Hyvissä handuissa himassa
Kehittäjäkumppanuutta ja tulevaisuuden työelämävalmiuksia vahvistamassa
Kehittäjäkumppanuutta ja tulevaisuuden työelämävalmiuksia vahvistamassa
Hanke on päättynyt 28.2.2023. Hankkeen tuloksia on saatavilla tällä sivustolla.
Innovaatiopolku Konsultatiivinen työskentely Monialainen tiimiharjoittelu Osaamisen kehikko
Hankkeen tulokset on koottu yhteen tässä julkaisussa.
Hankkeessa rakennetaan työelämän ja oppilaitosten välille kehittäjäkumppanuutta opintojen työelämälähtöisyyden vahvistamiseksi. Kehittäjäkumppanuus tukee opiskelijoiden moniammatillisen osaamisen kehittymistä ja työelämäverkostoissa toimimista sekä sujuvoittaa opintojen suorittamista ja siirtymistä työelämään. Tavoitteena on lisätä kotihoidossa tehtävän työn kiinnostavuutta.
Kumppanuus rakentuu:
Innovaatiopolku linkittää työelämästä nousseet kehittämiskohteet osaksi Metropolian innovaatiokeskittymiä ja niiden
Kehittämisellä on mahdollista luoda uusia tuotteita ja palveluita ja lisätä yrittäjyyttä. Kehittämistoiminnassa huomioidaan digitalisaation ja teknologian mahdollisuudet. Kehittämistoiminta tukee paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehitystä, aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä.
Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoittama. Hanke toteuttaa toimintalinjaa 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen sekä erityistavoitetta 9.1. Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen. Hankkeen rahoittavana viranomaisena on Hämeen ELY-keskus. Hankkeen toiminta-aika on 1.3.2019 - 28.2.2022.
Kehittäjäkumppanuus kotihoidossa, monialainen tiimiharjoittelu ja konsultatiivinen työskentely - näistä on Hyvissä handuissa himassa -hanke tehty. Metropolian verkkosivuilla on julkaistu uutinen hankkeestamme. Lue siitä, mistä on kyse!
Metropolian geronomiopiskelijat Eva Korkiamäki, Susanna Ruuhonen, Camilla Sjöblom ja Kirsi Kolehmainen kirjoittivat monialaisen tiimiharjoittelun kokemuksista "Aitoja kohtaamisia ikäihmisten kanssa" -blogitekstin. Teksti on julkaistu hankkeen ohjausryhmässä mukana olevan Vanhus- ja lähimmäispalveluliitto Valli ry:n verkkosivulla. Mukana monialaisessa tiimiharjoittelussa oli myös lähihoitaja-, sosionomi-, toimintaterapeutti- ja sairaanhoitajaopiskelijoita.
Sosiaali- ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan kehittäminen (YAMK) -opiskelija Tanja Korhonen-Mönkkönen kirjoitti Metropolian Geroblogiin opinnäytetyönsä pohjalta Kotihoidossa tarvitaan kumppanuusosaamista -blogitekstin. Tekstissä hän käsittelee monialaisen tiimiharjoittelun toteutumista kotihoidossa ja kotihoidon sekä harjoittelua suorittavien opiskelijoiden kokemuksia moniammatillisesta yhteistyöstä.
Sairaanhoitajaopiskelijat Iida Heino, Suvi Kaarakainen, Essi Koivisto, Johanna Koski, Julia Nikander ja Samu Törmä tekivät hankkeellemme innovaatioprojektityönä Ketterästi käsiksi töihin -teemaan 5T Raamit raportoinnille -perehdytystyökalun kotihoitoon.
Katso opiskelijoiden tekemä 5T Raamit raportointiin -video (YouTube).
Kuva: Anu Ipatti
Heini Leskelä, Riia Oksanen ja Elli Tammela tekivät hankkeeseemme opinnäytetyön "Toimintaohjeet alaraajojen tarkastamiseen ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille". Opinnäytetyön tavoitteena on edistää jalkaterveyttä ja lisätä ymmärrystä jalkaterveyden tärkeydestä. Opinnäytetyö koostuu kirjallisesta osuudesta ja seitsemästä videosta, jotka perustelevat jalkaterveyden tärkeyttä ja kuvaavat yleisimpiä ikääntyneen jalkaongelmia. Opinnäytetyö on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen opinnäytetyö- ja julkaisupalvelu Theseuksessa.
Videot ovat katsottavissa täällä (YouTube).
Tekstissä käytetty lähteenä opinnäytetyön tiivistelmää.
Kehitämme hankkeessa konsultatiivisen toiminnan mallia. Tämä malli on osa hankkeen yhtä tavoitetta, jossa vahvistetaan opiskelijoiden moniammatillista ja -alaista työelämäosaamista. Mallia kehitetään osana monialaista tiimiharjoittelua ja Metropolian HyMy-kylässä tapahtuvaa harjoittelua. HyMy-kylä on oppimisympäristö, jossa Metropolian opiskelijat voivat tehdä harjoittelua.
Kotihoidossa monialaista tiimiharjoittelua suorittavat, eri sosiaali- ja terveysalojen opiskelijat tuovat pareittain Metropolian Myllypuron kampuksen HyMy-kylään konsultoitavaksi asiakastapauksen, jonka eteenpäin viemisessä he tarvitsevat lisäosaamista. Harjoittelijat tuovat asiakastapaukset työpajoihin nimettöminä asiakkaiden henkilöllisyyden suojaamiseksi. Konsultaatiotarpeesta ja sen annista keskustellaan kotihoidon työntekijän kanssa ennen ja jälkeen konsultaatiota.
HyMy-kylässä harjoittelua suorittavat, eri sosiaali- ja terveysalan tutkinnoista olevat opiskelijat tuovat oman ammatillisen näkemyksensä tapaukseen. Näin asiakastapauksen tuojat saavat uusia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuehdotuksia tapaukseen. HyMy-kylän harjoittelijat pääsevät hyödyntämään ammatillista osaamistaan, mikä vahvistaa heidän ammatti-identiteettiään.
Tätä toimintamallia pilotoitiin syksyllä 2020 viidellä työpajalla. Kuhunkin työpajaan toi asiakastapauksensa kaksi harjoittelijaparia. Opiskelijoita oli vanhustyön (geronomi), sosiaalialan (sosionomi), sairaanhoitotyön ja toimintaterapian AMK-tutkinnoista sekä yksi toisen asteen lähihoitaja-tutkinnosta. HyMy-kylästä osallistuvat harjoittelijat olivat mm. vanhustyön, fysioterapian, suuhygienistin, optometrian ja jalkaterapian AMK-tutkinnoista. Heidät jaettiin kahteen ryhmään. Ryhmillä oli tunti aikaa konsultointiin, eli asiakastapauksen esittelyyn, monialaiseen keskusteluun ja ratkaisuehdotusten tekoon. Opettaja kysyi keskustelun loppupuolella, tarvitsivatko ryhmät hänen näkemystään asiaan, ja osallistui keskusteluun tarvittaessa. Lopuksi osallistujilta kerättiin palautetta työpajoista.
Palaute oli pääosin todella positiivista. Lähes kaikki pitivät työpajojen rakennetta ja toteutustapaa onnistuneena. Muutama olisi toivonut yhteiselle keskustelulle enemmän aikaa. Osallistumista mahdollistavina tekijöinä pidettiin rentoa ja avointa ilmapiiriä sekä toisia opiskelijoita ja erilaisia mielipiteitä arvostavaa asennetta. Jokainen uskalsi tuoda ajatuksensa ja mielipiteensä esiin. Työpajojen parhaimpana antina pidettiin monialaisuutta, joka mahdollisti toisilta oppimisen, oman ammatti-identiteetin vahvistumisen ja uusien näkökulmien saamisen asiakastapauksiin.
