Bio- ja kemiantekniikka, insinööri (AMK): Puhtaat tuotantoteknologiat

Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Puhtaat tuotantoteknologiat -pääaineesta valmistuu kemiantekniikan osaajia. Opintojen aikana opiskelijat perehtyvät kemiallisten ja biopohjaisten materiaalien sekä niiden tuotantoprosessien perusteisiin. Koulutus syventää ymmärrystä erilaisista raaka-aineista, tuotteista ja valmistusprosesseista. Erityistä huomiota kiinnitetään taloudellisten ja ympäristönäkökulmien huomioimiseen modernien tuotantolaitosten ja prosessien suunnittelussa.

Opetussuunnitelma yhdistää teoreettisen tiedon ja käytännön tekemisen, tarjoten opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja soveltaa erilaisia menetelmiä ja tekniikoita. Osana opintoja suoritetaan laboratorioharjoituksia, jotka järjestetään kampuksella ennakkoon ilmoitettuina ajankohtina.

Koulutuksesta valmistuu modernin kemiantekniikan osaajia, joilla on valmiudet vastata alan kasvaviin tarpeisiin ja edistää toiminnallaan kestävää kehitystä.

Sivuja päivitetään syksyn aikana. Muutokset ovat mahdollisia.

Opintojen toteutustapa

Opintojen kahden ensimmäisen vuoden aikana rakennat vankan perustan insinööriopinnoille, samalla saat hyvän luonnontieteellisen ja teknisen osaamisen. Toisena vuonna syvennät osaamistasi insinöörin keskeisiin opintoihin. Kolmantena ja neljäntenä vuonna syvennät kemian prosessitekniikan osaamistasi ja suoritat opinnäytetyön alan yrityksessä.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joten tutkinnon voi suorittaa työn ohessa. Opinnot sisältävät lähijaksoja, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opiskelua. Opiskelu vaatii työtä, sitoutumista sekä hyvää asennetta.

Opintojen sisältö

Puhtaat tuotantoteknologiat -pääaineessa pääset syventymään raaka-aineiden, tuotteiden ja tuotantoprosessien maailmaan. Opinnoissa tutustutaan kemiallisiin ja biopohjaisiin materiaaleihin ja niiden tuotantoprosesseihin. Kemiatekniikan osaajana sinusta kehittyy tuotantoprosessien asiantuntija. Kemianteollisuus on maailmanlaajuinen vaikuttaja, ja täällä sinäkin opit alasta, jolla on merkitystä kestävän kehityksen mukaisen yhteiskunnan rakentumisessa.

  1. Moderni tuotantolaitos: Saat vankan ymmärryksen modernin tehtaan suunnittelusta ja toiminnasta. Täällä luodaan tulevaisuuden tehtaita, joissa kestävän kehityksen periaatteet ovat avainasemassa.
  2. Aine- ja energiavirtojen ekologinen hallinta: Opiskelet, miten prosessiteollisuuden virta- ja energiamääriä hallitaan ekologisesti. Käytännön harjoitukset vievät sinut syvemmälle ekologisen tuotannon saloihin. Näin pystytään hallitsemaan kokonaisvaltaisesti raaka-aineiden kierrätys ja sivuaineiden hyödyntäminen.
  3. Resurssitehokas tuotantolaitosten suunnittelu: Syvennät ymmärrystäsi nykyaikaisen tuotantolaitoksen suunnittelusta kestävän kehityksen näkökulmasta. Täällä luodaan suunnitelmia, jotka ovat sekä taloudellisia että ympäristöystävällisiä.
  4. Tulevaisuuden tuotantolaitos: Tutustut uusimpiin innovaatioihin ja teknologioihin, jotka tehostavat uusien tuotantolaitosten suunnittelua. Näistä ovat esimerkkejä uusimmat tehdasmallien visualisoinnin teknologiat (VR/AR). Opit hallitsemaan prosessiriskejä ja varmistamaan turvallisen tuotannon.
  5. Uusiutuvien raaka-aineiden käsittely: Opit hyödyntämään uusiutuvia raaka-aineita kestävässä tuotannossa. Täällä luodaan ratkaisuja, jotka säästävät luontoa ja luovat uutta arvoa. Keskeinen kohde on biopohjaisten raaka-aineiden hyödyntämismahdollisuudet.
  6. Bio- ja kemiantekniikan ilmiöt ja reaktorit: Pääset tutkimaan biopohjaisten materiaalien käsittelyä ja reaktioiden hallintaa. Oikeat reaktorivalinnat ja katalyytit ovat tässä merkittävässä roolissa. Kehität taitojasi kustannustehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon.

Puhtaat tuotantoteknologiat pääaineesta valmistuvan insinöörin työprofiili:

  • Kestävä kehitys ja vastuullisuus näkyvät hänen työssään.
  • Työelämälähtöinen lähestymistapa ja käytännön osaaminen ovat hänen vahvuuksiaan.
  • Hän hallitsee kemianteollisuuden prosessit ja osaa suunnitella moderneja tuotantoprosesseja.
  • Nykyaikaiset ja uusimmat suunnittelutyökalut ovat hänen arkipäiväänsä.
  • Kunnossapito ja automaatio ovat osa hänen osaamistaan, ja hän ymmärtää niiden merkityksen tuotannon optimoinnissa.

Opintojen rakenne

Perusopinnot

  • Orientoituminen ja syventyminen bio- ja kemiantekniikkaan, 60 op
  • Bio- ja kemiantekniikan osaajaksi, 30 op
  • Bio- ja kemiantekniikan insinööriksi, 30 op

Pääaineopinnot

  • Kestävän tuotannon hallinta, 20 op
  • Tulevaisuuden prosessien suunnittelu, 30 op
  • Metropolian innovaatio-opinnot, 10 op

Vapaasti valittavat opinnot, 15 op

Harjoittelu, 30 op

Opinnäytetyö, 15 op

Työmahdollisuudet

Valmistuttuasi työskentelet asiantuntija- ja/tai esihenkilötehtävissä. Mahdollisia työpaikkoja ovat muun muassa insinööri- ja suunnittelutoimistot, maahantuojat, laitevalmistajat, laite- ja järjestelmätoimittajat sekä erilaiset tuotantolaitokset.

Puhtaat tuotantoteknologiat koulutuksesta valmistuvan insinöörin työprofiili

  • Kestävä kehitys ja vastuullisuus näkyvät hänen työssään.
  • Työelämälähtöinen lähestymistapa ja käytännön osaaminen ovat hänen vahvuuksiaan.
  • Hän hallitsee kemianteollisuuden prosessit ja osaa suunnitella moderneja tuotantoprosesseja.
  • Nykyaikaiset ja uusimmat suunnittelutyökalut ovat hänen arkipäiväänsä.
  • Kunnossapito ja automaatio ovat osa hänen osaamistaan, ja hän ymmärtää niiden merkityksen tuotannon optimoinnissa.

Kysy tutkintovastaavalta bio- ja kemiantekniikan tutkinnosta

Kysy koulutussuunnittelijalta bio- ja kemiantekniikan opinnoista

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Monimuoto-opiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Puhtaiden tuotantoteknologioiden opintojen aloitus

Ohjeet julkaistaan keväällä 2025.