Bio- ja kemiantekniikka, Insinööri (AMK) : Bio- ja elintarviketekniikka

Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Haluatko olla kehittämässä turvallisia elintarvikkeita tai oppia oluen valmistusta

Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksesta valmistut insinööriksi. Opinnoissa pääset yhdistämään kemian, bioteknologian, elintarviketieteen ja tekniikan. Koulutus tarjoaa syvällisen ymmärryksen elintarvikkeiden valmistusprosesseista, turvallisuudesta ja laadunvalvonnasta. Erityisesti oluen valmistus on mielenkiintoinen esimerkki, jossa yhdistyvät perinteiset menetelmät ja modernit teknologiat.

Koulutuksen keskiössä on kestävä tuotanto, joka on avain monien hyvinvointiin ja yhteiskunnan toimintaan vaikuttavien tuotteiden valmistuksessa.

Opinnoissa yhdistämme teorian käytännön tekemiseen. Laboratoriotiloissa toteutettava opetus antaa sinulle vahvan pohjan erilaisten menetelmien ja tekniikoiden oppimiseen.

Opintojen toteutustapa

Opintojen kahden ensimmäisen vuoden aikana rakennat vankan perustan insinööriopinnoille, samalla saat hyvän luonnontieteellisen ja teknisen osaamisen. Toisena vuonna syvennät osaamistasi insinöörin keskeisiin opintoihin. Kolmantena ja neljäntenä vuonna syvennät bio- ja elintarviketekniikan osaamistasi ja suoritat opinnäytetyön alan yrityksessä.

Opinnot toteutetaan pääsääntöisesti päiväopintoina maanantaista perjantaihin klo 8 – 16. Koulutus sisältää lähiopetusta, laboratorio-, harjoitus- ja projektitöitä sekä itseopiskelua.

Bio- ja elintarviketekniikan pääaineen sisältöjä

Bio- ja elintarviketekniikan pääaineessa sukellat elintarvikkeiden tuotekehitykseen ja bioteknologian maailmaan. Leivän leipomisesta tai oluen valmistuksesta lähtien ihminen on hyödyntänyt mikrobeja ja bioteknologiaa, nykypäivänä mahdollisuudet ovat rajattomat.

  • Uusien tuotteiden kehittäminen: Osallistut tuotekehitysprojekteihin, joissa pääset luomaan uusia elintarvikkeita. Kehität tuotteita, jotka muuttavat tapaa, jolla syömme ja nautimme ruokaa.
  • Luonnon voiman hyödyntäminen: Sukellat biologisten materiaalien ja prosessien maailmaan. Opit, miten luonnon mikrobeja ja bioteknologiaa voi käyttää hyödyksi kestävässä ja innovatiivisessa elintarviketuotannossa.
  • Turvallisuus ja laatu etusijalla: Varmistat, että ruoka on turvallista ja laadukasta. Opit mikrobiologian ja tuotantohygienian menetelmät, joilla voidaan hallita ja estää haitallisten mikrobien vaikutuksia.
  • Tuotannon optimointi: Kehität taitojasi suunnitella ja optimoida elintarvikkeiden tuotantoprosesseja. Ratkaiset haasteita, jotka liittyvät raaka-aineiden saatavuuteen, kustannustehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.
  • Tutki ja analysoi: Opit yhdistämään teoria ja käytäntö suunnittelemalla kokeita ja analysoimalla tuloksia tilastollisin menetelmin. Tämän avulla pystyt tekemään perusteltuja päätöksiä ja parantamaan tuotteita entisestään.

Opintojen rakenne

Perusopinnot:

  • Orientoituminen ja syventyminen bio- ja kemiantekniikkaan, 60 op
  • Bio- ja kemiantekniikan osaajaksi, 30 op
  • Bio- ja kemiantekniikan insinööriksi, 30 op

Pääaineopinnot:

  • Mikrobien hyödyntäminen tuotannossa, 20 op
  • Kestävä tuotekehitys, 20 op
  • Vastuullinen tuotanto, 10 op
  • Innovaatioprojekti, 10 op

Vapaasti valittavat opinnot, 15 op

Harjoittelu, 30 op

Opinnäytetyö, 15 op

Työmahdollisuudet

Valmistuttuasi työskentelet asiantuntija- ja/tai esihenkilötehtävissä. Mahdollisia työpaikkoja ovat muun muassa insinööri- ja suunnittelutoimistot, maahantuojat, laitevalmistajat, laite- ja järjestelmätoimittajat, viranomaistahot sekä erilaiset ruokatuotteiden tuotantoon liittyvät yritykset.

Bio- ja elintarviketekniikasta valmistuvan insinöörin työprofiili:
  • Laatuajattelu ja vastuullisuus ohjaavat hänen työtään.
  • Hänellä on käytännön osaamista tuotekehityksestä.
  • Biologisten materiaalien tuntemus on hänen vahvuutensa.
  • Tuotantohygienia ja mikrobiologia ovat hänen perusosaamistaan.
  • Hän hallitsee suunnittelun ja ohjauksen elintarviketuotannossa.
  • Koesuunnittelu ja tilastolliset menetelmät ovat osa hänen työkalupakkiaan.

Kysy tutkintovastaavalta bio- ja kemiantekniikan tutkinnosta

Kysy koulutussuunnittelijalta bio- ja kemiantekniikan opinnoista

Hakeminen

  • Hakuaika
    11.3.2025 klo 08:00 - 25.3.2025 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Päiväopiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Bio- ja elintarviketekniikan opintojen aloitus

Ohjeet julkaistaan keväällä 2025.