Palautteet osoittivat, että olemme todella tärkeän asian äärellä ja että tarve tällaiselle työskentelytavalle on suuri. Mallin kehittämistä jatketaan keväällä 2021 uusilla työpajoilla.
Kuvat: Anu Ipatti
Terveydenhoitaja YAMK, Sosiaali- ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtaminen -opiskelija Tanja Korhonen-Mönkkönen teki hankkeeseemme opinnäytetyön ”Kehittäjäkumppanuus kotihoidossa: Kotihoidon työntekijöiden näkemyksiä monialaisesta yhteistyöstä”.
Kotihoidon asiakasmäärä kasvaa jatkuvasti. Samanaikaisesti kotihoito kärsii työvoiman puutteesta eikä kotihoito ole ammattilaisten näkökulmasta vetovoimainen työpaikkana. On etsittävä nopeasti ratkaisuja kotihoidon henkilöstön riittävyyteen ja osaamiseen.
Opinnäytetyöhönsä Tanja haastatteli puhelimitse kolmea kotihoidon työntekijää, jotka olivat mentoreina monialaisessa tiimiharjoittelussa syksyllä 2019. Analyysimenetelmänä hän käytti induktiivista eli aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tarkoituksena oli selvittää kotihoidon työntekijöiden näkemyksiä itsestään kotihoidon kehittäjänä ja heidän kokemuksiaan monialaisesta opiskelijayhteistyöstä.
Monialainen tiimiharjoittelu kotihoidossa nähtiin positiivisena mahdollisuutena perinteisen harjoittelun rinnalla. Opiskelijoiden ohjaus koettiin helppona. Opiskelijoiden omatoimisuus nähtiin edellytyksenä tiimiharjoittelun toteutumiselle. Opiskelijat saivat erilaista näkemystä ja oppia kuin perinteisen harjoittelumallin kautta sekä tulivat asiakkaiden puolelta kohdatuksi eri tavalla.
Kotihoidon henkilökunnan keskuudessa harjoittelua pidettiin mielenkiintoisena ja koettiin, että asiakkaat ovat hyötyneet monialaisesta tiimiharjoittelusta. Osa asiakkaista oli kiintynyt opiskelijoihin niin, että kokivat eroahdistusta harjoittelun päätyttyä. Henkilökunta näkee monialaisen tiimiharjoittelun haastavan tiimin tekemään asioita uudella tavalla. Kotihoidossa harjoittelun odotetaan parantavan asiakkaiden elämänlaatua työntekijöiden arjen kehittämisen kautta aktivoimalla asiakkaita ja ohjaamalla heitä esim. päivätoiminnan pariin yksilöllisesti asiakkaan kanssa suunnitellen.
Vanhustyössä tehtävän yhteistyön laajentamista vielä monialaisemmaksi toivottiin. Työntekijät näkivät itsensä pääosin kehittämismyönteisinä, vaikka kokivat voivansa vaikuttaa lähinnä omaan työhönsä ja oman tiimin ja/tai alueen toimintatapoihin. Suurempiin linjauksiin vaikuttamismahdollisuus nähtiin rajallisena.
Työntekijöiden keskuudessa on innostunut ilmapiiri kehittämiselle. Monialainen tiimiharjoittelu nähtiin yhtenä hyvänä keinona edistää kehittäjäkumppanuutta tuoden hyötyä kaikille osapuolille: opiskelijoille, asiakkaille ja kotihoidon työntekijöille.
Kehittäjäkumppanuusmallin kehittäminen on hyödyllistä. Kotihoidon työntekijät näkevät pystyvänsä kehittämään oman tiiminsä ja oman alueensa toimintatapoja. He toivovat, että työn kehittämiselle olisi enemmän aikaa. Asiakkaan elämänlaadun nähtiin paranevan tiimiharjoittelun aikana. Asiakkaat saivat sairaanhoidollisen työn lisäksi ohjausta viriketoimintaan ja asiakkaiden nähtiin tykästyvän opiskelijoihin, joilla oli aikaa kehittää heidän arkeaan eri näkökulmista.
Opinnäytetyö on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen opinnäytetyö- ja julkaisupalvelu Theseuksesta.
Uutisessa on käytetty lähteenä opinnäytetyön tiivistelmää ja opiskelijan hanketiimille pitämää esitystä opinnäytetyöstä.
Kuva: Pixabay
Geronomiopiskelijat Jussi Kuikka, Henna Piiroinen ja Tarja Vähä-Ruka tekivät hankkeessamme opinnäytetyön ”Tulevaisuuden sote-osaajien työelämätaitojen kehittyminen monialaisessa tiimiharjoittelussa”.
Sosiaali- ja terveysalan työelämää leimaa jatkuva muutos. Oppilaitosten on pystyttävä reagoimaan muutoksiin ja uudistuvaan työelämään koulutusta kehittämällä. Tämä edellyttää oppilaitosten organisaatioilta, koulutuksen järjestäjiltä sekä sote-alalta nykyistä tiiviimpää dialogisuutta.
Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite oli selvittää Hyvissä handuissa himassa -hankkeeseen vuoden 2019 aikana osallistuneiden opiskelijoiden mielipiteitä ja kokemuksia monialaisesta tiimiharjoittelusta sekä tuottaa hyödyllistä tietoa hankkeelle ja siihen osallistuville toimijoille.
Työ toteutettiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla, johon haastateltiin kuutta monialaiseen tiimiharjoitteluun vuonna 2019 osallistunutta opiskelijaa. Vastaukset koottiin teemojen alle, joista muodostui kolme pääteemaa:
Työelämätaidot, ammatti-identiteetti ja toisen ammatin arvostaminen vahvistuivat harjoittelussa. Kaikki haastateltavat kokivat asiakaslähtöisen työtavan kehittyneen harjoittelun aikana. Luottamussuhde asiakkaan kanssa syntyi. Palvelujen suunnittelu perustui asiakkaan kuuntelemiseen ja hänen tarpeisiinsa vastaamiseen. Toisen huomioiminen kehittyi ja vuorovaikutustaidot kasvoivat.
Harjoittelun sisältöä, yhteistyötä kotihoidon kanssa sekä koulutuskohtaisia tavoitteita tulisi kehittää.
Tällaisella harjoittelulla on paikkansa opiskelijoiden työelämätaitojen kehittymisessä. Opinnäytetyön tekijät kokevat, että tulevaisuudessa työelämätaidoilla tulee olemaan suurempi merkitys kaikille sote-alan opiskelijoille alati muuttuvassa työkentässä.
Kuva: Pixabay
Kerro #onnihetki vanhustyössä
Vanhusten viikkoa juhlitaan 4.-11.10.2020 teemalla Onni on vanheta. Me Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa tahtoisimme kuulla ja nähdä tilanteita, joissa sinä työssäsi koet onnen hetkiä ja tuet vanhusasiakkaittesi mahdollisuuksia kokea onnen hetkiä elämässään. Somehaaste starttaa Vanhusten viikolla, ja hankkeemme jatkaa haastetta vuoden 2020 loppuun saakka.
Haastamme Sinut mukaan somekampanjaan! Kaksi positiivista postausta palkitaan!
Käytä jotain seuraavista somekanavista
Haasteen järjestävät Vetovoimainen kotihoito- ja Vetovoimainen vanhustyö -hankkeet eri puolilla Suomea.
Lisätietoja:
Kuva: Anu Ipatti
Hankkeemme osallistui 23.9.2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun Innovaatiokeskittymien yhteiseen Tulevaisuusareenaan Ikäihmisen tarpeet ja tukeminen arjessa -työpajalla. Hankkeemme päätavoite on rakentaa työelämän ja oppilaitosten välille kehittäjäkumppanuutta. Työpajassa ideoitiin tätä kotihoidon ja oppilaitoksen kehittäjäkumppanuutta pohtien vastauksia alla oleviin neljään kysymykseen. Kysymyksiin saatiin runsaasti vastauksia:
Hankkeemme sai monia käyttökelpoisia ideoita kehittäjäkumppanuuden rakentamiseen. Lämmin kiitos kaikille työpajaan osallistuneille!
