Tuottajakeskus Living Lab -hanke luo vuosien 2024–2026 aikana valtakunnallisen tuottajakeskusverkoston, sekä sen toiminta – ja organisaatiomallin. Hanke kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa tukemalla tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä. Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä, sekä välillisesti taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden työllistymistä.
Metropolian rooli verkostossa
Metropolian rooli on tukea etenkin tuottajaverkoston toiminnan pilotointia pääkaupunkiseudulla. Kohderyhmänä ovat tuottajat ja tuottajanomaisissa tehtävissä toimivat henkilöt musiikkialalla vapaalla kentällä, erilaisissa organisaatioissa ja kunnissa. Lisäksi kohderyhmänä ovat yksityisen ja julkisen alan organisaatiot, jotka tarvitsevat tuottajaosaamista ja alalle valmistumassa olevat opiskelijat, jotka ovat siirtymässä juuri työelämään.
Tavoitteet ja toiminta
Hankkeen toimintaan kuuluvat taide- ja kulttuurialan tuottajien asiantuntijatuki ja mentorointi sekä työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen. Niitä tuotetaan järjestämällä:
- työpajasarjoja
- koulutuspäiviä
- työnohjausta
- mentorointikoulutusta sekä mentorointitoimintaa
Lisäksi hankkeella tuetaan ammatillista verkostoitumista ja alueellista yhteistyötä ja valtakunnallisesti. Näitä toimia edistävät
- tuottajaverkoston tapaamiset
- tuottajakahvit
- verkostofasilitaattorin opas
- tuottajakeskusverkoston verkkoalusta, jossa tuottajan työhön liittyvä asiantuntijaosaaminen, työkalut, tekijät ja tarvitsijat kohtaavat
Ajankohtaista
Tuottajakeskus Living Lab- verkostotapaaminen Helsingin Kulttuuritalolla 16.1.2024
Tiesitkö, että Alppilassa sijaitseva Helsingin Kulttuuritalo on ikonisen arkkitehdin Alvar Aallon ensimmäinen julkinen rakennus Helsingissä? Vuosikymmenten aikana tila on toiminut tapahtumien näyttämönä, tarjoten puitteet tuhansille tilaisuuksille laidasta laitaan. Haluaisitko kurkistaa kulisseihin ja kuulla, millainen on tuottajan rooli Kulttuuritalon monipuolisen kulttuuriohjelmiston rakentamisessa? Saat myös tietää, miten tapahtumat heräävät eloon ja mitä kaikkea niiden toteuttaminen vaatii.
Tule siis kanssamme tutustumaan Helsingin Kulttuuritalon toimintaan Tuottajakeskus Living Lab-verkoston mukana torstaina 16.1.2025 klo 13–15.
Verkostotilaisuudessa Kulttuuritalon tuottajat Jaakko Pahkamaa ja Anne Mäkelä jakavat ajatuksia Kulttuuritalon ohjelmiston tuottamisesta ja sen kokoamisesta.
Kulttuuritalon käyntiosoite: Sturenkatu 4; 00510 Helsinki
Verkostotapaamisen agenda tarkentuu vielä lähempänä, mutta laita tapaaminen jo kalenteriisi.
Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan viimeistään 15.1.2025 klo 12 mennessä: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44544/lomake.html
Yhteistyöskentelypäivä 6.2.2025
Tuottajien yhteistyöskentelypäivät mahdollistavat kollegoiden kohtaamisen omien töiden tekemisen lomassa. Hyvä syy siis napata läppäri mukaan ja tulla tekemään töitä! Ajatusten vaihdon lisäksi saat kollegoista myös kahvi- ja lounasseuraa. Tarjolla siis yksin työskentelyn sijaan luovien alojen tuottajien työyhteisö.
Ensimmäinen pääkaupunkiseudun yhteistyöskentelypäivä on 6.2.2025 klo 10–14 Arabian kampukselle (Hämeentie 135 D) 6.2.2025 klo 10.00–14.00.
Helsingin elävän musiikin yhdistys, Elmu ry, esittäytyy klo 11:00-11:30 välisenä aikana. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Salla Vallius tulee kertomaan kaupunkitapahtumien tuottamisesta. Vallius työskentelee myös Espoon kulttuurikeskuksella tuotantosuunnittelijana.
Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuus
5.2.2025 klo 9–12
Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 1:
Johdanto tapahtuman ilmasto- ja luontovaikutuksiin
Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden ensimmäisellä kerralla tutustutaan ensin Elma.live-alustaan, ja sen jälkeen paneudutaan elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden ilmasto- ja luontovaikutuksiin. Millaista tietoa musiikkialalla viime vuosina toteutetut tutkimukset tarjoavat tapahtumatoiminnan eri osa-alueiden vaikutuksista?
Vierailupuheenvuoron pitää Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Irene Lönnblad. Hän kertoo Meidän Festivaalin kolmivuotisesta hankkeesta, jossa etsitään ja pilotoidaan ratkaisuja ilmastollisesti kestävämpään taiteelliseen toimintaan.
Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.
Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 5.2.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.
12.3.2025 klo 9–12
Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 2:
Hiilijalanjälkilaskennasta vihreään rideriin
Elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden toiminnalla on monenlaisia ilmasto- ja luontovaikutuksia. Erilaisilla toimenpiteillä voimme vähentää negatiivisia ja kasvattaa positiivisia vaikutuksia. Toimialalle on kehitetty monenlaisia työkaluja ja malleja
tukemaan sekä vauhdittamaan näitä toimenpiteitä, ja Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden toisella kerralla luomme katsauksen niihin.
Vierailupuheenvuoron pitää Helsingin kaupunginorkesterin II intendentti Kimmo Kekola. Hän kertoo, miten vastuullisuustavoitteita on lähdetty juurruttamaan orkesterin strategiaan Nordic Green Orchestra Acceleration -ohjelmassa.
Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.
Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 12.3.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.
19.3.2025 klo 9–12
Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 3:
Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja monimuotoisuus
Musiikin ja muiden esittävien taiteiden alalla toteutetuissa selvityksissä on tunnistettu monenlaisia rakenteellisia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ongelmia. Viime vuosina kentän toimijat ovat yhteistyössä luoneet uusia käytäntöjä sekä työkaluja yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja turvallisuuden lisäämiseksi. Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden kolmannella kerralla tutustumme näihin teemoihin liittyviin selvityksiin, aloitteisiin ja työkaluihin.
Vierailupuheenvuoron pitää All Day Agencyn yhdenvertaisuusvastaava Ulla Varis. Hän kertoo, miten yhdenvertaisuuden ja turvallisuuden toteutumista edistetään heidän ohjelmatoimistonsa toiminnassa.
Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.
Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 19.3.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.
9.4.2025 klo 9–12
Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 4:
Viesti ja osallista! – Yleisö mukaan kestävään kehitykseen
Musiikin ja muiden esittävien taiteiden kautta on mahdollista vaikuttaa myös yleisöön ja sitä kautta laajemmin koko yhteiskuntaan. Tässä avainsanana on viestintä. Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden neljännellä kerralla pohdimme vastuullisuusviestintää ja tutustumme konkreettisiin esimerkkeihin toimenpiteistä, joiden avulla voimme kutsua sekä yleisön että yhteistyökumppanimme mukaan kestävän kehityksen edistämiseen.
Vierailupuheenvuoron pitää muusikko, ympäristöaktivisti ja juristi Tommi Saarikivi. Hän kertoo, miten Ultra Bra pyrkii kesän 2025 Olympiastadionin konserttituotannossaan edistämään kestävää kehitystä ja sitouttamaan toimiin myös yleisön.
Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.
Voit osallistua livenä koulutus keskiviikkona 9.4.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.
Ilmoittaudu koulutukseen tai sen osiin: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44406/lomake.html
Yhteystiedot
Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Laura.Haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210
Elina Leppänen
Asiantuntija-tuottaja / Metropolia Ammattikorkeakoulu
Elina.Leppala [at] metropolia.fi (Elina[dot]Leppala[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 431 2684
Kumppanit
Toteuttamassa TAMK (päätoteuttaja), Metropolia Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LiveFIN ry.
Hankkeen nettisivu
Tutustu hankkeen nettisivuihin (Tunin ylläpitämä)
Yhteystiedot
Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu,
laura.haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210