Tuottajakeskus Living Lab

Tuottajakeskus Living Lab -hanke luo vuosien 2024–2026 aikana valtakunnallisen tuottajakeskusverkoston, sekä sen toiminta – ja organisaatiomallin. Hanke kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa tukemalla tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä. Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä, sekä välillisesti taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden työllistymistä.

Metropolian rooli verkostossa

Metropolian rooli on tukea etenkin tuottajaverkoston toiminnan pilotointia pääkaupunkiseudulla. Kohderyhmänä ovat tuottajat ja tuottajanomaisissa tehtävissä toimivat henkilöt musiikkialalla vapaalla kentällä, erilaisissa organisaatioissa ja kunnissa. Lisäksi kohderyhmänä ovat yksityisen ja julkisen alan organisaatiot, jotka tarvitsevat tuottajaosaamista ja alalle valmistumassa olevat opiskelijat, jotka ovat siirtymässä juuri työelämään.

Tavoitteet ja toiminta

Hankkeen toimintaan kuuluvat taide- ja kulttuurialan tuottajien asiantuntijatuki ja mentorointi sekä työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen. Niitä tuotetaan järjestämällä:

  • työpajasarjoja
  • koulutuspäiviä
  • työnohjausta
  • mentorointikoulutusta sekä mentorointitoimintaa

Lisäksi hankkeella tuetaan ammatillista verkostoitumista ja alueellista yhteistyötä ja valtakunnallisesti. Näitä toimia edistävät

  • tuottajaverkoston tapaamiset
  • tuottajakahvit
  • verkostofasilitaattorin opas
  • tuottajakeskusverkoston verkkoalusta, jossa tuottajan työhön liittyvä asiantuntijaosaaminen, työkalut, tekijät ja tarvitsijat kohtaavat

Ajankohtaista

Hae mentoroitavaksi pääkaupunkiseudulle

Tuottajakeskus Living Labin Valmentava mentorointi -ohjelmaan haetaan nyt aktoreita eli mentoroitavia henkilöitä pääkaupunkiseudulle. Aktoreiden hakuaika ohjelmaan on 1.10.-17.11.2024.

Valmentava mentorointi -ohjelman tavoitteena on kehittää luovien alojen tuottajien ja tuottajamaisesti toimivien työtä. Ohjelma perustuu henkilökohtaiselle, tavoitteelliselle ohjaukselle. Ohjauksessa tarkastellaan mm. seuraavia oman työn kehittämiseen liittyviä teemoja: osaaminen, toimintaympäristö, itsen johtaminen, muiden johtaminen sekä toiminnan kehittäminen.

Valmentava mentorointi on:
• Kehittymiseen sitoutunutta ja kokeiluihin rohkaisevaa toimintaa, jossa mentoroitavan vahvuudet ja potentiaali saadaan käyttöön.
• Luottamukseen perustuvaa, yhteisen ajattelun kehittämistä ja mielentaitojen soveltamista, missä hyödynnetään aikaisempaa osaamista ja kokemusta.
• Tavoitteellista yhdessä oppimista, jossa molemmat vaikuttavat toisiinsa ja tulevat toisistaan vaikutetuiksi.
(Lähde: Alatalo Marjut, Ristikangas Marjo-Riitta & Ristikangas Vesa (2019): Valmentava mentorointi.)

Haku alkaa nyt!

Haemme tässä haussa mentoroitavia henkilöitä eli aktoreita pääkaupunkiseudulle, jossa mentorit sijaitsevat. Aktorin kotipaikalla ei ole osallistumiselle merkitystä, mutta tapaamisten mahdollisiin matkakustannuksiin on hakijan varauduttava itse. Osallistuminen mentorointiin on maksutonta.

Mentoreina kaudella 2024-2025 toimivat hankkeen alussa koulutetut ja alalla toimivat tuottajat. Mentorivalmennuksessa pääkaupunkiseudulle tällä hetkellä ovat Riitta Aittokallio, Laura Haarala, Susanna Hulkkonen, Joni Käenmäki, Maiju Talvisto, Maria Vanninen ja Ulrika Vilke.

Mentorointi kestää 6 kuukautta: yksi kahden tunnin tapaaminen kuukaudessa, joulukuu 2024 – toukokuu 2025 välillä. Tapaamisten aikataulut sovitaan aina mentorin ja aktorin kesken. Lisäksi kaikille yhteinen päätöstilaisuus viikolla 23/2025.

Aktorilta toivomme:
• Pystyt sitoutumaan kuuden kuukauden pituiseen prosessiin
• Sinulla on kokemusta tuottajana toimimisesta tai tuottajamaisesta työstä
• Haluat olla mukana kehittämässä tuottajan työtä ja arvostusta
• Sinulla avoin mieli ja halu oppia sekä kehittyä

Hae näin:
Kirjoita motivaatiokirje (maks. A4), jossa kerrot missä teet työtä tällä hetkellä/olet tehnyt työtä ja missä asioissa haluat erityisesti kehittyä työssäsi. Palauta motivaatiokirje ja CV:si viimeistään su 17.11.2024 sähköpostiosoitteeseen susanna.ihanus [at] tuni.fi (susanna[dot]ihanus[at]tuni[dot]fi).