Kuvat on otettu screenshotteina Googlen Jamboard-työkalusta.
Hyvissä handuissa himassa -hanke kehittää innovaatiopolkua, jonka yksi osa on Minno®lähettiläs-toiminta. Metropolian HyMy-kylän kylävastaavat toimivat Minno®lähettiläinä vetäen kolme Minno®palaveria, joiden tavoitteena on aktivoida kotihoidon työntekijöiden kehittäjäminuutta. Tästä prosessista saadaan aihe seuraavaan innovaatioprojektiin, jossa uusi monialainen opiskelijaporukka jatkaa kehittämistyötä.
Minno®lähettiläs-konseptin pilotti toteutettiin Helsingin kaupungin kotihoidon Myllypuron yksikössä syksyllä 2020. Metropolian HyMy-kylän kylävastaavat - Bachelor in Social Services -opiskelija Hermanni Ilpala, terveydenhoitajaopiskelija Yana Shavkera, terveydenhoitajaopiskelija Ronja Stiles ja toimintaterapiaopiskelija Tytti Saastamoinen vetivät kolme työpajaa (8.9., 15.9. ja 22.9.), joihin osallistui 12 kotihoidon työntekijää. Ensimmäisessä työpajassa pohdittiin työyhteisön vahvuuksia. Niitä ovat:
Tavoiteltaviksi vahvuuksiksi määriteltiin:
Työpaja aloitettiin Box Breathing -rentoutusharjoituksella, joka on oivallinen menetelmä rauhoittaa oloa ja purkaa stressiä keskellä kiireistä kotihoidon työpäivää. Toisen työpajan tavoitteena oli ideoida parannuksia kotihoitotyöhön. Aihetta lähestyttiin luovalla ideoinnilla, jossa kehiteltiin ensin uusia käyttötapoja erilaisille arkisille esineille. Seuraavaksi ideoitiin unelmien työpaikka, mistä nousi mm. seuraavia ideoita:
Toisen työpajan tavoitteena oli aktivoida kyky nähdä työnsä kehittymismahdollisuuksia. Keskustelussa nousi esiin hoitoalan jatkuvat haasteet eli pieni palkka ja resurssipula, joihin työntekijöiden on vaikea vaikuttaa. Työpajan lopussa tehtiin fiiliskierros, joka jäi kesken, kun ovesta astui sisään Myllypuron kotihoidon henkilö kutsuen iltavuorolaiset välittömästi takaisin työpaikalle jonkin akuutin tilanteen vuoksi. Tapahtunut ilmensi osuvasti kotihoitotyön hektisyyttä.
Viimeisessä työpajassa saatiin konkreettisempia kehittämisideoita, joita Minno®lähettiläät voivat lähteä työstämään:
Näistä äänestettiin ilta- ja aamuperehdytys kehittämiskohteeksi. Kehitystyö jatkuu uuden opiskelijaporukan voimin seuraavan innovaatioprojektin toteutuessa tänä syksynä.
Myllypuron kotihoidon lähiesihenkilö koki työpajat hyödyllisinä: ”Kaikki kolme tapaamista olivat hyviä. Kiitos kovasti opiskelijoille työpajoista ja kiva, kun saamme kehitettävään kohteeseen ratkaisun.”
Kuvat: Anu Ipatti
Hankkeessamme kehitetään mm. monialaista tiimiharjoitteluopasta, konsultatiivisen työskentelyn mallia ja innovaatiopolkumallia. Kaikkia näitä toimintoja on edistetty syksyn 2019 ja kevään 2020 aikana - koronasta huolimatta.
Monialainen tiimiharjoittelu on yksi Hyvissä handuissa himassa -hankkeen toimintamuodoista. Hankkeessa kehitetään tähän toimintamuotoon hankkeen verkkosivuilla julkaistava opas, joka hyödyttää opiskelijoiden, työelämän ja opettajien keskinäistä yhteistyötä, kehittäjäkumppanuutta. Opas tukee uudenlaisen monialaisen harjoittelun toteuttamista työelämässä. Opasta kehitetään yhdessä opiskelijoiden, työelämän ja opettajien kesken. Oppaan ensimmäinen yhteiskehittelytyöpaja pidettiin 2.12.2019 Metropolian Myllypuron kampuksella.
Työpajassa osallistujat toivat aktiivisesti esiin yhdessä keskustellen ja työskennellen oppaan kehittämiskohteita. Opasta testataan tämän kehitystyön pohjalta syksyn 2020 harjoittelussa. Kokeilun päätteeksi pidetään taas työpaja, jossa opasta parastetaan mahdollisimman paljon sen käyttäjiä palvelevaksi. Opas julkaistaan ennen hankkeen päättymistä syksyllä 2021.
Tilaisuuteen osallistujien mielestä tämä yhteinen kohtaaminen oli tärkeä moniammatillisen tiimiharjoitteluprosessin kehittämisen näkökulmasta. Kotihoidon työntekijät olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tällainen harjoittelu on erittäin tervetullut työskentelymuoto. Hanketyöntekijät saivat osallistujilta arvokasta tietoa harjoitteluprosessin kehittämiseen, ja opiskelijat mahdollisuuden osallistua harjoittelun lisäksi sen kehittämisprosessiin.
Metropolian Myllypuron kampuksella alkoi toimia vuoden 2020 alussa HyMy-kylä (Hyvinvointia Myllypurosta), joka on ihmislähtöinen ja ekosysteemitoimintatapaan nojautuva monialainen oppimis- ja kehittämisympäristö. Hankkeemme on hakeutunut yhteistyöhön HyMy-kylän kanssa, minkä avulla hankkeen tuotoksia jalkautetaan osaksi kylän toimintaa. Innovaatio-opiskelijat ideoivat mahdollista toimintatapaa, joka tukisi oppilaitoksen ja työelämän välille rakentuvaa kumppanuutta. Toimintatavan toimivuutta testattiin hankkeessa keväällä 2020.
Uusimpana pilottina syksyllä 2020 testataan konsultatiivisen työskentelyn mallia, jossa monialaisessa tiimiharjoittelussa olevat opiskelijat opettelevat konsultoimaan HyMy-kylässä harjoitteluaan tekeviä opiskelijoita moniammatillisissa tapaamisissa. Tämän katsotaan vahvistavan opiskelijoiden tulevaisuuden työelämätaitoja.
Lisäksi opiskelijaryhmät ovat tehneet syksyllä 2019 ja keväällä 2020 videoita innovaatioprojektitöistään aiheena Innovaatiolähettiläs ja Innovaatiotapahtuma, jotka liittyvät hankkeessa luvatun innovaatiopolun mallintamiseen. Tänä syksynä innovaatiopolkumallia päästään pilotoimaan kotihoidon henkilöstön kanssa Myllypuron ja Kontulan lähipalvelualueilla.
Hyvissä handuissa himassa (YouTube) ja
Innovaatiolähettiläs ja -tapahtuma (YouTube)
Tilaa uutiskirjeemme tällä e-lomakkeella
Twitter: #hyvissähanduissahimassa
HyMy-kylän Facebook-sivu
Kuvat:
Innovaatiotapahtuma / Anu Ipatti
Ihana idea / Mari Heitto
Kahden hanketyöntekijämme blogitekstit on julkaistu Metropolian Geroblogissa:
Kuva: Pixabay
Hankkeessa yhtenä kehittäjäkumppanuutta edistävänä keinona nähdään monialaisen osaamisen näkyväksi tekeminen ja hyödyntäminen kumppanuudessa tapahtuvassa työskentelyssä.
