Tuottajakeskus Living Lab

Tuottajakeskus Living Lab -hanke luo vuosien 2024–2026 aikana valtakunnallisen tuottajakeskusverkoston, sekä sen toiminta – ja organisaatiomallin. Hanke kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa tukemalla tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä. Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä, sekä välillisesti taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden työllistymistä.

Metropolian rooli verkostossa

Metropolian rooli on tukea etenkin tuottajaverkoston toiminnan pilotointia pääkaupunkiseudulla. Kohderyhmänä ovat tuottajat ja tuottajanomaisissa tehtävissä toimivat henkilöt musiikkialalla vapaalla kentällä, erilaisissa organisaatioissa ja kunnissa. Lisäksi kohderyhmänä ovat yksityisen ja julkisen alan organisaatiot, jotka tarvitsevat tuottajaosaamista ja alalle valmistumassa olevat opiskelijat, jotka ovat siirtymässä juuri työelämään.

Tavoitteet ja toiminta

Hankkeen toimintaan kuuluvat taide- ja kulttuurialan tuottajien asiantuntijatuki ja mentorointi sekä työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen. Niitä tuotetaan järjestämällä:

  • työpajasarjoja
  • koulutuspäiviä
  • työnohjausta
  • mentorointikoulutusta sekä mentorointitoimintaa

Lisäksi hankkeella tuetaan ammatillista verkostoitumista ja alueellista yhteistyötä ja valtakunnallisesti. Näitä toimia edistävät

  • tuottajaverkoston tapaamiset
  • tuottajakahvit
  • verkostofasilitaattorin opas
  • tuottajakeskusverkoston verkkoalusta, jossa tuottajan työhön liittyvä asiantuntijaosaaminen, työkalut, tekijät ja tarvitsijat kohtaavat

Ajankohtaista

Tuottajien pienryhmätyönohjaus 2025 - haku auki

Tuottajien työnohjauksen pienryhmissä saat luottamuksellista keskustelua oman työn tekemisestä ammattitaitoisen työnohjaajan vetämänä. Ryhmiä vetää lehtori Carolina Pajula (KM, työnohjaaja (STOry), RMP-motivaatiovalmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti) TAMKista. Ryhmän koko on enintään 6 henkilöä.

Mitä on työnohjaus?

”Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.” (Suomen työnohjaajat ry)

Työnohjaus tukee ammatillista kasvua ja se toteutetaan koulutetun työnohjaajan ohjauksessa. Työnohjausyhmässä jaetaan kokemuksia ja ajatuksia oman alan työhön liittyvistä ilmiöistä. Luottamukseen perustuvassa työskentelyssä on mahdollista käsitellä haastaviakin kysymyksiä sekä oppia erilaisia ajattelu- ja toimintatapoja. Ryhmässä käytävässä keskustelussa tulee näkyväksi tuottajan työn moniulotteisuus ja pääsee tarkastelemaan sitä eri näkökulmista.

Helsingin työnohjausryhmä kokoontuu lähitoteutuksena viisi kertaa maalis-elokuun välillä 2025. Toimintaan tulee sitoutua kaikkiin sovittuihin kertoihin (pl. sairastapaukset). Jos ryhmiin on enemmän hakijoita kuin paikkoja, valinnat tekee ilmoittautumistietojen perusteella tarveharkinnan pohjalta ryhmien vetäjä.

Työnohjausryhmän aikataulu

Ryhmä on ns. sekaryhmä, jossa siihen osallistuvat tuottajat tulevat eri organisaatioista ja ryhmä tapaa kerran kuukaudessa, yhteensä viisi kertaa.

Työnohjausryhmä Helsinki, kevät 2025

Paikka: Metropolia, Arabian kampus, Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki
4.3. Työnohjaus 1 klo 10-12, Yhteistyötila Sointu AR201
1.4. Työnohjaus 2 klo 10-12, Yhteistyötila Sointu AR201
6.5. Työnohjaus 3 klo 10-12, Yhteistyötila Idea AR122
3.6. Työnohjaus 4 klo 10-12, Yhteistyötila Idea AR122
19.8. Työnohjaus 5 klo 10-12, Yhteistyötila Idea AR122

Miten haet mukaan?

Ilmoittautuminen ryhmiin on auki alla olevasta linkistä aukeavalla verkkolomakkeella (lomake avautuu uuteen välilehteen): Työnohjausryhmään ilmoittautuminen

Hakuaika päättyy kaikkien paikkakuntien osalta 16.2.2025.

Maksuttoman toiminnan mahdollistavan Tuottajakeskus Living Lab -hankkeen yhtenä tavoitteena on selkeyttää tuottajien roolia kulttuurialan tuotannoissa ja nostaa osaajien profiilia ammattikentällä. Verkostomainen toiminta parantaa sosiaalisia ja ammatillisia yhteyksiä sekä saattaa yksinäiset toimijat yhteen jakamaan ajatuksia ja kokemuksia työstään. Tämä vahvistaa mahdollisuuksia esimerkiksi järjestäytyä ja luoda uudenlaisia käytänteitä alalle.

Yhteistyöskentelypäivä 6.2.2025

Tuottajien yhteistyöskentelypäivät mahdollistavat kollegoiden kohtaamisen omien töiden tekemisen lomassa. Hyvä syy siis napata läppäri mukaan ja tulla tekemään töitä! Ajatusten vaihdon lisäksi saat kollegoista myös kahvi- ja lounasseuraa. Tarjolla siis yksin työskentelyn sijaan luovien alojen tuottajien työyhteisö.

Ensimmäinen pääkaupunkiseudun yhteistyöskentelypäivä on 6.2.2025 klo 10–14 Arabian kampukselle (Hämeentie 135 D); tila Kollaasi. Tila on kampuksen ensimmäisessä kerroksessa, ennen infokoppia, josta käännytään vasemmalle ja mennään lasiovista sisään ja näyttelyaulan läpi. Tilan perällä on pari neuvottelutilaa, tämä on niistä ensimmäinen.

Helsingin elävän musiikin yhdistys, Elmu ry, esittäytyy klo 11:00-11:30 välisenä aikana. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Salla Vallius tulee kertomaan kaupunkitapahtumien tuottamisesta. Vallius työskentelee myös Espoon kulttuurikeskuksella tuotantosuunnittelijana.

Espoon kullttuuritilojen kierros 25.3.2025

Lähde mukaan Tuottajakeskus Living Labin verkostotilaisuuteen Espoon kulttuuritilojen kiertueelle.

Kulttuuritilojen kiertue järjestetään 25.3.2025 klo 9.30–15.30. Voit osallistua yhteen, kahteen tai kaikkiin kolmeen kohteeseen. Kiertueella pääset kuulemaan, kun tilojen kulttuurialan asiantuntijat kertovat meille tuottajan tehtävistä kyseisessä kohteessa. Tällä kiertueella tilojen toimintojen lisäksi tutuiksi tulevat myös muut alalla toimivat tuottajat, joihin tutustutaan luonnollisesti päivän aikana.

Aloitamme kiertueen esittävän taiteen ja kulttuurielämän päänäyttämöltä Espoon Kulttuurikeskukselta, jonne liikkuminen käy ketterästi julkisilla. Tapiolasta matkamme jatkuu esimerkiksi bussilla kohti Leppävaaraa, jossa pääsemme perehtymään puolestaan yhteen pääkaupunkiseudun korkeatasoisimmista musiikkisaleista: Sellosaliin. Kiertueemme huipentuu Espoon keskustassa sijaitsevaan Kannusaliin, jonne voimme siirtyä yhdessä paikallisjunalla. Siirtymät ovat omakustanteiset.

Espoon kulttuuritilojen kiertueen aikataulu:

klo 9.30–10.30 Espoon Kulttuurikeskus (Tapiola) Käyntiosoite on: Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

klo 12.00–13:00 Sellosali (Leppävaara) Käyntiosoite on: Soittoniekanaukio 1 A, 02600 Espoo

klo 14.30–15.30 Kannusali (Espoo) Käyntiosoite on: Kannusillankatu 4, 02770 Espoo

Ilmoittautumaan täältä: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44754/lomake.html

Ilmoittautuminen on auki 23.3. klo 12.00 asti. Nappaa ystävä, tuttu tai kollegan matkaan mukaan. Tätä kiertuetta ja verkostoitumistilaisuutta ei kannata jättää kokematta!

