Turun ammattikorkeakoulu järjesti loka-marraskuun taitteessa Kira Circularis -hanketapaamisen, johon osallistuivat partnerit Helsingin, Tampereen, Oulun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluista.
Torstaina unelmoitiin ja kuultiin asiaa kiertotaloudesta
Tapaaminen aloitettiin torstaina rakentamalla Legoista kiertotalouden unelmarakennuksia. Ryhmien tuli kertoa kolme kierrätettyä materiaalia tai tuotetta, joita hyödynnetään rakennusvaiheessa. Lisäksi ryhmien tuli mainita kolme tuotetta tai materiaalia, jotka ovat hyödynnettävissä, kun rakennus viimein puretaan. Kaikilla oli loistavia kiertotalouden ideoita, yksi ryhmistä hyödynsi rakennuksessaan jopa Eduskuntatalon värjätyt pylväät. Hankeasiantuntija Anna Hallvar Turun ammattikorkeakoulusta ohjasi ja tuomaroi rakentamista.
Kiertotalouden unelmarakennuksia: Elämänvaiheiden huvipuisto, Giraffi-venevaja ja Senioreiden koti. Kuvat: Anna Hallvar.
Rakennushetken jälkeen laboratoriopäällikkö Anna-Marie Mäntylä Metropoliasta kertoi rakennusmateriaalien kierrätyksen mahdollisuuksista ja jätelain haasteista liittyen kiertotalouteen. Turun ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Inka Mäkiö puolestaan esitteli teollisen symbioosin työpajoja. Teollisten symbioosien avulla vauhditetaan yritysten vihreää siirtymää ja otetaan kaikki hukka hyötykäyttöön.
Tutustu Inka Mäkiön ja Maarit Jaakolan tekemään Teollisen symbioosin työpajan järjestäjän ohjeet -työkirjaan Turun AMK:n verkkosivulla.
Fokuksessa materiaalivirrat
Materiaalikierto on yksi hankkeen painopisteistä. Hanketiimi on ottanut yhteyttä yrityksiin, joiden sivuvirtoja voidaan mahdollisesti hankkeessa tutkia. Muun muassa Saariston kaivonporaus, Lassila&Tikanoja, Recikla ja Rester ovat kiinnostuneita yhteistyöstä materiaalivirtojen osalta. Metropolia keskittyy muovikomposiittien tutkimiseen.
Hanketiimi pohti, keihin hankkeen tulee pyrkiä eniten vaikuttamaan, jotta kierrätys lähtisi kunnolla kasvuun rakennusalalla. Jussi Savolainen kokosi vaikutussuhteet oheiseen kaavioon. Kuva: Maarit Järvinen.
Perjantaina tutustuttiin uudistuvaan rakennustuoteasetukseen ja tekstiilien uudelleenkäyttöön
Perjantaiaamun avasi Rakennustuoteteollisuuden standardointipäällikkö Tuuli Kunnas kertomalla niin uuden rakentamislain kuin uudistuvan rakennustuoteasetuksen mahdollisista vaikutuksista materiaalien kierrätykseen ja hyväksyntään rakentamisessa.
Rakennustuoteasetukseen on tuotu uutena asiana
- ekologinen kestävyys
- vaarallisten aineiden, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden ja vaarallisten hiukkasten päästöt sisäilmaan
- vaarallisen säteilyn päästöt sisäympäristöön
- vaarallisten aineiden, mikromuovien ja säteilyn päästöt ilmaan, pohja- tai meriveteen, pintavesiin taikka maaperään.
Ominaisuuksien sisällyttäminen tuotestandardeihin vaatii niiden päivittämistä. Näin ollen uudet ominaisuudet tulevat osaksi suoritustaso- ja vaatimustenmukaisuusilmoituksia sitä mukaa, kun tuotestandardit päivittyvät. Siirtymäaika on pitkä. On myös hyvä huomata, että toistaiseksi päästöjä koskevaa säätelyä (raja-arvot) ei juurikaan ole, joten menee vielä pitkä aika ennen kuin nämä päästöjen mittaukset sisäilmasta tai maaperästä tulevat käytännössä voimaan.
Asetuksen päivityksen myötä uudelleen käytetyt tuotteet on mahdollista ottaa osaksi tuotestandardien soveltamisalaa. Jos näin tehdään, on standardien päivittämisen yhteydessä tarpeellista tarkastella esim. nykyisten testauksen ja laadunvarmistuksen menetelmien soveltuvuutta uudelleen käytettäville tuotteille. Tällä hetkellä uudelleenkäyttö voidaan hyväksyttää vain rakennuspaikkakohtaisesti, mikä ainakin joillakin paikkakunnilla, esim. Turussa, on erittäin työlästä.
Senior Sales Manager Johanna Lindholm-Järvinen Rester Oy:stä puolestaan kertoi, mitä tehdään tekstiileille, joita ei voi käyttää tai kierrättää. Kyseessä on monivaiheinen prosessi, jossa vaatteet lajitellaan, desinfioidaan, pilkotaan ja niistä poistetaan metalliosat. Näin vaatteista saadaan erilaisia tekstiilikuituja, joita käytetään mm. akustiikkalevyissä.
Turussa toimii maailmanluokan rakennusakustiikan laboratorio
Tapaamisen lopuksi Rakennettu ympäristö -tutkimusryhmän vetäjä Valtteri Hongisto esitteli partneriryhmälle Turun ammattikorkeakoulun rakennusakustiikkalaboratorion tiloja. Kyseinen labra on yksi harvoista akustiikkalaboratorioista Suomessa. Laboratoriossa tehdään myös hankkeeseemme liittyviä mittauksia, lisäksi siellä tutkitaan mm. Ruotsin laivan tanssilattian askeläänen kaiuntaa. Kuva: Maarit Järvinen.
Kuuntele Turun ammattikorkeakoulun Talk-podcast, jossa tutustutaan oppilaitoksen rakennusakustiikkalaboratorioon.
Lue lisää rakennusakustiikkalaboratoriosta Turun AMK:n verkkosivuilla.
Mitä seuraavaksi?
Keväällä 2025 Kira Circularis -hankkeessa on luvassa niin työpajoja kuin mielenkiintoisia pilottikohteita – hanketiimin Savo-Karjala-visiittiä unohtamatta.
Teksti: Anna Hallvar ja Maarit Järvinen