Toimitusjohtajan katsaus 2017:
Yhteistyön ja uudistumisen kautta kasvuun
Jatkoimme vuonna 2017 tavoitteellisesti strategiamme toteuttamista päämääränämme uudistuminen, keskittyminen ja kasvu.
Vuosi oli meille vahvaa uudistumisen aikaa. Teimme kunnianhimoista työtä erityisesti toimintakulttuurimme ja henkilöstön digipedagogiikan osaamisen edistämiseksi.
Keskittyminen työelämäyhteistyöhön ja laadukkaaseen opetukseen toi viime vuonna hyvää tulosta: Metropoliassa suoritettiin ennätykselliset lähes 2 700 ammattikorkeakoulututkintoa. Meiltä valmistuneista opiskelijoista lähes 80 prosenttia työllistyi viimeistään vuosi valmistumisen jälkeen. Olemme hyvin ylpeitä osaavista huippuopiskelijoistamme, jotka menestyvät työelämässä.
Innovaatiokeskittymistä tukea kasvuun
Haemme kasvua erityisesti innovaatiotoiminnan ja liiketoiminnan vaikuttavuudessa ja ulkoisessa rahoituksessa.
Kehitimme määrätietoisesti ilmiölähtöisiä innovaatiokeskittymiä, jotka mahdollistavat Metropolian osaamisen kytkemisen osaksi kansallisia ja kansainvälisiä innovaatioekosysteemejä. Ne tuottavat ratkaisuja, palveluja ja kokeiluja yrityksille sekä kampusalueiden asukkaille. Olemme saaneet toimintaan neljä innovaatiokeskittymää: älykäs liikkuminen, puhtaat ja kestävät ratkaisut, asiakaslähtöiset hyvinvointi ja terveyspalvelut sekä tieto-ohjattu rakentaminen. Älykäs liikkuminen -innovaatiokeskittymä sai valtaosan ulkopuolisesta tutkimus- ja kehitysrahoituksestamme sekä paljon medianäkyvyyttä ja kansainvälistä kiinnostusta. Ulkopuolinen tutkimus- ja kehitysrahoituksemme kasvoi 4,9 miljoonaan euroon ja ylitti tavoitteen.
Onnistuimme myös kasvattamaan liiketoiminnan tuotot 5,2 miljoonaan euroon. Tämä ei ole vielä aivan riittävästi, kasvutavoitetta ei täysin saavutettu. Syynä olivat erittäin kilpaillut täydennyskoulutusmarkkinat. Ulkomaankaupan odotamme kasvavan, kun Metropolian, Haaga-Helian ja Laurean yhteisen EduExcellence-koulutusvientiyhtiön myyntityö käynnistyy kunnolla.
Toimintakulttuuri uudistuu
Henkilökuntamme on ollut avainroolissa uuden luomisessa ja kasvun aikaansaamisessa. He kokevat tekevänsä opiskelijoiden parissa merkityksellistä työtä. Työhyvinvointitutkimuksen mukaan työnilo on Metropoliassa hyvällä tasolla, ja esimiestyö saa henkilöstöltä kiitosta.
Toimintamme keskittyy vuosina 2017-2019 neljälle kampukselle Arabiaan ja Myllypuroon Helsingissä, Leppävaaraan Espoossa ja Myyrmäkeen Vantaalla. Uudet kampukset tuovat tulevaisuudessa paljon hyvää myös alueiden asukkaille ja yrityksille. Uudistamme nyt aktiivisesti myös toimintakulttuuriamme, mikä tähtää yhteisiin näkemyksiin ja sovittuihin toimintatapoihin uusilla ja uusituilla kampuksilla.
Yhteistyöllä ja vaikuttamalla tuloksiin
Hyvät ja tiivistyvät ulkoiset yhteistyöverkostot ovat avartaneet opiskelijoiden toimintaympäristöä ja mahdollisuuksia opiskelussa ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa. Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea tekevät tavoitteellista strategista yhteistyötä muun muassa ristiinopiskelussa, koulutusviennissä sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa. Myös toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa tehty yhteistyö on syventynyt ja tuottaa tulosta. Kansainvälisesti veimme TKI-toimintaa eteenpäin U!REKA-liittoumassa yhdessä viiden muun eurooppalaisen korkeakoulun kanssa.
Vaikutamme aktiivisesti koulutuspoliittisiin ratkaisuihin päättäjien ja kumppaniverkostojemme kautta. Nostimme julkiseen keskusteluun useita tärkeitä näkökulmia erilaisilla foorumeilla ja olimme mukana valmistelemassa opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota 2030.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus ympäristöasioissa on saanut kasvavan roolin Metropoliassa. Seitsemällä kampuksella toteutettavan Green Office -ympäristöohjelman lisäksi tarjosimme opiskelijoille ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen valinnaisen opintokokonaisuuden. Lisäksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuun aiheita sisällytettiin opintojen sisältöihin. Uusilla kampuksilla ympäristöasiat on otettu huomioon osana rakennusprojekteja.
Tilinpäätös
- Tilikauden tulos oli 1 033 000 euroa tappiollinen. Tappio on -1,1 prosenttia liikevaihdosta.
- Liikevaihto ja muut toimintatuotot olivat 95,9 miljoonaa euroa.
- Tuotot laskivat edellisvuodesta 2 prosenttia, syynä oli OKM:n perusrahoituksen pieneneminen.
- Toimintakulut olivat 97,1 miljoonaa euroa ja laskivat edellisestä vuodesta 1,4 prosenttia.
- Henkilöstökulut olivat 68 prosenttia liikevaihdosta.
- Poistot toteutuivat 1,8 prosenttia budjetoitua pienempinä.
- Vuoden lopussa taloudellinen tilanne oli tyydyttävä ja maksuvalmius hyvä.
Metropolian taloustilanne on haastava johtuen valtionrahoituksen vähenemistä. Olemme jo aiempina vuosina tehneet merkittäviä sopeuttamistoimia, ja vuosi 2017 on ensimmäinen, jolloin tilikauden tulos on tappiollinen. Metropolian toiminnan tulokset ovat kehittyneet myönteisesti erityisesti tutkintomäärien, 55 opintopistettä suorittaneiden ja ulkoisen TKI-toiminnan rahoituksen osalta. Nämä tulokset vaikuttavat seuraavien vuosien valtionrahoitukseemme positiivisesti.
Laatu luo perustan toiminnallemme - uusi alku uusilla kampuksilla
Erityinen saavutus vuonna 2017 oli Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen KARVIn Metropolialle myöntämä laatuleima. Se kertoo, että toimintamme vastaa eurooppalaisten korkeakoulujen laadunhallinnan periaatteita. Yksi arvoistamme onkin, että tähtäämme korkeaan laatuun kaikessa toiminnassamme.
Uudet kampukset ja toimintakulttuurin uudistaminen mahdollistavat tulevaisuudessa entistä paremman asiakaskokemuksen sekä monipuolisemman ja aktiivisemman sidosryhmäyhteistyön.
Haluan kiittää henkilökuntaamme arvokkaasta ja laadukkaasta toiminnasta, hyvästä sitoutumisesta ja aktiivisesta tuloksen tekemisestä. Kiitos sidosryhmille ja omistajille vuoropuhelusta ja yhteisistä onnistumisista.
Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori