Työllisyyden ja työkyvyn asiantuntija, hyvinvoinnin edistämisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK

Tutkintonimike
Fysioterapeutti, Geronomi, Sairaanhoitaja, Sosionomi, Terveydenhoitaja, Toimintaterapeutti (ylempi AMK)
Laajuus
90 opintopistettä
Kesto
1,5 - 2 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Työllisyyden ja työkyvyn asiantuntijan suuntaumisvaihtoehto on sinulle, kun

  • haluat edistää työllisyyttä sekä inhimillistä ja monimuotoista työelämää,
  • olet kiinnostunut työkyvyn tuen palvelujen kehittämisestä ja johtamisesta,
  • haluat laajentaa asiantuntijuuttasi monialaisessa opiskelijaryhmässä, yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa,
  • olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan tutkinnon ja
  • olet työskennellyt kaksi vuotta sosiaali- ja terveysalalla AMK- tai opistotasoisen tutkinnon jälkeen.

Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset ovat hakuohjeissa.

Hyvinvoinnin edistämisen ylempi amk -tutkinto-ohjelma

Hyvinvoinnin edistämisen ylemmässä amk-tutkinnossa on kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa. Työllisyyden ja työkyvyn asiantuntija on niistä yksi, kaksi muuta ovat toimintaterapian asiantuntija ja sosiaalialan asiantuntija.

Koulutuksen tavoitteet

Hyvinvoinnin edistämisen (YAMK) -tutkinnon Työllisyyden ja työkyvyn asiantuntijan suuntautumisvaihtoehto tarjoaa sinulle kattavan osaamisen ja laajan ymmärryksen siitä, mitä nykypäivän ja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan.

  • Työelämän monialaiset haasteet edellyttävät syvällistä ymmärrystä yhteiskunnan muutosten vaikutuksista työllisyyden ja työkyvyn palveluiden kehittämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen. Koulutuksessa opit, miten voit vastata näihin haasteisiin – erityisesti palvelujen digitalisoitumisen ja käyttäjälähtöisen kehittämisen näkökulmasta.
  • Lisäksi painotamme sosiaalisen kestävän kehityksen edellytysten huomioimista, mikä on yhä tärkeämpää palveluiden suunnittelussa ja johtamisessa.
  • Koulutus tarjoaa sinulle valmiudet toimia edelläkävijänä alallasi ja auttaa sinua menestymään työelämän muuttuvissa olosuhteissa.

Opintojen tavoitteena on vahvistaa yhteiskunnallisten, organisaatioiden ja yksilön tarpeiden ymmärrystäsi, tutkimustiedon asiantuntemustasi sekä kehittämis- ja johtamisosaamistasi.

Yhteiskunnallisesta näkökulmasta perehdyt opinnoissa mm. työllisyyden hoidon vaikuttaviin menetelmiin, työelämän tulevaisuustutkimuksiin, työn murroksen ilmiöihin sekä työvoiman kohtaannon haasteisiin ja ratkaisuihin. Syvennyt myös työllisyyden edistämisen palvelujärjestelmään, lainsäädäntöön ja poliittisen päätöksentekoon. Opintojen aikana tutustut erilaisiin työkyvyn ja työllisyyden edistämisen ohjelmiin ja hankkeisiin.

Organisaatioiden näkökulmasta perehdyt sekä työnantajien ja työyhteisöjen että työkyvyn tuen palveluja tuottavien toimijoiden rooleihin ja tehtäviin. Pääset kehittämään ratkaisuja mm. palvelupolkujen sujuvuuteen, työnantajayhteistyöhön ja yhdyspintatyöhön. Opit keskeisiä teemoja vastuulliesta ja ihmillisestä työelmämästä sekä osaat edistää työympäristön sekä fyysistä että kulttuurista esteettömyyttä ja saavutettavuuta.

Erityisesti syvennyt organisaatioiden välisten verkostojen ja yhdyspintojen sekä asiakaslähtöisten palvelupolkujen kehittämiseen Opinnoissa saat laajan ymmärryksen työelämän ulkopuolella tai heikommassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä tukevista palveluista ja toimijoista Tärkeitä teemoja ovat työnantajanäkökulma ja työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

Syvennyt opinnoissa työssä olevien henkilöiden työkyvyn tuen tutkittuihin ja vaikuttaviin palveluihin. Saat osaamista mm. työkykyjohtamisesta, työhyvinvoinnin edistämisestä ja työn muotoilusta. Perehdyt esihenkilön, henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon tehtäviin ja hyviin käytänteisiin.

