Responsibility - Vastuu
Työturvallisuudessa vastuut on määritelty lakisääteisesti, ja niiden ymmärtäminen on kriittistä turvallisen työympäristön luomiseksi. Koulutusmallimme ensimmäisessä osassa nämä alaspesifiset vastuut avataan organisaatiokohtaisesti vastuutehtävissä toimiville. Tämä tarkoittaa teknis-taiteellisen toimintaympäristön toiminnan ja prosessien aukikirjaamista turvallisuuden näkökulmasta sekä johdon sitouttamista muutokseen.
Koulutus toteutetaan työpajana, johon osallistuu ensin johto, jonka jälkeen esihenkilöt liittyvät mukaan. Lopuksi tuloksia pohditaan yhdessä ja muodostetaan konkreettinen suunnitelma jatkosta. Tämä vaihe varmistaa, että kaikki organisaation tasot ovat sitoutuneet turvallisuuskäytäntöihin ja ymmärtävät vastuunsa.
Kesto: 3+3h työpajat
Competence - Osaaminen
Esihenkilöiden tulee tietää vastuunsa koko organisaation näkökulmasta, mutta samalla heidän osaamisensa (kompetenssi) tulee varmistaa. Koulutusmallin toisessa osassa keskitytään esihenkilöiden osaamisen varmistamiseen ja kehittämiseen. Tämä sisältää muun muassa tarkistuslistojen avulla toteutettavan osaamiskartoituksen, joka auttaa tunnistamaan mahdolliset osaamisvajeet ja kehitystarpeet.
Osaamiskartoituksen jälkeen esihenkilöt tietävät vastuunsa ja osaavat työturvallisuuden keskeiset kompetenssit. He ovat myös valmiita viemään näitä kompetensseja eteenpäin alaisilleen, mikä luo yhtenäisen ja turvallisen työympäristön koko organisaatiolle.
Valittavana on 12 moduulia.
Kesto: keskimäärin 4h/moduuli
Activation - Aktivointi
Koulutusmallin aktivointiosa pureutuu työntekijöiden tapaan toteuttaa turvallisuutta käytännössä ja pohjautuu vuorovaikutteiseen prosessiin työturvallisuuden kehittämiseksi. Vuorovaikutteisuus työtapojen linjaamisessa tai standardoinnissa läpi organisaation edellyttää työntekijöiltä alaistaitoja ja aktiivista osallistumista.
Aktivointi on mahdollista vain silloin, kun työntekijät ovat motivoituneita ylläpitämään ja kehittämään työturvallisuutta ja kun samanaikaisesti esihenkilöllä on aito halu kehittää työyhteisöä ja sen työturvallisuutta. Joissain työyhteisöissä tämä edellyttää lisäksi pahimpien osaamisvajeiden paikkaamista, jotta kaikki työntekijät voivat osallistua turvallisuuskäytäntöjen kehittämiseen.
Valittavana on 10 moduulia.
Kesto: keskimäärin 1-2h/moduuli
Induction - Perehdyttäminen
Jokaiseen työyhteisöön liittyy tiettyjä toimintatapoja, jotka tulee perehdyttää keskitetysti jo työsuhteen alussa, jolloin työtehtävien suorittaminen selkeytyy. Koulutusmallin neljäs osa on tarkoitettu mallin muut osat jo läpikäyneeseen työyhteisöön tulevalle uudelle työntekijälle ja hänen saattamisekseen samalle osaamisen tasolle muiden kanssa.
Perehdyttäminen tapahtuu perinteisesti usein muiden tekemistä seuraamalla, mutta mallimme ehdottaa aktiivista osaamista varmentavaa otetta perehdyttämisen osaksi. Tämä varmistaa, että uudet työntekijät saavat kattavan ja käytännönläheisen perehdytyksen, joka auttaa heitä sopeutumaan nopeasti ja toimimaan turvallisesti.
Kesto 15-20h