Passiivi RFID-anturit rakennuksen kosteusvalvonnassa

Ympäristöministeriö.

Hanke on päättynyt.

Rakennuksen kosteusvaurioiden nopean havainnoinnin ja paikallistamisen tarve on kasvava trendi ja sen ratkaisemiseksi tarvitaan rakennuksissa digitaalisia elinkaarenaikaisia kosteusvaurioiden tunnistamismenetelmiä. Projektin tavoitteena on kokeilla ja testata soveltuuko edulliset passiivi RFID anturit rakennuksen kosteusvaurioiden tunnistamiseen varsinkin rakennuksen käytön aikana.

Kerätty data on käytettävissä pilvipalvelussa, jolloin sen hyödyntämismahdollisuudet kasvavat ja datan analysointi voidaan toteuttaa myöhemmin tekoälypohjaisesti. Lisäksi projektissa testataan drone-lennokkien käytettävyys kosteusantureiden lukemisessa, erityisesti rakennuksen sisätiloissa.

Projektin toteuttaa Metropolia Ammattikorkeakoulu ja mukana on Smartracin, Nordic ID:n, M&E Management/InviSensen, Vigilanin ja Siltanetin tuotteita. Projekti käynnistyi 1.8.2017 ja kestää 30.4.2018 saakka.

Projekti sisältyy KIRA-digi kärkihankkeeseen ja hankkeen tukijana toimii ympäristöministeriö.

Asuntomarkkinat 2018

1.2.2017

Esittelimme hanketta Asuntomarkkinat 2018 seminaarin KIRA-digi showroomissa ja hanke herätti kävijöissä kiinnostusta. Näytille asetimme erilaisia testirakenteita, kuten kylpyhuoneen kaakeliseinän, ulkoseinärakenteen, betonivalurakenteita ja muita testikappaleita. Kokeiltavina ja esittelyssä oli kaikkien viiden yhteistyökumppanimme anturit ja lukijalaitteet.

Passiivi RFID-anturoinnin mahdollisuuksia havainnollistettiin myös jättinäytön videoanimaatiolla (YouTube).

Alla kuva näyttelypisteestämme. Toisessa kuvassa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tutustuu passiivi RFID-kosteusantureiden maailmaan.

Näyttelypiste asuntomarkkinoilla

Ministeri Kimmo Tiilikainen tutustuu RFID antureihin

Anturien asentaminen Metropolian Myyrmäen kampustyömaalla

13.12.2017

Metropolian Myyrmäen kampuksen uudisrakennukseen asennettiin kosteusanturointi ulkoseinärakenteeseen ja märkätilaan. Ulkoseinään antureita laitettiin eristevilloihin, höyrynsulkumuoviin ja koolauksiin sekä ikkunarakenteeseen. NordicID:n lukijalla voi lukea monta anturia kerrallaan ja anturit voivat olla syvällä rakenteessa, esimerkiksi villojen sisällä. Lukeminen onnistuu jopa betoniseinän läpi.

Märkätilakuvissa näkyy InviSensen uusi lukulaite.

Lisäksi lattiavaluun asennetaan Vigilanin betoninkuivumisanturi, jota hyödynnetään rakentamisenaikaisessa betonivalun kuivumisen seurannassa ja myöhemmin rakenteen käytönaikaisessa kosteuden seurannassa.

Ulkoseinärakenne valmiina anturin asennukseen

Rakenteeseen merkattu anturin paikka

Anturien paikka

Mittari mittaa kosteutta

Anturit asennettuna paikoilleen märkätilassa

Anturit asennettuna

Lukulaitteella luetaan anturia

Laatta

Korjausneuvonnan IX vuosipäivä 2017

23.11.2017

Osallistuttiin Ympäristöministeriön järjestämään Korjausneuvonnan IX vuosipäivään, esiteltiin passiivi RFID-kosteusanturien teknologiaa ja mahdollisuuksia korjausneuvojille. Esityksen lisäksi mukana oli lukijat ja anturit, joita moni osallistuja kävi kiinnostuneena kokeilemassa.

Korjausneuvonnan IX vuosipäivä 2017 videostriimi

Esitysmateriaali ladattavissa täältä:

Korjausneuvontapäivän esitys (pdf)

Ja esitykseen liittyvä Youtube video:

RFID kosteusanturien esittelyvideo (YouTube)

Kuvankaappaus RFID kosteusanturien esittelyvideosta

Anturien asennus testikohteeseen

1.11.2017

Ensimmäiseksi anturien testikohteeksi valittiin Tuusulassa sijaitseva vuonna 1955 rakennettu rintamamiestalo.

Taloon asennettiin kunkin anturivalmistajan antureita useisiin eri paikkoihin: Kellariin, sisäseiniin, yläpohjaan, kattorakenteisiin ja ulkoseinän eristevilloihin. Anturit luetaan koko projektin ajan viikon parin välein.

Alla muutamia kuvia asentamisvaiheesta. Ensimmäiset viisi kuvaa ovat kellarista, seuraavat kolme yläpohjasta ja loput kaksi ulkoseinän anturoinnista.

Viimeisessä kuvassa havainnollistuu, kuinka pitkän etäisyyden päästä Smartracin anturia voidaan Nordic-ID:n lukijalla lukea.

Yläpohjan villojen kosteutta mittaavat anturit pystyy kaikilla lukijoilla lukemaan kätevästi sisältä huonetilasta välikaton läpi tarvitsematta kiivetä ryömimään villojen sekaan.

Anturin asennus

Anturin luenta lukulaitteella

Anturia luetaan

Anturi

Anturi

Anturi vintillä

Anturia luetaan lukulaitteella

Villlat

Anturi ulkoseinässä

Anturin luku onnistuu pidemmältäkin matkalta

Passiiviset RFID-kosteusanturit olosuhdetestauskaapissa

23.10.2017

Passiivisten RFID-kosteusantureiden toimintaa testattiin olosuhdetestauskaapissa. Huonekuiva kipsilevytestirakenne laitettiin olosuhdetestauskaappiin ja kaapin kosteutta alettiin nostaa vaiheittain. Rakenteen kosteus mitattiin referenssimittarilla ja mittaustulosta verrattiin anturien antamiin mittausarvoihin, jotka korreloivat varsin lineaarisesti rakenteen suhteellisen kosteuden muutoksiin.

Olosuhdetestauskaapin kosteuslukuja

Testirakenne on tavanomainen väliseinäkipsilevy, joka on taitettu kahtia. Väliin on asetettu anturit ja porattu reikä referenssimittarin anturia varten. Keskimmäistä Vigilanin anturia varten on levyyn näverretty matala kolo, missä on ohut kerros anturin kanssa käytettävää betonia.

Anturi testirakenteessa

Kansi kiinni ja olosuhdetestauskaappiin kostumaan...

Anturi testirakenteessa

Anturivalinnat

17.10.2017

Projektiin valittiin mukaan neljä erilaista passiivista RFID-kosteusanturia. Kuvassa vasemmalla ylhäällä Smartracin ja jonka vieressä InviSensen anturi. Alarivissä Vigilanin ja Siltanetin anturit.

Antureita eri valmistajilta

Lukulaitteet kullekin anturille sekä niiden alla referenssikosteusmittari, jonka avulla todennetaan RFID anturien mittaustuloksen oikeellisuus.

Antureiden lukulaitteita