Optometristiopiskelijoiden monimuotoisena opinnäytetyönä syntyi seitsemän videota (YouTube). Videoiden tavoitteena on tukea moniammatillisen osaamisen hyödyntämistä niin asiakastyössä kuin myös kotihoidon työntekijöiden ja sote-opiskelijoiden välisessä yhteistoiminnassa. Optometristiopiskelijat kertovat videoilla havainnollistavin keinoin, miten näköön liittyvät rajoitukset voivat vaikuttaa ikäihmisen arjessa toimimiseen. Videoiden kohderyhmänä ovat niin ikäihmisten parissa työskentelevät ammattilaiset ja omaiset kuin myös laajemmin sote-alan opiskelijat.
Videolla kerrotaan, mitä jalkaterveys tarkoittaa ja mikä sen merkitys on ikääntyneen arjessa.
Ikääntyneillä esiintyy useita jalkaongelmia. Yleisimpiä niistä ovat paksuuntuneet kynnet, ihon kuivuminen, kovettumat, känsät, turvotus, varvasvälihautumat, jalkasieni, vaivaisenluu sekä vasaravarpaat.
Yleisimpiä ikääntyvien jalkaterveyteen vaikuttavia sairauksia ovat diabetes ja reuma. Videolla kerrotaan, millaisia vaikutuksia näillä sairauksilla on alaraajoihin.
Videolla kuvataan kotioloissa tehtävää jalkojen omahoitoa. Omahoito-ohjeet voi toteuttaa ikäihminen itse tai tarvittaessa esimerkiksi ikäihmisen läheinen tai terveydenhuollon ammattilainen.
Videolla kuvataan jalkaterapeutin toteuttamaa jalkojen tutkimista, jonka voi suorittaa myös muu terveydenhuollon ammattilainen, ikäihminen itse tai hänen läheisensä.
Videolla kerrotaan iho- ja kynsimuutosten tunnistamisesta ja hoitamisesta sekä tarvittaessa oikealle ammattilaiselle ohjaamisesta.
Videolla kerrotaan ihorikkojen, haavojen sekä tulehduksen tunnistamisesta ja hoitamisesta sekä tarvittaessa oikealle ammattilaiselle ohjaamisesta.
Kontrastiheikkous ja näköhavainto
Valaistuksen merkitys ja näköhavainto
Kaihi ja näköhavainto
Glaukooma ja näköhavainto
Ikänäkö ja näköhavainto
Silmänpohjan ikärappeuma ja näköhavainto
Optikon työnkuva
Suuhygienistin työnkuva
Ikääntyneen suun hoidon merkitys
Hammasvälien puhdistus ja hampaiden harjaus
Proteesien puhdistus
Kuiva suu ja sen hoito
Haavat, jotka ovat pieniä ja siistireunaisia voidaan hoitaa kotona. Videossa hoitaja toteuttaa laadukasta haavanhoitoa kodinomaisessa ympäristössä. Videossa otetaan huomioon paikan vaatimat erityisvaatimukset kuten oikeanlaiset välineet, riittävän hyvän aseptiikan sekä oikeat ergonomiset työskentelytavat.
Videossa käydään läpi, miten arkipäiväisillä valinnoilla voidaan ennaltaehkäistä haavautumista ja huolehtia ihon kunnosta.
Tule oppimaan uutta ja vaikuttamaan yhdessä parempaan tulevaisuuteen! Hyvissä handuissa himassa -hanke on mukana tapahtumassa Ikäihmisen tarpeet ja tukeminen -aiheisella työpajalla (II työpajat klo 14:00 - 14:45).
Ilmoittaudu Tulevaisuusareenaan tapahtumasivulla , josta löytyy myös tapahtuman alustava ohjelma.
Aika: 23.9.2020 klo 12:30-16:00
Paikka: Metropolian ja innovaatiokeskittymien verkkosivuilla
Tulevaisuusareena on Metropolian innovaatiokeskittymien yhteinen tapahtuma, joka järjestetään virtuaalisesti 23. syyskuuta klo 12:30-16:00. Tulevaisuusareenan tarkoitus on esitellä innovaatiokeskittymissä tapahtuvaa ilmiöpohjaista oppimista ja yhdessä Metropolian henkilöstön, opiskelijoiden ja sidosryhmien yhteiskehittelyn keinoin etsiä vastauksia yhteiskunnallisiin haasteisiin, joiden keskeisinä teemoina ovat kestävä kehitys ja digitalisaatio.
Tapahtumaan ovat tervetulleita Metropolian opiskelijat, henkilökunta, TKI-hankkeiden sidosryhmät, yritykset, julkisen sektorin organisaatiot ja kaikki ilmiöpohjaisesta oppimisesta sekä Metropolian monialaisesta innovaatiotoiminnasta kiinnostuneet kaupunkilaiset. Toivomme opettajien tuovan tapahtumaan mukaan opiskelijoita.
Tapahtuma koostuu kahdessa osiossa toteutettavista 18 rinnakkaisesti tapahtuvista yhteiskehittelytyöpajoista, jotka pohjautuvat käynnissä oleviin TKI-hankkeisiin. Lisäksi ohjelmassa ovat myös Sitran työpaja ja IBM:n esitys tekoälystä.
Työpajoja toteutuu eri teemoilla rinnakkaisesti. Niiden ideana on lyhyen alustuksen jälkeen osallistavien menetelmien, keskustelun ja/tai yhteiskehittelyn hyödyntäminen työpajan teemojen äärellä. Työpajat ovat 45 minuutin mittaisia. Niiden välissä on osallistujille varattu 15 minuuttia aikaa seuraavaan työpajaan siirtymiseen.
Ilmoittaudu Tulevaisuusareenaan tapahtumasivulla , josta löytyy myös tapahtuman alustava ohjelma.
Ilmoittautumisen yhteydessä voit valita, mihin työpajaan haluat tapahtumassa osallistua ja saat itsellesi listan valitsemistasi työpajoista ja tiloista!
