Päivitämme tälle sivulle lisätietoa koronaviruksen vaikutuksesta Metropolian toimintaan. Metropolian opiskelijoille ja henkilöstölle tarkempia ohjeita ja linjauksia löytyy kootusti Oma-intranetista.

Sivu päivitetty 4.6.2021

Metropolian kampukset ovat avoinna, mutta 30.6.2021 asti kaikkea muuta kuin välttämätöntä asiointia kampuksilla pyydetään välttämään. Kampuksilla asioitaessa käytetään maskia ja noudatetaan muitakin turvatoimia.

Seuraamme aktiivisesti viranomaisten ohjeistuksia koronavirukseen liittyen ja muutamme niiden mukaisesti tarvittaessa toimintaamme. 

Yhteystiedot viranomaisille altistustilanteita varten

Mahdollisia Metropolian toimintaan liittyviä korona-altistumisia koskien, pyydämme viranomaisia olemaan yhteydessä arkisin klo 8 - 16

 • sähköposti korona.paivystys [at] metropolia.fi
 • puhelin  050 573 1345

Metropolialaisten mahdollisten koronavirustartuntojen kohdalla toimimme ja viestimme viranomaisten tapauskohtaisten ohjeiden mukaisesti.

Toiminta kampuksilla

Metropolialla on neljä kampusta, jotka sijaitsevat Helsingin Arabiassa ja Myllypurossa, Vantaan Myyrmäessä sekä Espoon Karamalmilla.

Kampuksilla noudatamme seuraavia turvatoimia- ja järjestelyitä

 • Kampuksille ei saa tulla hengitystieinfektio-oireisena. Ohje koskee kaikkia opiskelijoita, koko henkilökuntaa ja vierailijoita. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Jos sinulla on oireita, vastaa oirekyselyyn Omaolo-palvelussa. Palvelu antaa toimintaohjeet koronavirustestiin hakeutumisesta. 
 • Jos alat oireilla kampuksella ollessasi, sinun tulee välittömästi poistua kampukselta tai siirtyä erilliseen tilaan. Ole yhteydessä aulapalveluihin, joka osoittaa sopivan tilan.
 • Edellytämme kaikilta maskien käyttöä Metropolian kampuksilla. 
 • Jokaisen tulee huolehtia hyvästä käsi ja yskimishygieniasta, tutustu THL:n ohjeisiin. Käsiä tulee pestä mm. aina ulkoa sisälle tultaessa ja ennen ruokailua. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Niitä on hankittu kaikille kampuksille, mutta suosittelemme myös omien käsihuuhteiden käyttämistä.
 • Kampuksilla tulee noudattaa mahdollisuuksien mukaan 2 metrin turvavälejä. 
 • Kampuksen tiloissa kokoontuvien opetusryhmien enimmäisosallistujamäärä on 10 henkilöä, muiden ryhmien 6 henkilöä.
 • Riskiryhmiin kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja. Lue lisää riskiryhmien opiskelusta kohdasta Opiskelijalle.
 • Suosittelemme, että kaikki kampuksilla käyvät lataavat puhelimeensa Koronavilkku-sovelluksen. Lue lisää Koronavilkku-sovelluksesta.

Lue lisää opetusjärjestelyistä kohdasta Opiskelijalle.

Lue lisää: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus-- ja ja kulttuuriministeriön kulttuuriministeriön suositus yliopistoille, yliopistoille, ammattikorkeakouluille sekä lukiokoulutuksen, ammattikorkeakouluille sekä lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, vapaan ammatillisen koulutuksen, vapaan sivistystyön ja sivistystyön ja aikuisten perusopetuksen järjestäjille aikuisten perusopetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikanakoronavirusepidemian aikana. (pdf)

Suuret yleisö- ja kutsuvierastilaisuudet kampuksilla on siirretty järjestettäväksi sitten kun epidemiatilanne sen sallii.

