Konservaattori (AMK), konservoinnin tutkinto-ohjelma

Konservointi on poikkitieteellinen tieteenala, jonka tarkoituksena on kulttuuriperinnön säilyttäminen. Konservoinnilla tarkoitetaan kaikkia niitä toimia, joilla kulttuuriperinnön tuhoutumista voidaan hidastaa tai ehkäistä.

Konservaattorin päiväopinnot ovat mukana yhteishaussa. Monimuoto-opinnot ovat mukana vain joustavissa hauissa.

Tutkintonimike
Konservaattori (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Mitä konservointi on?

Konservointi jaetaan tekniseen eli käytännön konservointiin sekä säilyttävään eli ennaltaehkäisevään konservointiin. Museoiden, kirjastojen ja arkistojen kokoelmanhallintatyö on merkittävä osa konservaattorin toimenkuvaa, kuten myös yksittäisten esineiden konservointi.

Konservointiin liittyy hyvin olennaisesti esineiden dokumentointi, johon kuuluvat materiaali- ja menetelmäanalyysit, analyyttinen valokuvaus, vauriokartoitukset sekä kulttuuri- ja taidehistoriallisten kontekstien selvittäminen. Jokaisesta konservointikohteesta tehdään tarkka konservointiraportti.

Kemiaan ja biologiaan pohjautuvat materiaalianalyysit ovat konservoinnin ongelmanratkaisussa keskeisiä. Tämän lisäksi opintoihin kuuluu opintoja mm. museologiasta.

Millaista on opiskella konservointia?

”Konservaattoriksi kannattaa hakea, jos pitää taiteesta ja tieteestä. Ja jos haluaa päästä työskentelemään historiallisten ja kulttuuriperinnöllisesti arvokkaiden esineiden kanssa”, konservoinnin opiskelija Sanna Sinervo kertoo.

Syksyllä 2024 alkavat konservaattorin päiväopinnot: Epäorgaanisen materiaalin konservointi, esinepainotteinen

Koulutuksessa perehdytään pääasiassa epäorgaanisista materiaaleista valmistettujen kolmiulotteisten kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden konservointiin. Kohteet vaihtelevat arkeologisista löydöistä teolliseen kulttuuriperintöön, koostuen usein monista eri materiaaleista.

Konservointiosaaminen rakentuu teoriaa ja käytäntöä yhdistävillä opintojaksoilla, joilla tulevat tutuiksi konservoinnissa yleisesti käytetyt materiaalit ja tutkimusmenetelmät. Konservointiprosessin hallinnassa on tärkeä tunnistaa kohteisiin liittyvät merkitykset ja arvot ja ymmärtää niiden vaikutus konservointipäätöksiin ja kulttuuriperinnön hoitoon.

Opintoihin sisältyy työelämän kanssa toteutettuja projektikokonaisuuksia, jotka usein liittyvät materiaalitutkimukseen, kokoelmanhallintaan, riskikartoituksiin ja uusiin teknologioihin Projektikokonaisuuksiin olennaisesti liittyviä teemoja ovat

  • Konservointialan tutkimus
  • Kokoelmien säilytys ja käyttö
  • Saavutettavuus
  • Osallistaminen
  • Yhteisöjen kanssa toimiminen
  • Kestävä kehitys

Konservaattoriopintojen aikana tehdään runsaasti työelämäyhteistyötä ja -projekteja, jotta opiskelijat saavat tuntuman työkenttäänsä. Tutkintoon sisältyy työharjoittelu, jonka voi halutessaan suorittaa ulkomailla. Myös vaihto-opiskeluun ulkomaisissa korkeakouluissa on hyvät mahdollisuudet.

Opiskelun loppuvaiheessa opiskelijat tekevät omaan alaansa liittyvän laajan opinnäytetyön, joka voi olla yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. Käytännön osuus on yleensä jonkin esineen konservointi. Teoriaosuus sisältää konservointisuunnitelman, dokumentoinnin, tutkimustulokset ja historiallisen osuuden. Myös teoreettiset tutkimuspainotteiset opinnäytetyöt ovat olleet konservoinnin koulutusohjelmassa yleisiä.