Yksilöllisestä näkökulmasta keskeisintä opinoissasi on ymmärtää työkyvyn laaja-alainen merkitys ja se, että työkyky tai työkyvyttömyys on aina suhteessa työtehtävään ja -ympäristöön. Perehdyt täsmätyökyvyn ja osatyökyvyn käsitteisiin ja ilmiöihin. Syvennät osaamistasi työkyvyn arvioinnin ja edistämisen tutkituista menetelmistä ja niiden kehittämisestä. Sinulle tulee tutuksi mm. yksilölliset työkyvyn riskitekijät, laatukriteereihin perustuva työhönvalmennus, työllistymsitä tuevat sote-palvelut, uraohjaus, jatkuva oppiminen ja työn teon monet muodot ja mahdollisuudet.

Valmistuttuasi osaat

  • soveltaa työkyvyn ja työllisyyden edistämisen lainsäädäntöä ja poliittista päätöksentekoa asiakaslähtöisten ja taloudellisesti kestävien palvelujen kehittämisessä,
  • ennakoida työllisyyden edistämisessä, moninaisten työyhteisöjen johtamisessa ja asiakkuuksien kehittämisessä tulevaisuuden työn ja palvelujen muutoksia sekä digitalisaation vaikutuksia,
  • edistää työllisyyden toimijoiden verkostoyhteistyötä ja yhteistoimintaa yhdyspinnoilla,
  • soveltaa työkykyjohtamisen ja työhyvinvoinnin hyviä käytänteitä johtaessasi monimuotoisia työyhteisöjä ja palvelutoimintaa,
  • edistää sosiaalisesti kestävää työelämää ja toimintakulttuuria,
  • vahvistaa eettistä toimintaa sekä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista työllistymistä ja työkykyä tukevien palvelupolkujen kehittämisessä,
  • edistää monialaista työkyvyn ja palvelutarpeen arviointia sekä vaikuttavien menetelmien käyttöönottoa ja
  • tuottaa työelämän tarpeita vastaavaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä viestiä sen tuloksista ja vaikutuksista työkyvyn tuen palvelujen kehittämisessä.

Opintojen sisältö

Hyvinvoinnin edistämisen (ylempi amk) -tutkinnon Työllisyyden ja työkyvyn asiantuntijan suuntautumisvaihtoehdossa opiskelet seuraavat opintokokonaisuudet ja -jaksot:

Suuntautumisvaihtoehdon ydinopinnot 30 op

  • Työllisyyden edistäminen yhteiskunnassa 5 op
  • Vaikuttavuus- ja tutkimustieto työllisyyden edistämisessä ja työkyvyn tuen palvelujen ennakoinnissa ja kehittämisessä 5 op
  • Työllisyyttä edistävän verkostoyhteistyön ja työkyvyn tuen palvelujen kehittäminen yhdyspinnoilla 5 op
  • Työhyvinvoinnin ja työkykyjohtamisen kehittäminen monimuotoisessa työelämässä 5 op
  • Monialaiset työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja työllistymisen vaikuttavat menetelmät 5 op
  • Työllisyyden ja työkyvyn tuen tutkimus- ja kehittämismenetelmien perusteet 5 op

Täydentävät opinnot 30 op

Opiskelija valitsee täydentäviä opintoja sosiaali- ja terveysalan tarjontakoreista omien opiskelutavoitteiden mukaisesti. Opiskelija saa ohjausta tutoropettajalta täydentävien opintojen valintaan.

Täydentävät opinnot sisältävät johtamisopintoja, tutkimus- ja kehittämisopointoja sekä muita ajankohtaisia sosiaali- ja terveysalan ilmiöihin liittyviä opintoja.

Tarjonta tiedossa viimeistään alkuvuodesta 2025.

Opinnäytetyö 30 op

Opintoihin sisältyy 30 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opinnäytetyössä kehität sekä omaa osaamistasi että työllisyyden ja työkyvyn tuen palveluja

Opintojen toteutustapa

Opinnot toteutetaan yhteistyössä työelämän asiantuntijoiden kanssa, kehittäen työllisyyden ja työkyvyn tuen palveluja. Oppimistehtävät hyödyttävät sekä sinun osaamistavoitteitasi että työelämän kehittämistarpeita.

Tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohella. Varaudu siihen, että kaikki opinnot eivät ole täysin itsenäisiä ja omaan tahtiin suoritettavia opintoja. Muistathan myös, että uuden oppiminen ja ylemmän amk:n opinnot vaativat aikaa ja voimavaroja.