Hakemukset ovat luottamuksellisia ja ainoastaan ohjelman valmentajan ja projektipäällikön käytettävissä valintoja varten.
Valinnoista ilmoitetaan sähköpostitse viimeistään 25.11.2024.

Musiikkiala ja esittävät taiteet liiketoimintana -koulutuskokonaisuus marraskuussa / Metropolia Ammattikorkeakoulu

Kiinnostaako sinua, miten musiikkialalla keikkamyynti toimii? Entä miten nykysirkuksen ja tanssin repertuaariteosten välittäminen ja myynti tapahtuu? Mitä lainalaisuuksia eri aloilla on välittäjätoiminnan suhteen? Musiikkiala ja esittävät taiteet liiketoimintana -koulutuskokonaisuus järjestetään hybriditoteutuksena 12.11. ja 21.11.2024.

Osa 2: Promoottorin näkökulma – liiketaloudellisesti kannattavan tuotannon periaatteet
Torstai 21.11.2024 klo 9-12 Metropolia Arabian kampus, Oppimistila 3 AR309, Hämeentie 135, 00560 Helsinki / etä

Koulutuksen toisessa osassa keskitytään promoottorin näkökulmaan.

  • Mitä asioita tulee ottaa huomioon taide- ja musiikkiohjelmiston suunnittelussa, jotta liiketaloudelliset realiteetit pysyvät hallussa?
  • Mitkä lainalaisuudet vaikuttavat, kun toimitaan yksityisellä sektorilla kaupallisten tuotantojen parissa myynnin ollessa keskiössä, julkisella sektorilla, jossa taiteillaan julkisen rahoituksen kanssa tai kolmannella sektorilla, jossa apurahat muodostavat talouden selkärangan?
  • Mistä voi aavistaa mikä myy ja miten markkinoinnin panostuksia voi seurata?
  • Miten tasapainotella kunnianhimoisen taiteellisen sisällön ja myyntiodotusten ristipaineessa?

Näihin kysymyksiin haetaan koulutuksessa vastauksia case-esimerkkien kautta.

Toisen osan koulutuksesta vastaavat promoottori ja tuottaja Joni Käenmäki sekä Tuottajakeskus Living Lab-hankkeen Metropolia Ammattikorkeakoulun osatoteutuksen projektipäällikkö Laura Haarala.

Joni Käenmäki on promoottori ja tapahtumatuottaja, joka on toiminut kulttuurialalla monipuolisissa rooleissa yli 15 vuoden ajan. Hän on työskennellyt mm. Taideyliopistossa, Savoy-teatterissa sekä lukuisilla eri venueilla (Malmitalo, Musiikkiteatteri Kapsäkki) ja festivaaleilla (Flow Festival, Juuri Nyt Urban Folk Festival).

Nykyään Käenmäki toimii Savoy-teatterin promoottorina vastaten pääosin kansainvälisistä tuotannoista sekä freelancerina erilaisten kaupunkikulttuuria edistävien projektien parissa. Hänellä on kokemusta niin esittävän taiteen kuin musiikin tulosvastuullisesta tuotannosta ja kehittämisestä.

Voit osallistua koulutukseen paikan päällä Metropolian Arabian kampuksella (Hämeentie 135, 00560 Helsinki), etänä tai etälivekatsomoissa TAMKin pääkampuksella (Kuntokatu 3, 33520 Tampere) ja SeAMKin kampuksella (Kampusranta 11, 60320 Seinäjoki).

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen verkkolomakkeella (avautuu uuteen välilehteen).

Kaksiosaisen Tuottaja kulttuurihyvinvointialalla -koulutus

Koulutuksen ensimmäinen osa maanantaina 25.11.2024 klo 14-16.30 ja toinen osa 2.12.2024 klo 14:00-16:00 SeAMkin kampuksella (Frami F -rakennus, 1.krs, tila F213, Kampusranta 11, 60320 Seinäjoki).

Koulutukseen voi osallistua paikan päällä SeAMKin kampuksella, etänä tai etälivekatsomossa TAMKin kampuksella tai Jyväskylän Crazy Townilla.

Kouluttajina Jussi Kareinen, kulttuurituotannon lehtori (Seinäjoen ammattikorkeakoulu), Venla Korja, kulttuurihyvinvoinnin taiteilija-asiantuntija, esittävät taiteet ja Kaisa Isomäki, yrittäjä, kultuurihyvinvoinnin ammattilainen.

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen SeAMKin verkkolomakkeella (avautuu uuteen välilehteen).