Hyvissä handuissa himassa -Facebook-sivu
#hyvissähanduissahimassa
#kehittäjäkumppanuus
#monialaisuus
Projektipäällikkö Mari Heitto (linkki Metropolian osaamiskorttiin)
mari.heitto [at] metropolia.fi (mari[dot]heitto[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 769 8714
Projektisuunnittelija Outi Lemettinen (linkki Metropolian osaamiskorttiin)
outi.lemettinen [at] metropolia.fi (outi[dot]lemettinen[at]metropolia[dot]fi)
p. 050 370 8120
Alla on Hyvissä handuissa himassa -hankkeen
Tietosuojaseloste perustuu EU:n tietosuoja-asetuksen (2016/679, General Data Protection Regulation, ”GDPR”) rekisteröityjen informointivelvoitteeseen sekä kansalliseen tietosuojalakiin (1050/2018), joka on astunut Suomessa voimaan 1.1.2019.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilörekisteri
Nimi: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy
Yhteystiedot:
Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy (y-tunnus: 2094551-1)
Postiosoite: PL 4000, 00079 Metropolia
Vierailuosoite: Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
Puhelin (vaihde): + 358 9 7424 5000
Rekisterinpitäjän vastuuhenkilö:
Nimi: Riitta Konkola
Tehtävä: Rehtori-Toimitusjohtaja
Rekisterin sisällöstä vastaava henkilö:
Nimi: Annakaisa Oksava
Tehtävä: Osaamisaluepäällikkö, Hyvinvoinnin osaamisalue
Osoite: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, PL 4000, 00079 METROPOLIA
Sähköposti: annakaisa.oksava [at] metropolia.fi (annakaisa[dot]oksava[at]metropolia[dot]fi)
Rekisterin yhteyshenkilön yhteystiedot:
Nimi: Mari Heitto
Tehtävä: Projektipäällikkö, Hyvinvoinnin osaamisalue
Osoite: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, PL 4000, 00079 METROPOLIA
Sähköposti: mari.heitto [at] metropolia.fi (mari[dot]heitto[at]metropolia[dot]fi)
Yhteystiedot rekisterin käyttötarkoitusta koskevissa kysymyksissä, sähköposti: mari.heitto [at] metropolia.fi (mari[dot]heitto[at]metropolia[dot]fi)
Tietosuojavastaava: Metropolian tietosuojavastaava, Riikka Ikäheimonen
Puhelin: +358 50 565 8499
Sähköposti: tietosuojavastaava [at] metropolia.fi (tietosuojavastaava[at]metropolia[dot]fi)
Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus:
Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluopiskelijoiden moniammatillista ja -alaista työelämäosaamista ja verkostoissa toimimista sekä sujuvoittaa opintojen suorittamista ja siirtymistä työelämään. Pidemmällä aikavälillä hanke vastaa osaltaan kotihoidon kasvavaan työvoimatarpeeseen. Hankkeessa rakennetaan työelämän ja oppilaitosten välille kehittäjäkumppanuutta opintojen työelämälähtöisyyden vahvistamiseksi. Tämä tapahtuu mm. luomalla oppimisalusta (hankkeen verkkosivu) sekä rakentamalla Helsingin kaupungin kotihoitoa varten ns. osaamisen tunnistamisen työkalu sekä innovaatiopolku. Innovaatiopolku linkittää työelämästä nousseet kehittämiskohteet osaksi Metropolian innovaatiokeskittymiä ja niiden Minno-opintoja, TKI-hankkeita ja Ratkaisujen Areena -työskentelyä.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin sisältämillä henkilötiedoilla suoritetaan muun muassa seuraavia käsittelytoimia:
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisteriä täydentää seuraavat Metropolian rekisterinpitäjyyden alle kuuluvat rekisterit tietosuojaselosteineen.
Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste:
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterissä olevien henkilötietojen käsittelyn oikeusperusta on:
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste ei ole ”oikeutettu etu”. Siksi tämä kohta ei sovellu.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisteriin tallennetaan seuraavia henkilötietoja henkilötietoryhmittäin:
Metropolian opiskelijat -rekisteröityjen ryhmä:
Metropolian sosiaali- ja terveysalan opettajat -rekisteröityjen ryhmä:
Helsingin kaupungin kotihoidon työntekijät -rekisteröityjen ryhmä:
Helsingin kaupungin kotihoidon asiakkaat ja hankkeen sidosryhmät:
Henkilötiedot on saatu rekisteröidyltä itseltään.
Hankkeessa toimitaan myös Metropolia.fi-sivuston tietosuojaselosteen, ESR Henkilö -järjestelmää varten syötettävien henkilötietojen rekisterin tietosuojaselosteen sekä Metropolian projekti- ja hanketoiminnan hallintarekisterin tietosuojaselosteen mukaisella tavalla.
Lisäksi Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilörekisteriin liittyy olennaisesti Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston henkilörekisteri ja siitä laadittu tietosuojaseloste, joka on luettavissa tämän tietosuojaselosteen kohdan 17 jälkeen.
Eduix Oy ja e-lomake -ohjelmisto
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tapahtumiin, kehittämistyöpajoihin ja tilaisuuksiin ilmoittaudutaan e-lomakkeella, josta tiedot siirretään osallistujatietojen hallinnoimiseksi Exceliin.
Liana Technologies Oy ja Postiviidakko-uutiskirjetyökalu (esim. uutiskirjeiden lähetys)
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisteriin ja toimintaan liittyvä, sähköpostitse tehtävä suoramarkkinointi, jos rekisteröity antanut siihen nimenomaisen, kirjallisen suostumuksensa, tapahtuu Postiviidakko-uutiskirjeiden lähetysjärjestelmän kautta.
Google LLC ja YouTube -videotyöväline
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa tuotettuja videoita tallennetaan YouTube-videotyövälineen avulla Metropolia AMK:n YouTube -kanavalle.
Facebook Inc. ja Instagram -valokuva- ja videojakelutyöväline
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa otettuja valokuvia ja/tai tuotettuja videoita tallennetaan Instagram -valokuva- ja videojakelutyövälineen avulla.
Facebook Inc. ja Facebook -sosiaalisen median työväline
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa otettuja valokuvia ja/tai videoita voidaan tallentaa tai ns. linkittää Metropolian Facebook -tilille.
Twitter Inc. ja Twitter -yhteisö- ja mikroblogipalvelu
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa otettuja valokuvia ja/tai videoita voidaan tallentaa tai ns. linkittää Metropolian Twitter-tilille.
Metropolian blogit
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa kirjoitettuja blogitekstejä ja otettuja valokuvia ja/tai videoita tallennetaan ja linkitetään Metropolian blogi-kirjoitusalustalle.
EU:n tietosuoja-asetuksen 4.9 artiklaa laajasti tulkiten seuraavaksi on lueteltu ne henkilötietojen käsittelijät/vastaanottajat, joille rekisterinpitäjä ”siirtää” tai ”luovuttaa käsiteltäviksi” (esim. teknisen käyttöliittymän avulla huoltotehtävien suorittamistilanteessa) henkilötietojaan.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin sisältämiin henkilötietoihin annetaan tarpeen vaatiessa pääsy:
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen toiminnan osalta henkilötietojen käsittelysopimukset GDPR:n artiklan 28 mukaisesti tullaan laatimaan keskitetysti Metropolian tietohallinnon toimesta seuraavien yhteistyökumppanitahojen kanssa:
Eduix Oy ja e-lomake -ohjelmisto
Tapahtumiin/-lisäkoulutuksiin ilmoittaudutaan e-lomakkeella, josta tiedot siirretään osallistujatietojen hallinnoimiseksi Exceliin.
Liana Technologies Oy ja Postiviidakko-uutiskirjetyökalu (esim. uutiskirjeiden lähetys)
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen ja henkilötietorekisteriin ja toimintaan liittyvä, sähköpostitse tehtävä suoramarkkinointi, jos rekisteröity antanut kirjallisen suostumuksensa, tapahtuu Postiviidakko-uutiskirjeiden lähetysjärjestelmän kautta.
Google LLC ja YouTube -videotyöväline
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa tuotettuja videoita tallennetaan YouTube-videotyövälineen avulla Metropolia AMK:n YouTube -kanavalle.
Facebook Inc. ja Instagram -valokuva- ja videojakelutyöväline
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa otettuja valokuvia ja/tai tuotettuja videoita tallennetaan Instagram -valokuva- ja videojakelutyövälineen avulla.
Facebook Inc. ja Facebook -sosiaalisen median työväline
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa otettuja valokuvia ja/tai videoita voidaan tallentaa tai ns. linkittää Metropolian Facebook -tilille.
Twitter Inc. ja Twitter -yhteisö- ja mikroblogipalvelu
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa otettuja valokuvia ja/tai videoita voidaan tallentaa tai ns. linkittää Metropolian Twitter-tilille.
Metropolian blogit
Hyvissä handuissa himassa -hankkeessa kirjoitettuja blogitekstejä ja otettuja valokuvia ja/tai videoita tallennetaan ja linkitetään Metropolian blogi-kirjoitusalustalle.
Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy pyrkii ensisijaisesti toteuttamaan palvelunsa ja toimintansa sekä käsittelemään henkilötietoja EU- tai ETA-alueella sijaitsevia toimijoita ja palveluita hyödyntäen. Metropolian palveluita saatetaan kuitenkin joissakin tapauksissa toteuttaa myös muualla sijaitsevia toimijoita, palveluja ja palvelimia käyttäen ja tällöin henkilötietoja saatetaan siirtää eri maiden välillä. Tällaiset siirrot voivat sisältää henkilötietojen luovutuksia EU- tai ETA-alueen ulkopuolelle sellaisiin maihin, joiden henkilötietojen käsittelyä koskeva lainsäädäntö poikkeaa Suomen ja EU-tasoisen sääntelyn vaatimuksista, esimerkiksi Yhdysvaltoihin.
Metropolia huolehtii tällöin henkilötietojen suojan riittävästä tasosta mm. palveluntarjoajien/järjestelmätoimittajien ilmoittamia suojatoimia, kuten mallisopimuslausekkeita hyödyntäen.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilörekisteriin kerätyt henkilötiedot säilytetään rekisterissä pysyvästi sähköisessä muodossa Kansallisarkiston ns. AMK:ita koskevan pysyväissäilytysaikapäätöksen mukaisesti.
Poikkeuksen tästä tekevät ne hankkeen piirissä kerätyt henkilötiedot, joiden käsittely ja säilytysaika sisältyvät seuraaviin, erillisiin henkilötietorekistereihin, joihin on määritelty omat mm. rahoittajan vaatimuksesta määritellyt säilytysajat:
Kansallisarkiston ns. AMK:ita koskevan pysyväissäilytysaikapäätös sääntelee hankkeen muiden tietojen säilyttämistä.
Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, käsitelläänkö häntä koskevia henkilötietoja vai ei. Rekisteröidyllä on lisäksi oikeus saada pääsy rekisteröityä itseään koskeviin henkilötietoihin sekä oikeus tarkastaa rekisteriin tallennetut itseään koskevat tiedot ja saada niistä kopiot. Rekisteröidyn oikeuksien toteuttamispyyntöön on tietosuoja-asetuksen mukaisesti rekisterinpitäjän annettava vastaus kuukauden kuluttua pyynnön vastaanottamisesta.
A. Oikeus saada pääsy henkilötietoihin
Rekisteröidyllä on oikeus tarkastaa, mitä häntä koskevia tietoja henkilötietorekisteriin on tallennettu. Tarkastuspyyntö voidaan tehdä toimittamalla Metropolian julkisilta verkkosivuilta ja/tai Oma-Intranet-portaalista löytyvä huolellisesti täytetty, tulostettu ja henkilökohtaisesti allekirjoitettu ns. tarkastusoikeuden käyttöpyyntölomake johonkin kolmesta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta. Pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä virallisella henkilöllisyystodistuksella.
Ohessa käyntiosoitteet Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistoihin:
Metropolian Myllypuron kampus
Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
Metropolian Arabian kampus
Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki
Metropolian Myyrmäen kampus
Leiritie 1, 01600 Vantaa
Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta pyyntö ohjataan keskitetysti Metropolian tietosuojavastaavalle, (sähköposti: tuulia.aarnio@ metropolia.fi, tietosuojavastaava@ metropolia.fi).
Tarkastusoikeuspyyntöön vastauksen antaa Metropolian tietosuojavastaava. Tarpeen vaatiessa tietosuojavastaavalta voi tiedustella lisätietoja pyynnön käsittelyn etenemisestä tai vastauksen sisällöstä.
B. Oikeus tietojen oikaisemiseen ja käsittelyn rajoittamiseen
Rekisteröidyllä on oikeus siihen, että rekisterinpitäjänä rajoittaa käsittelyä, jos kyseessä on yksi seuraavista:
Kyseinen Metropolian henkilötietorekisterin tietojen oikaisupyyntö tai käsittelyn rajoittamispyyntö voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
C. Oikeus tietojen poistamiseen
Rekisteröidyllä on oikeus saada häntä koskevat henkilötiedot poistettua Metropolian rekisteristä ilman aiheetonta viivytystä edellyttäen, että jokin seuraavista täyttyy:
Kyseinen Metropolian henkilötietorekisteriin kohdistuvan tietojen poistopyyntö voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
D. Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen
Ei sovellu julkishallinnon toimijan rekisteriin.
E. Oikeus olla joutumatta henkilötietojen tietoturvapoikkeaman kohteeksi
Rekisteröidyllä on oikeus olla joutumatta sellaisen EU:n tietosuoja-asetuksen artiklassa 33 mainitun henkilötietojen tietoturvapoikkeaman kohteeksi, joka perustuu rekisterinpitäjän tietosuoja- ja/tai tietoturva-asioiden laiminlyömiseen, tai rekisterinpitäjän käyttämän henkilötietojen käsittelijän tietosuoja- ja/tai tietoturva-asioiden laiminlyömiseen. Rekisteröidyllä on oikeus tulla informoiduksi ilman tarpeetonta viivytystä, jos henkilötietojen tietoturvaloukkaus todennäköisesti aiheuttaa korkean riskin luonnollisten henkilöiden oikeuksille ja vapauksille.
EU:n tietosuoja-asetuksen 21 artiklan mukaisesti rekisteröidyllä on oikeus vastustaa, henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella, häntä koskevien henkilötietojen käsittelyä, joka perustuu 6 artiklan 1 kohdan e alakohtaan (käsittely on tarpeen yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseksi tai rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttämiseksi), kuten näihin säännöksiin perustuvaa profilointia. Rekisterinpitäjä ei saa enää käsitellä henkilötietoja, paitsi jos rekisterinpitäjä voi osoittaa, että käsittelyyn on olemassa huomattavan tärkeä ja perusteltu syy, joka syrjäyttää rekisteröidyn edut, oikeudet ja vapaudet tai jos se on tarpeen oikeusvaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi.
Kerättävien henkilötietojen käsittelyn vastustamispyyntö voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
Mikäli henkilötietojen käsittely perustuu rekisteröidyn antamaan suostumukseen, on rekisteröidyllä oikeus peruuttaa käsittelyyn antamansa suostumus milloin tahansa tämän vaikuttamatta suostumuksen perusteella ennen tätä suoritetun käsittelyn lainmukaisuuteen.
Metropoliassa kerättävien henkilötietojen käsittelyyn liittyvä suostumuksen peruuttaminen (peruuttamispyyntö) voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, jos rekisteröity katsoo, että häntä koskevien henkilötietojen käsittelyssä rikotaan soveltuvaa tietosuojasääntelyä.
Kansallinen valvontaviranomainen on Suomessa Tietosuojavaltuutetun toimisto, yhteystiedot:
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Käyntiosoite: Ratapihantie 9, 6. krs
00520 Helsinki
Postiosoite: PL 800
00521 Helsinki
Puhelin (vaihde): + 358 29 56 66700
Faksi: + 358 9 56 66735
Sähköposti: tietosuoja [at] om.fi (tietosuoja[at]om[dot]fi)
Metropolian henkilötietorekisterin sisältämien henkilötietojen käsittely suhteessa siihen, onko tietojen antaminen lakisääteinen, sopimukseen perustuva tai sopimuksen tekemisen edellyttämä vaatimus sekä onko rekisteröidyn pakko toimittaa henkilötiedot ja tietojen antamatta jättämisen seuraukset. Rekisterikohtaisesti on myös selvitetty, mistä henkilötiedot on saatu.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin sisältämiä henkilötietoja ei käytetä automaattiseen päätöksentekoon eikä profilointiin.
