Opiskelu
Kenelle sosiaalialan asiantuntijan suuntautumisvaihtoehto on tarkoitettu?
Hyvinvoinnin edistämisen YAMK-tutkinnon sosiaalialan asiantuntijan suuntautumisvaihtoehto on sinulle, kun
- haluat olla mukana kehittämässä sosiaalialan toimintakäytäntöjä ja palveluita työelämän eri toimintaympäristöissä,
- haluat olla mukana tekemässä ja kehittämässä yhteiskunnallista vaikuttamistyötä, · olet kiinnostunut toimimaan sosiaalialan johtotehtävissä,
- haluat laajentaa asiantuntijuuttasi monialaisessa opiskelijaryhmässä yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa,
- olet suorittanut sosiaalialan AMK-tutkinnon (sosionomi tai geronomi) ja
- olet työskennellyt kaksi vuotta sosiaalialalla AMK- tai opistotasoisen tutkinnon jälkeen.
Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset löytyvät hakuohjeista.
Hyvinvoinnin edistämisen ylempi amk -tutkinto-ohjelma
Hyvinvoinnin edistämisen ylemmässä amk-tutkinnossa on kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa. Sosiaalialan asiantuntija on niistä yksi, kaksi muuta ovat työllisyyden ja työkyvyn asiantuntija ja toimintaterapian asiantuntija.
Koulutuksen tavoitteet
Hyvinvoinnin edistämisen YAMK-tutkinnon sosiaalialan asiantuntijan suuntautumisvaihtoehdon opinnoissa saat laajan ja syvällisen ymmärryksen siitä, mihin suuntaan yhteiskunnan ja erityisesti sosiaalialan palvelut ovat kehittymässä.
Sosiaalialan palvelujen kehittämisessä ja johtamisessa korostuvat mm. palveluiden digitalisoituminen, yhteiskunnassa näkyvät sosiaalipoliittiset ilmiöt, palveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen, muutosjohtamisen taidot sekä erityisesti sosiaalisesti kestävän kehityksen edellytysten huomioiminen.
Opintojen tavoitteena on vahvistaa sosiaalialan asiantuntijaosaamista, johtamisosaamista sekä tutkimuksellista kehittämisosaamista (Sosiaalialan AMK -verkosto 2023).
Asiantuntijaosaamisen näkökulmasta saat valmiudet arvioida ja analysoida kriittisesti yhteiskunnallisia ja globaaleja muutoksia, jotka vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Opintojen myötä osaat arvioida, suunnitella ja johtaa asiakasprosesseja, työskennellä itsenäisesti vaativissa asiantuntijatehtävissä sekä edistää monitoimijaista yhteistyötä. Tulevaisuuden sosiaalialan asiantuntijana osaat hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia sosiaalialan toimintaympäristössä.
Johtamisosaamisen näkökulmasta voit painottaa opintojasi oman kiinnostuksesi mukaan. Tulet valitsemaan sosiaali- ja terveysalan yhteisestä valikoimasta erilaisia johtamisen opintojaksoja, jotka soveltuvat parhaiten sinun uratavoitteisiisi. Osaat kehittää ja edistää strategia- ja laatutyötä, johtaa työyhteisön toimintaa ja edistää työhyvinvointia, ymmärtää taloudellisia vaikutuksia sekä tehdä kestäviä tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja.
Kehittämisen näkökulmasta osaat arvioida kriittisesti yhteiskunnan ja työelämän kehittämistarpeita, hallitset TKI-toiminnan menetelmiä sekä osaat kehittää sosiaalialan työtä ja käytäntöjä ajankohtaiseen tutkimustietoon perustuen. Sinulla on mahdollista painottaa täydentävän osaamisen 30 op opintokokonaisuudessa opintojasi kehittämiseen ja menetelmälliseen osaamiseen, mikäli olet kiinnostunut toimimaan tulevaisuudessa esimerkiksi erilaisissa projektitehtävissä tai jatkamaan yliopiston tohtoriopintoihin.
Valmistuttuasi osaat
- ennakoida tulevaisuuden kehityskulkuja yhteiskunnallisten palveluiden, erityisesti sosiaalipalveluiden tuottamisessa sekä arvioida muutosten vaikutuksia palveluiden käyttäjien arkeen,
- arvioida yhteiskunnallisten muutosten sekä digitalisaation vaikutuksia sosiaalialan työssä,
- edistää sosiaalialan toimijoiden verkostoyhteistyötä, monialaisuutta ja yhteistoimintaa,
- johtaa omaa asiantuntijuuttasi ja työyhteisöjä, · kehittää sosiaalisesti kestäviä palveluita asiakaslähtöisesti, · edistää eettistä toimintaa sekä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista ja · toteuttaa työelämän ja asiakkaiden tarpeita vastaavaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä viestiä sen tuloksista ja vaikutuksista
Opintojen sisältö
Hyvinvoinnin edistämisen (ylempi amk) -tutkinnon sosiaalialan asiantuntijan suuntautumisvaihtoehdossa opiskelet seuraavat opintokokonaisuudet ja -jaksot:
Suuntautumisvaihtoehdon ydinopinnot 30 op
Sosiaalialan suuntautumisvaihtoehdon ydinopinnot koostuvat asiantuntijuuttasi ja kehittämisosaamista syventävistä opinnoista. Tiedot tulevat täsmentymään ennen hakua.
Täydentävät opinnot 30 op
Opiskelija valitsee täydentäviä opintoja sosiaali- ja terveysalan tarjontakoreista omien opiskelutavoitteiden mukaisesti. Opiskelija saa ohjausta täydentävien opintojen valintaan.
