Palvelumuotoilu (ylempi AMK)

Laajuus
60 op
Kesto
1,5 vuotta
Opiskelupaikka
Arabian kampus
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi

Opiskelu

Kenelle koulutus soveltuu?

Palvelumuotoilun ylempään korkeakoulututkintoon johtava koulutus on tarkoitettu sinulle, jos

  • olet jo työelämässä ja sinulla on vähintään kahden vuoden työkokemus muotoilualalta tai palveluiden kehittämisestä
  • olet suorittanut muotoilija AMK-tutkinnon, muun vähintään 240 op:n ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon
  • haluat syventää ja laajentaa erikoisosaamistasi palvelumuotoilussa
  • toimit tällä hetkellä tai pyrit tulevaisuudessa palvelumuotoilun tehtäviin

Toteutustapa

Opetusmenetelmänä käytetään monimuoto-opetusta, joka koostuu lähi- ja verkko-opetuksesta ja erilaisista tiedonhaku-, analysointi- sekä työelämässä toteutettavista kehittämistehtävistä. Opiskelu on mahdollista työn ohessa ja se suoritetaan projektimaisesti kehittämis- ja oppimistehtävinä, jotka kytkeytyvät työelämän kehittämishaasteisiin. Opinnot korostavat verkostoitumista, ryhmätyöskentelytaitoja sekä kansainvälistymistä vahvistavia oppimismenetelmiä.

Opetusta on pääsääntöisesti kahtena iltana viikossa, tiistaisin ja torstaisin klo 16.30 –20.30. Ryhmätapaamisiin osallistumisen lisäksi opiskelu edellyttää sitoutumista itsenäiseen opiskeluun ja pienryhmissä työskentelyyn.

Sisältö

Koulutuksen keskiössä on muotoiluajattelu, käyttäjälähtöinen sekä vastuullinen palvelumuotoilu kestävän kehityksen periaatteilla. Opinnot sisältävät 3 pääteemaa: Muotoilujohtaminen, Tuote- ja palvelukonseptointi ja Kaupunkimuotoilu. Sisältö on suunniteltu yhteistyössä työelämän edustajien kanssa.

Rakenne

Palvelumuotoilun (ylempi AMK) -tutkinto on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Puolet tutkinnosta muodostaa opinnäytetyö, joka on työelämän kehittämishanke. Opintojen kesto on 1,5 vuotta.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottamassa asiantuntijaosaamisessa korostuvat laaja-alaisuus ja sovellettavuus, mitkä mahdollistavat työskentelyn monenlaisissa työtehtävissä ja työpaikoissa. Työelämän muutokset on otettu huomioon opintosisällöissä kytkemällä ne opiskelijoiden työyhteisöihin ja niiden tarvitsemaan tutkimukselliseen kehittämistyöhön.

Opinnäytetyö on joko opiskelijan omaan työelämään tai muulle toimeksiantajalle toteutettava työelämälähtöinen, tutkimuksellinen kehittämishanke. Opinnäytetyön tuloksena voi syntyä uusi ratkaisu, johon voi liittyä esim. tuotteita, palveluja, prosesseja, työtapoja ja menetelmiä.

Tavoite

Palvelumuotoilun ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut ammattilainen osaa soveltaa tuotekehityksen, muotoilun ja palvelumuotoilun menetelmiä yritysten ja organisaatioiden kehittämisprosessien hallintaan ja strategiseen suunnitteluun.

Hän osaa myös kohdentaa aiempaa ammatillista muotoilun erityisosaamista sellaisiin laajempiin kohteisiin, kuten brändien kehittäminen, palvelumuotoilu, kaupunkimuotoilu ja julkisen sektorin kehittäminen.

Uramahdollisuudet

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa valmiudet toimia erilaisissa palvelumuotoiluun liittyvissä asiantuntija-, suunnittelu-, kehittämis- ja johtotehtävissä sekä palvelumuotoilun yrittäjänä kansallisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä. Tutkinto antaa kelpoisuuden tehtäviin, joihin vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto.

Esimerkkejä ammattinimikkeistä: Palvelumuotoilija, Service Designer, Designer, Service Design Specialist, Project Manager, Design Manager, Design Lead, Business Lead, Lead Business Designer, Strategist, Design Director, Art Director, Specialist, UI/UX Designer, Consultant, Design Consultant, Creative Specialist, Chief Design Officer, Development Manager, Design Researcher

Esimerkkejä opiskelijoiden kehittämisprojekteista:

Heli Turunen. 2023. Muotoilun maturiteetin arvioiminen ja käyttäjäkeskeisyyden integrointi tuotekehitysprosessiin

Heli Turunen. 2023. Muotoilun maturiteetin arvioiminen ja käyttäjäkeskeisyyden integrointi tuotekehitysprosessiin

Sonja Lepistö. 2023. Ketterä yhteiskehittäminen asuntotuotekehityksessä

Sonja Lepistö. 2023. Ketterä yhteiskehittäminen asuntotuotekehityksessä

Kysyttävää muotoilun ylemmän AMK-tutkinnon opiskelusta?

Lähetä sähköpostia osoitteeseen muotoilu [at] metropolia.fi (muotoilu[at]metropolia[dot]fi).

Hakeminen

  • Hakuaika
    11.3.2025 klo 08:00 - 25.3.2025 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Kulttuuri

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Palvelumuotoilun opintojen aloitus

Ohjeet julkaistaan keväällä 2025.