Tietosuojaseloste perustuu EU:n tietosuoja-asetuksen (2016/679, General Data Protection Regulation, ”GDPR”) rekisteröityjen informointivelvoitteeseen sekä kansalliseen tietosuojalakiin (1050/2018), joka on astunut Suomessa voimaan 1.1.2019.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston henkilörekisteri
Nimi: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy
Yhteystiedot:
Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy (y-tunnus: 2094551-1)
Postiosoite: PL 4000, 00079 Metropolia
Vierailuosoite: Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
Puhelin (vaihde): + 358 9 7424 5000
Rekisterinpitäjän vastuuhenkilö:
Nimi: Riitta Konkola
Tehtävä: Rehtori-Toimitusjohtaja
Rekisterin sisällöstä vastaava henkilö:
Nimi: Annakaisa Oksava
Tehtävä: Osaamisaluepäällikkö, Hyvinvoinnin osaamisalue
Osoite: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, PL 4000, 00079 METROPOLIA
Sähköposti: annakaisa.oksava [at] metropolia.fi (annakaisa[dot]oksava[at]metropolia[dot]fi)
Rekisterin yhteyshenkilön yhteystiedot:
Nimi: Mari Heitto
Tehtävä: Projektipäällikkö, Hyvinvoinnin osaamisalue
Osoite: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, PL 4000, 00079 METROPOLIA
Sähköposti: mari.heitto [at] metropolia.fi (mari[dot]heitto[at]metropolia[dot]fi)
Yhteystiedot rekisterin käyttötarkoitusta koskevissa kysymyksissä, sähköposti: mari.heitto [at] metropolia.fi (mari[dot]heitto[at]metropolia[dot]fi)
Tietosuojavastaava: Metropolian tietosuojavastaava, Riikka Ikäheimonen
Puhelin: +358 50 565 8499
Sähköposti: tietosuojavastaava [at] metropolia.fi (tietosuojavastaava[at]metropolia[dot]fi)
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluopiskelijoiden moniammatillista ja -alaista työelämäosaamista ja verkostoissa toimimista sekä sujuvoittaa opintojen suorittamista ja siirtymistä työelämään.
Hyvissä handuissa himassa -hankkeeseen liittyy olennaisesti tutkimuksellinen osio. Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston henkilörekisteriä täydentää Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilörekisteri. Hankkeen henkilörekisterin tietosuojaselosteessa on kuvattu sen sisältämien henkilötietojen käyttötarkoitus, henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste ja muu olennainen tietosuojasääntelyn edellyttämä tieto. Hankkeen henkilörekisterin tietosuojaseloste on luettavissa tämän tietosuojaselosteen yläpuolella.
Käsillä nyt olevassa Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston henkilörekisterin tietosuojaselosteessa kuvataan tutkimukselliseen osioon liittyvä henkilötietojen keruu, käsittely, henkilötietoryhmät, henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste ja henkilötietojen säilyttämisaika.
Tutkimusrekisterin tietosisältö kerätään vuosien 2019-2021 aikana. Helsingin kaupungin kotihoidon henkilökuntaa haastatellaan osana tutkimusta. Osallistuminen tutkimukseen on täysin vapaaehtoista ja perustuu tutkittavan itse antamaan, vapaaehtoiseen suostumukseen. Muun muassa näiden haastattelujen ja niiden perusteella analysoidun tiedon avulla kehitetään hankkeen tavoitteiden mukaisia tuotoksia. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan lisäksi yhteiskehittelytyöpajoja sekä kyselyitä, joissa kaikissa on henkilötietojen käsittelyä mukana.
Kerätyn tutkimusaineiston analyysi ja tieteellisten artikkeleiden kirjoittaminen tapahtuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Hankkeen kokonaiskesto sijoittuu ajalle 1.3.2019 - 31.12.2021. Näin ollen tutkimusrekisterin tietosisältö säilytetään tutkimuksen keston ajan vuoden 2021 loppuun saakka, minkä jälkeen tutkimusaineisto hävitetään pysyvästi. Tutkimuksesta ei synny pysyvää henkilörekisteriä.
Tutkimuksen kulussa henkilötietoja syntyy haastattelun ja yhteiskehittelyn osallistujien hakemisessa ja pyydettäessä mukaan sekä yhteiskehittelytyöpajojen keskusteluja, haastatteluja ja kyselylomakeaineistoja tallennettaessa. Hankkeeseen osallistuvien henkilörekisterissä käsiteltävien henkilötietojen käsittelyn tarkoituksena on edistää hankkeen tuotosten ja tulosten saavuttamista.
Tutkimusaineisto säilytetään Metropolian turvatuilla työasemilla, johon on pääsy vain tutkimusryhmällä. Suorat tutkittavan (rekisteröidyn) tunnistetiedot (nimi) poistetaan (pseudonymisointi) ennen tutkimusaineiston analyysiä, ja vain tutkimusryhmällä on pääsy pseudonymisoituun aineistoon.
Tutkimushenkilörekisterin käyttö perustuu asianmukaiseen hankesuunnitelmaan ja tutkimushenkilörekisteriä käytetään vain hanketta varten. Tutkimukselle on haettu lupa Satakorkean tutkimuseettiseltä toimikunnalta (tutkimuksen eettinen ennakkoarviointi, myönteinen lausunto saatu syyskuussa 2019).
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston henkilörekisterissä käsiteltävien tietojen käsittely perustuu rekisteröidyn antamaan suostumukseen (tutkittavan suostumus).
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston henkilörekisterissä käsiteltävien tietojen käsittely perustuu yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseen: tieteellisen tutkimuksen toteuttamiseen.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste ei ole ”oikeutettu etu”. Siksi tämä kohta ei sovellu.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisteriin tallennetaan seuraavia henkilötietoja henkilötietoryhmittäin:
Valokuvat ja videot: Hankkeen piiriin kuuluvissa tapahtumissa, kehittämistyöpajoissa ja tilaisuuksissa otetut valokuvat ja tehdyt videotallenteet. Valokuvia ja videoita käytetään hankkeen verkkosivuilla ja muussa viestinnässä. Näiden ryhmien henkilöitä saattaa näkyä kuvissa ja videoilla.
Henkilötiedot on saatu rekisteröidyltä itseltään.
Hankkeessa toimitaan myös Metropolia.fi-sivuston tietosuojaselosteen, ESR Henkilö -järjestelmää varten syötettävien henkilötietojen rekisterin tietosuojaselosteen sekä Metropolian projekti- ja hanketoiminnan hallintarekisterin tietosuojaselosteen mukaisella tavalla.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tapahtumiin, kehittämistyöpajoihin ja tilaisuuksiin ilmoittaudutaan e-lomakkeella, josta tiedot siirretään osallistujatietojen hallinnoimiseksi Exceliin.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston keruuseen liittyvät haastattelut nauhoitetaan nauhoituslaitteella.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen tutkimusaineiston keruuseen liittyvät haastattelut ja yhteiskehittelytyöpajakeskustelut litteroidaan nauhoitteiden perusteella kirjalliseen muotoon. Haastatteluvastaukset tutkittavilta kirjoitetaan Word-tekstinkäsittelyohjelman avulla kirjalliseen muotoon. Litteroinnin yhteydessä aineisto anonymisoidaan.
Tutkittavien haastatteluvastaukset kirjoitetaan Word-tekstinkäsittelyohjelman avulla ja tallennetaan Metropolian verkkolevyasemalle joko U-verkkoasemalta Helpdesk-pyynnöllä saatavaan privat-kansioon tai tutkijan /aineiston analysoijan henkilökohtaiselle Z-verkkolevyasemalle.
EU:n tietosuoja-asetuksen 4.9 artiklaa laajasti tulkiten seuraavaksi on lueteltu ne henkilötietojen käsittelijät/vastaanottajat, joille rekisterinpitäjä ”siirtää” tai ”luovuttaa käsiteltäviksi” (esim. teknisen käyttöliittymän avulla huoltotehtävien suorittamistilanteessa) henkilötietojaan.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin sisältämiin henkilötietoihin annetaan pääsy vain tutkimusryhmälle ja tutkimusryhmän valvonnassa opinnäytetyötä tekeville opiskelijoille, joilla on ymmärrys tutkimuseettisistä periaatteista.