Tuottajakeskus Living Lab- verkostotapaaminen Suomen kansallisooppera- ja baletti 13.12.2024

Kiinnostaako sinua kurkistaa tuottajan ja roolista käsin ikonisen kansallisoopperan ja -baletin toimintaan?

Tule tutustumaan Suomen kansallisoopperan ja -baletin toimintaan Tuottajakeskus Living Lab-verkoston mukana perjantaina 13.12.2024 klo 13–15.

Verkostotilaisuudessa kuulemme muun muassa pitkän linjan lavastamon osastopäällikkön ja ympäristöpäällikkön Tapio Säkkisen ajatuksia ooppera produktioiden tuottamisesta.

Suomen kansallisoopperan- ja baletin käyntiosoite: Helsinginkatu 58; 00251 Helsinki.

Verkostotapaamisen agenda tarkentuu lähempänä, mutta laita tapaaminen jo kalenteriisi.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan viimeistään 12.12.2024 klo 12 mennessä: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44042/lomake.html

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuus

5.2.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 1:

Johdanto tapahtuman ilmasto- ja luontovaikutuksiin

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden ensimmäisellä kerralla tutustutaan ensin Elma.live-alustaan, ja sen jälkeen paneudutaan elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden ilmasto- ja luontovaikutuksiin. Millaista tietoa musiikkialalla viime vuosina toteutetut tutkimukset tarjoavat tapahtumatoiminnan eri osa-alueiden vaikutuksista?

Vierailupuheenvuoron pitää Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Irene Lönnblad. Hän kertoo Meidän Festivaalin kolmivuotisesta hankkeesta, jossa etsitään ja pilotoidaan ratkaisuja ilmastollisesti kestävämpään taiteelliseen toimintaan.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 5.2.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

12.3.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 2:

Hiilijalanjälkilaskennasta vihreään rideriin

Elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden toiminnalla on monenlaisia ilmasto- ja luontovaikutuksia. Erilaisilla toimenpiteillä voimme vähentää negatiivisia ja kasvattaa positiivisia vaikutuksia. Toimialalle on kehitetty monenlaisia työkaluja ja malleja

tukemaan sekä vauhdittamaan näitä toimenpiteitä, ja Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden toisella kerralla luomme katsauksen niihin.

Vierailupuheenvuoron pitää Helsingin kaupunginorkesterin II intendentti Kimmo Kekola. Hän kertoo, miten vastuullisuustavoitteita on lähdetty juurruttamaan orkesterin strategiaan Nordic Green Orchestra Acceleration -ohjelmassa.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 12.3.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

19.3.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 3:

Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja monimuotoisuus

Musiikin ja muiden esittävien taiteiden alalla toteutetuissa selvityksissä on tunnistettu monenlaisia rakenteellisia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ongelmia. Viime vuosina kentän toimijat ovat yhteistyössä luoneet uusia käytäntöjä sekä työkaluja yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja turvallisuuden lisäämiseksi. Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden kolmannella kerralla tutustumme näihin teemoihin liittyviin selvityksiin, aloitteisiin ja työkaluihin.

Vierailupuheenvuoron pitää All Day Agencyn yhdenvertaisuusvastaava Ulla Varis. Hän kertoo, miten yhdenvertaisuuden ja turvallisuuden toteutumista edistetään heidän ohjelmatoimistonsa toiminnassa.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 19.3.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

9.4.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 4:

Viesti ja osallista! Yleisö mukaan kestävään kehitykseen

Musiikin ja muiden esittävien taiteiden kautta on mahdollista vaikuttaa myös yleisöön ja sitä kautta laajemmin koko yhteiskuntaan. Tässä avainsanana on viestintä. Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden neljännellä kerralla pohdimme vastuullisuusviestintää ja tutustumme konkreettisiin esimerkkeihin toimenpiteistä, joiden avulla voimme kutsua sekä yleisön että yhteistyökumppanimme mukaan kestävän kehityksen edistämiseen.

Vierailupuheenvuoron pitää muusikko, ympäristöaktivisti ja juristi Tommi Saarikivi. Hän kertoo, miten Ultra Bra pyrkii kesän 2025 Olympiastadionin konserttituotannossaan edistämään kestävää kehitystä ja sitouttamaan toimiin myös yleisön.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutus keskiviikkona 9.4.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

Ilmoittaudu koulutukseen tai sen osiin: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44406/lomake.html

Yhteystiedot

Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Laura.Haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210

Elina Leppänen
Asiantuntija-tuottaja / Metropolia Ammattikorkeakoulu
Elina.Leppala [at] metropolia.fi (Elina[dot]Leppala[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 431 2684

Kumppanit

Toteuttamassa TAMK (päätoteuttaja), Metropolia Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LiveFIN ry.

Hankkeen nettisivu

Tutustu hankkeen nettisivuihin (Tunin ylläpitämä)

Yhteystiedot

Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu,
laura.haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210