Nämä linjaukset koskevat Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n tutkimusinfrastruktuurien ja niihin liittyvien palveluiden käyttöä.
Ohjeita sovelletaan kaikkiin Metropolian yksin omistamiin tutkimusinfrastruktuureihin. Yhteisomistuksessa olevien tutkimusinfrastruktuurien käytöstä sovitaan erikseen omistajien kesken. Lisäksi kutakin tutkimusinfrastruktuuria koskevat tarkemmat käyttöehdot voidaan määrittää tarkemmin ja sopia yksityiskohtaisemmin erillisessä sopimuksessa käyttäjän kanssa.
Linjaukset perustuvat seuraaviin yleisiin periaatteisiin:
Metropolia on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa (HTK 2023) -ohjetta sekä Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisiä periaatteita. Lisätietoa näistä TENKin verkkosivuilta. Lisäksi tietyillä tutkimusaloilla on omia tutkimuseettisiä ohjeita ja suosituksia. Sitoutuessaan näihin ohjeisiin organisaatio sitoutuu noudattamaan niitä kaikessa toiminnassaan, myös yritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Metropolia noudattaa avoimen tieteen periaatteita, joita sovelletaan kaikkeen akateemiseen yhteistyöhön ja myös yritysyhteistyöhön soveltuvin osin.
Määritelmät
Tutkimusinfrastruktuuri
Tilat, laitteet, verkot, tietokannat, tutkimustiedot ja palvelut, jotka ovat käytettävissä Metropolian omistamassa keskitetyssä, hajautetussa tai virtuaalisessa ympäristössä ja jotka mahdollistavat tutkimuksen tekemisen eri vaiheissa. Lisäksi ne tukevat tutkijakoulutusta ja kehittävät tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia (sovellettu Tieteen termipankin määritelmää).
Tutkimusinfrastruktuurin avoin saatavuus
Periaate, jonka mukaisesti tutkimusinfrastruktuurin tarjoamat palvelut ovat käytettävissä. Palveluiden saatavuustiedot löytyvät kunkin tutkimusinfrastruktuurin verkkosivuilta.
Palvelut
Tutkimusinfrastruktuurin yhteydessä Metropolian tarjoamat palvelut, kuten (1) osaaminen, (2) tieteelliset laitteet, laboratoriot ja instrumentit tai (3) muut tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kannalta olennaiset palvelut.
Akateemiset käyttäjät
Akateemiset käyttäjät ovat EU:n valtiontukisäännöksissä määritellyt tutkimusorganisaatioita ja niihin sidoksissa olevat henkilöt. Selvennyksenä mainittakoon, että tähän kuuluvat myös Metropolian työntekijät, kun he käyttävät tutkimusinfrastruktuuria akateemiseen tutkimukseensa, joka ei ole suoraan osa heidän työtehtäviään Metropoliassa.
Muut käyttäjät
Henkilöt ja organisaatiot, jotka eivät ole akateemisia käyttäjiä.
Tutkimusaineisto
Tutkimuksessa tuotettu tai käytetty fyysinen, analoginen tai digitaalinen aineisto. Tutkimuskysymykseen vastataan aineistoa analysoimalla, ja tutkimustulokset perustuvat aineistoon. Tutkimusaineisto sisältää myös metatietoja (sovellettuna Tieteen termipankin määritelmä).
Metropolian periaatteet
Käytön edellytykset
Metropolia tarjoaa yhdenvertaisen avoimen pääsyn tutkimusinfrastruktuurinsa palveluihin, mutta varaa oikeuden:
- priorisoida infrastruktuurin sisäistä käyttöä ulkopuolisten käyttäjien edelle,
- rajoittaa käyttöä vientivalvonnan, pakotesäännösten tai muiden vastaavien säännösten perusteella,
- rajoittaa käyttöä Metropolian olemassa olevien sopimus- ja lisenssiehtojen tai vastaavien sitoumusten mukaisesti,
- rajoittaa käyttöä Metropolian eettisten toimintaperiaatteiden ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.
Mikäli tutkimus koskee Metropolian opiskelijoita, henkilökuntaa, asiakkaita tai muita edustajia, tutkimukseen tarvitaan Metropolian tutkimuslupa. Tutkimuslupa ei kuitenkaan korvaa yksilön suostumusta osallistua tutkimukseen.
Tutkimusaineistot ja tulokset
Kullakin tutkimusinfrastruktuurilla on oma aineistonhallintapolitiikka, jossa noudatetaan Metropolian tutkimusdatapolitiikkaa, eettisiä suosituksia, lakeja ja sopimuksia. Aineistonhallintapolitiikassa kuvataan ainakin:
- yleinen aineistonhallinta tutkimusinfrastruktuurissa, mukaan lukien laadunvalvontamenettelyt ja arkaluonteisten tietojen käsittely,
- immateriaali- ja käyttöoikeuksista sopiminen,
- tutkimusaineistojen avaaminen ja jakaminen, mukaan lukien suositellut avoimet lisenssit ja pysyvät tunnisteet (PID),
- dokumentoinnin ja kuvailun käytänteet ja työkalut, sekä
- tallentaminen, varmuuskopiointi ja käyttöoikeuksien hallinta.
Metropolia ei vaadi omistusoikeutta tutkimusinfrastruktuurissa tuotettuun tutkimusaineistoon tai muuhun aineettomaan omaisuuteen, kun tutkimusinfrastruktuuria käytetään käyttäjän työtehtävien suorittamiseen Metropoliassa, ja ellei Metropolian ja käyttäjän välillä ole toisin sovittu.
Käyttäjien tulee viitata hyödyntämäänsä tutkimusinfrastruktuuriin julkaisemissaan raporteissa, asiakirjoissa, tuloksissa ja aineistoissa. Metropolian nimen ja logon käytöstä markkinointitarkoituksissa sovitaan erikseen.
Julkaisujen tekijyydestä (mukaan lukien tutkimusaineistot) sovitaan ennakkoon Metropolian ja käyttäjän kesken noudattaen hyvää tieteellistä käytäntöä, TENK:n suosituksia tekijyydestä sopimiseen, sekä tutkimusalakohtaisia käytäntöjä.
Hinnoittelupolitiikka
Tutkimusinfrastruktuurit ovat käytettävissä kaikille hyväksytyille käyttäjille markkinahintaan, joka sovitaan erikseen Metropolian ja käyttäjän kesken. Akateemisilla käyttäjillä, jotka tekevät julkisesti rahoitettua, ei-kaupallista tutkimusta, voi olla oikeus omakustannushintaan. Hintatiedot ovat saatavilla yksittäisten tutkimusinfrastruktuurien kautta.
Hinnoittelun perusperiaatteet:
- ilmainen Metropolian opiskelijoille, jos käyttö liittyy opintoihin,
- omakustannushinta akateemisille käyttäjille, jos tutkimusaineisto ja tulokset julkaistaan avoimesti,
- katteellinen hinnoittelu yrityksille ja tilanteissa, joissa tutkimusaineisto tai tulokset eivät tule avoimesti saataville.
Metropolia käyttää tutkimusinfrastruktuurin palveluiden tuottamat tulot infrastruktuurin ylläpitoon ja kehittämiseen.
Politiikan rikkomukset
Jos käyttäjä ei noudata tätä politiikkaa, Metropolialla on oikeus keskeyttää tai rajoittaa infrastruktuurin käyttöä sekä ryhtyä muihin tarvittaviin toimenpiteisiin.