Esitys- ja teatteritekniikan työelämäosaajan väyläopinnot

Joustava reitti tutkintokoulutukseen työn ohessa!

Perustiedot

Kesto / Ajankohta
1-2 vuotta
Laajuus
60 opintopistettä
Opetuspaikka
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika:
Elokuu 2025
Aloituspaikat
5
Hinta
400 €

Esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikan ammattilainen, oletko kiinnostunut esitys- ja teatteritekniikan korkeakoulututkinnon suorittamisesta? Haluatko päivittää osaamistasi ja verkostoitua muiden esitys- ja tapahtuma-alan asiantuntijoiden kanssa?

Syksyllä 2023 käynnistyi esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikan ammattilaisille suunnatut uudet työelämäosaajan väyläopinnot tähtäimenään esitys- ja teatteritekniikan medianomitutkinto. Opinnot toteutetaan joustavana monimuoto-opiskeluna, jossa yhdistetään eri opiskelumuotoja. Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti aiemman osaamisen perusteella. Opintojen etenemistä nopeuttavat osaamisen näytöt, joiden avulla on mahdollista tunnistaa aiempaa osaamista osaksi opintoja.

Työelämäosaajan väyläopinnot (aiempi termi polkuopinnot) ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Tämän jälkeen opinnoissaan hyvin menestyneellä opiskelijalla on mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi Esitys- ja teatteritekniikan monimuotototeukseen joustavassa haussa avoimen AMK:n opintojen perusteella. Opiskelijavalinta tapahtuu erillisten valintaperusteiden mukaan. Lue lisää tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta väyläopintojen jälkeen.

Kenelle?

Esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikan ammattilaisille, joilla on

  • alan työkokemusta vähintään viisi vuotta.
  • halu päivittää osaamista ja verkostoitua muiden esitys- ja tapahtuma-alan asiantuntijoiden kanssa.
  • tähtäimenään esitys- ja teatteritekniikan medianomitutkinto.

Edellytykset

Hakijalla on vähintään viiden vuoden työkokemus esitys-, teatteri- ja/tai tapahtumatekniikan alalta.

Kyky sitoutua tiiviisti suoritettaviin opintoihin (tavoiteopintoaika 1-2 vuotta).

Mahdollisuus osallistua lähiopetukseen noin kerran kuukaudessa yhtenä päivänä ja liveverkko-opetukseen parina päivänä kuukaudessa.

Motivaatio opiskella myös itsenäisesti verkossa.

Sisältö

Ennen varsinaisten opintojen alkua jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) aiemman osaamisen perusteella.

HOPSiin sisällytetään 60 opintopistettä alla olevan taulukon mukaisia esitys- ja teatteritekniikan monimuotototeutuksen opetussuunnitelman ensimmäisen ja toisen lukuvuoden opintoja. Opiskelu- ja viestintätaidot valitaan automaattisesti kaikkien HOPSiin.

Omaa työtä voi hyödyntää opinnoissa monin tavoin.

Henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS) valittavat opinnot:

  • Opiskelu- ja viestintätaidot, 5 op
  • Esittävien taiteiden tuntemus 1-2, 10 op
  • Englanti ja ruotsi, 10 op
  • Esitystekniset sovellukset 1 (matematiikka ja fysiikka), 5 op
  • Esitystekniset sovellukset 2 (sähkötekniikka ja tietoverkot), 5 op
  • Esitystoiminnan turvallisuus, 5 op
  • Ääni-, valo-, video- ja näyttämötekniikka, 5-20 op
  • Esitystekninen projekti 1-2, 5-20 op
  • Esitystekniset sovellukset 5, 5 op
  • Esitystekninen tuotanto 1, 5 op

Opintojaksot on mahdollista suorittaa joko monimuoto-opintoina tai osaamisen näyttöarviointina. Osan opintojaksoista voi suorittaa itsenäisenä verkkototeutuksena. Useimmilla opintojaksoilla on mahdollisuus työn opinnollistamiseen.

Opintojaksojen tarkemmat sisällöt ja tavoitteet löytyvät monimuotototeutuksen opetussuunnitelmasta.

Toteutus

Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnot alkavat elo-syyskuun vaihteessa tai joustavasti tämän jälkeen.

Opintoja voi suorittaa osallistumalla monimuotoryhmän kursseille, itsenäisinä verkko- tai projektiopintoina sekä aiemman osaamisen osoittamisella.

Monimuotoryhmän kurssit ovat pääosin etätoteutuksia. Opiskelua Arabian kampuksella on noin yhtenä päivänä kuukaudessa ja liveverkko-opetusta muutamana päivänä kuukaudessa.

Opetuspäivien määrät riippuvat henkilökohtaiseen suunnitelmaan valituista kursseista.

Kurssien toteutusaikataulu on sama kuin monimuotoryhmällä eli opinnot ovat tarjolla ainakin kerran kahden vuoden aikana.

Ilmoittautuminen

HUOM! Lukuvuoden 2024-2025 työelämäosajaajan väyläopintojen paikat ovat täynnä. Seuraava ilmoittautumisaika on elokuussa 2025.

Tarkemmat ilmoittaumisohjeet julkaistaan kevään 2025 aikana.

Selvitys työkokemuksesta

Koulutukseen ilmoittautuminen edellyttää enintään A4-sivun mittaisen työkokemuskuvauksen ja CV:n/ansioluettelon palauttamista. Kirjoita siis lyhyt selvitys koulutuksestasi ja työkokemuksestasi.

