Tuotantotalouden opiskelu herätti tradenomin sisäisen insinöörin
Miska Kahelin opiskeli tuotantotalouden insinööriksi (AMK) monimuotokoulutuksessa vain kahdessa vuodessa ja valmistui vuonna 2023. Hänellä oli ennestään tradenomin tutkinto.
– Tradenomin tutkinnosta oli paljon hyötyä, sillä sain sen avulla hyväksiluettua paljon osia tuotantotalouden insinöörin tutkinnosta. Lisäksi yhden ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneena tiesin tarkkaan mikä olisi kurssien yleinen vaatimustaso sekä mitä opinnäytetyön/ insinöörityön tekeminen todellisuudessa vaatii. Aikaisempi työkokemus oli mielestäni myös eduksi tutkinnon suorittamisessa, Miska kertoo.
Opintovapaa vauhditti opintoja
Alkujaan Miska oli ajatellut suorittaa tutkinnon täysin työn ohella, sillä hän oli suorittanut samalla tavalla aikaisemmin tradenomin, merkonomin ja kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnot.
– Viisaan vaimoni ehdotuksen myötä päädyin kuitenkin opintovapaalle, jolloin pystyin keskittymään opiskeluun enemmän. Suosittelenkin opintovapaata lämpimästi kaikille, joilla on siihen mahdollisuus! Itselläni opintovapaa yhdistyi lisäksi kahden lapseni hoitamiseen, joten sain opiskelun ohella myös paljon yhteistä ja tärkeää aikaa lasteni kanssa, Miska kiittelee.
Miskan tavoitteena oli, että tutkinto tulisi suoritettua 15 kuukauden opintovapaan aikana.
– Tavoite oli tiukka, mutta pysyin lopulta melko hyvin tavoitteessani, sillä opintovapaani loputtua tutkinnosta oli jäljellä enää insinöörityön loppuun kirjoittaminen, jonka pystyin hyvin kirjoittamaan valmiiksi työn lomassa.
Opintovapaan päätyttyä Miskalla oli edelleen aikaisempi työpaikkansa odottamassa, mutta hän halusi kuitenkin katsoa mitä uusia mahdollisuuksia tuotantotalouden insinöörin tutkinto avaisi.
– Olikin mukava huomata kuinka paljon kysyntää tuotantotalouden insinööri-tradenomilla työmarkkinoilla onkaan! Lähdin hakemaan töitä aktiivisesti ennen valmistumistani, noin puoli vuotta ennen opintovapaani päättymistä. Opintovapaani viimeisellä viikolla sitten tärppäsi ja löysin uutta tutkintoani vastaavan työpaikan Production Plannerina kvanttitietokoneiden jäähdytyslaitteita valmistavassa yrityksessä nimeltä Bluefors. Siirryin uuteen työpaikkaan hieman ennen valmistumistani ja kirjoitin työn ohella insinöörityöni valmiiksi, Miska kertaa.
Miskalle Production Plannerin pesti oli täysosuma, sillä hän pyrki suuntautumaan koulutuksessaan juuri toimitusketjun hallintaan.
– Valinnaisina ammattiopintoina valitsin kaikki osiot tutkinnon moduuleista "Toimitusketjun hallinta" ja "Toiminnanohjaus". Lisäksi valitsin kaikki osiot tutkinnon moduulista "Myynti ja hankinta", sillä aikaisempi työkokemukseni oli sijoittunut myynnin pariin.
Vaikka Miska suuntautui toimitusketjun hallintaan, hän löysi tutkinnon muistakin osioista todella mielenkiintoisia kursseja, esimerkiksi tutkinnon pakollisiin kursseihin kuuluvat "Johdon laskentatoimen 1 ja 2" kurssit sekä valinnaisiin ammattiopintoihin lukeutuva "Liiketoimintatiedon analysointi ja visualisointi".