Helsingin kaupungin koronavirusrokotukset Myllypuron kampuksella

Myllypuron kampuksella on Helsingin kaupungin koronarokotuspiste. Ajanvarauksella rokotukseen tulevat käyttävät D-talon sisäänkäyntiä. Muut vierailijat käyttävät rokotustoiminnan ajan C-talon ja A-talon sisäänkäyntejä. Kulku D- ja C-talon ensimmäisten kerrosten välillä on väliaikaisesti suljettu. Lisätietoa rokotuksista Helsingin kaupungin sivuilta.

Kuvan sisältö avattu edeltävässä tekstissä.

Hakijalle

Tiedotamme mahdollisista poikkeusjärjestelyistä, mikäli niille ilmenee tarvetta seuraavien hakujen yhteydessä. AMK-valintakoe järjestetään Messukeskuksessa 31.5. - 4.6.2021. Lue lisää valintakokeista.

Yhteystiedot

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Asiakkaalle

Metropolian asiakaspalvelut toimivat turvatoimia ja -järjestelyitä noudattaen. 

Metropolian tiloissa käytetään maskia.

Täydennyskoulutukset ja avoimen AMK:n kurssit ovat käynnissä.

Opiskelijalle

Opetus

Metropoliassa kaikki ne opintojaksot, joita ei ole välttämätöntä järjestää kampuksilla, toteutetaan etäopetuksena. 

Kampuksilla toteutetaan opetus, jossa käytetään sellaisia erikoistiloja, laitteita, materiaaleja, työvälineitä, työasemia tai ohjelmistoja, joita opiskelijoilla ei voida edellyttää olevan käytössään muualla kuin kampuksella. Kampuksilla voidaan järjestää myös sellaiset oppimistilanteet, joissa työturvallisuus, arvioitavan opintosuorituksen valvonta tai oppimiseen liittyvä fyysinen suoritus voi toteutua vain lähiopetuksena.

Kampuksen tiloissa kokoontuvien opetusryhmien enimmäisosallistujamäärä on pääsääntöisesti 10 henkilöä. Mikäli on välttämätöntä järjestää yli 10 hengen lähiopetustilaisuuksia (esim. uusintatentit), varmistetaan vähintään 2 metrin turvaetäisyydet.​

Mikäli opetus on välttämätöntä järjestää kampuksella, käytetään aina kasvomaskeja. Mikäli henkilö ei terveydellisistä syistä pysty käyttämään kasvomaskia, hänen tulee käyttää suojavisiiriä. Opiskelijat saavat kasvomaskin tai visiirin opettajalta kaikkiin lähiopetustilanteisiin. Mikäli opiskelijat työskentelevät omaehtoisesti kampuksilla, he voivat noutaa suojavälineen aulapalveluista. Tämä edellyttää, että opettaja on toimittanut heistä nimilistan aulapalveluille. Jokaisen vastuulla on hankkia ja pitää mukana myös omia maskeja tai visiiriä muuhun toimintaan kampuksella, esim. yleisissä tiloissa liikkumisen aikana.

Lisäksi noudatetaan kaikkia turvallisuusohjeita:

 • vain terveenä paikalle
 • maskin tai visiirin käyttö
 • turvavälit
 • käsien peseminen
 • käsidesin käyttäminen

Kampukselle saa tulla vain terveenä. Pienimpienkin koronaan viittaavien oireiden ilmetessä kampuksille ei saa tulla. Jos saat Koronavilkun kautta ilmoituksen altistumisesta, noudata sen kautta saatuja terveysviranomaisten ohjeita.

Jos saat positiivisen koronatestituloksen, pyydämme välittömästi olemaan yhteydessä oman tutkintosi tutkintovastaavaan. Sairastumisilmoitusten avulla pystymme nopeasti reagoimaan ja ennaltaehkäisemään koronan leviämistä. Tiedot ovat luottamuksellisia; Metropolia ei viesti julkisesti kenenkään yksittäisen henkilön sairastumisesta.