Tietoja ei siirretä EU:n tai ETA:n ulkopuolelle tai kansainvälisiin järjestöihin. Tutkimus tehdään kansallisena.
Tutkimusrekisterin tietosisältö kerätään vuosien 2019-2021 aikana. Aineiston analyysi ja tieteellisten artikkeleiden kirjoittaminen tapahtuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Hankkeen kokonaiskesto sijoittuu ajalle 1.3.2019 - 31.12.2021. Näin ollen tutkimusrekisterin tietosisältö säilytetään tutkimuksen keston ajan vuoden 2021 loppuun saakka, minkä jälkeen tutkimusaineisto hävitetään pysyvästi. Tutkimuksesta ei näin ollen synny pysyvää henkilörekisteriä.
Suorat tutkittavan (rekisteröidyn) tunnistetiedot (nimi) poistetaan (pseudonymisointi) ennen tutkimusaineiston analyysiä, ja vain tutkimusryhmällä on pääsy pseudonymisoituun aineistoon.
Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, käsitelläänkö häntä koskevia henkilötietoja vai ei. Rekisteröidyllä on lisäksi oikeus saada pääsy rekisteröityä itseään koskeviin henkilötietoihin sekä oikeus tarkastaa rekisteriin tallennetut itseään koskevat tiedot ja saada niistä kopiot. Rekisteröidyn oikeuksien toteuttamispyyntöön on tietosuoja-asetuksen mukaisesti rekisterinpitäjän annettava vastaus kuukauden kuluttua pyynnön vastaanottamisesta.
Rekisteröidyllä on oikeus tarkastaa, mitä häntä koskevia tietoja henkilötietorekisteriin on tallennettu. Tarkastuspyyntö voidaan tehdä toimittamalla Metropolian julkisilta verkkosivuilta ja/tai Oma-Intranet-portaalista löytyvä huolellisesti täytetty, tulostettu ja henkilökohtaisesti allekirjoitettu ns. tarkastusoikeuden käyttöpyyntölomake johonkin kolmesta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta. Pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä virallisella henkilöllisyystodistuksella.
Ohessa käyntiosoitteet Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistoihin:
Metropolian Myllypuron kampus
Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
Metropolian Arabian kampus
Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki
Metropolian Myyrmäen kampus
Leiritie 1, 01600 Vantaa
Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta pyyntö ohjataan keskitetysti Metropolian tietosuojavastaavalle, (sähköposti: tuulia.aarnio@ metropolia.fi, tietosuojavastaava@ metropolia.fi.
Tarkastusoikeuspyyntöön vastauksen antaa Metropolian tietosuojavastaava. Tarpeen vaatiessa tietosuojavastaavalta voi tiedustella lisätietoja pyynnön käsittelyn etenemisestä tai vastauksen sisällöstä.
Rekisteröidyllä on oikeus siihen, että rekisterinpitäjänä rajoittaa käsittelyä, jos kyseessä on yksi seuraavista:
Kyseinen Metropolian henkilötietorekisterin tietojen oikaisupyyntö tai käsittelyn rajoittamispyyntö voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
Rekisteröidyllä on oikeus saada häntä koskevat henkilötiedot poistettua Metropolian rekisteristä ilman aiheetonta viivytystä edellyttäen, että jokin seuraavista täyttyy:
Kyseinen Metropolian henkilötietorekisteriin kohdistuvan tietojen poistopyyntö voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
Ei sovellu julkishallinnon toimijan rekisteriin.
Rekisteröidyllä on oikeus olla joutumatta sellaisen EU:n tietosuoja-asetuksen artiklassa 33 mainitun henkilötietojen tietoturvapoikkeaman kohteeksi, joka perustuu rekisterinpitäjän tietosuoja- ja/tai tietoturva-asioiden laiminlyömiseen, tai rekisterinpitäjän käyttämän henkilötietojen käsittelijän tietosuoja- ja/tai tietoturva-asioiden laiminlyömiseen. Rekisteröidyllä on oikeus tulla informoiduksi ilman tarpeetonta viivytystä, jos henkilötietojen tietoturvaloukkaus todennäköisesti aiheuttaa korkean riskin luonnollisten henkilöiden oikeuksille ja vapauksille.
EU:n tietosuoja-asetuksen 21 artiklan mukaisesti rekisteröidyllä on oikeus vastustaa, henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella, häntä koskevien henkilötietojen käsittelyä, joka perustuu 6 artiklan 1 kohdan e alakohtaan (käsittely on tarpeen yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseksi tai rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttämiseksi), kuten näihin säännöksiin perustuvaa profilointia. Rekisterinpitäjä ei saa enää käsitellä henkilötietoja, paitsi jos rekisterinpitäjä voi osoittaa, että käsittelyyn on olemassa huomattavan tärkeä ja perusteltu syy, joka syrjäyttää rekisteröidyn edut, oikeudet ja vapaudet tai jos se on tarpeen oikeusvaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi.
Kerättävien henkilötietojen käsittelyn vastustamispyyntö voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
Mikäli henkilötietojen käsittely perustuu rekisteröidyn antamaan suostumukseen, on rekisteröidyllä oikeus peruuttaa käsittelyyn antamansa suostumus milloin tahansa tämän vaikuttamatta suostumuksen perusteella ennen tätä suoritetun käsittelyn lainmukaisuuteen.
Metropoliassa kerättävien henkilötietojen käsittelyyn liittyvä suostumuksen peruuttaminen (peruuttamispyyntö) voidaan tehdä toimittamalla pyyntö johonkin kolmesta, edellä mainitusta Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluiden toimistosta, jossa pyynnön esittämisen yhteydessä rekisteröidyn on todistettava henkilöllisyytensä.
Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, jos rekisteröity katsoo, että häntä koskevien henkilötietojen käsittelyssä rikotaan soveltuvaa tietosuojasääntelyä.
Kansallinen valvontaviranomainen on Suomessa Tietosuojavaltuutetun toimisto, yhteystiedot:
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Käyntiosoite: Ratapihantie 9, 6. krs
00520 Helsinki
Postiosoite: PL 800
00521 Helsinki
Puhelin (vaihde): + 358 29 56 66700
Faksi: + 358 9 56 66735
Sähköposti: tietosuoja [at] om.fi (tietosuoja[at]om[dot]fi)
Metropolian henkilötietorekisterin sisältämien henkilötietojen käsittely suhteessa siihen, onko tietojen antaminen lakisääteinen, sopimukseen perustuva tai sopimuksen tekemisen edellyttämä vaatimus sekä onko rekisteröidyn pakko toimittaa henkilötiedot ja tietojen antamatta jättämisen seuraukset. Rekisterikohtaisesti on myös selvitetty, mistä henkilötiedot on saatu.
Metropolian Hyvissä handuissa himassa -hankkeen henkilötietorekisterin sisältämiä henkilötietoja ei käytetä automaattiseen päätöksentekoon eikä profilointiin.
Uutiskirjeemme ilmestyy pari kertaa vuodessa.
Tilaa uutiskirjeemme tällä e-lomakkeella.
Hanke on osa Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymän toimintaa.
Hyvissä handuissa! Käsikirja monialaiseen tiimiharjoitteluun sosiaali- ja terveysalalla
Tämä käsikirja on tarkoitettu tukemaan monialaisen tiimiharjoittelun suunnittelua ja toteutusta sosiaali- ja terveysaloilla.
Ammattien välinen yhteistyöosaaminen ja sen arviointi sosiaali- ja terveysaloilla
Tässä teoksessa keskitytään yhteistyöosaamiseen ja moniammatillisen työskentelyn osaamiseen ja tarjotaan välineitä näiden arvioimiseen.