– Nämä kurssit saivat minut kiinnostumaan enemmissä määrin Business Controllerin tehtävistä. Lisäksi pidin todella paljon tutkintoon kuuluvista matematiikan ja fysiikan kursseista (diskreetti matematiikka, tilastomatematiikka, tuotantotalouden matemaattiset menetelmät ja fysikaaliset ilmiöt). Uutena asiana oli kiva huomata, että kiinnostuin myös tutkintoon kuuluvista ohjelmoinnin ja ohjelmistorobotiikan kursseista. Edellä mainittujen kurssien lisäksi tunsin vahvaa vetoa logistiikkaan ja valitsinkin valinnaisina ammattiopintoina syventäviä kursseja logistiikkaan liittyen, Miska muistelee.
Insinöörityöllä stipendi
Kun Miskan oli aika aloittaa insinöörityön kirjoittaminen, hän kysyi tutkinto-ohjelmasta olisiko heillä valmiita insinöörityön aiheita tai olisiko heillä tiedossa yrityksiä tai muita tahoja, jotka olisivat ottaneet Metropoliaan yhteyttä insinöörityön kirjoittamisesta.
– Ilokseni sain melko nopeasti koululta puhelun missä kerrottiin, että Metropolia oli saanut ehdotuksen logistiikkaan liittyvästä insinööri- tai opinnäytetyöstä, joka olisi vielä vapaana. Aihe vaikutti kiinnostavalta, joten nappasin sen työn alle. Aiheen valinta oli lopulta itselleni onnenpotku, sillä insinöörityön arvosanaksi arvioitiin täydet 5/5 ja Logistiikan Maailman sivuista vastaava Reijo Rautauoman säätiö myönsi työlle 1500 € stipendin, Miska iloitsee.
Etäopiskelulla positiivisia vaikutuksia
Miskan opinnot sijoittuivat pandemia-aikaan, mutta se ei ollut Miskalle ongelma
– Pidin Metropolian monimuoto-opiskelussa erityisesti siitä, että opiskelu oli periaatteessa sataprosenttisesti etäopiskelua ja opintoja pystyi suorittamaan oman aikataulunsa mukaan. Itselleni tämä sopi täydellisesti. Opiskelin keskellä koronapandemiaa, joka kiihdytti etäopiskelun mahdollisuuksia ja omalla kohdallani nämä vaikutukset olivat vain positiivisia.
– En muutenkaan osaa ymmärtää miksi edelleen suurimmassa osassa Suomen tutkinnoista on istuttava koulun penkillä kahdeksasta neljään. Omasta mielestäni tämä on jo vanhaa aikaa, josta olisi siirryttävä eteenpäin. Mielestäni jokainen tutkinto tulisi pystyä suorittamaan nykypäivänä monimuotona työn ohella, joko 100 prosenttisesti tai hybridimallilla. Toivottavasti tulevaisuudessa tilanne paranee entisestään. Hienoa, että Metropolialta löytyy jo erilaisia vaihtoehtoja myös monimuoto-opiskeluun! Miska kiittelee.
Aikuisena motivaatio kohdallaan
– Itselleni Metropolian tuotantotalouden insinöörin tutkinto oli kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus, joka herätti näin aikuisiällä sisäisen insinöörini. En nuorempana ollut menestynyt koulumaailmassa samalla tavalla, sillä kiinnostukseni kohteet olivat olleet täysin muissa asioissa. Nyt motivaationi oli kohdallaan ja tämä näkyi myös tuloksessa. Lopputulemana tutkinnosta jäi todistukseen kursseista kymmenen täyttä vitosta mukaan lukien 5/5 insinöörityö, melkein 4/5 keskiarvo sekä runsaasti itseluottamusta ja uutta tietoutta, Miska iloitsee.
– Metropolian monimuoto-opiskelu oli mielestäni hyvin toteutettu, opetus ammattimaista, kurssit mukaansa tempaavia ja opetussuunnittelu sekä tuki koululta erinomaista. Suosittelen lämpimästi Metropoliaa opiskelupaikkana kaikille. Kiitos siis vielä kerran Metropolia!