Terveysviranomaisilta saat ohjeet siitä, kuinka toimia, jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen tai kuulut mahdollisesti altistuneiden joukkoon. Terveysviranomaiset selvittävät tartuntaketjut ja ovat yhteydessä tarvittaviin henkilöihin tartuntatapahtumasta riippuen altistuneiden jäljittämiseksi. Altistuneiden jäljittämisen kannalta tärkeitä tietoja ovat: oletko ollut opiskelemassa tartuttavuusaikana, milloin, kuinka kauan ja kenen kanssa.

Riskiryhmiin kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja, eikä lähiopetukseen osallistumista siksi suositella heille. Tarkista THL:n sivuilta kuulutko vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. 

Lisätietoja opiskelijoille Oma-intranetissä.

Vaihto-opiskelu

Lukuvuoden 2020-21 kansainväliset vaihdot on valmisteltu Metropolian kv-palveluissa siten, että pitkiä liikkuvuusjaksoja voidaan toteuttaa, mikäli kumppanikorkeakoulujen ja viranomaisten päätökset sekä lähtö- ja kohdemaan matkustusrajoitukset mahdollistavat kyseisen liikkuvuusjakson toteuttamisen. Tämä koskee sekä lähteviä että saapuvia ulkomaanvaihtoja ja -harjoitteluja.

Lyhytvaihtoja ulkomaille ei järjestetä ollenkaan. Kunkin liikkuvuusjakson toteutumista arvioidaan tapauskohtaisesti ja opiskelijat voivat olla omaan kv-koordinaattoriinsa yhteydessä kaikissa vaihtojaksoa koskevissa kysymyksissä.

Metropolia noudattaa viranomaisten suosituksia koskien matkustamista. Tilannetta seurataan ja sekä vaihtoa suunnitteleviin opiskelijoihin, että kumppanikorkeakouluihin ollaan yhteydessä ja tiedotetaan tilanteen kehityksestä.

Katso kansainvälisten palveluiden yhteystiedot

Valmistuvat opiskelijat

Tutkintotodistus lähetään kirjattuna kirjeenä, mikäli opiskelija on valinnut toimitustavaksi postituksen.

Kaikkien Metropoliasta kevätlukukaudella 2021 valmistuvien opiskelijoiden yhteiset virtuaalivalmistujaiset lähetetään Metropolian YouTube-kanavalla 18.6.2021 klo 15.

 

Henkilöstölle

Metropolia suosittaa vahvasti etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Suositus on voimassa toistaiseksi ja sitä tarkennetaan koronapandemiatilanteen mukaan.

Kaikkia koskee vahva suositus käyttää kasvomaskia kaikissa tilanteissa kampuksilla. Lisäksi noudatetaan turvallisuusohjeita:

 • vain terveenä paikalle
 • turvavälit
 • käsien peseminen
 • käsidesin käyttäminen

Jos saat Koronavilkun kautta ilmoituksen altistumisesta, noudata sen kautta saatuja terveysviranomaisten ohjeita.

Jos saat positiivisen koronatestituloksen, pyydämme olemaan välittömästi yhteydessä omaan esimieheen. Sairastumisilmoitusten avulla pystymme nopeasti reagoimaan ja ennaltaehkäisemään koronan leviämistä. Tiedot ovat luottamuksellisia; Metropolia ei viesti julkisesti kenenkään yksittäisen henkilön sairastumisesta.

Terveysviranomaisilta saat ohjeet siitä, kuinka toimia, jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen tai kuulut mahdollisesti altistuneiden joukkoon. Terveysviranomaiset selvittävät tartuntaketjut ja ovat yhteydessä tarvittaviin henkilöihin tartuntatapahtumasta riippuen altistuneiden jäljittämiseksi. Altistuneiden jäljittämisen kannalta tärkeitä tietoja ovat: oletko ollut työssä tartuttavuusaikana, milloin, kuinka kauan ja kenen kanssa.

Henkilöstöä suositellaan välttämään vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ja huomioimaan viranomaisten karanteenisuositukset. Omaehtoisen karanteenin aikana (kotimaahan saapumisesta 14 vrk eteenpäin) suositellaan yhtäjaksoista etätyöjaksoa.

 Henkilöstölle tiedotetaan ohjeista ja linjauksista tarkemmin ensisijaisesti Oma-intranetissa.