Metropolian liiketalouden opiskelija tutki opinnäytetyössään Metropolian ja sen työelämäyhteistyö-kumppanien välistä yhteistyötä; sen muotoja, hyödyllisyyttä ja viestintää. Kysely toteutettiin vuoden vaihteessa sähköpostikyselynä. Kouluarvosanaksi yhteistyön aktiivisuudesta vastaajat antoivat sekä Metropolialle että omille työnantajayrityksilleen arvosanan 8. Vastausprosentti jäi melko alhaiseksi (31 %), joten tuloksia voidaan pitää vain suuntaa antavina. Hyödynnämme niitä kuitenkin työelämäyhteistyön kehittämisessä jo kesäkuussa, jolloin opinnäytetyöntekijä esittelee kyselyn tulokset ja työstämme palautetta Metropolian sisäisessä Asiakkuusvastaavaverkoston tapaamisessa.
Opinnäytetyön teemana oli Työelämäyhteistyön palauteprosessin toimivuus: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n työelämäyhteistyön kehittäminen. Alla tiivistetysti tärkeimpiä nostoja kyselyn tuloksista.
Yhteistyö opiskelijoiden kanssa
Kaikki vastaajat olivat tehneet tavalla tai toisella yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Eniten yhteistyötä oli tehty asiantuntijaluentojen muodossa (90 % vastaajista). Lisäksi kurssikohtaista yhteistyötä, yritysvierailuja, harjoittelu- ja opinnäyteyhteistyötä oli tehnyt 62 - 71 % vastaajista. Opinnäytetyöt koettiin erittäin hyödyllisiksi (57%) ja muita pidettiin melko tai erittäin hyödyllisinä, tosin ”en osaa sanoa” vastausten määrä (64 %) harjoitteluyhteistyön kohdalla kertoo siitä, että vastaajien oli paikoitellen vaikea arvioida yhteistyön hyödyllisyyttä. 76 % vastaajista oli sitä mieltä, että opiskelijoiden kanssa tehtyä yhteistyötä oli sopivasti.
TKI-yhteistyö
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan liittyvää yhteistyötä oli tehnyt 57 % vastaajista. 38 % vastaajista oli teettänyt MINNO- / innovaatioprojektin, joka myös koettiin hyödyllisimmäksi TKI-yhteistyön muodoksi. 19 % vastaajista oli osallistunut mittaus-, testaus-, kehittämis- tai analyysipalveluiden toteutukseen. Vastaajien joukossa ei ollut yhtään hanketoimintaan osallistunutta yritystä. 61 % vastaajista oli sitä mieltä, että TKI- yhteistyötä oli sopivasti ja 39 %:n mielestä yhteistyötä olisi voinut tehdä enemmänkin.
Yhteistyö osaamisen kehittämisessä
33 % vastaajista oli tehnyt osaamisen kehittämiseen liittyvää yhteistyötä Metropolian kanssa, mutta 43 % vastaajista kertoi, ettei heidän osaamisen kehittämisen tarpeita ole toistaiseksi vielä kartoitettu.
Yhteistyön suunnitelmallisuus, näkyvyys ja viestintä
70 % vastaajista piti yhteistyön vuosisuunnitelman tekemistä erittäin tai melko hyödyllisenä ja se oli tehty lähes kaikkien (90 %) vastaajien kanssa. Vuosisuunnitelman dokumentointia piti erittäin tai melko hyödyllisenä 56 % vastaajista. Mielenkiintoista oli, että 20 % vastaajista ei osannut arvioida em. asioiden hyödyllisyyttä.
Henkilötason viestintää oli sopivasti (81% vastaajista) ja sitä pidetiin sujuvana yhteyshenkilöstä riippumatta. 57 % vastaajista oli sitä mieltä, että yhteistyö oli tukenut vastaajien työnantajien viestinnällisiä tavoitteita, mutta 48 % vastaajista toivoi enemmän yhteistyön näkyväksi tekemiseen liittyvää yhteistyötä.
Avoin palaute
Avoimissa palautteissa toivottiin lisää aktiivista vuorovaikutusta sekä yhteistyön viestintään että dokumentointiin panostamista. Systemaattisuutta ja suunnitelmallisuutta pidetään tärkeänä. Täydennyskoulutuksen ja vuosisuunnittelun osalta toiveena oli yhteistyön kvartaaliseuranta ja siihen liittyvä aktiivinen viestintä. Metropolian tulisi viestiä aktiivisemmin hankkeista, niiden tarjoamista yhteistyön mahdollisuuksista ja hyödyistä. Työelämäyhteistyökumppanit haluaisivat konkreettista tietoa siitä, mitä Metropolia voi tarjota. Myös proaktiivisuutta arvostetaan. Yhteyshenkilöiden vaihtuminen koettiin yhteistyön jatkumisen kannalta kriittisenä tapahtumana, joten näihin ”yhteistyön murroskohtiin” tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Yritysten näkyvyyden parantamiseksi toivottiin kampuksille logoseinää tai ”mainostauluja” aulatiloihin ja muihin yleisiin tiloihin. Avoimissa palautteissa vastaajat suhtautuivat kriittisesti myös omaan toimintaansa: yrityksissä tunnistettiin resurssihaasteita sekä TKI-yhteistyössä että viestinnässä.
Lisätietoja
Jos haluat lisätietoja, ota yhteys asiakaspäällikkö Katariina Rönnqvistiin.