Konservointi on museoammatti ja suurin osa konservaattoreista työskentelee museokokoelmien parissa. Laaja materiaali- ja kokoelmanhallintaosaaminen antaa hyvät valmiudet työskennellä asiantuntijana kokoelmanhallintaan liittyvissä tehtävissä muuallakin kuin museoissa.

Tutustu epäorgaanisen materiaalin konservoinnin opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Opintojen toteutustapa

Konservaattorin päiväopinnot ovat mukana yhteishaussa.

Monimuoto-opinnot ovat mukana vain joustavissa hauissa. Kevään 2024 joustavassa haussa on mukana huonekalukonservoinnin suuntautumisvaihtoehto. Lue lisää huonekalukonservoinnista Aiemmin alkaneet suuntautumisvaihtoehdot -kohdasta.

Esimerkkejä konservoinnin opiskelijaprojekteista

Izmir Textile -projekti

Tekstiilikonservoinnin opiskelijat ovat osallistuneet kahteen kolmivuotiseen Izmir Textile -projektiin vuosien 2013-2015 sekä 2017-2019 aikana. Tekstiilit ovat peräisin Turkin Izmirin eri synagogista, joista osa on jo raunioina.

Projektissa opiskelijat tekivät käytännön konservoinnin töitä, jotka olivat ensimmäisenä projektivuonna tekstiilien puhdistamista ja pakkaamista sekä myöhempinä vuosina tekstiilien rakenteellista tukemista. Projektin yksi jakso oli yhden kuukauden pituinen.

Håkansbölen kartanon pienoismalli -innovaatioprojekti

Tekstiili- ja huonekalukonservoinnin opiskelijat osallistuivat 2018-2019 Vantaan Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon pienoismallin tekoon. Projektissa opiskelijat sisustivat kartanon pienoismallin täydelliseen arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelemaan asuun. Opiskelijat valmistivat yhteistuumin kartanon kaikki huonekalut, kaakeliuunit sekä interiöörin kiinteän sisustuksen.

Lisäksi tekstiilikonservoinnin opiskelijat valmistivat kaikki sisustustekstiilit matoista alkaen, josta muodostuikin erillinen mattoprojekti. Tästä valmistui myös julkaisu, jossa on kaikista pienoismalliin tehdyistä matoista tarkat valmistusohjeet pienoismallin harrastajalle. Projekti oli Metropolian innovaatioprojekti.

Konservaattorin työmahdollisuudet

Konservaattori työskentelee asiantuntijana maailman ja kansallista kulttuuriperintöä säilyttävissä tehtävissä erikoistumisalueensa laajalla sektorilla; mm. museoissa, arkistoissa, kirjastoissa, säätiöissä, yliopistoissa ja erilaisissa projekteissa. Koulutus antaa valmiudet toimia myös itsenäisenä konservointialan yrittäjänä.

Opiskele konservointia avoimessa AMK:ssa

Konservoinnin tutkinto tarjoaa opintoja avoimessa AMK:ssa. Tarjonta löytyy Avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmästä. Löydät sen valitsemalla vasemmalta tutkinto-ohjelmasta ”Konservoinnin tutkinto-ohjelma” ja toteutusajaksi ”kuluva lukukausi” tai ”seuraava lukukausi”.

Keväällä 2024 tarjolla on:

  • Kultauksen ja pintakäsittelyjen konservointi, 5 op. Ilmoittautuminen 9.2.-22.4.2024. Paikkamäärä: 10.
  • Johdatus tekstiilikonservointiin, 5 op. Ilmoittautuminen 15.3.-21.5.2024. Paikkamäärä: 10.

Lue lisää avoimesta AMK:sta.

Aiemmin alkaneet suuntautumisvaihtoehdot

Kysymyksiä konservoinnin opiskelusta?

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Päiväopiskelu
    • Monimuoto-opiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Konservaattoriopintojen aloitusohjeet

Onneksi olkoon! Sinut on valittu Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijaksi valintakokeessa saamiesi pisteiden perusteella.

