Hanke on päättynyt.
Päätösseminaarin esitykset ja tallenne
Oodi -hankkeen tuloksia ja parhaita käytäntöjä, Outi Lemettinen (pdf)
Oodi -hankkeen loppujulkaisu: oodi — ThingLink
Päätösseminaarin tallenne
Tulevaisuuden työelämä haastaa oppimaan uusia taitoja
Tiistaina 28.5.2024 Myllypuron kampuksella järjestettiin AMKosaaja- ja Oodi-hankkeiden yhteinen päätösseminaari. Päätösseminaarissa juhlistettiin päättyviä AMKosaaja- ja Oodi -hankkeita, reflektoitiin tehtyä matkaa sekä jaettiin hankkeista saatuja kokemuksia. Tilaisuuden juontajana toimi Jenni Kivessilta.
Tilaisuuden avasi XAMKin jatkuvan oppimisen johtaja Pia-Mariana Toukkari, joka puheenvuorossaan korosti korkeakoulujen, ja erityisesti 5AMKIN, välisen yhteistyön tärkeyttä.
Tämän jälkeen AMKosaaja-hankkeen projektipäällikkö Timo Luoma kertoi tuloksista, joita hankkeessa on saavutettu. AMKosaaja-hankkeen tavoitteena oli edistää jatkuvan oppimisen kehittämistä, työ- ja elinkeinoelämän uudistamista, vastata yhteiskunnan ja talouden haasteisiin sekä murroksesta syntyviin uusiin osaamistarpeisiin. Hankkeen koulutukset suunnattiin osaajapula-aloilla työskenteleville ja niille mahdollisesti hakeutuville sekä maahanmuuttajille ja yrittäjille. Opintoja tarjottiin seuraavilla osaamisalueilla: hyvinvointi ja terveys, digitaalisuus, yrittäjyys ja liiketoiminta sekä muut kurssit. Hankkeen tavoitteena oli saada 8400 opintopistettä ja tavoitteessa onnistuttiin hyvin, sillä lopullinen opintopistetoteutuma on yli 12 000 opintopistettä.
Oodi-hankkeen projektipäällikkö Outi Lemettinen kertoi hankkeen tuloksista ja hyvistä käytännöistä. Oodi-hankkeen tavoitteena on tuottaa ohjelmistoalan uutta osaamista ja ohjausta sekä digitaitoja Suomessa oleskeleville tilapäistä suojelua saaville ukrainalaisille. Toteutuksessa ovat olleet Metropolian lisäksi mukana Haaga-Helia, HAMK, Laurea sekä XAMK. Hankkeen tavoitteena oli saada noin 400 osallistujaa kahden vuoden aikana ja toteutuma ylittikin odotukset; hankkeessa tavoitettiin yhteensä 871 ukrainalaista. Lisäksi seminaarissa näytettiin Oodi-hankkeen kielikahviloista kuvattu mainosvideo.
Seminaarin viimeisen esityksen piti futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, joka puhui uudistumisesta, jatkuvasta oppimisesta ja kehittymisestä työelämässä. Pölönen toi puheenvuorossaan esiin monen esimerkin avulla sitä, miksi on hyvä osata olla aloittelija; kehittyäkseen pitää ottaa riskejä sekä uskaltaa tehdä virheitä. Pölösen puheenvuoro summasikin hyvin yhteen koko päätösseminaaria sekä hankkeiden ydinsanomaa; tulevaisuuden työelämässä on tärkeää osata olla aloittelija ja kehittää omaa osaamistaan.