Täydentävät opinnot sisältävät johtamisopintoja, tutkimus- ja kehittämisopointoja sekä muita ajankohtaisia sosiaali- ja terveysalan ilmiöihin liittyviä opintoja.
Täydentävien opintojen tarjonta vahvistetaan alkuvuodesta 2025.
Opinnäytetyö 30 op
Opintoihin sisältyy 30 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opinnäytetyössä kehität sekä omaa osaamistasi että sosiaalialaa ja sen palveluja.
Opintojen toteutustapa
Tutkinnon kehittämisessä tehdään yhteistyötä kansallisen sosiaalialan verkoston kanssa. Oppimistehtävät hyödyttävät sekä sinun osaamistavoitteitasi että työelämän kehittämistarpeita.
Tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohella 1,5–2 vuodessa. Varaudu siihen, että kaikki opinnot eivät ole täysin itsenäisiä ja omaan tahtiin suoritettavia opintoja. Muistathan myös, että uuden oppiminen ja YAMK-tutkinnon opinnot vaativat aikaa ja voimavaroja.
Sosiaalialan asiantuntijan ydinopintojen toteutustapa
Osa suuntautumisvaihtoehdon opinnoista ovat tietylle aikavälille sijoittuvaa itsenäistä opiskelua verkko-oppimisympäristössä. Nämä opinnot voit suunnitella oman aikataulusi mukaisesti. Osa opetuksesta järjestetään vastaavasti etäopetuksena ennalta määriteltyyn aikaan zoom-verkkoyhteyden kautta. Nämä tilaisuudet sisältävät alustuksia ja yhteistä ryhmätyöskentelyä sekä osaamisen jakamista. Mikäli opinnot vaativat läsnäoloasi kampuksella, niin näistä ajankohdista ilmoitetaan hyvissä ajoin.
Sosiaalialan asiantuntijan täydentävän osaamisen opintojen toteutustapa
Täydentävistä opinnoista tulet valitsemaan tutoropettajan ohjauksessa yhteisestä sosiaali- ja terveysalan YAMK-opintojen tarjontakorista 30 opintopistettä opintoja, jotka ovat:
- tutkimus- ja kehittämisopintoja
- johtamisopintoja ja/tai
- ajankohtaisia sosiaali- ja terveysalan ilmiöihin liittyviä opintoja.
Huomioithan, että osa Metropolian täydentävistä opinnoista saattaa sisältää lähiopetusta kampuksella. Pääsääntöisesti yamk- opinnot ovat verkossa toteutuvia opintoja.
Täydentävän osaamisen kokonaisuuteen voit valita vapaasti 5 opintopistettä YAMK- tasoisia opintoja joko Metropolian tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta. (mm. CamupsOnline / Ripa)
Opinnäytetyön toteutustapa
Opinnäytetyö 30 op aloitetaan ensimmäisellä lukukaudella. Opinnäytetyöprosessi etenee tekemäsi suunnitelman mukaisesti nimetyn opettajan ohjauksessa. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää oman suuntautumisvaihtoehdon työelämätarpeita, palveluita sekä osaamista. Opinnäytetyön voi joissakin tapauksissa tehdä Metropolian ja sidosryhmien yhteisissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa, joita tehdään Metropolian innovaatiokeskittymissä.
Opinnäytetyön voit tehdä joko yksin tai parityönä. Opinnäytetyösi on tutkimuksellinen kehittämisprosessi, joka edellyttää tutkimusprosessin ja tutkimusmenetelmien hyvää hallintaa.
Uramahdollisuudet
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia erilaisissa työtehtävissä, esimerkiksi erityisasiantuntijana, erityissosiaaliohjaajana, kehittäjänä, esihenkilönä tai johtajana. Sosiaalialan asiantuntijana sinulla on hyvät valmiudet ja osaamista ennakoida sosiaalipalveluiden kehittämistarpeita sekä uudistaa alan käytäntöjä asiakaslähtöisesti, innovatiivisesti kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa hyödyntäen.
Kysy tutkintovastaavalta Hyvinvoinnin edistämisen YAMK-opinnoista!
Kouluttajatiimi
Niina Pietilä
Lehtori
Jyrki Konkka
Yliopettaja
Lauri Narinen
Lehtori
Opetan seuraavia aiheita: sosiologia - taloustiede - yritystoiminta - johtaminen - innovaatiot - hyvinvointitutkimus, niin perustutkinnot kuin YAMK, suomi & englanti.
Näytä profiili People FinderissaMiia Ojanen
Lehtori
Katja Ihamäki
Lehtori
Eija Raatikainen
Yliopettaja
Yliopettaja(KT), Dosentti (https://www.linkedin.com/in/eija-raatikainen-baa3bb53/)
Näytä profiili People FinderissaKatriina Rantala-Nenonen
Lehtori
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Sosiaali- ja terveysala
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee tehdä ennakkotehtävät. Ennakkotehtävä toimitetaan hakuaikana 11.3.- 25.3.2025 sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostona 25.3.2025 klo 15:00 mennessä. Tiedostoformaatit tehtävänannon mukaisesti.
Ennakkotehtävät julkaistaan 14.2.2024.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee suorittaa tutkinto-ohjelman oma valintakoe hyväksytysti Opintopolussa kuvatulla tavalla. Valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin ja lisätietoihin valintakokeesta Opintopolussa.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Sosiaalialan ylemmän AMK-tutkinnon opintojen aloitus
Ohjeet päivitetään lähempänä uuden ryhmän aloitusta.