Opiskelu
Tämä koulutus on tarkoitettu sairaanhoitajan, kätilön tai ensihoitajan amk-tutkinnon suorittaneille. Jos olet aiemmin suorittanut sairaanhoitajan tai kätilön opistoasteen tutkinnon, voit hakea neljävuotiseen terveydenhoitajakoulutukseen ja sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.
Terveydenhoitaja - Asiantuntija ja tiimipelaaja
- Terveydenhoitajan työ on merkityksellistä ja monipuolista
- Teet ihmisläheistä ja vastuullista työtä, jossa jokainen päivä tuo uusia kokemuksia.
- Työsi on monimuotoista ja vaihtelevaa: pidät itsenäisesti vastaanottoja ja ryhmäohjauksia, teet kotikäyntejä ja vastaat asiakkaiden yhteydenottoihin digitaalisesti.
- Autat ehkäisemään terveysriskejä, tunnistamaan niitä ajoissa ja sekä tuet asiakkaita elämänkaaren eri vaiheissa vauvan odotuksesta vanhuusikään saakka.
- Olet terveydenhoidon asiantuntija eri työryhmissä ja verkostoissa sekä teet yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa.
Sopisinko minä terveydenhoitajaksi?
- Oletko kiinnostunut ihmisläheisestä työstä ja haluat auttaa eri-ikäisiä ihmisiä elämään terveemmin? Terveydenhoitajan työ voisi olla sinun juttusi!
- Sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky eläytyä asiakkaidesi elämäntilanteisiin. Olet helposti lähestyttävä ja myötätuntoinen.
- Terveydenhoitajana tarvitset ajantasaisia teoreettisia tietoja ja vahvoja käytännön taitoja, mutta älä huoli, koulutus ja kokemus antavat hyvin eväitä työhön.
- Sinulla on rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä etkä pelkää ottaa vastuuta.
- Osaat arvioida ja kehittää omaa ammattitaitoasi, myös työyhteisösi toimintatapojen kehittäminen yhteistyössä tiimin kanssa innostaa sinua.
Terveydenhoitajan työ tarjoaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa positiivisesti ihmisten elämään joka päivä. Oletko valmis tarttumaan tähän haasteeseen?
Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja aiempi osaaminen
Opintojen laajuus on 60 opintopistettä. Aiempien opintojen ja osaamisen pohjalta laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jossa huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen. Opinnot on mahdollista tehdä 1-1,5 vuodessa.
Tutustu terveydenhoitajan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Terveydenhoitajan ammatilliset osaamisvaatimukset 2022 Theseuksessa.
Terveydenhoitajaksi opiskelu Metropoliassa on vaihtelevaa ja innostavaa
- Suoritat opintoja pääosin itsenäisinä verkko-opintoina, mutta myös laboraatioissa ja simulaatioissa. Laboraatiot ja simulaatiot järjestetään kampuksella noin kahtena päivänä kuukaudessa.
- Ammattitaitoa edistävät harjoittelut voit tehdä joko pääkaupunkiseudulla tai muualla Suomessa.
- Lyhyt kansainvälinen opiskelijavaihto on mahdollista opintojen aikana.
- Sinulla on mahdollisuus suorittaa osa opinnoista HyMy-kylän palvelutoiminnassa sekä tehdä osa opinnoistasi Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymässämme sijaitsevissa tutkimus- ja kehittämisohjelmissa sekä yhteistyöalustoilla.
Modernit oppimisympäristöt
Pääset oppimaan yhdessä ja yksin Myllypuron kampuksen ainutlaatuisissa oppimisympäristöissä. Simulaatiotiloissamme pääset harjoittelemaan turvallisesti aidon tuntuisessa ympäristössä terveydenhoitajatyötä. Laboraatiotunneilla harjoittelet hoitotyön eri tilanteissa toimimista laadukkaiden välineiden ja asiantuntevien opettajien ohjauksessa.
Monipuoliset harjoittelut erilaisissa ympäristöissä
Terveydenhoitajan tutkinnon opinnoista on puolet ammattitaitoa edistävää harjoittelua. Opintojesi aikana harjoittelet terveydenhoitajatyötä mm. äitiys- ja lastenneuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa sekä HyMy-kylämme palvelutoiminnassa.
Opintojen laajuus vastaa päätoimista opiskelua. Tee päätös sitoutua opintoihin ja suunnittele itsenäiselle opiskelulle riittävästi aikaa.
Perehdythän sosiaali- ja terveysalan koulutuksen terveyden ja toimintakyvyn vaatimuksiin: Hakeminen – Ammattikorkeakouluun.fi
Ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita koskettavat autenttiseen työympäristöön soveltuvat alakohtaiset ohjeet. Kliinisiä taitoja harjoiteltaessa oppilaitoksessa tai harjoitteluissa erilaisissa toimintaympäristöissä huomioidaan työtehtävien edellyttämät hygieniavaatimukset sekä asiakas- ja potilasturvallisuus. Opiskelijat käyttävät taitoja harjoitellessaan ammattikorkeakoulujen ohjeiden mukaisia suojavaatteita.
Harjoittelujen aikana opiskelijat noudattavat harjoitteluyksiköiden määrittelemiä työ- ja suojavaatteiden, henkilösuojaimien käytön ym. ohjeistuksia. Esimerkiksi potilaita hoidettaessa ei voi kaikissa harjoittelupaikoissa työvaatteissa olla pitkiä hihoja tai omia vaatteita ei voi käyttää. Lisäksi harjoitteluissa opiskelijalla tulee olla useimmissa harjoittelupaikoissa käytössään kuvallinen henkilökortti, josta opiskelija on tunnistettavissa.
Terveydenhoitajat työllistyvät hyvin
Terveydenhoitajan tutkinto mahdollistaa työskentelyn monipuolisissa ja mielenkiintoisissa työtehtävissä.
Työpaikkanasi voi olla esim. äitiys- ja lastenneuvola tai perhekeskus, koulu- tai opiskeluterveydenhuolto, työterveyshuolto, kotihoito, hyvinvointi- ja terveyskeskus, terveyden edistämisen järjestö tai oma yritys.
Terveydenhoitajan jatko-opintomahdollisuudet
Ammattikorkeakoulun ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot, esimerkiksi:
- Terveyden edistäminen, ylempi AMK | Metropolia
- Hoitotyön kehittäminen ja johtaminen, ylempi AMK | Metropolia
- Ikääntyneiden palvelujen kehittäminen ja johtaminen, ylempi AMK | Metropolia
tai yliopistojen terveystieteiden maisteriopinnot
Kysy tutkintovastaavalta terveydenhoitajaopinnoista
Kysy opinto-ohjaajalta terveydenhoitajaopintoihin hakemisesta
Tilaa hakijan uutiskirje
Saat muutaman kerran vuodessa tietoa tutkintokoulutuksista, hakuaikatauluista ja Metropoliassa opiskelusta.
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Monimuoto-opiskelu
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.5.2025 klo 8:00- 31.10.2025 klo 15:00
Joustavassa valinnassa aloituspaikat täytetään hakemusten saapumisjärjestyksessä siten, että kaikki opiskelijavalintakriteerit täyttävät hakijat hyväksytään hakemusten saapumisjärjestyksessä kunnes haku päättyy tai aloituspaikat ovat täyttyneet.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta kerätään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
Lisätietoa hakemusmaksusta Studyinfo.fi:ssa (in English) ja Opintopolku.fi:ssa
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Opiskeluun liittyvät uusimmat julkaisut - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Tarkemmat ohjeet uusille opiskelijoille julkaistaan marraskuussa 2025.