Teija päivitti opistotutkintonsa laboratorioanalyytikko (AMK) -tutkinnoksi

Julkaistu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemiayksikön laboratoriotutkija ja ryhmänvetäjä Teija päivittää aikaisemman opistotason laborantin koulutuksensa AMK-tutkinnoksi ja valmistui 2020 laboratorioanalyytikoksi (AMK).

– Opistotason laborantin koulutus muutettiin aikoinaan AMK-koulutukseksi ja nykypäivänä kukaan ei enää tunnu ymmärtävän, että mikä tuo opistotason koulutus oli. Aikaisemman tutkintoni ja työkokemukseni perusteella sain pienillä lisäopinnoilla päivitettyä tutkintoni AMK-tutkinnoksi, Teija kertoo.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työssään Teija analysoi oikeuskemiallisia analyyseja sekä toimii ryhmänvetäjänä. Ryhmänvetäjän tehtäviin sisältyy yksikönpäällikön delegoimia hallinnollisia tehtäviä mm rekrytoinnit, poissaolojen hyväksyntä sekä päivittäisten töiden ja lomien organisointi.

Teijan mielestä opinnoissa oli antoisinta vanhan kertaaminen ja uuden oppiminen.

– 20 vuotta laboratoriotyötä tehneenä monesti asioiden teoriapuoli unohtuu. Juuri tuo teorian pänttääminen oli suuri anti. Erityisesti yhdistelmätekniikat sekä analyysin laadunvarmistus ja tilastomatematiikka olivat varsin hyödylliset, Teija muistelee ja jatkaa:

– Jokainen laboratorioanalyytikko pääsee jossain vaiheessa uraansa tekemään laitteiden ja menetelmien validointeja, joten analyysin laadunvarmistus ja tilastomatematiikka olivat mainioita. Myös esimiestyö- kurssi oli minulle hyödyllinen toimiessani ryhmänvetäjänä.

Oliko laboratorioanalyytikko-tutkinnolla vaikutusta nykyisiin työtehtäviisi?

Tutkinnon suorittaminen ei varsinaisesti vaikuttanut Teijan työtehtäviin, koska hän toimi jo laboratoriohenkilöstön ryhmänvetäjänä jo opiskelunsa aikana.

– Tutkinto on kuitenkin parantanut valmiuksiani toimia esimiehenä sekä lisännyt teoreettisia valmiuksiani analytiikan suhteen, Teija summaa.

Koetko, että laboratorioanalyytikkokoulutus sopii hyvin laborantin jatkokoulutukseksi?

Teijan mielestä laboratorianalyytikko (AMK) -tutkinto soveltuu erittäin hyvin laajentamaan laborantin koulutusta.

– Kouluttautuminen kannattaa aina. Nykyään moni laboratorio toivoo henkilökunnalta mahdollisimman monipuolista koulutusta. Tarkkuus, huolellisuus ja kyky työskennellä ryhmässä ovat tärkeitä ominaisuuksia. Työharjoittelujaksoihin kannattaa panostaa, sillä sieltä voi monesti poikia kesätöitä tai jopa työpaikka valmistumisen jälkeen, Teija vinkkaa alalle aikoville.

Lisätietoja

Laboratorioanalytiikan opiskelu