TOKASA: Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus -hanke

Hankkeen esittely

Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus -hanke (TOKASA) sai alkunsa Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyönä vuoden 2021 alusta. Tällöin ammattikorkeakouluille annettiin tehtäväksi kehittää ja pilotoida toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus, jonka tavoitteena on, että opiskelija valmistuttuaan ammattiin hallitsee myös suomen kielen ammatinharjoittamisen vaatimalla tasolla. TOKASA-koulutuksen opetuskielinä ovat suomi ja englanti. Opiskelijoilta ei edellytetä aiempaa suomen kielen osaamista, mutta englannin kielen osaamisen tulee olla vähintään B2-tasolla.

TOKASAssa suomen kielen oppiminen pohjautuu funktionaaliseen kielenoppimisen käsitykseen, jossa opiskelijan rooli osallistuvana toimijana korostuu ja hän pääsee käyttämään kieltä sellaisissa kielenkäyttötilanteissa, jotka ovat hänelle tarpeellisia ja merkityksellisiä. Opiskelija oppii ja havaitsee kieltä käyttämällä kielen eri muotoja ja sääntöjä sen sijaan, että opiskelisi niitä vain oppikirjasta. Oppimistilanteissa kieli nähdään aidosti vuorovaikutuksen ja ihmisten välisen yhteisymmärryksen mahdollistajana. TOKASAn periaatteena on ottaa suomen kieli heti aktiivisesti käyttöön, vaikka opiskelija aloittaisi kielen opiskelun aivan alkeista.

TOKASA-koulutuksessa suoritettava sairaanhoitajan (AMK) tutkinto on laajuudeltaan 210 opintopistettä. Koulutukseen haetaan yhteishaun kautta. TOKASA on järjestänyt vuosina 2021 ja 2022 omat valintakokeet, mutta vuodesta 2023 alkaen siirryttiin kansalliseen englanninkieliseen valintakokeeseen (International UAS Exam). Ensimmäiset TOKASA-ryhmät aloittivat opintonsa tammikuussa 2022 Tampereella ja Helsingissä. Koulutukseen kuuluu opetussuunnitelman mukaisten teoriaopintojen lisäksi EU:n ammattipätevyysdirektiivin edellyttämät ammattitaitoa edistävät harjoittelut eri kliinisissä ympäristöissä.

TOKASA-koulutusmallin kehittäminen alkoi alkuvuodesta 2021 ja jatkuu edelleen. Mallin kehittämiseksi tehtiin perusteellinen pohjatyö, jonka aikana kartoitettiin aiempia opetussuunnitelmia, tehtiin kirjallisuuskatsaus ja analysoitiin muiden korkeakoulujen hyviä käytänteitä. Keskeinen osa mallin kehittämistä on arviointitutkimus, johon kuuluu opiskelijoiden, opettajien ja harjoittelunohjaajien haastattelut sekä opiskelijoiden arvio harjoitteluympäristöstä (CALD-mittaus). Kehittämiseen kuuluu myös opetussuunnitelmien ydinainesanalyysi, TOKASA-pilottien opintojaksopalautteet, sidosryhmäwebinaarit sekä tiivis yhteistyö työelämän kanssa. Mallin kehittämiseen osallistuu hoitotyön opettajia, S2-opettajia, työelämän edustajia ja tutkijoita.

TOKASA-hanketta rahoitetiin opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön TalentBoost-ohjelmasta 1.1.2021-31.12.2024, ja rahoitus jatkuu opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvaraisesta rahoituksesta 1.1.2024-31.5.2025.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.

Tavoite ja tehtävät

Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija valmistuu sairaanhoitajaksi, jolla on valmiudet työskennellä suomen kielellä suomalaisessa terveydenhuollossa. TOKASA-mallissa opetus alkaa englannin kielellä, ja suomen kielen osuus kasvaa vähitellen substanssiopintoihin integroidusti. TOKASA-mallissa AMK-opinnot voi aloittaa ilman suomen kielen taitoa, mutta opiskelija oppii suomen kieltä osana tutkintoa niin, että hän voi valmistuttuaan työllistyä Suomeen ammatin vaatimalla kielitaitotasolla. Mallia kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Englannin kielen kielitaitotasovaatimus B2.

Vaikuttavuus

Toiminnallisesti kaksikielisellä sairaanhoitajakoulutuksella on vaikuttavuutta usealla eri tasolla. Hankkeen on kehitetty näyttöön perustuva toiminnallisesti kaksikielisen koulutuksen malli, jota pilotoidaan sairaanhoitajakoulutuksessa. Tarkoitus on, että mallin avulla toiminnallisesti kaksikielinen korkeakoulutus voidaan ottaa käyttöön myös muilla aloilla. Hankkeen aikana tehdään laaja arviointitutkimus, jonka perusteella mallia kehitetään edelleen.

Suomessa on useilla aloilla osaajapula. Toiminnallisesti kaksikielinen korkeakoulutus on kestävä tapa vastata osaajapulaan. Toiminnallisesti kaksikielinen koulutus tarjoaa Suomeen muuttoa harkitsevalle eettisesti kestävän tien Suomen työmarkkinoille koulutustaan vastaavaan työhön, myös erittäin säädellyille terveydenhuollon työmarkkinoille.

Yhteystiedot

Hanna Lenkola
Projektipäällikkö
hanna.lenkola [at] metropolia.fi (hanna[dot]lenkola[at]metropolia[dot]fi)

Iida Väätänen
Suunnittelija
iida.vaatanen [at] metropolia.fi (iida[dot]vaatanen[at]metropolia[dot]fi)