ohjausrakenteita ja organisoitumista uudistettiin tukemaan mahdollisimman tehokkaasti moninaistuvan ja sosiaalisesti kestävän Metropolian tavoitteita sekä strategian toimeenpanoa. Opiskeluhyvinvointipalvelut siirtyivät henkilöstöjohtajan alaisuuteen, johon kuuluvat lisäksi henkilöstö- ja riskienhallintapalvelut. Näiden kolmen toiminnon tiiviillä yhteistyöllä varmistetaan, että koko korkeakouluyhteisölle tärkeät moninaisuuden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja yhteisöllisyyden teemat otetaan huomioon kehittämistyössä. Samassa yhteydessä kansainvälistymispalvelut siirtyivät raportoimaan suoraan kehitysjohtajalle. Kehitysjohtaja vastaa uudesta strategisesta kehittämiskokonaisuudesta, jossa luodaan kokonaisvaltaisia palveluita kansainvälisille osaajille. Tästä kehittämiskokonaisuudesta kerromme lisää kevään aikana.
Metropolian vaikuttavuuskatsaukset ilmestyvät neljä kertaa vuodessa. Vaikuttavuuskatsauksien avulla haluamme tuoda avoimesti näkyväksi Metropolian ratkaisuja suuriin haasteisiin ja toiminnan vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan.
Haasteiden ratkaisemiseksi Metropolia tarjoaa tuoretta ajattelua, uusia ideoita ja innovaatioita sekä rohkeita kokeiluja. Näitä kaikkia syntyy viiden strategisen teeman tukemana:
Tutustu Metropolian strategiaan, joka johdattelee meidät vuoteen 2030 saakka.
Tavoittelemme uudella strategiallamme entistä vahvempaa vaikuttavuutta yhteiskunnan parhaaksi, ihminen edellä.