Talotekniikan opiskelijoiden projekti: Huoneistokohtaisella energianmittauksella edistetään rakennusten energiatehokkuutta
Metropolian talotekniikan insinööriopiskelijoiden innovatiivinen projekti toi uutta tietoa energiansäästöstä ja hiilijalanjäljen pienentämisestä. Opiskelijat Aron Ausin, Sami Kaivo ja Niki Halonen tarttuivat rohkeasti ajankohtaiseen ja tärkeään aiheeseen: huoneistokohtaisen energianmittauksen hyödyntämiseen. Heidän tavoitteensa on selkeyttää energiamittauksen mahdollisuuksia ja vaikutuksia asukaskäyttäytymiseen – aihetta, joka on vielä monille vieras.
Simulaatiot tuovat tutkimuksen lähelle käytäntöä
Opiskelijaryhmä käytti tutkimuksessaan IDA ICE -simulaatio-ohjelmaa ja loi mallin tyypillisestä 1970-luvun kerrostalosta. Mallinnuksessa otettiin huomioon rakennuksen U-arvot, talotekniikkajärjestelmät sekä lämmönlähteet, kuten ihmiset, laitteet ja valaistus. Näiden avulla he pystyivät analysoimaan esimerkiksi huoneiden välistä lämpöjohtumista ja lämpötilojen säätämisen vaikutuksia energiankulutukseen.
“Simulaatiot paljastivat mielenkiintoisia tuloksia. Esimerkiksi kun tarkasteluhuoneistossa laskettiin lämpötilaa, väheni patterista saadun lämpöenergian kulutus, mutta viereisistä huoneistoista johtuva lämpöenergia kasvoi. Tämä osoittaa, kuinka merkittäviä vaikutuksia lämpötilan säädöllä voi olla koko rakennuksen energiankäyttöön”, selvittää opiskelijakolmikko.
Säästöjä lämpimän veden käytöstä – jopa 40 prosenttia
Ausinin, Kaivon ja Halosen mukaan erityisesti lämpimän käyttöveden mittaaminen tarjoaa valtavaa potentiaalia energiankulutuksen vähentämiseen. Näin voi saavuttaa jopa 30–40 prosentin säästöjä. Tämä ilmiö perustuu psykologiseen efektiin: tietoisuus mittaamisesta ohjaa käyttäytymistä vastuullisempaan suuntaan.
“Kun asukkaat saavat reaaliaikaista tietoa vedenkulutuksestaan, he alkavat automaattisesti käyttää vähemmän”, opiskelijat kertovat.
Tekoäly tuo tarkkuutta ja tasaa huoneistojen välisiä lämpötilaeroja
Opiskelijakolmikon visio ulottuu pitkälle tulevaisuuteen, jossa tekoäly ja älykkäät lämmitysjärjestelmät tekevät energiansäästöstä entistä tehokkaampaa. Tekoälypohjaiset patteritermostaatit ja olosuhdemittarit voisivat säädellä lämmitystä optimaalisesti ja samalla tasata huoneistojen välisiä lämpötilaeroja. Tämä poistaisi myös tarpeen monimutkaisille korjauskertoimille laskutuksessa.
Talotekniikka mullistamassa arjen ratkaisuja
Opiskelijoiden projekti tarjoaa konkreettisia esimerkkejä siitä, miten talotekniikan opiskelijat voivat jo opintojensa aikana vaikuttaa merkittävästi tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Heidän tutkimuksensa avaa ovia paitsi rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen myös asukkaiden hyvinvoinnin lisäämiseen. Talotekniikan opinnoissa käsitellään kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen teknisten palveluiden, järjestelmien ja laitteiden kokonaisuuksia. Talotekniikka on toimivan ja terveellisen asuin- ja työympäristön suunnittelua ja rakentamista uuden, ympäristölle ystävällisen teknologian avulla.
Talotekniikan insinöörin AMK-opinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa
Talotekniikka on yhteisnimitys kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen teknisten palveluiden, järjestelmien ja laitteiden kokonaisuudelle. Talotekniikka on toimivan ja terveellisen asuin- ja työympäristön suunnittelua ja rakentamista uuden, ympäristölle ystävällisen teknologian avulla.
Kiinnostaako sinua olla mukana kehittämässä älykkäämpiä ja kestävämpiä asumisratkaisuja? Metropolia Ammattikorkeakoulun talotekniikan opinnot voivat olla juuri sinun polkusi kohti merkityksellistä ja innovatiivista uraa.