Opiskelu
Puhtaat tuotantoteknologiat -pääaineesta valmistuu kemiantekniikan osaajia. Opintojen aikana opiskelijat perehtyvät kemiallisten ja biopohjaisten materiaalien sekä niiden tuotantoprosessien perusteisiin. Koulutus syventää ymmärrystä erilaisista raaka-aineista, tuotteista ja valmistusprosesseista. Erityistä huomiota kiinnitetään taloudellisten ja ympäristönäkökulmien huomioimiseen modernien tuotantolaitosten ja prosessien suunnittelussa.
Opetussuunnitelma yhdistää teoreettisen tiedon ja käytännön tekemisen, tarjoten opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja soveltaa erilaisia menetelmiä ja tekniikoita. Osana opintoja suoritetaan laboratorioharjoituksia, jotka järjestetään kampuksella ennakkoon ilmoitettuina ajankohtina.
Koulutuksesta valmistuu modernin kemiantekniikan osaajia, joilla on valmiudet vastata alan kasvaviin tarpeisiin ja edistää toiminnallaan kestävää kehitystä.
Sivuja päivitetään syksyn aikana. Muutokset ovat mahdollisia.
Opintojen toteutustapa
Opintojen kahden ensimmäisen vuoden aikana rakennat vankan perustan insinööriopinnoille, samalla saat hyvän luonnontieteellisen ja teknisen osaamisen. Toisena vuonna syvennät osaamistasi insinöörin keskeisiin opintoihin. Kolmantena ja neljäntenä vuonna syvennät kemian prosessitekniikan osaamistasi ja suoritat opinnäytetyön alan yrityksessä.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joten tutkinnon voi suorittaa työn ohessa. Opinnot sisältävät lähijaksoja, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opiskelua. Opiskelu vaatii työtä, sitoutumista sekä hyvää asennetta.
Opintojen sisältö
Puhtaat tuotantoteknologiat -pääaineessa pääset syventymään raaka-aineiden, tuotteiden ja tuotantoprosessien maailmaan. Opinnoissa tutustutaan kemiallisiin ja biopohjaisiin materiaaleihin ja niiden tuotantoprosesseihin. Kemiatekniikan osaajana sinusta kehittyy tuotantoprosessien asiantuntija. Kemianteollisuus on maailmanlaajuinen vaikuttaja, ja täällä sinäkin opit alasta, jolla on merkitystä kestävän kehityksen mukaisen yhteiskunnan rakentumisessa.
- Moderni tuotantolaitos: Saat vankan ymmärryksen modernin tehtaan suunnittelusta ja toiminnasta. Täällä luodaan tulevaisuuden tehtaita, joissa kestävän kehityksen periaatteet ovat avainasemassa.
- Aine- ja energiavirtojen ekologinen hallinta: Opiskelet, miten prosessiteollisuuden virta- ja energiamääriä hallitaan ekologisesti. Käytännön harjoitukset vievät sinut syvemmälle ekologisen tuotannon saloihin. Näin pystytään hallitsemaan kokonaisvaltaisesti raaka-aineiden kierrätys ja sivuaineiden hyödyntäminen.
- Resurssitehokas tuotantolaitosten suunnittelu: Syvennät ymmärrystäsi nykyaikaisen tuotantolaitoksen suunnittelusta kestävän kehityksen näkökulmasta. Täällä luodaan suunnitelmia, jotka ovat sekä taloudellisia että ympäristöystävällisiä.
- Tulevaisuuden tuotantolaitos: Tutustut uusimpiin innovaatioihin ja teknologioihin, jotka tehostavat uusien tuotantolaitosten suunnittelua. Näistä ovat esimerkkejä uusimmat tehdasmallien visualisoinnin teknologiat (VR/AR). Opit hallitsemaan prosessiriskejä ja varmistamaan turvallisen tuotannon.
- Uusiutuvien raaka-aineiden käsittely: Opit hyödyntämään uusiutuvia raaka-aineita kestävässä tuotannossa. Täällä luodaan ratkaisuja, jotka säästävät luontoa ja luovat uutta arvoa. Keskeinen kohde on biopohjaisten raaka-aineiden hyödyntämismahdollisuudet.
- Bio- ja kemiantekniikan ilmiöt ja reaktorit: Pääset tutkimaan biopohjaisten materiaalien käsittelyä ja reaktioiden hallintaa. Oikeat reaktorivalinnat ja katalyytit ovat tässä merkittävässä roolissa. Kehität taitojasi kustannustehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon.
Puhtaat tuotantoteknologiat pääaineesta valmistuvan insinöörin työprofiili:
- Kestävä kehitys ja vastuullisuus näkyvät hänen työssään.
- Työelämälähtöinen lähestymistapa ja käytännön osaaminen ovat hänen vahvuuksiaan.
- Hän hallitsee kemianteollisuuden prosessit ja osaa suunnitella moderneja tuotantoprosesseja.
- Nykyaikaiset ja uusimmat suunnittelutyökalut ovat hänen arkipäiväänsä.
- Kunnossapito ja automaatio ovat osa hänen osaamistaan, ja hän ymmärtää niiden merkityksen tuotannon optimoinnissa.
Opintojen rakenne
Perusopinnot:
- Orientoituminen ja syventyminen bio- ja kemiantekniikkaan, 60 op
- Bio- ja kemiantekniikan osaajaksi, 30 op
- Bio- ja kemiantekniikan insinööriksi, 30 op
Pääaineopinnot:
- Kestävän tuotannon hallinta, 20 op
- Tulevaisuuden prosessien suunnittelu, 30 op
- Metropolian innovaatio-opinnot, 10 op
Vapaasti valittavat opinnot, 15 op
Harjoittelu, 30 op
Opinnäytetyö, 15 op
Työmahdollisuudet
Valmistuttuasi työskentelet asiantuntija- ja/tai esihenkilötehtävissä. Mahdollisia työpaikkoja ovat muun muassa insinööri- ja suunnittelutoimistot, maahantuojat, laitevalmistajat, laite- ja järjestelmätoimittajat sekä erilaiset tuotantolaitokset.
Puhtaat tuotantoteknologiat koulutuksesta valmistuvan insinöörin työprofiili:
- Kestävä kehitys ja vastuullisuus näkyvät hänen työssään.
- Työelämälähtöinen lähestymistapa ja käytännön osaaminen ovat hänen vahvuuksiaan.
- Hän hallitsee kemianteollisuuden prosessit ja osaa suunnitella moderneja tuotantoprosesseja.
- Nykyaikaiset ja uusimmat suunnittelutyökalut ovat hänen arkipäiväänsä.
- Kunnossapito ja automaatio ovat osa hänen osaamistaan, ja hän ymmärtää niiden merkityksen tuotannon optimoinnissa.
Kysy tutkintovastaavalta bio- ja kemiantekniikan tutkinnosta
Kysy koulutussuunnittelijalta bio- ja kemiantekniikan opinnoista
Hakeminen
- Hakuaika11.3.2025 klo 08:00 - 25.3.2025 klo 15:00Opintojen aloitussyksy 2025
- Monimuoto-opiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 26.5.–28.5. ja 30.5.2025 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Puhtaiden tuotantoteknologioiden opintojen aloitus
Ohjeet julkaistaan keväällä 2025.