Työkokemusvaatimus

  • Työkokemuksen tulee olla vähintään viisi vuotta ja esitys-, teatteri- ja/tai tapahtumatekniikan ammattitehtävistä. Ammattitehtäviksi katsotaan itsenäinen työskentely esim. valo- tai ääniteknikkona, teknisenä suunnittelijana tai tuottajana, valo- tai näyttämömestarina, livemiksaajana tai vastaavana. Työkokemukseksi ei lasketa tapahtumien tai tapahtumatekniikan rakentamisen avustavaa työtä.
  • Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina.
  • Osa-aikatyön tunnit muunnetaan kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta.
  • Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua.
  • Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL-vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus). Freelancetyön laajuutta voi osoittaa myös portfoliotyyppisesti.
  • Hakijan täytyy toimittaa työtodistukset ja vastaavat dokumentit pyydettäessä. Hakeutumisvaiheessa tulee toimittaa ainoastaan työkokemuskuvaus ja CV/ansioluettelo.

Lisätietoja

Jos sinulla on maksua tai etuuksia koskevia kysymyksiä, lue ohjeet verkkosivulta tai ota yhteyttä avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)

Lisätietoja opintojen sisällöstä ja toteutuksesta:
koulutussuunnittelija Leena Niiranen, 050 572 9755, leena.niiranen [at] metropolia.fi (leena[dot]niiranen[at]metropolia[dot]fi)

Väyläopintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan väyläopintoja Metropoliaan!

Lue alta kaikki Metropolian väyläopiskelijoita koskevat yhteiset ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet.

Esitys- ja teatteritekniikan työelämäosaajan väyläopintojen aloitusohjeet

Opinnot alkavat tiistaina 27.8.2024 tai joustavasti tämän jälkeen.

Lämpimästi tervetuloa opiskelemaan Metropolian avoimeen ammattikorkeakouluun Esitys- ja teatteritekniikan työelämäosaajan väyläopintoihin!

Opintojen aloitus

Opinnot alkavat yhteisellä infotilaisuudella Zoomissa tiistaina 27.8. klo 15.00-16.00. Ilmoitathan, jos ajankohta ei missään tapauksessa sovi. Zoom-linkki lähetään elokuun puolivälin jälkeen väyläopintoihin valituille sähköpostitse. Tutustu ennen infotilaisuutta monimuotoryhmän opetussuunnitelmaan sekä tämän sivun Esitys- ja teatteritekniikan työelämäosaajan väyläopintojen tietoihin ja mieti mahdolliset kysymykset valmiiksi infotilaisuutta varten.

Opinnot jatkuvat maanantaina 2.9.2024 klo 9:30, Arabian kampuksella osoitteessa Hämeentie 135 D. Syksyllä tarjolla olevien opintojen aikatauluja voi katsoa jo monimuotoryhmän lukujärjestyksestä lukkarikoneesta ryhmätunnuksella KXH24S2. Henkilökohtainen lukujärjestys tullaan muodostamaan HOPS-keskustelun jälkeen. Pääset varaamaan HOPS-ajan infotilaisuuden jälkeen. Kaikille pakollinen opinto syksyllä 2024 on Opiskelu- ja viestintätaidot. Tämän lisäksi tarjolla on Esitystoiminnan turvallisuus, Äänitekniikka, Esittävien taiteiden tuntemus 1 ja Esitystekniset sovellukset 1. Näet opintojen aikataulut monimuotoryhmän lukujärjestyksestä.

Muistathan aktivoida käyttäjätunnuksesi ja ottaa pilvipalvelut käyttöön ennen opintojen aloitusta. Opintojaksoilla käytetään usein oma.metropolia.fi-portaalia sekä Metropolian tarjoamia ja hallinnoimia Googlen ja Microsoftin pilvipalveluita. Ota Metropolian pilvipalvelut käyttöön ennen opetuksen alkua.

Opiskelu Esitys- ja teatteritekniikan työelämäosaajan väyläopinnoissa

Opetusta on pääsääntöisesti muutaman kerran kuukaudessa maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9:30 - 16:30 välillä. Iso osa opetuksesta järjestetään etänä, kampuksella työskennellään keskimäärin kerran kuussa. Lisäksi on valittavissa esitys- ja teatteritekniikan syventäviä ammattiopintoja eli erikoiskursseja. Tarkempi aikataulu ja henkilökohtainen lukujärjestys muodostuu HOPS-keskustelun jälkeen.

Yhteystiedot

Avoimen AMK:n sivuilta ja Metropolian opiskelijoiden OMA-intranetistä löydät tärkeää tietoa opiskelusta. Alla yhteystietoja aihepiireittäin:

  • Opintojesi vastuuhenkilö ja opintojen ohjaus: Mikko Pirinen, mikko.pirinen [at] metropolia.fi (mikko[dot]pirinen[at]metropolia[dot]fi)
  • Haku tutkinto-opiskelijaksi Metropolian avoimen amk:n opintojen perusteella ja muut hakuasiat: hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
  • Opintosuoritusotteen voi tulostaa ja opiskelutodistuksen voi tilata OMAn opiskelijan työpöydän eOpiskelijapalveluista
  • Muu yleinen neuvonta, maksujen hyvitykset, tukihakemukset: avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)
  • Tietotekniset ongelmat: helpdesk [at] metropolia.fi (helpdesk[at]metropolia[dot]fi)