Suuntautumisvaihtoehdon opinnot

Työkyvyn ja työllisyyden asiantuntijan suuntautumisvaihtoehtosi 30 opintopisteen opinnot toteutuvat verkko-opintoina seuraavasti:

  • Osa opetuksesta järjestetään etäopetuksena ennalta määriteltyyn aikaan verkkoyhteyden kautta. Nämä tilaisuudet sisältävät alustuksia ja yhteistä ryhmätyöskentelyä sekä osaamisen jakamista. Tiettyyn aikaan läsnäoloasi vaativat ajankohdat pyritään aikatauluttamaan edellisellä lukukaudella.
  • Osa suuntautumisvaihtoehdon opinnoista ovat tietylle aikavälille sijoittuvaa itsenäistä opiskelua Moodle-oppimisympäristössä. Nämä opinnot voit suunnitella oman aikataulusi mukaisesti.

Täydentävät opinnot

Hyvinvoinnin edistämisen yamk-opiskelijan täydentävien opintojen 30 opintopisteen opintojen toteutustapa vaihtelee opintojaksojen välillä.

Valitset tutoropettajan ohjauksessa yhteisestä sosiaali- ja terveysalan yamk-opintojen tarjontakorista 25 opintopistettä opintoja, jotka ovat

  • tutkimus- ja kehittämisopintoja
  • johtamisopintoja ja/tai
  • ajankohtaisia sosiaali- ja terveysalan ilmiöihin liittyviä opintoja.

Huomioithan, että osa Metropolian tarjontakorin opinnoista saattaa sisältää lähiopetusta kampuksella. Pääsääntöisesti opinnot ovat verkossa toteutuvia opintoja.

Voit vapaasti valita 5 opintopistettä ylemmän amk:n tasoisia opintoja joko Metropolian yamk-tarjonnasta tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta, mm. CamupsOnline / Ripa.

Opinnäytetyö

Opinnäytetyö 30 op aloitetaan ensimmäisellä lukukaudella. Opinnäytetyöprosessi etenee tekemäsi suunnitelman mukaisesti nimetyn opettajan ohjauksessa.

Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää työllisyyden ja työkyvyn tuen palveluja sekä opiskelijan osaamista. Voit liittää opinnäytetyösi oman työyhteisösi palvelujen kehittämiseen. Opinnäytetyön voit tehdä myös Metropolian ja sidosryhmien yhteisissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa, joita tehdään Metropolian innovaatiokeskittymissä.

Opinnäytetyön voit tehdä joko yksin tai yhdessä toisen yamk-opiskelijan kanssa. Opinnäytetyösi on tutkimuksellinen kehittämisprosessi, joka edellyttää tutkimusprosessin ja tutkimusmenetelmien hyvää hallintaa.

Työelämäyhteistyö ja uramahdollisuudet

Hyvinvoinnin edistämisen ylemmän amk-tutkinnon ja työkyvyn ja työllisyyden asiantuntija -suuntautumisvaihtoehdon tavoitteena on työelämän kehittäminen sinulle kertyneen osaamisen kautta.

Tutkinto-ohjelmasta valmistuneena kykenet toimimaan vaativissa työkyvyn tuen ja työllisyyden edistämisen palvelujen kehittämis- ja johtamistehtävissä. Työtehtävät edellyttävät kykyä ennakoida, arvioida ja kartuttaa tietoa työllistymisestä ja työkyvystä yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan näkökulmasta.

Työkyvyn ja työllisyyden asiantuntijana sinulla on osaamista ennakoida tulevaisuuden kehittämisen tarpeita sekä uudistaa käytäntöjä innovatiivisesti ja verkostomaisesti. Osaat hyöydytää työssäsi kansallisia ja kansainvälisiä hyviä käytänteitä ja tutkittua tietoa. Voit toimia erilaisissa julkisten, yksityisen ja järjestöjen työllisyyttä ja työkykyä tukevissa palveluissa ja yksiköissä erityisasiantuntijana, kehittäjänä, esihenkilönä tai johtajana.

Kysy tutkintovastaavalta Hyvinvoinnin edistämisen YAMK-opinnoista!

Kouluttajatiimi

Kouluttaja

Kouluttaja

Johanna Holvikivi

Yliopettaja

Osaamisen johtaminen Strateginen johtaminen Hyvinvoinnin johtaminen Pedagoginen kehittäminen

Näytä profiili People Finderissa

Kouluttaja

Ulla Vehkaperä

Lehtori

Osaamista osatyökykyisten työllistymisestä, työkyvyn tuen muodoista ja verkostoista, sote-alan yrittäjyydestä, monialaisista kehittämis- ja innovaatioprojekteista.

Näytä profiili People Finderissa

Kouluttaja

Katriina Rantala-Nenonen

Lehtori

Näytä profiili People Finderissa

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Sosiaali- ja terveysala

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Työllisyyden ja työkyvyn asiantuntijan opintojen aloitus

Ohjeet päivitetään lähempänä uuden ryhmän aloitusta.