Orientaatiojakso

Opinnot alkavat keskiviikkona 21.8.2024 klo 8.30 orientaatiojaksolla Arabian kampuksella osoitteessa Hämeentie 135 D. Kokoontuminen aulassa, vahtimestarin kopin luona klo 8.30. Muistathan ottaa ensimmäisenä opiskelupäivänä mukaasi henkilöllisyystodistuksen. Aloittavien opiskelijoiden henkilöllisyys tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Viikon 21.8.-23.8.2024 ohjelma:

  • 21.8. klo 8.30-15.00 Media, muotoilu ja konservointi -osaamisalueen yhteinen orientaatiopäivä

- Tervetuloa Metropoliaan

- Tutkinto-ohjelmien tervehdykset

- Vertaistutorit

- KV

- Lounas (tutorit opastavat)

- Hyvinvointipalvelut, YTHS

- Kieli-info

- Helpdesk

- Turvallisuus

- Kampuskierros (tutoropiskelijat)

  • 22.8. klo 9.15-13.45 Kirjaston esittely ja Seppo-peli. Oma perehdytys ja tutoropiskelijoiden järjestämää ohjelmaa konservointiosastolla.
  • 23.8. Ei järjestettyä opetusta, omien asioiden hoitamista

Viikon 26.8.-30.8.2024 ohjelma

  • 26.8. klo 9.15-15.15 Oman suuntautumisen asioita ja opiskeluun orientoitumista (lukujärjestykset, OPS jne.)
  • 27.8. klo 8.00-17.00 Orientointiretki (pvm. vahvistetaan myöhemmin, varaa tämä päivä orientointiretkeen)
  • 28.8. klo 8.00-17.00 Orientointiretki (pvm. vahvistetaan myöhemmin, varaa tämä päivä orientointiretkeen)
  • 29.8. klo 9.15-15.15 Työharjoitteluesityksien kuunteleminen
  • 30.8 Ei järjestettyä opetusta, omien asioiden hoitamista

Varaudu siihen, että aikoihin saattaa tulla muutoksia. Orientaatiojaksolla läsnäolo on pakollinen.

Orientaatiojaksolla käsiteltäviä asioita ovat mm:

  • Opetussuunnitelma ja lukujärjestys
  • Tutkinto-ohjelman käytännöt
  • AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen)
  • HOPS (henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatiminen)
  • Metropolian tietotekniset järjestelmät
  • Opiskelijapalveluiden, kirjaston, terveydenhoitajan ja opiskelijajärjestöjen esittelyt
  • Mahdollisuudet kansainvälistymiseen opintojen aikana

Käyttäjätunnukset

Opiskelua varten tarvitset käyttäjätunnukset Metropolian tietojärjestelmiin. Aktivoi käyttäjätunnuksesi ennen opintojen alkamista verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Tutustu tunnuksen aktivointia koskeviin ohjeisiin Metropolian tietohallinnon sivuilla ja ota tunnukset käyttöön ohjeiden mukaan. Muista ottaa käyttäjätunnuksesi itsellesi muistiin!

Kun olet aktivoinut käyttäjätunnuksesi, voit ottaa käyttöön myös Tuudo-sovelluksen. Tuudo-sovellus toimii digitaalisena opiskelijakorttina, ja sen avulla saat esimerkiksi Kelan ateriatuen käyttöösi. Tuudo kannattaakin ladata puhelimeen sovelluskaupasta ja ottaa käyttöön heti käyttäjätunnusten aktivoinnin jälkeen, niin voit halutessasi saada lounaan opiskelijahintaan jo ensimmäisenä opiskelupäivänä.

Tässä vaiheessa toivotamme hyvää ja lämmintä kesää!

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamiseen tai sisältöihin liittyen, voit olla yhteydessä koulutussuunnittelija Mika Rintalaan 14.8. lähtien (mika.rintala [at] metropolia.fi (mika[dot]rintala[at]metropolia[dot]fi)).

Metropolian hakijapalvelut vastaa hakuprosessiin ja opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyviin kysymyksiin myös kesän aikana hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi) tai puh: 040 712 5100 Katso aukioloajat opiskelija- ja hakijapalveluiden sivuilta.

Tapaamisiin elokuussa!

Opiskelijatutoreiden terveiset

Katso opiskelijatutoreiden terveiset opiskelijakunta METKAn sivuilta.