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuus

5.2.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 1:

Johdanto tapahtuman ilmasto- ja luontovaikutuksiin

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden ensimmäisellä kerralla tutustutaan ensin Elma.live-alustaan, ja sen jälkeen paneudutaan elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden ilmasto- ja luontovaikutuksiin. Millaista tietoa musiikkialalla viime vuosina toteutetut tutkimukset tarjoavat tapahtumatoiminnan eri osa-alueiden vaikutuksista?

Vierailupuheenvuoron pitää Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Irene Lönnblad. Hän kertoo Meidän Festivaalin kolmivuotisesta hankkeesta, jossa etsitään ja pilotoidaan ratkaisuja ilmastollisesti kestävämpään taiteelliseen toimintaan.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 5.2.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

12.3.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 2:

Hiilijalanjälkilaskennasta vihreään rideriin

Elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden toiminnalla on monenlaisia ilmasto- ja luontovaikutuksia. Erilaisilla toimenpiteillä voimme vähentää negatiivisia ja kasvattaa positiivisia vaikutuksia. Toimialalle on kehitetty monenlaisia työkaluja ja malleja

tukemaan sekä vauhdittamaan näitä toimenpiteitä, ja Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden toisella kerralla luomme katsauksen niihin.

Vierailupuheenvuoron pitää Helsingin kaupunginorkesterin II intendentti Kimmo Kekola. Hän kertoo, miten vastuullisuustavoitteita on lähdetty juurruttamaan orkesterin strategiaan Nordic Green Orchestra Acceleration -ohjelmassa.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 12.3.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

19.3.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 3:

Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja monimuotoisuus

Musiikin ja muiden esittävien taiteiden alalla toteutetuissa selvityksissä on tunnistettu monenlaisia rakenteellisia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ongelmia. Viime vuosina kentän toimijat ovat yhteistyössä luoneet uusia käytäntöjä sekä työkaluja yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja turvallisuuden lisäämiseksi. Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden kolmannella kerralla tutustumme näihin teemoihin liittyviin selvityksiin, aloitteisiin ja työkaluihin.

Vierailupuheenvuoron pitää All Day Agencyn yhdenvertaisuusvastaava Ulla Varis. Hän kertoo, miten yhdenvertaisuuden ja turvallisuuden toteutumista edistetään heidän ohjelmatoimistonsa toiminnassa.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutukseen keskiviikkona 19.3.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

9.4.2025 klo 9–12

Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa, osa 4:

Viesti ja osallista! Yleisö mukaan kestävään kehitykseen

Musiikin ja muiden esittävien taiteiden kautta on mahdollista vaikuttaa myös yleisöön ja sitä kautta laajemmin koko yhteiskuntaan. Tässä avainsanana on viestintä. Kohti kestävämpää kulttuurituotantoa -koulutuskokonaisuuden neljännellä kerralla pohdimme vastuullisuusviestintää ja tutustumme konkreettisiin esimerkkeihin toimenpiteistä, joiden avulla voimme kutsua sekä yleisön että yhteistyökumppanimme mukaan kestävän kehityksen edistämiseen.

Vierailupuheenvuoron pitää muusikko, ympäristöaktivisti ja juristi Tommi Saarikivi. Hän kertoo, miten Ultra Bra pyrkii kesän 2025 Olympiastadionin konserttituotannossaan edistämään kestävää kehitystä ja sitouttamaan toimiin myös yleisön.

Koulutuksen tuottaa Elma.live-hanke ja kouluttajana toimii hankevastaava Anu Ahola.

Voit osallistua livenä koulutus keskiviikkona 9.4.2025 klo 9–12 Metropolian kampuksella: Oppimistila 1 AR 323 (Arabian kampus, Hämeentie 135, 00560 Helsinki). Koulutuksessa on myös etäosallistumismahdollisuus.

Ilmoittaudu koulutukseen tai sen osiin: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44406/lomake.html

Yhteystiedot

Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Laura.Haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210

Elina Leppänen
Asiantuntija-tuottaja / Metropolia Ammattikorkeakoulu
Elina.Leppala [at] metropolia.fi (Elina[dot]Leppala[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 431 2684

Kumppanit

Toteuttamassa TAMK (päätoteuttaja), Metropolia Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LiveFIN ry.

Hankkeen nettisivu

Tutustu hankkeen nettisivuihin (Tunin ylläpitämä)

Yhteystiedot

Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu,
laura.haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210