Arabian kampuksella kantaesitetään uusi suomalainen ooppera

15.1.2024 - 10:00

Tammikuussa Metropolian Arabian kampuksella saa kantaesityksensä upouusi kamariooppera Tiimi, joka on sekä sävelletty, kirjoitettu että tuotettu Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa. Työelämään sijoittuvan Tiimi-oopperan kantaesitys on Arabian kampuksen Soivassa perjantaina 19.1.2024 klo 19.

Tiimi-oopperan on säveltänyt Metropolian pianonsoiton ja säestyksen lehtori Joonas Pohjonen, joka myös kirjoitti teoksen tekstin yhdessä Metropolian lehtori Päivi Rahmelin kanssa. Oopperan ohjaa Siljamari Heikinheimo, jonka ohjauksia on nähty muun muassa Kuhmon Kamarimusiikissa ja Rauma Festivossa.

“Metropolian musiikin tutkinto-ohjelma on vuosien varrella tuottanut useita mittavia oopperaesityksiä, jotka ovat saaneet hyvän arvostelu- ja yleisömenestyksen. Nyt ensi-iltaan tuleva ooppera on sekä ideoitu, sävelletty että kirjoitettu Metropoliassa ja sen esittävät omat opiskelijamme säveltäjän johdolla. Suomalainen moderni ooppera on kovassa nosteessa, ja Tiimi-ooppera asettuu tähän samaan jatkumoon”, tuottaja Pirjo Aittomäki kertoo.

Työelämästä inspiraationsa ammentava Tiimi-ooppera käsittelee toimistoympäristöön liittyvää vuorovaikutusta ja haasteita. Libreton Pohjosen kanssa kirjoittaneen Päivi Rahmelin mukaan työelämän tilanteet tarjoavat erinomaisia aiheita oopperalle, sillä ne sisältävät usein monenlaisia jännitteitä ja niihin liittyviä voimakkaita tunteita.

”Tarinan jännitteet ja komiikka syntyvät erilaisista konflikteista paitsi yksilöiden välillä, myös yksilön ja kasvottoman organisaation välillä. Tutun oloiset tilanteet tarjoavat samaistumispintaa ja pohdittavaa kaikille työelämässä oleville", Pohjonen avaa.

Tiimi-oopperan säveltäjä Joonas Pohjonen

Tiimi-oopperan säveltäjä Joonas Pohjonen (Kuva: Anita Salo, Fotogalleria)

Klassisen laulun taiturit lumoavat kuulijat Soivan Kammari-salissa

Tiimi-oopperan solistirooleissa ovat Metropolian musiikin tutkinto-ohjelman klassisen laulun opiskelijat Tomi Andersson, Juuso Koski, Amanda Sandström, Saara Pääkkönen, Veera Kuusirati, Tiina Salminen, Nea Mäkelä, Kirsi Leutonen, Iida Hirvola sekä Iirisilona Segerstam, joka voitti vuoden 2023 valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Solistit valittiin mukaan koelaulun kautta ja heitä valmentaa Metropolian yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila.

Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa koulutetaan sekä klassisen musiikin että rytmimusiikin laaja-alaisia ammattilaisia, jotka toimivat muun muassa muusikkoina, musiikkipedagogeina, musiikin tekijöinä ja musiikkialan asiantuntijoina. Musiikin tutkinto-ohjelmasta voi valmistua musiikkipedagogi (AMK) ja muusikko (AMK) -tutkintoihin.

Tiimi-ooppera esitetään musiikin uudisrakennus Soivan Kammari-salissa, joka on suunniteltu klassiselle musiikille ja josta myös oopperan alkusysäys tuli. Pohjosen mukaan salin intiimi tila ja sen ominaisuudet ovat ohjanneet luovaa prosessia ja toimineet inspiraation lähteenä oopperalle.

Lue lisää Tiimi-oopperasta Metropolian tapahtumasivulta: TIIMI - Kamariooppera työn iloista

Metropolian uudisrakennus Soiva Arabian kampuksella

Lisätiedot

Pirjo Aittomäki
Tuottaja, Musiikin tutkinto-ohjelma, Metropolia Ammattikorkeakoulu
pirjo.aittomaki [at] metropolia.fi (pirjo[dot]aittomaki[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 1954 107