Tulevaisuusvaikuttava TKI-kumppanuus

Salla Sipari, Nea Vänskä, Sari Helenius

Tulevaisuusvaikuttava TKI-kumppanuus

TKI-kumppanuus kestävän tulevaisuuden vaikuttajana

Tulevaisuuteen vaikuttavat ratkaisut tehdään nyt. Vaikuttavat ratkaisut rakentuvat TKI:n eli tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ja yhdessä oppimisen integraatiolla. Ilmiölähtöisissä TKI-ekosysteemeissä on mahdollista luoda merkittävää myönteistä muutosta kestävää kehitystä edistäen. Tulevaisuusvaikuttavuus syntyy monien toimijoiden, tekijöiden ja TKI-prosessien ja niiden tulosten yhteisvaikutuksesta. Ratkaisevan tärkeää tässä konseptissa on monimuotoinen yhteistoiminta, joka perustuu vaikuttavaan kumppanuuteen.

TKI-kumppanuutta on pitkäjänteisesti kehitetty monivaiheisessa sekä tutkimusperustaisessa prosessissa Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja sen verkostoissa. Vaikuttava TKI-kumppanuus on avointa, vastavuoroista ja yhteistoiminnallista oppimista, jonka tavoitteena on edistää hyvää ja kestävää tulevaisuutta tuottaen innovatiivisia ratkaisuja. Näin muodostuu tulevaisuuteen vaikuttava TKI-kumppanuuden ja yhdessä oppimisen kokonaisuus.

Osallistuva TKI-kumppanuus -viitekehys

Osallistuva TKI-kumppanuus on orientaatio TKI-toimintakulttuuriin. Se kuvaa suhdetta ja tapaa ymmärtää sekä toteuttaa TKI-yhteistoimintaa. Osallistuvaa TKI-kumppanuutta voi hyödyntää ja soveltaa erilaisissa TKI:n lähestymistavoissa, asetelmissa ja menetelmissä, joissa tarvitaan yhteistoimintaa. TKI-toimintakulttuuri muotoillaan yhteistoiminnassa ja suhteessa toimintaympäristöön.

Osallistuva TKI-kumppanuus -arviointi

Arvioinnin tarkoitus on kehittää osallistumista mahdollistavaa ja kumppanuusperustaista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-yhteistoimintaa. Arviointi ohjaa kuvaamaan osallistuvan TKI-kumppanuuden ydintekijöiden toteutumista. Kuvausten perusteella tunnistetaan onnistumisen tekijät sekä vahvistamista vaativat tekijät. Arviointituloksia voidaan hyödyntää, kun edistetään hyviä käytäntöjä ja suunnitellaan tarvittavia muutoksia yhteistoimintaa kehitettäessä. Arvioinnin avulla toimijoilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteistoiminnan kehitykseen ja vahvistaa sitoutumistaan siihen.

Osallistuva TKI-kumppanuus -malli

Osallistuva TKI-kumppanuus -malli kuvaa kumppanuusperustaista yhteistoimintaa TKI-prosessin toisiinsa kytkeytyvissä vaiheissa. Malli on sovellettavissa erilaisissa TKI-projekteissa ja -toiminnassa.

Osallistuvan TKI-kumppanuuden tuloksia ja vaikuttavuus

Osallistuvan TKI-kumppanuuden toimintakulttuurin kehittämisen tulokset ja vaikutukset ovat olleet monimuotoisia. Niiden hyödyntäminen on levinnyt laajalti tuottaen tulevaisuusvaikuttavuutta monilla eri ulottuvuuksilla (kuvio 6).

Osallistuvan TKI-kumppanuuden kehittäminen

Osallistuva TKI-kumppanuus yhteiskehitettiin monialaisesti Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja sen kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa vuosien 2021–2024 aikana. Tutkimusperustainen kehittämisen prosessi oli monivaiheinen, ja se sisälsi hyvien käytäntöjen ja työkalujen määrittelyä ja tunnistamista niin kirjallisuudesta kuin TKI-toimijoiden arjesta.

Tulevaisuuspolkuja

Osallistuvan TKI-kumppanuuden kehittäminen ja konseptointi loi uutta näkymää tulevaisuuteen. Monivaiheinen ja monimuotoinen kehittäminen avasi niitä tekijöitä, joita tulevaisuuteen suuntautuva, kestävää muutosta edistävä ja vaikuttava TKI-kumppanuus edellyttää. Kumppanuudet ja jaettu tahtotila eivät synny itsestään, eivätkä ne myöskään pysy yllä ilman vetovoimaista ja jatkuvassa muutoksessa muotoiltavaa yhteistoimintaa. Yhteistoiminta vaatii aikaa, tilaa ja tarmoa mutta tuottaa yksilöiden ja yhteisöjen voimaantumista, kollektiivista osaamista ja transformatiivista oppimista. Tämä on se hyöty, jossa kiteytyy yhteistoiminnan potentiaali aikaansaada merkittävää ja merkityksellistä muutosta.

Julkaisut: Osallistuvaan TKI-kumppanuuteen liittyvät julkaisut on koottu osioon Osallistuvan TKI-kumppanuuden tuloksia ja vaikuttavuus.

Kiitokset

Tämä julkaisu on syntynyt monivaiheisen ja -näkökulmaisen yhteiskehittämisen tuloksista ja yhteisestä ponnistelusta rakentaa inklusiivista ja tulevaisuusvaikuttavaa TKI-toimintaa Metropoliassa ja verkostoissa. Yhteistyökumppaneita kehittämisessä on ollut useita ja haluamme lämpimästi kiittää kaikkia osallistujia:

  • Ohjausryhmän jäsenet
  • Hytke-hankkeen projektitiimi
  • Metropolian TKI-johtaja ja innovaatiokeskittymien johtajat
  • Itä-Suomen yliopisto: Kestävän hyvinvoinnin tutkimusryhmä ja Vaikuttavuuden talo
  • Demos Helsinki
  • Pilottihankkeet ja osallistujat
  • Yhteistyöhankkeet ja kehittäjäkumppanit TKI-verkostoissa

© Metropolia Ammattikorkeakoulu 2024

Kirjoittajat: Salla Sipari, Nea Vänskä, Sari Helenius
Tekninen toteutus: Jussi Linkola
Kuvitus: Tanja Kallio, Muotografia
Julkaisija: Metropolia Ammattikorkeakoulu

ISBN 978-952-328-434-0
ISSN 2669-8021

Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja
TAITO-sarja 142
Helsinki 2024

CC-BY-SA

Tämä julkaisu on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä pois lukien siinä oleva kuvitus.

Julkaisu on osa Metropolia Ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan profilointihanketta, jota rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö (2021–2024). Hankkeessa kehitettiin osallistuvaan TKI-kumppanuuteen perustuvaa toimintakulttuuria kestävän hyvinvoinnin edistämiseksi.