Jazz imaisi klarinetisti Samuli Niemisen ammattilaisuralle

1.3.2024 - 09:30

Samuli Nieminen istuu Soivan rappusissa soittimineen.Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa musiikkipedagogiksi opiskeleva Samuli Nieminen, 28, on ehtinyt toimia musiikin parissa jo hyvän aikaa. Turun lähellä varttuneen Samulin musiikkiharrastus alkoi 11-vuotiaana Turun musiikkiopiston klassisella puolella soittimena klarinetti.

Lukion jälkeen oli edessä muutto Turkuun.

Murrosiässä kiinnostuin jazzista. Hain ja pääsin Turun Konservatorion pop/jazz-puolelle klarinetilla, jonka rinnalle tulivat varsin nopeasti saksofoni ja huilu. Taidan kuitenkin olla ensimmäinen ja viimeinen opiskelija, joka on valmistunut muusikoksi pääaineenaan pop/jazz-klarinetti! Samuli kertoo.

Musiikin ammattilaiseksi Nieminen kokee kuitenkin ajautuneensa:

Lukion jälkeen kiinnostivat lääketiede, biologia ja kemia. Konsalta valmistuttuani pääsin Turun yliopistoon lukemaan biokemiaa. Keikkoja alkoi kuitenkin olla niin paljon, ettei yliopisto-opinnoille tahtonut jäädä aikaa. Soitin useammassa big bandissä ja tein tausta- ja tanssimusakeikkoja. Samoihin aikoihin alkoi olla kysyntää opettajana. Vuoden verran yksityisoppilaita opetettuani alkoi tuntua siltä, että tarvitsen lisäoppia.

Opinnot ovat tarjonneet osaamista muusikkona ja soitonopettajana

Samuli Niemisellä on kolmas Metropolia-lukuvuosi menossa. Saksofonin soittoa Samuli on alusta saakka opiskellut Ari Jokelaisen johdolla, klarinetinsoittotaitojaan hän hioo Okko Kivikatajan tunneilla. Pedagogiikkaa opettaa Jokelaisen ohella Pope Puolitaival.

Tärkeä osa pop/jazz-puhallisoittajan opintoja Metropoliassa on big band -kokoonpanossa soittaminen. Vaikka Samulilla oli jo entuudestaan kosolti kokemusta isoissa puhallinkokoonpanoissa soittamisesta, kokee hän Antti Rissasen johtamassa Metropolia Big Bandissä soittamisen motivoivaksi.

Tärkeää on saada vinkkejä sekä palautetta omasta soitosta, niitä ei ammattibändeissä välttämättä saa. Kouluympäristössä on myös mahdollisuus kysyä, jos joku asia mietityttää, Samuli summaa, Plussaa ovat myös puhallinsektioiden omat treenit, joissa päästään hiomaan yksityiskohtia.

Big bandissä Samulia kiehtoo erityisesti iso soundi:

On kiva kuunnella sitä soundia ja soittaa yhdessä toisten kanssa isossa porukassa. Kiinnostavaa on myös oman roolin muuttuminen sen mukaan, mitä paikkaa ja soitinta – baritoni, lead altto, kakkostenori – sektiossa soittaa. Ketä pitää kulloinkin kuunnella, kehen omaa soittoaan mukauttaa.

Nieminen on Metropoliassa saamaansa oppiin tyytyväinen:

– Olen saanut juuri sitä, minkä takia kouluun hainkin: eri näkökulmia soittamiseen ja opettamiseen sekä käytännön esimerkkejä, tehtäviä ja harjoituksia, joita voi heti ottaa käyttöön omien oppilaiden kanssa. Opinnot ovat tuoneet varmuutta opettamiseen ja muuhunkin tekemiseen.

Lisätietoja

Musiikin AMK-tutkinnon opiskelu