Kaupunkiliikenteen päästöt kuriin pyöräilyä lisäämällä — kansainvälinen hanke toi yhteen kestävän liikkumisen asiantuntijat

Julkaistu
Metropolian Cycle4Climate-projektipäällikkö Zita Tedjokusumo opasti osallistujat työpajaan Albergan kartanon Holvikellarissa.
Metropolian Cycle4Climate-projektipäällikkö Zita Tedjokusumo opasti osallistujat työpajaan Albergan kartanon Holvikellarissa. Kuva: Tereza Dickson, Espoon kaupunki.

Asiantuntijat, kaupunkien edustajat ja tutkijat kokoontuivat yhteen keskustelemaan kestävästä liikkumisesta ja pyöräilyn edistämisestä ensimmäiseen Cycle4Climate -foorumiin Espoossa, Albergan kartanossa 19.-20. maaliskuuta. Kahteen päivään sisältyi innostavia asiantuntijapuheenvuoroja, vilkasta keskustelua työpajoissa sekä aihetta käsittelevien opiskelijatöiden näyttely.

Liikenteestä aiheutuu merkittävä osa kaupunkien hiilidioksidipäästöistä. Itämeren alueen kaupunkien ja korkeakoulujen yhteisen Cycle4Climate -hankkeen tavoitteena on vähentää kaupunkiliikenteen päästöjä lisäämällä pyöräilyä arjen liikkumisessa. Haasteeseen tartutaan suunnittelemalla ja toteuttamalla kaupunkitilallisia ja sosiaalisesti innovatiivisia kokeiluja, joilla pyritään ohjaamaan ihmisten liikkumiskäyttäytymistä. Kansainvälinen foorumi osoitti, että kiinnostus kestävää liikkumista kohtaan on vahva. Tapahtumaan osallistui kahtena päivänä 70 henkilöä ja osallistujat pääsivät perehtymään ajankohtaisiin teemoihin eri näkökulmista.

Foorumissa kuultiin Espoon pyöräilyn edistämisen nykytilannetta esittelevät avaussanat Mari Päätalolta (Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskus). Liikkumiskäyttäytymisen muutoksen keinoihin johdattivat puolestaan asiantuntijapuheenvuorot Sanna Ojajärveltä (Pyöräilykuntien verkosto) ja Timo Perälältä (Winter Cycling Federation), sekä datan hyödyntämisen mahdollisuuksiin tulevaisuuden liikkumisen suunnittelussa Henrikki Tenkaselta (Aalto-yliopisto).

Tapahtuman työpajat tarjosivat tilaisuuden syventyä yhdessä tulevaisuusajatteluun. Kuva: Tereza Dickson, Espoon kaupunki.

Työpajoissa osallistujat jakoivat osaamistaan ja kokemuksiaan pyöräilyn edistämiseen sekä visioivat yhdessä toimenpiteitä kestävämpään kaupunkiliikkumiseen. Ensimmäisen päivän työpajoissa keskityttiin Cycle4Climate-kohdekaupunkien – Espoon, Gävlen, Pärnun ja Riian – haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Toisena päivänä osallistujat loivat näkymiä kestävän liikkuvuuden tulevaisuudelle vuoteen 2030.

“Olin ylpeä, että sain esitellä Espoon pyöräilyn edistämistyötä osana Hiilineutraali Espoo –tiekarttaa. Espoossa on hyvä pyöräliikenteen infra, jossa on vielä paljon parannettavaa ja parannustyötä tehdään koko ajan. Teimme porukalla myös pienen pyöräretken ja oli hienoa esitellä Espoon turvallista ja sujuvaa infraa. Cycle4Climate –projektin kautta toivon, että saamme innostettua Espoossa asuvia, työskenteleviä ja vierailevia valitsemaan kestävämpiä liikkumisen tapoja”, kertoo kehittämispäällikkö Mari Päätalo Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskukselta.

Metropolian muotoiluosaaminen fasilitoi kestävää kaupunkikehittämistä

Cycle4Climate-hanke on osa Metropolian Älykäs ja luova kaupunki -innovaatiokeskittymän toimia kehittää ratkaisuja kaupungistumisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin luomalla kestäviä, kauniita ja osallistavia kaupunkiympäristöjä. Metropolian osuus hankkeessa on tarjota kumppanikaupungeille muotoiluosaamista tukemaan pyöräilynedistämistoimien yhteiskehittämistä ja arviointia. Kokonaisuus liittyy innovaatiokeskittymän tuoreeseen Uudistavan kaupunkikehittämisen tutkimus- ja kehittämisohjelmaan, joka monialaisessa yhteistyössä valjastaa luovan suunnitteluosaamisen avuksi ympäristöä ja yhteisöjä elvyttävään kaupunkikehittämiseen.

‘’Osallistaminen on luovuuden voimavara. Kun erilaiset äänet, kokemukset, osaaminen ja näkökulmat pääsevät kuuluviin, syntyy uusia oivalluksia, innovaatioita ja luovia ratkaisuja, jotka eivät olisi mahdollisia yksin toimien. Cycle4Climate-hankkeessa tämä konkretisoituu käytännön kokeiluiksi neljässä eri kaupunkiympäristössä, joiden suunnittelua ohjaa asiantuntijuus, arjen kokemus ja yhteinen visio elinvoimaisemmista kaupungeista’’, kiteyttää Metropolian innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuori.

“Yhteistyö Itämeren alueen toimijoiden kanssa tarjoaa loistavan tilaisuuden oppia eri kaupunkikonteksteista sekä yhdistää eri alojen osaamista kestävämmän kaupunkiliikkumisen puolesta”, hän jatkaa.

Gävlen yliopiston Cycle4Climate-projektijohtaja Karl Samuelsson (kuvassa vasemmalla) ja Tarton yliopiston apulaisprofessori Age Poom (oikealla) avasivat toisen tapahtumapäivän yhdessä. Kuva: Tereza Dickson, Espoon kaupunki.
Gävlen yliopiston Cycle4Climate-projektijohtaja Karl Samuelsson (kuvassa vasemmalla) ja Tarton yliopiston apulaisprofessori Age Poom (oikealla) avasivat toisen tapahtumapäivän yhdessä. Kuva: Tereza Dickson, Espoon kaupunki.

Cycle4Climate -foorumi järjestettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Espoon kaupungin yhteistyönä osana Cycle4Climate-hanketta. Hanketta koordinoi Gävlen yliopisto ja sen kumppaneina ovat lisäksi Riian teknillinen yliopisto, Tarton yliopisto sekä Riian, Gävlen ja Pärnun kaupungit. Hankkeen toimet Espoossa jatkuivat Kestävän työmatkaliikenteen tapahtumalla 9. huhtikuuta Otaniemessä, missä tuotiin esiin mahdollisuuksia kestävälle työmatkaliikkumiselle, erityisesti pyöräilylle, ja toukokuussa vietetään taas valtakunnallista Pyöräilyviikkoa.

Lisätietoja:

Zita Tedjokusumo
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
zita.tedjokusumo [at] metropolia.fi (zita[dot]tedjokusumo[at]metropolia[dot]fi)